Magyar Opera

My Opera: a 3 és fél milliós kihívás

Talán legtöbbetek ismeri már az Opera közösségi oldalát, a My Opera-t. Itt - a többi ilyen jellegű oldalhoz hasonlóan - lehetőséged van saját blogot írni, fotókat megosztani vagy éppen fórumokban beszélgetni.

A My Opera tagság annyiban különleges, hogy nem kell ahhoz blogger hajlamúnak lenned, hogy regisztrálj. Az Opera két remek funkciója, a Link és a Unite ugyanis szintén My Opera tagságra épül. Noha az utóbbi időben intenzíven fejlesztik, és sok újítás került bele, nyilván ezek a funkciók is alaposan hozzájárultak ahhoz, hogy a tagság mostanában dinamikus növekedésnek indult.

Erre jellemző adat, hogy alig két éve számolhattunk be az egymilliomodik tagról, noha az oldal már 2001 óta elérhető. A második millióra már csak másfél évet kellett várni. Mindez az idei év elején következett be, aki pedig ellátogat a főoldalra, az láthatja, hogy kicsivel túl is léptük a 3 millió regisztrált tagot!

Talán a fejlesztők is átaludták kicsit a nevezetes eseményt, vagy csak mostanra készült el a technikai háttér, mindenesetre kijelölték a következő "nagy esemény" keretszámát, ez pedig a 3 és fél millió. Hogy az újonnan érkezőknek jobban megérje regisztrálni, és a régi tagokat is motiválják új emberek gyűjtésére, a fejlesztők megígérték, hogy a nevezetes létszám elérésekor az eddigi 1 GB-os ingyenes tárhelyet megduplázzák. Innentől tehát minden tag 2 GB ingyenes netes tárhelyhez juthat az Opera jóvoltából.

A jelenlegi ütem mellett ez a jövő év legelejét jelentheti. Persze a folyamat gyorsítható, ha te is minél több embert meg tudsz győzni a belépés hasznosságáról. Szerintem ez nem is lesz olyan nehéz, mert, mint azt a bevezetőmben már említettem - a "szokásos" közösségi funkciókon felül komoly ingyen tárhely és szinkronizációs lehetőség is jár vele, nem is beszélve a neves dátumig várhatóan elkészülő Unite-ról.

Gombtippek Operához II. - oldalsáv

Az Opera funkcionalitásának növelésére és az egyedi igényekhez szabására kevés jobb módszer létezik, mint a saját gombok használata. Egyrészt kellően nagyszámú lehetőség közül válogathatunk és sokféleképpen kombinálhatjuk is azokat. Másrészt gyakran még ennyit sem kell tenni, hiszen mások már elvégezték helyettünk a munka oroszlánrészét, a közzétett gombtengerből csak ki kell választanunk a szimpatikusabbakat. Egy mozdulattal telepíthetjük is őket, hála az Opera egyik nagyszerű tulajdonságának, a linkelhető gomboknak.

A mai bemutató egy cikksorozat része, amiben hasznos gombokat szeretnék ajánlani mindenkinek, a böngészés megkönnyítése érdekében. Az első részben olyan gombokról volt szó, amiket célszerűen a címsávba szántak.

Ma egy másik fontos területtel folytatjuk, ez pedig az oldalsáv. Ez az elem számos funkció egységes gyűjtőhelye, ráadásul könnyen ki- és bekapcsolható, különösen alkalmas tehát gombok elhelyezésére. Mint az lenni szokott, a következő lista messze nem teljes, inkább egyfajta kedvcsináló válogatásnak nevezhető. Elsősorban az univerzális gombokra koncentrálok majd, amik nem panel-specifikusak, hanem bármelyiken jól használhatóak.

Kezdjük talán egy régi hiányzóval. Az Operában a paneleken sokáig volt egy jobbra mutató kettős nyíl gomb, ami az aktuális oldalsávot egy új fülön nyitotta meg. Itt több helyünk van az elemek kezelésére, ráadásul a panelen és a fülön más-más gombokat és elrendezést használhatunk.

Ez a funkció, bár valamiért már nem alapértelmezett, még mindig megtalálható a Shift +F12 > Gombok > Panelek résznél (felülről a második), de akár innen is betölthető. A másik eltüntetett elem a Panel bezárása gomb, ami a fenti helyen szintén megtalálható.

A kettőt kombinálhatjuk is a Panel kezelése | Panel bezárása gombbal, ami kattintásra a kezelőt nyitja meg, nyomva tartva pedig bezárja az oldalsávot. Ha megnyitjuk a kezelőablakot, akkor a panel vélhetőleg csak útban lesz a továbbiakban. A Kezelés | Kezelés és panel bezárása gombot erre találták ki, a két funkció között a nyomva tartás ideje dönt.

Itt jegyezném meg, hogy egyes belső parancsok az idők folyamán kikoptak a böngészőből, minden jel szerint a "Hide panel" utasítás is közéjük tartozik. Ez úgy derült ki, hogy az előbb említett gombokat szerettem volna létrehozni,de nem működtek megfelelően. Ilyenkor érdemes lehet a telepítési könyvtárban az alapértelmezett standard_toolbar.ini fájlt bújni, abban benne vannak az alapértelmezésben használt gombok, és a hozzájuk tartozó parancsok.

Tovább...

Widgetek a tévében

Nemrég volt róla szó, hogy az Opera az Opera Devices program keretében mindenféle eszközre megpróbál internetet varázsolni, és ezek között is talán a legfontosabb a televízió. A tévét általában csak passzívan használjuk, maximum csatornát szoktunk váltani rajta, és egyébként nem sok lehetőség van az interaktivitásra. Internetezni az ember inkább a számítógépen szeret, filmet nézni viszont inkább tévében szoktunk. A két eszköz felhasználási módja teljesen különbözik egymástól, így nehéz az internetet a tévékbe csempészni, mivel az emberek - elsősorban kényelmi okokból és megszokásból - nem fogják használni, ha van egy laptop vagy egy asztali gép is a házban.

Viszont a számítógépes környezetben mostohagyereknek számító minialkalmazások (widgetek) már sokkal inkább képesek kibontakozni a tévé világában. Képzeld csak el, hogy a filmnézés közben megnyitod a Twitter widgetet a tévén, és beírod, hogy éppen mit nézel. A reklámok közben megnézheted az időjárás-előrejelzést, a megfelelő widgetben. Egy film közben utánanézhetsz egy minialkalmazással widgettel a film adatainak. Ha unalmas a műsor, bármikor átkapcsolhatsz a YouTube-ra egy widget használatával, vagy hallgathatsz zenét a webről. Ha pedig csak tévézni akarsz, a widgetek szépen háttérbe vonulnak, és nem zavarnak többé.

Az Opera a speciálisan tévékre kidolgozott alkalmazáskezelésével nagyon egyszerűen használhatóak a widgetek, és egyáltalán nem zavarják a tévézést, ha nem akarjuk. Az alábbi videóban ismét betekintést nyerhetünk az Opera koncepciójába (az előző bemutató videót itt találod).

A technológiáról bővebben a www.opera.com/tv oldalon olvashatsz.

Péntek: Unite! (b1830)

Bár hivatalosan jó ideje eltörölték, és azóta sem állították vissza, a pénteki előzetesek intézménye köszöni szépen, jól megvan. Ahogy a mai adag is azoknak, akik szeretik kipróbálni a legfrissebb újításokat. A számukra főként újabb Unite-os javítások és változtatások vannak napirenden, ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk.

Itt érdemes egy kicsit elgondolkozni azon, hogy a végleges Opera 10 már majdnem másfél hónapja elérhető, az eredetileg mellé szánt Unite viszont még a béta verzióig sem jutott el. Nem túlás tehát azt mondani, hogy ha ragaszkodnak az eredeti elképzeléseikhez, akkor még mindig nem lenne 10-es verzió sem, csak valamikor Karácsony tájára. Persze most sincs arra garancia, hogy addigra elkészül a 10.10, de erre jó esélyt látok, hiszen a Unite szépen csiszolódik, például a maihoz hasonló build-ek által.

Ismert hibák:

  • Qt 4.5.3 használók problémákat tapasztalhatnak a Qt4-es előzetesekkel

Változások, javítások:

  • az automatikus frissítés párbeszédablaka már minimalizálható kikapcsolt állapotsáv esetén is
  • az automatikus frissítés fagyásának javítása
  • letöltött minialkalmazások indításakor fellépő fagyás javítva
  • a minialkalmazásokban ismét lehet görgetni a csúszka megragadásával is
  • böngészőmotorral kapcsolatos javítások
  • a Unite jobban előtérbe került (pl. friss telepítés után automatikusan megnyílik a Unite oldalsáv)
  • UPnP szolgáltatások felderítésének fejlesztése
  • az előtelepített Unite alkalmazások frissítve
  • áttervezett Unite főoldal
  • Unite alkalmazások frissítése már csak az újabb verziókra lehetséges
  • karakterkódolási hibák javítása
  • alapértelmezett telepítési útvonal megváltoztatása (10.10 - csak Windows)
  • hiányzó kijelölések a jelölőnégyzetekben (csak Unix)
  • KDE4 bezárásakor tapasztalható fagyás javítva (csak Unix)
  • billentyűkombinációk időszakos működési hibája javítva (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.10.1830):

Adblock Plus az Operában

Sokan hozzák fel ellenérvként, hogy az Opera beépített tartalomszűrője nem elég hatékony, amiben sajnos van némi igazság, ha a Firefoxos megoldásokhoz viszonyítjuk. A CSS alapú blokkolás viszont elég körülményes és újra kell indítani az Operát a fájlban végzett módosítások után.

A két megoldást ötvözve kínál megoldást a Lex1 által készített (sajnos csak Windows alatt elérhető) tartalomblokkoló.

Aki már ismeri az Element Hiding Helpert, az továbbugorhat, a többieknek egy rövid leírás a következő bekezdésben:

A hagyományos tartalomszűrő megoldások csak webcímek/elérési útvonalak alapján tudnak blokkolni, ezáltal csak képeket flash objektumokat és külső JavaScript, illetve iframe elemek tartalmát képesek tiltani. A CSS alapú reklámblokkolással viszont az oldalak forráskódjában található div elemek alapján is lehet szűrni, mindezt oldalspecifikusan.

Telepítés:

  1. Töltsd le az adblock_setup.zip fájlt egy tetszőleges helyre és tömörítsd ki.
    • Ha még nincs saját menüd, akkor Ctrl+F12 > Haladó > Eszköztárak > Menük alatt csinálj egy másolatot az "Opera Standard" menüből, majd válaszd ki a "Copy of Opera Standard"-ot és kattints az OK gombra. Ezután zárd be az Operát.
  2. Miután bezártad az Operát, futtasd az Adblock_setup.exe nevű fájlt. Tallózd ki az Operás profilodat és kattints az Ok gombra.
  3. Indítsd el az Operát, kapcsold be a nézet sávot Shift+F12 > Eszköztárak > Nézet sáv. Itt kapcsold be Szerzői nézet legördülőmenüben az AdBlock+ nevű stíluslapot. Utána kikapcsolhatod a Nézet sávot, ha nincs szükséged rá.
  4. A kitömörített adblock_setup.zip könyvtárban találsz egy adblock.js fájlt. Ezt az alapértelmezett felhasználói JavaScript könyvtáradba kell másolni.

Ha még nincs ilyened, akkor a Ctrl+F12 > Haladó > Tartalom > JavaScript beállítások > Felhasználói JavaScript fájlok helyen könnyedén létrehozhatod a könyvtárat.

Ezzel véget is ért a beállítás, mostantól bármely oldal bármely elemét blokkolhatod a jobb klikkes menüből az Adblock+ > Block Element paranccsal.

Az Unblock Latest Element paranccsal visszavonhatod az utoljára blokkolt elemet, az Accept changes and reload stylesheets paranccsal pedig a kívánt elemek blokkolása után (miután láttad, hogy néz ki az oldal nélkülük) véglegesítheted a blokkolást.

Ha a menütől jobban kedveled a gombokat, akkor csak húzd valamelyik eszköztárra az Adblock+ gombot.

Tipp: Az Accept changes and reload stylesheets az összes stíluslapot újratölti, így böngésző újraindítás nélkül jóváhagyhatsz stíluslapokban végzett manuális módosításokat. Sajnos stíluslap hozzáadásakor és meglévő stíluslap törlésekor még mindig újra kell indítani.

süti beállítások módosítása