Magyar Opera

Összefoglaló: az Opera asztalon

Elsőként is békés, boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új évet kívánunk minden Olvasónknak.

Egy felemás esztendő

Bizonyára sokan, sokféleképpen tudnák értékelni, összefoglalni a norvég böngészőfejlesztő idei teljesítményét. Nincs könnyű helyzetben a szerkesztő sem, hiszen egyfelől a 9 megjelent asztali Opera kiadás nem nevezhető kevésnek - arányosan elosztva ez azt jelenti, hogy nagyjából 6(!) hetenként kaptunk egy új verziót -, másrészről viszont ebből 7 minor frissítés és csak kettő "major release". Előbbi kategóriába tartozik az Opera 11.61, 11.62, 11.64, 12.01, 12.02, 12.11 és a 12.12, utóbbi listára pedig az Opera 12.00 és a 12.10 iratkozhat fel. A teljes korrektség jegyében érdemes megjegyezni, hogy Macre elkészült a 11.63-as verziószámmal felvértezett összeállítás is, azzal együtt már 10 példánynál járunk.

Az első dobbantás

Kétségtelenül hatalmas várakozás, ebből kifolyólag igen komoly elvárások övezték a 12-es Operát. A fejlesztés sokáig elhúzódott, azonban a hardveres gyorsítást így sem sikerült tökéletesre csiszolni. Windows alatt alapértelmezetten már DirectX-et használt a rendszer, de ez még nem minden esetben múlta felül a szoftveres kimenetet. Sebaj, kaptunk helyette out-of-process beépülő-kezelést, jobb szabványtámogatást (Drag&Drop implementáció, CSS animációk), natív 64 bites verziót és felhasználóbarátabb témázhatóságot. Az Opera 12 jól példázza a Desktop Team kétarcú teljesítményét, hiszen ezzel párhuzamosan kikerült a hangvezérlés támogatása és az Unite, jobblétre szenderültek a minialkalmazások, ezenkívül megmaradt az azóta is be nem váltott ígéret: WebGL és hardveres gyorsítás.

A szokásos menetrend

Rutinosabb Operások valószínűleg ekkortájt még talonba tartották a 11.64-et, mert az új nagyágyú ismételten hemzsegett a hibáktól. Augusztus végére a 12.02 személyében sikerült stabilizálni a helyzetet, ekkor ismét felcsillant a remény: karácsonyra valamilyen formában (alfa, béta) talán már elérhető lesz a 12.50, mely a 10.50-nél felmutatott erényekkel kecsegtet!

Lefokozva

Az Opera 12.10 bétája végérvényesen eloszlatta az előbbi gondolatokat, ám a november elején megjelenő újonc annyi fejlesztést vonultatott fel, ami szinte már irreális volt a Desktop Team erőforrásaihoz mérten. Az oldalbetöltés az SPDY és a DNS-előtöltés révén gyorsult, előtérbe kerültek az érintőkijelzőt érintő újítások és ismét javult a szabványok kezelése (HTML5, Flexbox, alapértelmezetten bekapcsolt WebSocket). Persze a gyors tempó megint a stabilitás kárára ment, így nem volt kérdés, hogy megjelenik az Opera 12.11, talán még a 12.12 fontosságát sem sokan kérdőjelezték meg. Szép lassan eltelt a november, majd december 18-án a megkésett télapó beállított a második hibajavításra szakosodott frissítéssel.

Jóslásokba végképp nem bocsátkoznék, de az utolsó sorokkal mégiscsak illene valamilyen keretbe foglalni az összefoglalót. A két major frissítés tekintélyes számú újítást hozott, illetve a 7 stabilitás és hibajavító változásokra szakosodott verzió sem nevezhető elenyészőnek. Az összkép viszont távolról sem rózsás, hiszen még mindig sokan tudnának kellemetlenkedő bugokat megnevezni és bizony az Opera 12.12 kevés eséllyel pályázna a legstabilabb böngésző címre.

A vállalat pénzügyi elemzéséből kirajzolódó statisztikákat nézve is vegyesen értékelhető képet látni, az alapján az asztali változatot használó felhasználók száma valamelyest csökkent. Egy nagyon halovány tendencia indult el tavaly a harmadik negyedévben, ami 2012 első hónapjaiban 60 milliónál csúcsosodott ki. Azóta ez a szám 55 millióra esett, ráadásul előrelépés továbbra sem várható, egy másfél százalékos táborra pedig sokan csak legyintenek.

süti beállítások módosítása