Magyar Opera

Addon ajánló: Download Chrome Extension

Új rovatot indítunk, amiben olyan hasznos kiegészítőket mutatunk be, amik megpróbálják visszaállítani a régi Opera egyes funkcióit, vagy éppen olyan funkciókat adnak a böngészőhöz, amit még a régi sem tudott.

Az első bejegyzésben rögtön egy olyan kiegészítővel kezdünk, amivel a Chrome kiegészítőit tudjuk telepíteni az Operába. Azt meg hogy? Úgy, hogy a Chromiumra való átváltáskor nem csak a HTML és JavaScript feldolgozó motort vették át, hanem a kiegészítő architektúrát is. Ez a felhasználük szempontjából azt jelenti, hogy a Chrome böngészőhöz írt kiegészítők jó eséllyel Opera alatt is működni fognak. Azért csak jó eséllyel, mert az Opera fokozatosan teszi elérhetővé a különböző API-kat, és lehet, hogy egy kiegészítő olyan API-t használ, amit az Opera még nem tud kezelni.

Felmerül a kérdés, hogy ha a Chrome-os kiegészítők Operával is működnek, akkor miért kell külön kiegészítő a telepítésükhöz, miért nem lehet közvetlenül a Chrome Web Store-ból telepíteni őket. Erre valószínűleg csak a Google-nél tudják a választ. Mindenesetre a védelem könnyen kijátszható a Download Chrome Extension nevű kiegészítő használatával.

A kiegészítő telepítése után nem kell semmi mást tenni, csak meglátogatni a Chrome Web Store-t, és ugyanúgy tudjuk telepíteni a kívánt kiegészítőket, mintha a Chrome-hoz akarnánk őket telepíteni. Az Opera saját kiegészítő listájából való telepítéstől eltérően itt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a kiegészítő ismeretlen forrásból származik. Nem kell megijedni, mindössze kettővel többet kell kattintani, és máris használhatjuk a kívánt kiegészítőt, (ha nem igényel olyan API-t, amit az Opera még nem támogat.)

Bár az Opera is több száz saját kiegészítővel rendelkezik, így újabb távlatok nyílnak a funkciópótlás terén.

Opera 24 Developer (24.0.1534.0)

Nem, a múlthéten félig-meddig beharangozott "nagyon érdekes" dolog még nem érkezett meg. Kaptunk viszont több apróságot is.

  • A Pepper Flash most már alapértelmezetten engedélyezve van a flags-ben. (Számomra nem teljesen világos, de úgy tűnik, hogy jelenleg akkor használja az Opera, ha más program már telepítette a gépre, de a jövőben az Operával együtt megkapjuk azt is.)
  • A privát ablakok egy kicsit sötétebb színt kaptak, hogy még inkább elkülönüljenek a rendes ablakoktól.
  • Windows alatt befejeződött az MP3 és a H.264 támogatás fejlesztése, OS X alatt pedig elkezdődött. (Jelenleg engedélyezni kell!)

Ezeket a funkciókat tudjuk már tesztelni, viszont a háttérben folyik a HiDPI mód csiszolása, készülőben a 64 bites kiadás, illetve a changelogban megjelent egy "Tab peek" bejegyzés. Erről egyelőre semmit sem tudunk, de a neve alapján a régi Operához hasonló előnézeti képekről lehet szó. További javításokat találtok a teljes változáslistában.

A jelenlegi kiadás tartalmaz néhány ismert hibát is.

  • Mac alatt problémák vannak a helymeghatározás illetve a kamera- és mikrofonkezelés ikonjaival.
  • Windows alatt pedig a keresőmotor jelzésével és a felkínált keresési kifejezésekkel vannak gondok.

Letöltés: Windows/Mac

süti beállítások módosítása