Magyar Opera

Teljes képernyős böngészés fülekkel

Sok szó esik arról általában, hogy mennyi hasznos hely marad a weblapoknak a különböző böngészőkben, ha egyik vagy másik eszköztár be van kapcsolva, ennek ellenére nagyon kevesen használják a böngésző teljes képernyős módját (F11 vagy jobb gomb a lapon és Teljes képernyő). Ilyenkor ugyanis minden eszköztár hiányzik, és ez sokszor a kényelem rovására megy. A jó hír, hogy böngészhetünk úgy is teljes képernyős módban, hogy nem kell lemondanunk például a fülekről és a címsorról.

Bár teljes képernyős módban is be lehet kapcsolni az egyes eszköztárakat és sávokat, azok a következő alkalommal, amikor megint teljes képernyős módba vátunk, megint el lesznek tűnve. Ezért módosítani kell a teljes képernyőre váltó parancsokat. Készíthetünk hozzá sajátgombot, billentyűparancsot, menüpontot vagy egérmozdulatot.

Az alábbi táblázatban megtaláljátok a különböző eszköztárak bekapcsolásához tartozó parancsokat (ezt kell használni a billnetyűparancs, a menüpont vagy az egérmozdulat megadásakor), valamint a hozzájuk tartozó gombokat. Ha nem tudod, hogyan kell ezeket módosítani, szólj!

Megjelenített eszköztárak Szükséges parancskód Gombok
görg.sáv nélkül görg.-sávval
Fülsáv Leave fullscreen | Enter fullscreen & View page bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Címsor Leave fullscreen | Enter fullscreen & View address bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Állapotsáv Leave fullscreen | Enter fullscreen & View status bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Fülsáv és címsor Leave fullscreen | Enter fullscreen & View page bar, 6 & View address bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Fülsáv és állapotsáv Leave fullscreen | Enter fullscreen & View page bar, 6 & View status bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Címsor és állapotsáv Leave fullscreen | Enter fullscreen & View address bar, 6 & View status bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő
Fülsáv, címsor és állapotsáv Leave fullscreen | Enter fullscreen & View page bar, 6 & View address bar, 6 & View status bar, 6 Teljes képernyő Teljes képernyő

Ha azt szeretnéd, hogy a görgetősávok is láthatóak legyenek, akkor a fenti parancsokhoz illeszd be a következő részt a parancs mögé.

& Delay, 10 & Enable scroll bars

Megjegyzések

  • A címsor és az állapotsáv nem jelenik meg az inaktív füleken.
  • A panelkapcsolót nem lehet megjeleníteni teljes képernyős módban.

Opera indítása Gyorshívóval

Ha be akarjuk állítani, hogyan induljon el az Operánk, több lehetőség közül is választhatunk a beállítások alatt. Lehet folytatni a böngészést, beállíthatunk egy kezdőlapot, lehet indulni lapok nélkül, de arra sajnos nincs direkt lehetőség, ha a Gyorshívóval akarunk indulni. Ha mégis azt szeretnéd, hogy az Opera az indulás után mindig a Gyorshívó lapját jelenítse meg, akkor az alábbi néhány lépéssel rá lehet venni az Operát is erre a működésre.

Először is állítsd be az indulási módnál azt, hogy „Indítás üres lappal”. Ezt az Eszközök > Beállítások > Általános > Indulás alatt találod.

Ezután nyomd meg a Beállítások > Haladó > Fülek alatt a További fül beállítások gombot, majd az új ablakban töröld a pipát a „Fül nélküli ablakok engedélyezése” elől.

Ezután az Opera minden alkalommal a Gyorshívóval fog indulni. A csel ebben az, hogy az Opera elindul ugyan fülek nélkül, de a fenti beállítás miatt azonnal nyit is egy új fület, rajta a Gyorshívóval.

Safari 4, a kamugép

A Safari 4 beta megjelenésével az Apple megint túlzásokba eset a saját érdemeit illetően. Nem akarok most abba belemenni, hogy hányszor lett gyorsabb a JavaScript, majd le fogják mérni pontosan, akik jobban értenek hozzá. De az a magabiztosság, ahogy több funkciót is úgy állítanak be, mintha ők fedezték volna fel a spanyolviaszt, egészen elképesztő. Jópár esetben a Safari nemhogy első, de még második sem volt az adott funkció lenyúlásában megvalósításában, de láthatóan ez a tény mit sem zavarja őket abban, hogy maguknak követeljék a dicsőséget.

Lássuk akkor a listát, miben volt szerintük első a Safari. Operásoknak bizonyára csak véletlenül ismerősek az alábbi pontok.

  • Acid 3 támogatásA Safari az első és egyetlen webböngésző, amelyik teljesíti az Acid 3 tesztet.

    2008 március: a WebKit és az Opera elsőként teljesítik a tesztet.

  • RSS olvasóElsőként megvalósítva a beépített RSS olvasót, a Safari …

    2003 december: az Opera 7.5 előzetesében már van RSS olvasó.

  • Beépített Google keresőA Safari volt az első olyan népszerű böngésző, amelyik keresőmezőt épített a felhasználói felületre.

    2000 december: az Opera 5-ben már van beépített Google kereső.

  • CSS 3 Web FontokA Safari volt az első böngésző, amelyik automatikusan felismerte, hogy egy website saját fontokat használ …

    1997 szeptember: az Internet Explorer 4 már támogat letölthető webfontokat.

  • HTML 5 Media támogatás… Az első böngésző, amelyik támogatja a HTML 5 audio és video tageket, a Safari, …

    2007 április: Az Opera 9.5 tesztverziója már támogatja a HTML 5 video elemet

  • Könyvjelző Auto-Click… Valójában a Safari volt az első böngésző, amelyik támogatta az Auto-Click funkciót. Amikor reggel meg akarod nézni a híroldalaidat, csak használd az Auto-Click funkciót, hogy egyszerre több lapot nyiss meg külön füleken egyetlen kattintással.

    2000 december: Az Opera 5-ben már volt ilyen beépített funkció (a könyvjelző panelen középső gombbal kattintva egy mappára).

  • Mozgatható fülekA Safari volt az első böngésző, amelyikben a füleket mozgatni lehetett. …

Mint látható, a fentiek jó részét egyáltalán nem a Safari, hanem az Opera vezette be. A ma elterjedt népszerű böngészőfunkciók nagy része is Operában jelent meg először.

Magyar Opera szlogenverseny!

A napokban próbáltunk az IRC-n egy új szlogent keresni a bloghoz, de sajnos mostanáig mindez meddő próbálkozás maradt, mert egyetlen olyat sem sikerült találni, ami igazán jó lett volna. Úgyhogy most rajtatok a sor, írjatok nekünk egy szlogent, amit kitehetünk a blog fejlécébe! Bármi lehet, ami az Operával kapcsolatos, és természetesen szokás szerint azért kerüljük a nem oda illő dolgokat.

A nyeremény egy operás ceruzatartó

Hogy kicsit érdekesebb legyen a dolog, ezúttal nyeremény is lesz, mégpedig egy operás ceruzatartó formájában, két Opera golyóstollal együtt (az egyik egy Opera-piros kék toll, a másik egy „Choose Opera” feliratú, piros és fekete kétszínű golyóstoll, valamint néhány Opera matrica (egy olyan fekete, mint a ceruzatartó, valamint sima piros is). Ezeket az fogja kapni, akinek a végén a szlogenjét megszavazzuk.

Első körben javaslatokat várunk, küldjetek minél több szlogent, többel is lehet pályázni. Jövő héten a beérkezett szlogenek közül kiválogatjuk azokat, amelyek a legjobban hangzanak (vagyis amiket mi is el tudunk képzelni szlogenként), és azok között majd lehet ezután szavazni. A legtöbb szavazatot kapott szlogen beküldője lesz a nyertes, aki a fenti Opera cuccokat kapja.

Nem muszáj olyan szlogent választani, mint amik az Operánál vannak, de persze próbálkozhattok azokhoz hasonlóval is. Sok sikert!

süti beállítások módosítása