Magyar Opera

Funkciók az Operában: Szinkronizálás

Hónapok óta tologatott új rovatunkban egy-egy szolgáltatást fogunk bemutatni az Operából. Ezek egy része más böngészőkben is megtalálható ugyan, mégis érdemes körüljárni, hogy az Operában mi hogy működik, és mik a különbségek.

Az egyik leginkább várt eszköz kétség kívül a szinkronizálás volt. Egy csúnya kudarc és hosszú hónapok munkája után viszont végre működik. Késznek azonban nem nevezhető. Verzióról verzióra kerülnek be ugyanis újabb dolgok a szinkronizált tartalmak körébe.

Tekintsük most át, hogy jelenleg mit tud a szinkronizálás!

Hogyan

A szolgáltatás használatához Opera fiókkal kell rendelkeznünk. Akinek volt régen myOperás fiókja, annak nincs több teendője. Akinek nem volt, az most regisztrálhat. Különböző email címekkel akár több fiókot is regisztrálhatunk, így különböző szinkronizálási profilokat is készíthetünk. Az Opera fiók létrehozása ingyenes, és használni lehet vele az összes Operás szolgáltatást a blogon történő hozzászólás kivételével.

Az Opera fiókba be lehet jelentkezni az Opera különböző weboldalain, de a böngésző eszköztárán elhelyezett gombra kattintva is.

A régi Opera Link még mindig működik, de teljesen elkülönül a jelenlegi szolgáltatástól! Csak a régi (11-12-es) Operával működik.

Mit

Az Opera 30 jelenleg a következő tartalmakat szinkronizálja:

  • Könyvjelzők (A gyorshívók is szinkronizálódnak, de a másik gépről áthozott gyorshívó elemek külön mappába kerülnek.)
  • Az éppen megnyitott lapok (Ezeket a "Lapok" nevű belső oldalon lehet kezelni.)
  • Néhány beállítás (Erről részleteket egyelőre nem tudni.)

Ezeken túl jelenleg a következő tartalmak szinkronizálásának fejlesztése van folyamatban:

  • Böngészési előzmények (O 31)
  • Mentett jelszavak (O 32)

A jelenleg fejlesztői állapotban lévő Opera 32 már tartalmaz egy aloldalt is a Beállításokban, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen tartalmakat szeretnénk szinkronizálni, és miket nem.

Hol

A legteljesebb szinkronizációs képességgel az asztali és az Androidos Opera rendelkezik. Az iOS-es és WP-s Mini jelenleg nagyon le van maradva, de a fejlesztések folyamatosan zajlanak ezeken a platformokon is.

Az Opera súgója naprakész táblázatot tartalmaz a szinkronizálással kapcsolatban.

A szolgáltatáshoz, ha minden igaz, akkor egy webes felület is készül, de ez jelenleg még nem működik.

Biztonság

A szinkronizálás szempontjából a legkritikusabb tartalom kétségkívül a mentett jelszavak. Ezeket a böngésző titkosítja, és visszafejteni is csak a böngésző tudja. Az Opera szervereire csak a titkosított adatok kerülnek fel. A böngésző alapértelmezetten az Opera fiók jelszavát használja a titkosításhoz, de a felhasználó beállíthat egy mesterjelszót is, ami semmilyen formában nem kerül át a szerverekre. A mesterjelszó a fentebb is linkelt Beállítások aloldalon állítható be, de csak a 32-es verziótól kezdődően.

Az Opera a jelszavak titkosításához a nigori protocolt használja. A szinkronizált adatok HTTPS kapcsolaton keresztül utaznak a felhasználó gépe és a szerver között.

Opera 32 developer (32.0.1899.0)

Főbb újdonságok

  • Jelszó szinkronizálás (Részletek, biztonság, stb egy külön bejegyzésben, előreláthatóan a hétvégén.)
  • Animált háttérképek
  • Turbo 2

További fejlesztések

  • A könyvjelző hozzáadó kapott egy visszavonás gombot, és kezd működőképessé válni a könyvjelzőfa is.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Folyamatban van egy "site tiles" nevű funkció fejlesztése, amivel a böngésző valószínűleg valamilyen előnézeti képeket fog megjeleníteni a címsáv lenyíló részében az URL helyett. (Engedélyezni lehet)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 31 béta (31.0.1889.16)

A béta csatornára átkerült fejlesztések

  • Motor szinten több kisebb fejlesztés történt az erőforrások hatékonyabb használására. Főleg azok vehetnek észre különbséget, akik HDD-ről futtatják a böngészőt.
  • A címsorba gépelt előzményekszinkronizálása
  • A Felfedezés belső lap is megkapta a könyvjelzőkezelő dizájnját.
  • MSE+h264 támogatás
  • Tetszőleges szöveget a fülsávra húzva új fül nyílik, és az alapértelmezett keresővel keres a böngésző.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

  • A jelszavak szinkronizálása

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

süti beállítások módosítása