Magyar Opera

Opera 17 Dev frissítés (17.0.1232.0)

Megérkezett a hétre beígért Dev frissítés. Igazán nagy dobás még nincs, viszont több apró jel is a jó irányba mutat.

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ez egy fejlesztői kiadás. Az új funkciók még hibásan vagy sehogy sem működhetnek, vagy akár félkészek is lehetnek.

Bár rendes könyvjelzőkezelő még nincs, elkészült a Bookmark API a kiegészítőkhöz. Ez és a dolgozók hozzászólásai arra utalnak, hogy a könyvjelzők mögötti backend készen van, már csak a frontenddel, vagyis a felülettel bajlódnak.

Mostantól használható a Quick Access Bar, lánykori nevén a könyvjelzősáv is, ami a most bemutatott Bookmark API-ra épül. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a könyvjelzősáv kiegészítőkkel is módosítható lesz. A könyvjelzősávról jelenleg nem lehet törölni a felvett elemeket, viszont a régi Operás könyvjelzőinket mostantól nem csak a Gyorshívóba, hanem a könyvjelzősávra is importálhatjuk.

A könyvjelzősávot előbba flags-ben kell engedélyezni a "Quick Access Bar" kapcsolóval, majd a beállításokban lehet bekapcsolni.

A teljes changelogban egyébként sok bejegyzés vonatkozik a könyvjelzőkkel kapcsolatos fejlesztésekre. Én nem lennék meglepve, ha a régi könyvjelzőkezelő mellett valami újdonság is készülne még a háttérben.

Ha már említettem a Gyorshívót, a fejlesztők letiltották a kiegészítők futtatását a belső Operás lapokon. Olyan biztonsági rést találtak, ami elméletben lehetővé tette, hogy kiegészítőkkel módosítani lehessen akár a beállításokat is. Ez az jelenti, hogy a fejlesztés alatt álló "Clean Speeddial" kiegészítő megy a kukába. Viszont megerősítették, hogy lesz natív testreszabhatóság. Előbb vagy utóbb.

A fülkezeléssel kapcsolatban is kaptunk egy újabb apróságot. Mostantól szabadon lehet mozgatni a füleket a böngészőablakok között. Ezt először engedélyezni kell a flags-ben az "Allow moving tabs between windows" kapcsolóval.

Apróbb javítások történtek a témázhatósággal és a saját keresők hozzáadásával kapcsolatban is. Ezenkívül javítottak egy a 16-os verzió óta létező bugot (DNA-8270), ami a weboldalak széthullását eredményezte bekapcsolt Rally-mód mellett.

A changelogban található egy ilyen sor: "CHR-163 Introduce SitePrefs". Ennek nyoma a felhasználói felületen egyelőre nincs, viszont több SitePrefs bejegyzés is található a listában, és igen jó eséllyel az oldalspecifikus beállításokkal van összefüggésben.

Szinkronizálás még nincs, mert a szerverek még nem működnek.

Erre a hétre ennyi. Jövőhéten jön a folytatás, és ha minden igaz, akkor egy 16-os stabil verzió is.

Letöltés: Windows, Mac

süti beállítások módosítása