Magyar Opera

Opera Turbó, tartalomszűrés, marketing...

Az Operával foglalkozó hírcsatornákat, böngészős oldalakat nézegetve kiderült, hogy a napokban különösen sok esemény történt az Opera háza táján. Ennek egyik oka valószínűleg a napokban Barcelonában zajló World Mobile Congress 2009, és mint tudjuk, mobilok terén az Opera igencsak erős. Mivel sok kicsi hírről van szó, megpróbálom a fontosabbakat egyetlen cikkbe sűríteni.

Opera Turbó

Az első, amiről talán már sokan hallottatok és olvastatok, az Opera Turbó bejelentése. Az egész az Opera Mini megjelenésével (tehát jó régen) kezdődött. Ekkor mutatkozott be ugyanis az Opera saját tömörítési technikája, ami a Mini szerverei és a kliens közötti adatforgalom jelentős mérséklését tette lehetővé. Ez nem csak az adatforgalom-érzékeny költségeket szorította le, hanem a sebességre is jó hatással volt. Az Opera mostanra érzi elég kiforrottnak a technikáját ahhoz, hogy az itt szerzett tapasztalatokat máshol is kamatoztassa (szó szerint).

Tovább...

Vodafone és Asus megállapodások

Bár az asztali változattal az Opera sosem futott be igazán, a mobil eszközök terén igen erős a jelenléte. Nem meglepő tehát, hogy a böngésző hírcsatornáján hetente jelennek meg a tájékoztatók arról, hogy milyen új megállapodásokat sikerült tető alá hozniuk a telekommunikációs piac jeles képviselőivel. Ma különösen sűrű napjuk volt a marketingeseknek, hiszen két fontos bejelentésre is sor került. Ráadásul mindkettő közvetlenül is érintheti a magyarországi felhasználókat is.

Az első bejelentés az angol Vodafone-hoz köthető, ami egyike Magyarország három mobiltelefon-szolgáltatójának. A megállapodás értelmében a telekommunikációs cég a népszerű Opera Mini egyedi verzióját telepíti majd telefonjaira, különös tekintettel a közép- és alsókategóriás készülékekre, és a fejlődő piacokra. A Vodafone Egypt által bevezetett kísérleti szolgáltatás keretében egy hónap alatt 400 ezer felhasználó töltötte le a programot.

A másik üzlet a tajvani Asussal köttetett. Ezúttal nem mobilról van szó, hanem a népszerű Eee PC új verziójáról, az érintőképernyővel ellátott Eee Top PC 1602-ről. Az újdonsült böngésző lehetővé teszi a teljes mértékben ujjal történő vezérlést, de elérhető egy virtuális billentyűzet is. Az asztali változatok esetében kevésbé népszerű minialkalmazások is helyet kapnak majd a mini PCn, kezdetben szám szerint négy. Egy analóg óra, egy szótár, egy naptár és egy Opera Widget oktatóalkalmazás. Mindezek mellett más ismert funkciók is bekerültek, mint például a Gyorshívó. Az európai megjelenés egyelőre nem ismert, az Egyesült Államokban március 9-én kezdik majd el forgalmazni az új eszközt.

süti beállítások módosítása