Magyar Opera

A Facebook felvásárolja az Operát?

Amilyen semmilyen volt a mai előzetes, annál durvább hírt olvashattunk az The Next Web: Insider aloldalán. A Pocket-lint-től jött a hír: A Facebook állítólag szemet vetett az Opera Software-re.

Egy névtelen forrásra hivatkozva a közösségi oldal úgy döntött, hogy nyíltan felvásárolja a norvég szoftvercéget annak céljából, hogy felrázza a böngészőversenyt és méltó versenyzőt állítson csatasorba a Microsoft, Google, Mozilla és Apple között zajló böngészőháborúban. Ráadásul legutóbb a Yahoo is belépett egy Axis nevű új versenyzővel.

Az Operát megkérdezték a hírről, de a szóvivőjük megtagadta a választ. A Facebook hasonló módon megtagadta a választ. Tehát nem cáfolták, hanem a válaszadást tagadták meg ami céges berkekben mindig valamit jelent. - a szerk.

Az Insider egy Operához közel álló biztos forrása szerint viszont további két érdekes tény bonyolítja a kérdést.

1. Az Opera Software vezetősége potenciális felvásárlókról beszél.

Jelenleg az Oslo Stock Exchange információi szerint a cég fontolgatja, hogy valami nagyobb vállalatba beolvadva folytatja tovább pályafutását inkább, mintsem független cégként próbálnának növekedni.

2. Korábban mondták, hogy jelenleg nincs új felvétel az Operánál, ami biztos jele annak, hogy valami nagy horderejű dolog fog történni a közeljövőben. Vagy minimum az Opera számít arra, hogy valami nagy dolog történik a közeljövőben.

Az Insider próbált több forrást keresni, melyek alátámasztják a nem hivatalos hírt, de a fenti kettő biztos forrásból érkezett. A forrás egyelőre azt nem tudta megerősíteni, hogy a Facebook jelen lenne a potenciális felvásárlók között, viszont közölte, hogy ennek lenne értelme.

És való igaz, a Facebook hatalmas előnyre tehetne szert, ha belépne a böngészőháborúba és ráadásul nem is áll távol tőlük az elképzelés.

És azért akármekkora cég, egy meglévő felvásárlásával mégsem 0-ról kell kezdeniük egy saját fejlesztését. De most jöjjenek a száraz adatok.

Közel 270 millió ember használja az Opera böngészőt havonta, állítja a szoftvercég. Továbbá, több, mint 168 millió ember használta az Opera Minit 2012 márciusában, összesen 117 milliárd lapletöltéssel.

A cég már megállapodott számos mobileszköz, TV gyártóval, OEM partnerrel és beszállítókkal világszerte.

Nem rég vásároltak fel még két mobilos hirdetőcéget (a 2010 januárjában megszerzett AdMarvel után).

opera2 Facebook to acquire browser maker Opera? Maybe. Heres what we know.

A cég több, mint 750 alkalmazottal büszkélkedhet és egy erős vezető csapattal. A CTO-juk Håkon Wium Lie, a ‘CSS atyja’.

A máig független céget 1995-ben alapították, ma pedig 50 millió dolláros bevételt vár a második negyedévre. A piaci kapitalizációjuk 670 millió dollár.

Ezek a dolgok megdrágítanák a felvásárlást,de a Facebook legutóbbi tőzsdei részvénykibocsátása alaposan megszilárdítja a közösségi oldal pozícióját ahhoz, hogy nagy üzleteket kössön, mint például a szóban forgó Opera felvásárlása. Ne feledjük, az Instagram-ért 1 milliárd dollárt adott.

Természetesen a hivatalos információkig sem abban nem lehetünk 100%-ig biztosak, hogy az Operát eladják és abban sem, hogy ha igen, a Facebook lesz-e a szerencsés felvásárló. Jelenleg annyit tudunk, hogy az Opera vezetői számos céggel beszélnek komoly üzleti megállapodásokról.

Ha többet tudunk (mi is és a külföldi források is - a szerk.), akkor majd frissítjük a postot. Mindenesetre egyelőre tekintsünk optimistán a jövőbe. Ha igaz a hír, legalább a position: fixed bug javítva lesz.

Pénteki előzetes (b1431)

A mai napra is jutott egy előzetes, bár csak apróbb csiszolásokat hozott.

Változások listája (Core):

  • CORE-46282 Drag and drop törölte az írásvédett form vezérlők tartalmát

Változások listája (Desktop):

  • DSK-363948 Folyamatsáv nagyobb dokumentumoknál és képeknél hiányzott a címsávról
  • DSK-362977 Rögzített fülek átméreteződtek beállításmódosítás vagy teljes képernyőre váltás után

Változások listája (Mail):

  • DSK-354528 Összeomlás, mikor egy olyan levelezőfület zártunk be, ahol gyorskeresés találatai voltak

Változások listája (Windows):

  • DSK-361573 Fekete háttér a menüsávon Win7 Aero Basic vagy XP téma használatakor
  • DSK-364283 Folyamatsáv függőleges szegélye hiányzott RTL módban
  • DSK-364279 Összeomlás shift+klikk vagy ctrl+klikk esetén, ha új lapot nyitottunk
  • DSK-363575 Japán IME el volt rejtve a címmező legördülő alatt

Változások listája (Mac):

  • DSK-364254 Font kontraszt rosszul nézett ki sötétebb témáknál
  • DSK-353496 Disclosure triangles (bármi is legyen az) rosszul rajzolódott
  • DSK-358580 Fagyás újratöltéskor vagy fülbezáráskor, ha videóelemet töltöttünk be (A gstreamer könyvtár frissítésre szorul)
  • DSK-362859 Már nem a QuickTime beépülő akarja a PDF fájlokat kezelni
  • DSK-359463 Új ablakok a háttérben nyíltak

Változások listája (Linux/FreeBSD):

  • DSK-355110 Összeomlás bekapcsolt hardvergyorsítás mellett olyan skinek esetén, ahol a szövegkiválasztás színe definiálva van

Letöltés (Opera 12.00 b1431)

Hackeld meg az Operát!

Positive Hack Days

Végre ez a nap is eljött. Aki nem tudná miről van szó, azoknak röviden: Alkalmanként rendeznek ethical hacking versenyeket, ahol különböző internetközeli szoftvereket és azokon keresztül operációs rendszereket próbálnak feltörni, ezzel az adott termék biztonságát megvizsgálva. Az egyik legismertebb a Pwn2Own. Ha valakinek sikerül feltörni, általában pénzjutalomban részesül, ha viszont nem, az a termék gyártójának pozitív reklám. Ez utóbbinál fogva mostanában egyre népszerűbb lett ez a marketingforma, élén a Google-val, aki még extra díjakat is felajánl, csak hogy próbálják meg feltörni a böngészőjüket. Persze a nagyképűségüknek 2012-ben meg lett az eredménye, a VUPEN fel is törte a böngészőjüket, mint a ropit.

De nem is szaporítanám tovább a szót, jöjjön a lényeg. Mivel az Opera nem vehet részt a Pwn2Own versenyeken az alacsony piaci részesedése miatt ezért eddig rendre kimaradt ezekből a versenyekből. Mostanáig, ugyanis nemsokára megrendezésre kerül a Positive Hack Days, földrajzi hely szerint Moszkvában, Oroszországban. Ennek az eseménynek a része a Hack2Own nevű verseny, ahol a hackerek megpróbálnak feltörni mobileszközöket (például iOS, Android), operációs rendszereket és népszerű webböngészőket. Ebből a versenyből viszont az Opera sem marad ki.

Vajon sikerül feltörniük az Operát? Egyetlen pozitív eredménye azonban mindenképp lesz az eseménynek. Végre nem mondhatják, hogy "Az Opera azért biztonságos, mert kevesen használják és senki nem foglalkozik vele.", mert most a világ legjobb hackerei foglalkoznak majd vele. Hogy sikerrel járnak-e, azt hamarosan megtudhatjuk.

Mindenesetre annyit érdemes még megjegyezni, hogy ezek a versenyek pozitív eredmény esetén nem feltétlenül reprezentatívak. Lehet, hogy csak nem alakult olyan csapat, aki birtokában van a tuti módszernek, vagy a megalakult csapat nem akarja kijátszani az aduászait. A feketepiacon ugyanis nagyságrendekkel többet érnek a sebezhetőségek. Legalábbis az "elit" sávban. Az Opera valószínűleg valahol a lista alján kullog, úgyhogy aki Operás sebezhetőséget ismer az akár egy ilyen versenyen is kijátszhatja a legtutibb módszert, mert hosszútávon egy kajmán-szigeteki bankszámla kezelési költsége is drágább lenne, mint amennyit kapna érte a feketepiacon, nem beszélve a kockázatokról. Szóval az Opera esetében még akár reprezentatív is lehet a pozitív eredmény egy ilyen versenyen.

SSSE3, Levelező, HTML5 Drag'n'drop és további javítások (b1429)

A fejlesztők folyamatosan dolgoznak az Opera gyorsabbá tételén, még ha ezt nem is emelik ki mindig. Ennek egyik eredménye a mai előzetes, amely jelentősebb a szoftveres rendert érintő sebességjavulást hozott. Mindezt akkor, ha a processzorod támogatja az SSSE3-at. Alább látható egy grafikon, ahol a mostani és az eggyel korábbi buildet tesztelték 3 különböző benchmarkon és ez alapján elég szép az eltérés, főleg az utolsó kettőben. A tesztek név szerint: canvasbench, Retro DOM és Retro Canvas.


Ahogy a korábbi post kommentjeiben ígérték, a mostani build számos, Levelezőt érintő javítást hozott. Kiemelve azt a súlyos hibát, amikor a 64 bites változatban POP3 fióknál összeomlott a böngésző. De mindenről bővebben a changelogban. wink

A HTML5 Drag and Drop is elég sok javítást kapott mindhárom platformot érintően.

Végezetül a korábban beharangozott, ám kifelejtett egyedi User-Agent is belekerült. Sajnos csak globálisan, de legalább nem kell újraindítani. És különben sem az a céljuk, hogy most az egyszerűbb utat választva mindenki maszkolja Chrome-nak a böngészőjét, ezáltal tovább csökkentve (a statisztikákban) az Opera piaci részesedését. Szóval az elsődleges funkciója a tesztelés, de persze bárki kipróbálhatja saját maga, hogy a jelenlegi, látszólag szabványos weben milyen durva különbségek vannak user-agentek között olyan téren, ahol a laikus nem is gondolná. Kiemelnék három kirívó esetet a Szégyenfalról. Az egyik a 12-ben már javított Napi online, ahol a maszkolás nem segített, de az illeszkedés igen. Az Antibrowsniffer kiegészítővel (amely mindössze a JavaScript utasítások terén is maszkolja a window.opera és egyéb specifikus jellegek eltávolításával) hibátlan volt az oldal. A másik a Fegyvernek Nagyközség honlapja, ahol a JavaScriptes legördülő menü almenüi jelennek meg 300-400 pixellel a csatlakozópont alatt, ellenben az Antibrowsniffer itt is hibátlan működést eredményezett. Az utolsó a Google Docs, ahol az aktív cella kijelölése az A oszloptól egyre távolodva félrecsúszik. Az X oszlopban már akár 20-30 pixellel is. Látszólag ez is böngésző/renderelőmotor hiba, az Antibrowsniffer viszont fényt derít rá, hogy nem az, csupán fejlesztői hanyagság. De a legutóbbi blog.hu-ról szóló post is példával szolgálhat, hogy még egy egyszerű ikonnál is képesek eltérő margin értéket megadni böngészőfüggően. Hogy ez véletlenül hogyan sikerülhet az számomra máig rejtély. Habár a böngészőmaszkolás sajnos egy nagyon fontos témaköre az Opera böngészőnek, de ne térjünk el ennyire a tárgytól. Következzen a changelog.

Letöltés (Opera 12.00 b1429)

Változások listája (Core):

  • CORE-46394 LocalStorage nem működött Application Cache-t használó oldalakon
  • CORE-46313 Drag'n'drop volt aktív a térkép húzása helyett Google Maps-en

Változások listája (Desktop):

  • DSK-363749 Fordító optimalizált verzió a pixel-kezelési szűk keresztmetszethez: Teljesítményjavítások a  szoftveres renderelésnél ha SSSE3 elérhető. Ez felgyorsítja a WebGL-t mikor csak WebGL van engedélyezve és nem a teljes hardvergyorsítás.
  • DSK-364146 Összeomlás nagyobb ablakon lévő kisebb ablak (pl. Dragonfly) rajzolásakor
  • DSK-363111 Custom Protocol Handler-t érintő összeomlás
  • DSK-360740 Összeomlás jobbklikk->Új lap nyitása esetén: aktív memguard esetén
  • DSK-359705 [html5dnd] Képek vagy link egy háttérben lévő ablak fülsávjára való húzásakor összeomlott
  • DSK-359365 [html5dnd] Ikonok és "droppable" indikátorok inkonzisztens használata
  • DSK-363145 Fülek bezárás gombja nem került ignorálásra inaktív füleken mikor a fülsáv túl keskeny volt
  • DSK-340052 "spinner" ikon örökké forgott mikor egy auth dialógus volt a fülön
  • DSK-362447 OMenu eltűnt bizonyos tulajdonságok megváltoztatása után
  • DSK-363937 Szöveg alig volt olvasható a "pop up at bottom" folyamatsávon
  • DSK-358912 "Show Network Speed Notification" letiltása nem tiltja le a Turbo értesítéseket indításkor
  • DSK-363187 Custom User-Agent User Pref beállítás opera:config-ban.
  • DSK-359140 Az "Opera Turbo slow network notification" száma limitálva böngészőmunkamenetekre vonatkoztatva

Változások listája (Levelező):

  • DSK-360051 [Win x64] POP összeomlás
  • Szálak ketté lettek vágva, mikor a tárgy megváltozott
  • A duplikátumokat és a szülő / gyermek leveleket is tartalmazza.
  • Többsoros szövegek jobb beilleszthetősége HTML levélírás ablakban
  • Átrendezve a levélírás ablak eszköztára
  • DSK-362058 A csatolmánymező füleinek rendezése a levélírás ablakban
  • DSK-362304 MAPI nem válaszolt összeomlás után
  • DSK-361727 [Mac] Csatolmányok Drag'n'drop-olása nem működött, ha szóköz volt a névben
  • DSK-362065 A levéltörzs első néhány sora hiányzott nyomtatásnál
  • DSK-363650 Gmail mappákból történő leiratkozás szinkronizálásakor el lett távolítva minden másolat az ezen mappákban lévő levelekről
  • DSK-355593 Az Opera nem kapott fókuszt, ha MAPI-val küldtük a csatolmányt
  • DSK-362177 A "Default outgoing account" beállítás nem működött
  • DSK-359260 Nem fogadott több IMAP levelet miután a kapcsolat megszakadt
  • DSK-360286 Csatolmányok fordított sorrendben jelentek meg.
  • DSK-361646 Nem lehetett duplaklikkel megnyitni a második csatolmányt a levélírás ablakban
  • DSK-362042 Külső mailto-linkek nem nyitottak levélírás ablakot mikor az Opera már futott
  • DSK-362133 Túl hosszú csatolmánynevek megakadályozták az expand gomb megjelenését
  • DSK-362224 IRC tulajdonságok dialógus és a kimenő fülön szövegátfedések voltak
  • DSK-349059 [RTL] RTL módban lévő UI-ban az üdvözlőlevélnek is ezt a rendezést kell követni
  • DSK-362471 [RTL] A To, CC, BCC gombok szövege még jobbra volt rendezve
  • DSK-363492 Összeomlás, mikor jobbklikkeltünk egy üres üzenet ablakára
  • DSK-363607 "Reuse current tab" kikapcsolásának nem lett volna szabad új levelező ablakokat nyitni a Levelező panelről
  • DSK-364068 Kivágás és Beillesztés a jobbklikk menüből nem működött a levélírás ablakban
  • DSK-199168 Nem másolt, hanem áthelyezett mikor címeket húztunk mezők között a levélírás ablakban
  • DSK-360126 Gyorsbillentyű a Quick Reply mezőbe történő fókuszáláshoz nem működött
  • DSK-361669 Miután levelet küldtünk Quick Reply-vel a fókusz nem került vissza a levelekre
  • DSK-362277 Csak egyetlen sor frissült, miközben a levéllistát görgettük a billentyűzetet használva
  • DSK-356371 Alkalmi összeomlás, mikor a hírcsatornákhoz tartozó jelszó dialógust elutasítottuk
  • DSK-362057 [Linux/FreeBSD] Csatolmány hozzáadása billentyűzet gyorsgomb a levél írása ablakban a 9.2 kompatibilis billentyűparancsokhoz is

Változások listája (Windows):

  • CORE-45931 [HWA] [WebGL] Normál vektoroknak rossz iránya volt DX10-ben
  • DSK-333300 Web fontok nem működtek non-ascii karaktereket tartalmazó nevű felhasználóknál
  • DSK-359176 [html5dnd] Összeomlás, ha egy munkamenetet húztunk Operába
  • DSK-361724 [html5dnd] Windows installer összeomlott, mikor a telepítési útvonalhoz útvonalat húztunk
  • DSK-363409 [html5dnd] Összeomlás ha a Megjelenés dialógusból húztunk gombokat
  • DSK-363403 [html5dnd] Összeomlás, ha füleket húztunk az Opera ablakok között
  • DSK-363118 [html5dnd] 'link' módosító nem megfelelően működött
  • DSK-359751 [html5dnd] Ha letöltött fájlokat húztunk a Letöltéskezelőből a desktopra, csak egy parancsikont hozott létre, nem pedig egy másolatot a fájlról
  • DSK-363324 [html5dnd] Nem lehetett szöveget húzni külső alkalmazásból az Opera szövegmezőjébe

Változások listája (Mac):

  • DSK-363456 2012 helyett 2128 volt a dátum mezőben
  • DSK-363536 Memóriaszivárgás ablakok átméretezésekor
  • DSK-362002 [html5dnd] Alkalmi összeomlás drag and drop esetében
  • DSK-361799 [html5dnd] Ha egy animációt visszadobtunk, nem a megfelelő pozíciójába került vissza
  • DSK-362001 [html5dnd] Drag and drop Ctrl+Shift módosítók nem támogatottak
  • DSK-363824 [html5dnd] Cyberduck-kal kapcsolatos összeomlás

Változások listája (Linux/FreeBSD):

  • DSK-361978 [html5dnd] Drag and Drop teszteléskori összeomlás
  • DSK-361990 [html5dnd] Módosító billentyűk nem működtek

Görgetési teljesítmény javítások (b1424)

Vagy legalábbis olyasmi. A fejlesztői post szerint szükséges még további csiszolás, például olyan oldalakon, mint a Facebook. De ennek megvalósulása kérdéses, mivel azt is írják, hogy közelítenek az RC-hez. Ami tudjuk, hogy Operáéknál mit jelent. Ma van szerda, holnap vagy holnap után RC1 és utána rövid időn belül végleges, de ne legyen igazam. Elvégre ezzel a kényszer-véglegesítéssel megint maguk alatt vágják a fát, mert nekem és a rendszeres snapshot használóknak teljesen mindegy, minek nevezik az aktuális legújabb buildet, azoknak nem mindegy, akik csak véglegest használnak. Mindazonáltal reménykednek, hogy ennek ellenére (vagyis az állítólagos görgetési teljesítmény javításának) is sokan fognak örülni. Örülnénk mi, mondhatni úgy várjuk, mint  etióp egy falat kenyeret, de egyelőre sem itt, sem itt, sem itt, sem itt, sem itt, sem pedig itt nem változott a helyzet. Csak a sima oldalakon lett jobb, ahol eddig se volt vele különösebb probléma. Így viszont nehéz lesz növelni a tetszési indexet.

Ezen felül észrevették, hogy túl sokan jelentenek hardvergyorsítással kapcsolatos bugokat, ezért újra felhívják a figyelmünket, hogy a végleges 12-ben is kikapcsolva érkezik és finoman céloznak rá, hogy a következő verzióig nem lesz hozzányúlva a kódhoz, beleértve a DirectX-es változatot érintő súlyos VRAM szivárgást sem, ami még a szélesebb felhasználói körre kiterjedő tesztelést is agyoncsapja, ellenben lesz majd számtalan "kilapozza magát a Windows az Opera miatt" jellegű visszajelzés.

További hír, hogy a két héttel ezelőtti sandboxed Mac verzióban javították a leggyakoribb bugokat és kérik, hogy teszteljék a Mac-esek és ezt a verziót használják, mikor bugokat jelentenek. Autoupdate továbbra sincs, manuálisan kell telepíteni és előtte backupolni mindent, ami fontos az előző profilból.

Változások listája:

  • CORE-45943 Optimalizált görgetési teljesítmény (fix és nem fix pozíciós tartalmaknál)
  • CORE-32560 Néha horizontális fekete csíkok jelentek meg a képeken
  • CORE-44017 argenprop.com: css parser eldobta a szabályt a | (pipe) karakter után
  • CORE-45984 Problémák az automatikus frissítéssel, ha a ping nagyon magas volt
  • [Mac] Problémák az automatikus frissítéssel néhány Opera Next felhasználónak
  • CORE-44730 Camera indikátor nem tűnt el, miután kihúztuk a kamerát
  • DSK-363918 Egyetlen fület is önmagára ráhúzva lehetett csoportosítani
  • DSK-364277 Címsávval kapcsolatos memóriaszivárgás
  • DSK-361620 Nem lehetett megváltoztatni a Geolocation beállításokat, miután első látogatáskor megtagadtuk azt és a ShowGeolocationLicenseDialog beállítás aktív volt
  • DSK-363950 Bezárás gomb hiányzott az MDI ablakokról
  • DSK-360810 [Sandbox Mac] Nem lehetett képeket húzni az új képnézőből a Desktop-ra
  • DSK-363236 [Sandbox Mac] Összeomlás mbox fájlok importálásakor
  • DSK-363411 [Sandbox Mac] Gyorshívó háttere eltűnt, miután sandboxed változatra frissítettünk
  • DSK-363412 [Sandbox Mac] Kiegészítők eltűntek, miután sandboxed változatra frissítettünk

Letöltés (Opera 12.00 b1424)

Letöltés (Mac (Universal Binary 32/64-bit) with sandboxing enabled)

süti beállítások módosítása