Magyar Opera

Első '13-as snapshot (b1721)

Az Opera fejlesztői másfél hónap után kitettek magukért. Ekkora teljesítményt nem produkált még IT szférában lévő cég, mi több, az egész emberiség kábé az ipari forradalom óta. Na de lássuk a medvét. A két legnagyobb horderejű változás nem más, mint... (most mindenki jól kapaszkodjon a karosszékbe) mostantól új algoritmust kapott a frissítési mechanizmus, elvileg mostantól nem lesznek problémák az automatikus frissítéssel és nem fog blokkolni egyetlen usert sem, netezzen akár az USA-tól Timbuktu-n át kishazánkig bárhonnan. Komoly optimizációk történtek még a web storage-ban és a local storage-ban, jelentős sebességjavulást ígérnek olyan sok LS adatot tároló oldalakon, mint a Twitter, valamint a sok kiegészítővel rendelkezők számára. Azonban mielőtt bárki vadul rohanna ki egy dugóhúzóért pezsgőt bontani, érdemes elolvasni a Desktop Team kommentjeit és kipróbálni az előzetest és ezek alapján dönteni, változott-e bármi érdemleges az adott user számára vagy sem. Most pedig következzen a részletes változáslista.

Változások listája:

  • Stabilitásjavítások
  • DSK-378667 Új automatikus-frissítés ellenőrző algoritmus.
  • DSK-379653 A képek megjelenítése "kikapcsolva"-ra váltott kilépés után, ha az adott oldal kilépés alatt még töltődött
  • DSK-378182 Nem töltődtek be oldalak, ha nem volt aktív internetkapcsolat indításkor.
  • CORE-49385 Kiegészítők beállításai (local storage, extension storage) hibásak lettek kilépés után
  • CORE-41477 Űrlap gombok (címek/eszköztippek) kezelése
  • CORE-49356 A böngésző néha nem válaszolt néhány Google oldalon (Mail, Plus)
  • DSK-378871 Védelem a kereső eltérítés (hijacking) ellen
  • CORE-49355 Kódolási problémák protokol linkek másolásakor
  • CORE-49361 designMode letiltotta a contenteditable-t és összeomlást okozott
  • CORE-49378 datalist legördülő megjelent ha readonly bevitel került fókuszba script által

Letöltés (Opera 12.13 b1721)

Az Opera Next (ami nem piros logós, hanem ezüst) letölthető a "Legújabb fejlesztői előzetes" alatti linklistán keresztül az oldalsávról.

Jól vizsgázott az Opera az adathalászok ellen

Az AV-Comparatives elsősorban vírusvédelmi megoldások tesztelésére szakosodott, ennek ellenére még tavaly decemberben megvizsgálták, hogy a legnépszerűbb böngészők hogyan védenek az adathalászattal és a csalásokkal szemben.

A kutatólaboratórium vitathatatlanul komoly elismertségnek örvend, de az elemzés valahogy mégsem kapott elég figyelmet. Rosszmájúan akár azt is mondhatnánk, hogy az eredmények tükrében ez nem is olyan meglepő, hiszen a főbb riválisok nem igazán tündököltek.

opera av.PNGA karácsonyi időszak nagy segítség volt a kártékony weblapok beszerzésekkor.
(forrás: av-comparatives.org)

Az adathalász és csalás védelem tesztelésére összesen 294 fertőzött URL került bevetésre. Fontos megjegyezni, hogy a szimulációhoz egy hétköznapi környezetet teremtettek, így az operációs rendszer a méltán népszerű 64 bites Windows 7 SP1 volt. Mind a 294 site aktív/elérhető volt, és csak arra vártak, hogy sikeresen megszerezzék áldozatuk személyes adatait.

A böngészők alapértelmezett beállításokkal futottak és természetesen az akkor fellelhető legfrissebb verziókat telepítették - a teljes korrektség jegyében érdemes megemlíteni, hogy azóta már történtek frissítések, de nem valószínű, hogy ez alapjában módosítaná a most látott összképet. Nem szaporítom tovább a szót, alant láthatjátok a részletes eredményeket.

  1. Opera - 94,2%
  2. Internet Explorer - 82,0%
  3. Google Chrome - 72,4%
  4. Apple Safari - 65,6%
  5. Mozilla Firefox 54,8%
süti beállítások módosítása