Magyar Opera

Az első nyári előzetes (1147.44)

Talán a cikk megjelenési idejéből is látszik, hogy kicsit problémás újra felvenni a lépést. Mármint a folyamatosan érkező előzetesekét, amitől alaposan elszokhattunk az év első felében. A múlt héten azonban megjelent a radikálisan megváltoztatott Opera 15 első kiadása, ami - mint már biztos mindenki kívülről fújja - megvált az eddig szolgálatot teljesítő Presto motortól és Carakan JavaScript parancsértelmezőtől az elsősorban a Google által fejlesztett Chromium kedvéért.

A dolog következménye, hogy javarészt eltűntek az Opera eddig megszokott és megszeretett funkciói. Cserébe sokat javult az oldalakkal való kompatibiltás, ami nagy valószínűséggel a váltás elsődleges oka volt. A működés is gyors és alapvetően problémáktól, fagyásoktól mentes, de még messze nem hibátlan. A jelenlegi csapásirány a főbb komponensek működőképességének, stabilitásának további javítása, néminemű "plusz" funkciók beépítése mellett.

A tegnap érkezett előzetes ennek a folyamatnak a szép példája. Kaptunk ugyanis egy megújult Chromium összeállítást (28.0.1500.37), valamint stabilitásnövelő javításokat. A Mac felhasználók teljesítménybeli javításoknak is örülhetnek. Gyengébb gépeken már ki lehet kapcsolni a gyorshívós animációkat is. A Linux/Unix hívőknek viszont még továbbra is várniuk kell.

A fentieken túl megjelent a korábbi verzióról való migrációt lehetővé tevő funkió, ami az olvasottak alapján csak a telepített (tehát a nem hordozható) Operákból lehetővé teszi a könyvjelzők, jelszavak, jegyzetek, keresőmotorok, előzmények... stb. átemelését. Sajnos a folyamat nem hibamentes, illetve számítsunk arra is, hogy az importálással csak az adatok jönnek, nem a régi funkciók (például a jegyzetek csak egy külön fájlként lesznek elmentve, nem integrálódnak a böngészőbe). Az importálást az Opera menü További eszközök, Könyvjelző-importáló pontjában érhetjük el.

Figyelem! A régi verzióról való importálás törli, illetve felülírja a jelenlegi Opera 15-ös profilodat!

Néhányan jelezték, hogy az Opera egyik napról a másikra elfelejtette a könyvjelzőiket gyorshívó bejegyzéseiket, számukra is érkeztek javítások, kérdés persze, hogy ugyanarról a problémáról van-e szó.

Az Opera közzétette a változtatások listáját, de csak sejteni lehet, hogy ez minden, vagy van még más is. A Chromium ugyanis nyílt forrású, de a köré épülő Opera továbbra sem az.

A jelentős változások persze magát a frissítési folyamatot sem kímélték, így az már a Chrome-nál megszokottakat követi. Az Opera mappáján belül külön mappákba kerülnek az egyes verziók, amik a háttérben automatikusan települnek, felhasználói beavatkozás nélkül. Első alkalommal letöltődik a frissítés, majd az Opera újraindításakor már az új verzió indul el, mint azt magam is megtapasztalhattam. Az automata frissítés a hordozható verziókra is érvényes.

Aki mégis szeretné letölteni a telepítő fájlt, mert mondjuk most szeretné először kipróbálni az új Operát, az használja az alábbi linkek valamelyikét:

Opera 15 videóbemutató

Emlékeim szerint ez az első ilyen jellegű videó a Magyar Operán, kéretik így tekinteni rá. A cél az volt, hogy egy videón keresztül "testközelből" mutassam be az új Opera telepítését és használatát, hogy némi képet alkothassanak róla azok is, akiknek nincs módjuk kipróbálni. Szerencsére a funkciók bemutatásával nem kellett sok időt eltöltenem... A videó nagy felbontású, érdemes így nézni, akkor lászik is valami.

Ha vannak ötletek, jobbító javaslatok azt szívesen veszem, amíg nem igényel túl sok extra munkát.

Kérésre: a konfiguráció egy AMD Athlon64 X2 6000+, 3GB RAM és egy ATI 3850 társaságában. Az operációs rendszer egy 64 bites Windows 8.

süti beállítások módosítása