Magyar Opera

A böngészőválasztó hatásai

Mint az közismert, március 1-től kezdve az EU tagállamaiban a Microsoft bevezette a böngészőválasztó képernyőt. Ez annak a megegyezésnek a része volt, amivel az Európai Bizottság és az amerikai szoftvercég lezárta az évekkel ezelőtt az Opera panaszával kezdődött vizsgálatot és pert.

A böngészőválasztó képernyőn az IE-t használó felhasználók további 11 böngésző közül választhatnak. A funkció legfőbb üzenete a választás lehetőségének megismertetése az átlagfelhasználóval, akik hajlamosak az internetet ez Internet Explorerrel azonosítani. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a választóképernyő egyfajta reklámfelületet nyújt az "alternatívoknak".

Nem véletlen, hogy az Opera a 10.5-ös verzió kiadását mindenképpen igyekezett a bevezetés időpontjára időzíteni. Ez egy nap híján sikerült is nekik, az már más kérdés, hogy emiatt némileg kiforratlan lett ez az amúgy remek program. Tegnap sajtóközleményben tudatták a világgal ennek az akciónak a sikerességét.

A nyilvánosságra hozott adatok a március 12. és 14. közötti három nap eredményeit tartalmazzák. Azt elemezték, hogy a letöltéseket hány százalékát indították a választóképernyő linkjéről az egyes országokra lebontva.

Ország Választóképernyős növekedés Választóképernyős letöltések aránya
Lengyelország 328% 77%
Spanyolország 215% 68%
Olaszország 202% 67%
Dánia 198% 66%
Hollandia 157% 61%
Portugália 157% 59%
Belgium 123% 55%
Franciaország 117% 54%
Svédország 111% 53%
Svájc 109% 52%
Görögország 93% 48%
Ausztria 85% 46%
Egyesült Királyság 85% 46%
Csehország 64% 39%
Németország 64% 39%
Norvégia 57% 37%
Magyarország 53% 35%
Európai átlag 130% 53%

Jól látható, hogy a választóképernyő jelentős többletforgalmat generált. Legalábbis ami a letöltéseket illeti, mert persze nincs arra garancia, hogy a letöltők végül Operára váltanak. Szomorú látni, hogy hazánk a lista alján szerénykedik, különösen mondjuk Lengyelországgal összevetve az eredményeket.

Az Opera 10.5 után...

Már csak napok, vagy inkább órák kérdése, és megjelenik az Opera 10.51. Ezzel részben lezárul egy szép korszak, de remélhetőleg egy még szebb követi majd. Ebben a cikkben azon elmélkedem, hogy mit hoz a 2010-es esztendő a PC-s Opera szemszögéből.

Előbb nyilván jöjjön a 10.51. Azután már gőzerővel fejleszthetik a Linux és Mac verziókat, hogy végre azok is felzárkózzanak a Windows mellé - legalábbis ezen a téren. A távolabbi folytatásról jóval kevesebb az információnk, de azért nem lehetetlen jósolni. Ehhez viszont először tekintsük meg a jelenlegi helyzetet.

Az utóbbi 1-2 évben az Opera nem követte kellőképpen a felélénkülő böngészőpiacot. Az ez idő alatt felgyülemlett hátrányokat két verzióval, a 10.0 és 10.5 változatokkal kívánta ledolgozni. Ez - úgy gondolom - sikerült is neki. Bár külső tényezők hatására elkapkodták a megjelentetését, az Opera 10.5 mégis túlzás nélkül nevezhető az Opera egyik legfontosabb kiadásának.

Gondoljunk csak bele, hogy 3 lényegi elem is radikális változásokon esett át: a Presto renderelő motor, a Carakan JavaScript motor és a Vega vektorgrafikus könyvtár, mindez egyetlen verzióban. Egyedül talán az Opera 7-ez tudnám hasonlítani ezek összesített jelentőségét. Ugyanakkor a mostani változat egy sokkal versengőbb közegben jelent meg, és jelentősnek mondható hátrányt fordított a maga javára, ami legalább ennyire impresszív.

A jelenlegi kiváló pozíció biztató, de mint az Internet Explorer esete is mutatja, nem lehet megnyugodni, folytatni kell a megkezdett munkát. A HWSW jelentetett egy cikket, amiben Johan Borg-ot, a vállalat lakossági részlegének alelnökét faggatták az Operáról.

Ebben a szakember megemlíti, hogy még az idén szeretnék kiadni a 11-es verziót is, előtte pedig a 10.6 képezné az átmenetet a kettő között. Sajnos - az Operára meglehetősen jellemző módon - részleteket nem közöl, én most mégis megpróbálnék tippelni.

Tovább...

Böngészőpáros mobilokra: Opera Mini 5 és Opera Mobile 10

Több előzetes és hosszú betatesztelés után az Opera ma mindkét mobilböngészőjének kiadta a végleges változatát: a minden telefonon használható, viszont valamivel egyszerűbb Opera Mini 5-öt, valamint az okostelefonokra szánt, nagyobb tudású Opera Mobile 10-et is.

A két böngésző mind megjelenésben, mind funkcionalitásban nagyon hasonló, mindkettőben található Gyorshívó, jelszókezelő és füles böngészés is.

Az Opera Mini ráadásul mostantól még jobban kíméli a pénztárcádat, mint eddig. Az új tömörítési technológiáknak köszönhetően az adatokat már képes akár 90%-ra tömöríteni (a korábbi kb. 70% helyett), ami természetesen kevesebb adatforgalmat jelent, ami kisebb költséget és gyorsabb működést indukál.

Próbáld ki az Opera új böngészőit a telefonodon! Mindkét változat letöltése és használata teljesen ingyenes! (leszámítva persze a szolgáltató felé fizetendő esetleges adatforgalmi díjakat)

Letöltés

Az Opera Mini 5 és Opera Mobile 10 letöltéséhez nyisd meg a mobilodon az m.opera.com címet. További információkért nézd meg a www.opera.com/mobile/ címet.

süti beállítások módosítása