Magyar Opera

Operások írták: Opera 15 és ami mögötte van

Pár nappal azután, hogy kiadták az Opera történetében mérföldkőnek számító 15-ös verziót, a böngésző fejlesztői úgy érezték, hogy kicsit részletesebben beszélniük kell a böngészőmotor-váltás hátteréről és a várható változásokról. Mindezt egy Desktop Team bejegyzésben tették meg, amit Nekomajin fórumtárs volt oly szíves és lefordított magyarra. Az alábbiakban ezt olvashatjátok, neki pedig köszönjük a remek fordítást!

Ez a bejegyzés a "The vision behind Opera 15 and beyond" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2013. július 4-én jelent meg a Desktop Team blogon.

Most, hogy végre elérkeztünk a keddi mérföldkőhöz, és kiadtuk az Opera 15-öt, itt az ideje, hogy egy kis betekintést adjunk a jövőbeli elképzeléseinkbe.

Amikor 1996-ban kiadtuk az első böngészőnket, a webet használók többségének nem volt ellenére egy kis barkácsolás, és szerették, ha mindent személyre lehetett szabni. Ugorjunk 17 évet, és azt látjuk, hogy a web körbevesz minket. A legtöbb ember számára a gyors böngészés és az oldalak megfelelő működése a legfontosabb.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a problémához, amivel minden szoftverfejlesztő szembenéz előbb vagy utóbb: hogy csináljunk egy olyan felületet, ami elég egyszerű az átlagfelhasználónak, aki csak böngészni szeretne, de mégis személyre szabható és bővíthető, hogy a különlegesebb igényeket is kielégítse?

A válasz: építsünk egy erős és bővíthető alapot, amire később építkezni lehet. Az Opera 15 egy új kezdet, amihez újabb és újabb funkciókat fogunk hozzáadni.

Egy közelebbi pillantás az Opera 15-re

Amikor elhatároztuk, hogy Chromiumra váltunk, a kompatibilitás volt az egyik szempont, de ennél sokkal fontosabb, hogy több időt akartunk szánni az innovációra a böngészőmotor fejlesztése helyett. Alaposan átnéztük az Opera belső felépítését, és gyorsan egyértelművé vált, hogy a Quick – a saját fejlesztésű, keresztplatform rendszerünk, amivel a felhasználói felületet készítettük már 2003 óta – olyan mélyen bele van ágyazva a Presto kódjába, hogy nem tudjuk csak simán kicserélni a Prestót a Chromiumra.

Ugyanez volt a helyzet az M2-vel. Ahhoz, hogy hozzá tudjuk adni az Opera 15-höz, teljesen újra kellett volna írnunk a semmiből. Ráadásul plusz letöltendő adatmennyiség és felhasználói felület lett volna azoknak, akik nem használták ezt a funkciót. Ezért választottuk le a kódot, és készítettünk egy különálló programot.

Ugyanakkor szerettük volna, ha az Opera jobban illeszkedik az operációs rendszerbe. Szerencsére a szükséges eszközök sokat fejlődtek az elmúlt 10 évben, főleg Mac-en, ezért úgy döntöttünk, hogy a teljes felhasználói felületet natív kódban fogjuk megírni. Leválasztottuk a Chromium UI rétegét, és írtunk egy sajátot az alapoktól. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, de amit most láttok, az csak a kezdet.

Először a Gyorshívót, a Gyűjtőlapot, a Felfedezést és még egy csomó mindent natív kódban akartunk megírni, de amikor láttuk, hogy az első, működőképes böngésző prototípusunk milyen jó teljesítményre képes, úgy döntöttünk, hogy maradunk a web alapú (éppen ezért keresztplatform) megoldásoknál. Akár meg is nézhetitek a Webfelügyelővel a forráskódot.

Tehát új alapokkal rendelkezünk, és úgy döntöttünk, hogy alaposan megfontoljuk, hogyan építjük fel újra az Operát, mivel a régi már nagyon túlzsúfolttá vált. Sok funkció inkább zavaró volt a felhasználóknak, minthogy segítette volna őket. El sem tudjátok képzelni, hogy milyen sok visszajelzést kaptunk a felhasználóktól, amiben azt írták, hogy a kedvenc weboldaluk szétesett, aztán kiderült például az, hogy véletlenül bekapcsolták az illeszkedést.

Szóval az új böngészőt úgy fogjuk felépíteni, hogy minél többféle böngészési szokásnak megfeleljünk, de alapjában véve azt akarjuk, hogy a felhasználói felület minél egyszerűbb maradjon, hogy bárki használni tudja.

Most pedig nézzünk meg négy funkciót az Opera 15-ből, hogy részletesebben is megismerjétek a fejlesztési folyamatot.

Gyorshívó

A Gyorshívót 2007-ben mutattuk be. Amikor megszüntettük a létrehozható elemek számának korlátozását, rájöttünk, hogy a Gyorshívó és a hagyományos könyvjelzők közötti határ egyre inkább kezd elmosódni. Ahelyett, hogy egy menüben vagy egy panelen böngészték volna a fa-struktúrát, a felhasználók egyre inkább a címsáv automatikus kiegészítését, a Gyorshívót és a beépített keresőket kezdték el használni. Ez adta az ötletet, hogy vigyük át a könyvjelzőket közvetlenül a böngészőablakba, ahol minden más is zajlik. A mappázhatóság, az előnézeti képek és a szuper gyors keresés lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt megtaláld bármelyik kedvenc oldaladat.

Gyűjtőlap

Azt vettük észre, hogy a modern böngészőkben elég nehéz kutatni. Megnyitsz egy csomó fület, (például amikor különböző termékeket hasonlítasz össze), és egy idő után már nem tudod, hogy melyik fülön mi van. A böngészési folyamatok és a fülcsoportosítás segítenek egy kicsit, de sok felhasználót össze is zavarnak, mert növelik a felület bonyolultságát. Ezért találtuk ki a Gyűjtőlapot, ami lehetővé teszi, hogy a függőlegesen egymás alá rendezett oldalakon villámgyorsan keress. Ezzel csökkentheted az egyszerre megnyitott fülek és az egyszerre futó processzek számát.

Az elmúlt hetekben azt láttuk, hogy a felhasználók többféle módon próbálják kihasználni a funkciót, úgyhogy érdeklődve várjuk, hogy hová fog fejlődni a dolog.

Felfedezés

Most, hogy a web már körbevesz minket, teljesen általánossá vált, hogy a kanapén heverve vagy a buszra várva egy notebookkal vagy telefonnal a kezünkben töltjük el az időt. De olyan sok az információ, hogy nehéz eldönteni, honnan induljunk el. A Felfedezés egy olyan funkció, ami előre kiválasztott tartalmakat közvetít feléd többféle nyelven, egyenesen az agyadba.

Rally mód

Nincs mindenkinek állandó szélessávú hozzáférése. Az Opera 10-ben mutatkozott be a Turbo, ami gyorsabb megjelenítést tett lehetővé lassú internet kapcsolat mellett. Az Opera 11.1-ben ezt azzal bővítettük ki, hogy a képeket WebP formátummal tömörítettük. Az Opera 15 ehhez még a SPDY protokoll támogatást is hozzáadja, hogy még az eddigieknél is gyorsabban böngészhess.

...és a jövőbe

Nem véletlen, hogy az Opera 15 megjelenésével együtt átálltunk a gyorsított kiadási ütemezésre. Hamarosan látni fogjátok, hogy miket tervezünk még. Jelen pillanatban a témákon, a szinkronizáláson és a fejlettebb fülkezelésen dolgozunk.

Ha profi felhasználó vagy – ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg az vagy –, és úgy érzed, hogy egy számodra fontos funkció hiányzik az Opera 15-ből, akkor először böngészd át az egyre növekvő kiegészítő listánkat! Lehet, hogy az alapszintű könyvjelzőkezelő kiegészítőnk megfelel számodra, de az is lehet, hogy a cottonTracks kiegészítő innovatív megközelítése oldja meg a problémádat. Ha hiányoznak a jegyzetek, akkor próbáld ki az Evernote kiegészítőt!

Ha úgy érzed, hogy az Opera 15-ből valami alapvető dolog hiányzik, nem muszáj frissítened, mert az Opera 12 továbbra is él, és természetesen az Opera 16 is hamarosan érkezik.

Várjuk a hozzászólásaitokat és visszajelzéseiteket, ahogy az elmúlt 17 évben is tettük. Arra kérünk, hogy küldjél jelentést, ha valami hibát találsz! A cégen belül nekünk is van saját kívánságlistánk. Bruce például a Ctrl+Enter és a török nyelvű Felfedezés miatt rágja a fülünket, Andreas pedig a kiegészítő API és a könyvjelzők miatt sürget.

Ezek egy része elérhető lesz a több, mint 50 millió felhasználónk számára, másik része viszont nem. Nem akarjuk az Opera 12-t klónozni, ahogyan semelyik másik böngészőt sem. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a legjobb böngészőt fejlesszük ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr495391441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 20:05:23

Cousinnak köszi a formázást, most pedig a saját gondolataim, amiket nem akartam beszúrni a fordításba:

Örülök ennek a cikknek, mert megerősítette azt, amit eddig is gondoltam. Remélem, hogy nem csak marketing fogás, hanem tényleg így gondolják.

Teljesen egyetértek azzal, hogy a web és a felhasználótábor sokat változott az első Opera óta. Nem ritka jelenség, hogy én is elnyomok valamit a billentyűzeten, sőt régebben, amikor még nem kellett shift az eszköztár átrendezéséhez, néha azt is szétbarmoltam véletlenül. Persze én tudom, hogy hogy csináljam vissza, de én a kisebbséghez tartozok.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy emiatt le kéne butítani a GUI-t vagy a kombókat. Szerintem azzal mindenki kiegyezne, ha valahol a beállítások legmélyén lenne pár kapcsoló, amikkel engedélyezni lehetne különböző advanced funkciókat. Például alapból maradna ilyen statikus a GUI, de ha én bekapcsolok egy kapcsolót, akkor utána szabadon átrendezhetném, ahogy a régiben is. Szerencsére ez a cikk ennek nem mond ellent. Rendben van, hogy ha egy teljesen új GUI motort írtak, akkor először kipróbálják élesben is, mielőtt testre lehetne szabni.

Az M2-t én csak RSS-re használtam. Ezt végül is ki tudom váltani mással, viszont a későbbiekben nem lenne rossz, ha átírnák a levelezőt is, és akár lenne két külön telepítő. Egy Opera és egy Opera+M2.
Kicsit előreugorva a Felfedezésre, szerintem több értelme lenne, ha RSS olvasóként működne, vagy legalábbis azzal is lehetne bővíteni. Hátha lesz belőle valami.

A Gyorshívó-Stash-könyvjelzők dolog végül is logikus, de ettől még tényleg lehetne implementálni a régi könyvjelzőkezelőt is. Akár külön fájlban tárolni, akár egy fájlban a gyorshívóval, és meg lehetne adni, hogy mik jelenjenek meg a gyorshívóban is. Ez tényleg az a funkció, aminek semmi köze a motorhoz. Egy fájl az adatoknak, meg egy űrlap a kezeléshez. Remélem, hogy lesz belőle valami. A kulcsszavak nekem is hiányoznak.

Azt nem értem, hogy a Turbót miért kellett átnevezni. Ez legyen a legnagyobb gond, csak nem látom az okát.

Ami a jövőt illeti, remélem, hogy tényleg alapnak tekintik a 15-ös verziót, és ha már mindent kiteszteltek, akkor figyelembe fogják venni a felhasználói kéréseket.

Cobalt 2013.07.04. 20:23:19

@Nekomajin: En sajnos nem tudom osztani a bizadalmadat a fentiek alapjan, mivel szamomra errol uvolt a kar minimalizlos PR.
Visszont azt osszinten remelem, hogy 2onk kozul vegul neked lesz igazad es nem nekem. Remelhetoleg meg azelott mielott a 12.x tulsagosan is elavulta valik.

pengeiq0 2013.07.04. 20:44:56

Kösz a fordítást és a cikk kihelyezését is.A sok varjú remélem kicsit benegrózik az elolvasása után :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 20:49:55

@Cobalt:
Nézd, én egyszerűen nem látom a logikát amögött, hogy ne hajtsanak rá valamilyen szinten a poweruserekre. Szerintem senki se lehet olyan hülye, hogy ne tanuljon a korábbi Chromium forkok sorsából. Az egy másik kérdés, hogy ész nélkül elkezdenek "innoválni", vagy figyelembe veszik majd a felhasználók kéréseit. Ezt majd a jövő eldönti.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.07.04. 21:10:54

köszi a cikket.

a hivatalos oldalon is leírtam, itt is leírom... tényleg akkora hatalmas feladat belerakni egy böngészőbe egy jegyzeteket, egy rendes jelszókezelőt, egy egérgesztusokat billentyűszemélyreszabhatóságot? egy fenét... 1 hét alatt bele tudnák rakni... a többi bullshit.

egy csomó olyan funkciójuk van amitől valóban egyedi lehetne a böngésző és a poweruserek is visszakaphatnák a funkciók egy jelentős részét... de hamarabb fogom kukába dobni az operát mintsem teletoljam kiegészítőkkel...

Cobalt 2013.07.04. 21:20:36

@Nekomajin: "Nézd, én egyszerűen nem látom a logikát amögött, hogy ne hajtsanak rá valamilyen szinten a poweruserekre. Szerintem senki se lehet olyan hülye, hogy ne tanuljon a korábbi Chromium forkok sorsából. "

Sajnos az eddigi elet tapasztalatom alapjan (nagy valalati kornyezett) minden tovabbi nelkul el tudom kepzelni.
Csak abban tudok remenykedni, hogy en latom rosszul.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.04. 23:52:09

A Henry Ford-os idézet kimaradt. :)

"Azt nem értem, hogy a Turbót miért kellett átnevezni. Ez legyen a legnagyobb gond, csak nem látom az okát."

Lehet, hogy az is valami rejtett jelentéssel bír, mint az ejtőernyő. Letértek az útról.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.05. 02:18:52

@Cobalt: While we continue developing the next generation of Opera, you can use a tab extension in the meantime.

Ha már ezt a kiegészítőt ajánlgatják, szerintem borítékolható, hogy az oldalra helyezhető füleket (ebben a körben) elbuktuk a nagy "Advanced Tab Improvements"-ben, ami majd a 16-os verziót érinti.

Cobalt 2013.07.05. 07:22:39

@penge™: Ezek az informaciok valobann nem hangzanak tul biztatoan es rontjak az optimizmusomat. Visszont meg 1 ideig hajlando vagyok hinni, hogy hatha megsem.

Vegso soron ugyis a verziora lebontott hasznalati statisztikak szerint fognak donteni.

MosoMasa 2013.07.05. 17:28:12

Nekem pl a "török nyelvű felfedezés" tetszett a legjobban!

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.06. 01:11:50

És egy érdekes kép:

files.myopera.com/davi807/files/chopera.png

Lehet, hogy oda kerül az Opera Link.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.06. 02:59:32

@Med1on:
Valaki írta már korábban, hogy a kezdőlapot négy laposra tervezik, és hogy a negyedik lesz a Link.
Btw, az érdekes lenne, ha a könyvjelzőket ezentúl az Opera felhőjében tárolná, és a Link lapról el lehetne érni őket.

dqdb 2013.07.06. 08:21:52

@Nekomajin: launcher.exe --with-feature:sync

Érdemi tartalom nem lesz a fülön, de ott lesz.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.06. 10:11:42

@dqdb: Erről eszembe jutott, hogy lehetne neki valami közös protokoll, ha már úgyis a legtöbb böngészőben van szinkronizáció.

És a feature set-től függetlenül mindent szinkronizálna, csak amire az adott böngésző nem képes az simán fájlként tárolódna a felhőben és nem szinkronizálná vissza kliensoldalra, amíg olyan böngészőből nem szinkronizálod vissza, ami képes rá.

Pl. Operában most nincsenek könyvjelzők, Chrome-ban buta könyvjelzők vannak, Firefoxban teljes értékűek. Ha Firefoxból átszinkronizálsz Chrome-ba, akkor a metaadatok ott maradnának a felhőben lévő fájlban, de Chrome-ban ezeket ugye nem látnád. Ha Chrome-ban mentesz könyvjelzőket, akkor ezek a fájlok nem is tárolódnának le (üres mezők), majd Operába szinkronizálsz át, ekkor a teljes könyvjelzőmennyiséged ott maradna a felhőben. Majd mikor visszaszinkronizálsz Firefoxba, látnád az összes könyvjelződet teljes értékű módban + a Chrome-ban mentett könyvjelzőket szintén teljes értékűen, de üres tags, description mezőkkel és valami default created, visited és modified date mezőkkel.

Ekkor egyrészt lenne egy átjárhatóság, mert beírná az ember a Google-s szinkronizációs címet, megadná a Google-s login adatokat és leszinkronizálná Operába a cuccokat. A titkosított fájlokhoz meg megadná a mesterjelszót és kész is. Illetve fordítva ugyanezt. Teljes átjárhatóság lenne a böngészők között, nem kéne XMarks meg LastPass és társai.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.06. 13:30:00

@dqdb:
Igen, erre gondoltam, csak már nem emlékeztem, hogy ki írta. Kíváncsi vagyok, hogy milyen új dolgokkal bővül a Link. Teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy közvetlen hozzáférést biztosítanának a webes felülethez. De az is lehet, hogy csak egy login form lesz rajta.

kodesz 2013.07.11. 14:10:03

Sziasztok!A rókáról térnék át én is az operára (túl nagy a memória igénye),de a könyvjelzö probléma (vagyis a hiánya) úgy tünik megakaszt.A firefoxban böven 100db fölötti KÖNNYEN KEZELHETÖ könyvjelzöm van.Mit tehetek velük az operában? Nem az áthozatallal van a gondom hanem,h hova tegyem öket.A böngészö ablakba?Annyit?Meg az elölnézeti képek!Mi van azokkal amiket pl. nem akarok,h más is lásson?Teszem azt valami bármilyen gyereknek nem való tartalmú oldal.(Nem kell,h ez pont porno legyen!)Akkor annak is ott lesz a kis képe?Szóval a cikk "gyüjtölap" cimü része szintiszta kamu.Nehéz keresni a modern böngészökben??Mitöl vajon?A firefoxban ott az ezernyi könyvjelzö.Nem abc sorrendben hanem idörendben!Bármikor pillanatok alatt megtalálok bármit.Ez a nehéz??Egy jól müködö,jól bevált,fontos dolgot kidobni úgyszólván szinte csak a csicsa kedvéért? Hát.....

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.11. 15:12:05

@kodesz:
Eheti hír, hogy lesz könyvjelzőkezelő. Időpont még nincs, de majd lesz nem túl sokára.
Egyébként a gyorshívóban egy mappába akárhány elemet tehetsz, de mindig az utoljára behelyezett 4 elem képét fogja mutatni. Tehát ha a top secret oldalakat egy mappán belül sorban előre pakolod, akkor azok nem fognak látszani a mappán.

kodesz 2013.07.13. 12:49:47

@Nekomajin: Szia! Köszönöm a választ és a segitséget.Volna még egy kérdésem.Mikor megnyitom az operát mindig az utoljára látogatott oldal töltödik be.Létezik valami beállitási lehetöség arra, h kezdöoldalnak pl. a google.hu-t állitsam be? Persze azon kivül,h abból lépjek ki mindig.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.13. 15:48:32

@kodesz:
Én úgy tudom, hogy jelenleg nem lehet átállítani.

Zotya@pest 2013.07.14. 16:02:10

Tetszik is meg nem is...
egyrészt miért van az hogy beírok a címsorba nyomok egy enter és nem történik semmi, majd beírom még egyszer akkor már google keresésnek veszi, ez nagyon idegesítő..
másrészt mikor le akarok tölteni valamit miért nem kérdezi meg hogy mentem e vagy megnyitom?
erre tudtok választ adni nekem, esetleg valami advanced beállítási lehetőség?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.14. 16:29:31

@Zotya@pest: Elsőt nem tapasztaltam, szerintem user error.

A második pedig azért van, mert olyan buta, mint a Chromium API, tehát még temporary downloads és MIME type kezelés sincs benne. Azaz vagy beállítasz egy alapértelmezett letöltési könyvtárat és minden szemetet oda hány kérdés nélkül (beleértve az automatikusan letöltődő malware-eket is), vagy beállítod, hogy minden letöltésnél kérdezzen, hova akarod menteni, de akkor pedig mindenhol kérdez. Még egy .torrent fájlt sem lehet vele normálisan letölteni.

ps: Nem tudom mennyire nehéz Chromium API alá normális temporary downloads-t csinálni, de a Torch Browser-ből kiindulva ( www.torchbrowser.com/ ), amiben beépített TORRENTKLIENS van, viszont temporary downloads gondolom nincs (legalábbis nem írják) valahogy van egy olyan érzésem, hogy mégsem annyira egyszerű bizonyos dolgokat fejleszteni az alapok felrúgása nélkül.

Zotya@pest 2013.07.14. 16:44:10

Hát akkor megy a kukába...
biztosan nem user error mert azért nem vagyok kezdő a témában, inkább arra gondolok h bug, mert h ha elkezdem begépelni és várok kicsit akkor kiadja az automatikus lehetőségeket viszont ha gyorsan bedarálom amit keresni akarok akkor is keres néha de van h semmi... :/
és ha ujragépelem akkor már google keresés lesz belőle. egy szó mint száz nézhetek új böngésző után, megint...
tudtok ajánlani valamit?
FF,IE,Chrome kizárva és most már az opera is sajnos...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.14. 17:54:02

@Zotya@pest:
Nekem is előjön ez a hiba néha. A legelső kiadásnál konkrétan tízből ha egyszer meg tudtam nyitni egy weboldalt. Azóta megszűnni látszott ez a jelenség, de a héten megint előjött egyszer. Majd kijavítják.

Azt nem tudom, hogy mire számítasz, ha a másik három nagy ki van zárva. Az összes többi Gecko vagy Chromium fork, szóval csodát ne várjál.

Zotya@pest 2013.07.14. 18:30:34

most feltettem a maxthont és eddig nagyon pozitív amit látok ;)
lehet majd viszatérek az operához de nagyon nagy csalódás volt ez a 15-ös nekem :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.14. 18:55:58

@Nekomajin: Azért Windows alatt még jobban lehet válogatni, Linux alatt tényleg nincs más, csak Firefox/SeaMoney, Chrome/Chromium/Opera 15.

Bár kérdés, hogy az ilyen Maxthon, Avant meg Lunascape típusú bloatware-ek mennyire elégítik ki az Operához szokott usereket. Mert ezekkel is az a baj, hogy egyik oldalról bloatware-ek (mert az arcodba tolnak mindent, ha kell, ha nem), miközben az alapok ugyanolyan konfigurálhatatlanok. Kapsz egy natúr GUI-t mouse gestures-hez meg max egy ilyen legördülős gagyi izét a billentyűparancsokhoz, aztán ennyi.

A motor meg több sebből vérzik, mint mindegyik a Presto-n kívül. Bár néha tényleg kezdem azt hinni, hogy velem nem stimmel valami, amiért:
- Plain text copy-t akarok és Rich text copy-ra maximum szökőévente van szükségem, de akkor is inkább MHT-be mentek (oh, a többiben még az is problémás)
- A linkeket KIJELÖLNI akarom elsősorban, nem drag and droppolni. Ha meg akarom nyitni rendelkezésemre áll mozdulatparancs, billentyűparancs és context menü is (egyedülálló Open paranccsal, ami felülírja a target destination-t).
- Leginkább MINDENT kijelölni akarok, amin végighúzom az egeret, nyomva tartott bal gombbal. Beleértve a Flash objektumokon megjelenő szövegeket és a mindenféle popup alertenek megjelenő szövegeket is.
- A Fit-To-Width-re szükségem van.
- Normális Smooth Scroll-t akarok, amilyen az Operában van (ha nincs position:fixed az oldalon). Nem hiszem el, hogy ezt is csak IE-ben tudták viszonylag normálisan lemásolni, a többiben vagy túl gyors, ami alig különbözik a darabos scrolltól a sebesség miatt, vagy túl lassú, laggos mint Firefoxban.
- Ha középső egérgombbal klikkelek, akkor új lapon nyissa meg azt a rohadt objektumot, még ha javascript:void is lesz a vége. Maximum kimásolom a célt, de ne kínozzon, hogy rohadt fancybox-os ganéjokat nem tudok középsőklikkel megnyitni, meg ilyen onclick-esített linkeket sem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.14. 21:31:56

@penge™:
Én is a plain textet szeretem. Tök jó a rich text is, csak inkább az legyen opcionális. Menüből, vagy másik billentyűparanccsal.
A link kijelöléssel is egyet értek. Egyébként a target felülírós manüparancsok szerintem simán megoldhatók kiegészítővel. Kombót is lehet hozzá rendelni, meg a helyi menüt is lehet bővíteni. Max nem az első három elem lesz, hanem lentebb. De az is lehet, hogy meglévő parancsokat is lehet szerkeszteni az API-val. Egy pár napja már gondolkodok egy ilyen kiegészítőn, de egyelőre még kivárok, hátha megcsinálják natívan.
Úgy alapból örülök az ilyen HTML5 jóságoknak, mint a dnd vagy a rich text copy, de jobban szeretem, ha a böngésző ad olyan eszközöket, amivel felül tudom bírálni a fejlesztő elképzeléseit.

Amúgy, lenne igény link alert addonra az új Operához?

Chuck Boung Ace Eck 2013.07.15. 17:13:15

@penge™: Nagyon-nagyon egyetértek -gyakrolatilag minden ponttal (a smooth scroll meg amúgyis vesszőparipám:) )!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.15. 19:49:04

@Nekomajin: Na igen. Hiába jó a HTML5, amikor úgyis lesz példa arra, amikor a webfejlesztők elcsesznek valamit, vagy éppen szándékosan akarják szívatni a felhasználót. Ezért is tartottam mindig előbbre valónak a kliensoldali megoldásokat. Ott vannak pl. a Wikipédiás "compare" táblázatok is. Ocsmány Fit-to-Width-tel is és ha túl széles, akkor akkor is kell horizontálisan görgetni, de azért baromi hasznos tud lenni ott is (nem csak code tageknél).

Na meg én pl. imádtam azt (főleg mielőtt implementálták volna az automatikus képátméretezést), hogy megnyitottam egy screenshotot (főleg ha hosszabb volt, mintsem széles) és az ablakmérethez igazítva jelent meg, így oldalra nem kellett görgetnem, csak lefelé.

Na meg a másik, a szövegkimásolás. Kapok valami hosszú hibakódot vagy akármit, nem tudom kimásolni. Mi a következő gondolatom? Na majd begépelem Jegyzetek panelen, miközben középről olvasom. Hoppá! Jegyzetek panel sincsen.

Link Alertet már régóta nem használtam. Az UserJS változat nem megy TamperMonkey-val?

Ja, akartam is kérdezni két dolgot. Az egyik, hogy ugyebár magát a JavaScriptet minden böngésző értelmezi alapból. Az ilyen külső kiegészítők, mint GreaseMonkey, illetve TamperMonkey csak azért kellenek (a felhasználóbarát UI-t leszámítva), hogy lehetővé tegyék az @include, @exclude és további metadata block-ok értelmezését, vagy konkrétan hozzá is adnak a böngészőhöz? És most nem a nyilvánvaló GM_addStyle-ra és társaira gondolok, hanem mondjuk az eventListenerekkel lehet-e valamit kezdeni?

Mert a régi Operában example.user.js néven GM emulációban futottak a JS-ek (azaz az oldal betöltődése után futott le a JS, ami behatárolta a lehetőségeit), ha viszont example.js néven volt, akkor lehetett használni az Operás eventListenereket, amivel akár oldal betöltődése előtt vagy közben is végre lehetett hajtani. Viszont ebben az esetben ha nem volt valami eventListener megadva, akkor nem működött a userJS, (míg GM emulációban alapból megkapta a "load" eventListener-t" meg amúgy is szigorúbban ragaszkodott a szintaktikához az Opera ebben a natív módban.

Szóval milyen lehetőségek vannak ebben a módban? Mert a fullcommentlist eltávolító is jó lenne, ha DOMContentLoaded előtt lefutna (azaz kicsapná egyből az URL-ből ezt a részt), ahogy Tab Aliaser-nél is azt szeretném, ha már a kód elején, amikor eljut a HTML feldolgozás a "title" taghez, akkor változtatná meg egyből.

Kiegészítőkhöz meg: Egynek működőképessé tehetnéd ezt: addons.opera.com/en/extensions/details/websitemonitor/

Meg ezt (Operában még működik az OEX, NEX nincs belőle, a Chrome-os változatot pedig már régóta nem fejleszti a fejlesztője): addons.opera.com/en/extensions/details/hypertranslate/

EasyUserCSS helyett találtam ControlFreak-et (ami UserJS-t is kezel), bár a rendes, natív UserCSS-ket továbbra is hiányolom, tesztelgetni viszont jó, hogy mi kerüljön bele a natív UserCSS-kbe, mivel van benne Live mód.

Ez is kéne: addons.opera.com/en/extensions/details/hotkeybb/

Meg ez is: addons.opera.com/en/extensions/details/textboxpander/

És ez is: addons.opera.com/en/extensions/details/up-for-everyone/

Linkek panelt részben(!) kiváltó Snap Links helyett találtam Linkclump-ot.

Nagyon gáz az egész, hogy még RSS button-hoz és Allow Right Click-hez is külön kiegészítők kellenek... Meg EZ Zoom (ami szar is, mert WYSIWYG editorban +-ra zoomolja az oldalt), hogy kiiktathassam a kikapcsolhatatlan oldalspecifikus zoomot. Ami mellesleg csúnya, darabos és lassú is, nem olyan szép és fokozatos, mint Presto-nál volt. És 300% a felső limit, nem pedig 1000%

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.15. 21:50:33

@penge™:
Random kiegészítőket biztos nem fogok portolni, viszont a Link Alert nekem nagy kedvencem, meg írtam is már hasonlót egy weboldalra, úgyhogy arra gondoltam, hogy azt megcsinálnám.
A HyperTranslate-et pont ma próbáltam, mert meguntam, hogy reflexből nyomom a jobb Altot, és nem történik semmi. :D De a Chrome-os verzió nem működik az új Operával.

A GreaseMonkey dologhoz nem tudok hozzászólni, sose használtam. Userscripteket csak saját használatra szoktam írni, addonokhoz meg az OEX platformot használtam eddig.

A képek megjelenítése a tipikus példája annak, hogy a böngésző ad-e valamilyen kontrollt a kezedbe, vagy nem. A megjelenés napjától kezdve használom az Image Autosizert, mert én szeretem eldönteni, hogy mekkora méretben jelenjenek meg a képek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.15. 21:58:39

@Nekomajin: Nem csak az új Operával nem működik, hanem a Chrome-mal sem.

Soha nem értettem egyébként, hogy ez a hülye kiterjesztősdi is miért kell. OEX, CRX, NEX... Picsába, ahelyett, hogy minden egy normális GitHub-szerű felületen lenne, bárki belenyúlhatna a forráskódba (vagy az, akinek a kiegészítő fejlesztője engedélyt ad, KIVÉVE az elhagyott projekteknél, amit az Addon katalógus adminja újra kioszt, aztán ugyanúgy lehetne az, hogy van egy ellenőrzött milestone, amiben biztos nincs csúnya kód, meg van egy unstable, folyamatosan fejlesztés alatt álló ág, amit bezippel az ember és letölt. Vagy eleve böngészőoldali lehetősége van rá, hogy "Install this as extension" és nem kell még zippeléssel sem bajlódnia.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.15. 22:12:16

@penge™:
Az új Operában már nem kell zippelni sem. A fejlesztői módban van egy becsomagolás gomb, ami elvégzi a csomagolást és az átnevezést is.
Egyébként amit írsz, azért felesleges, mert böngészőmotorok között úgysem kompatibilisek, mert más az API, egy motorn belül meg most is letöltheted az addont, és akár forkolhatod is a forráskódot. Kiegészítőt meg úgyse úgy írnak az emberek, hogy mit kér a közösség, hanem úgy, hogy valakinek szüksége van egy funkcióra, és hajlandó vele annyit dolgozni, hogy mások által is használható legyen. Főleg, mert sokan nem szeretnek más kódjával dolgozni. Sokszor egyszerűbb nulláról megírni valami hasonlót, mint kiigazodni a korábbi fejlesztő kódján.

Más téma:
Úgy látom, hogy a legújabb Gravity Forms frissítés megoldja azt a hibát, amit most látsz a 15-ös funkcióknál. Van rá lehetőség, hogy a plugin frissüljön a MagyarOperán?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.15. 22:39:02

@Nekomajin: Karbonade-ot kérdezd meg, vagy Lalit. Support License Key kéne neki. Google-val nem találtam (azaz egy helyen, ahol fizetnem kellett volna a Rapidshare-es link láthatóságáért :D), de gondolom valakinek meg kell lennie, ha már telepítették.
süti beállítások módosítása