Magyar Opera

Tartalomszűrő fájl Operához v1.0

Itt a Magyar Opera blogon is több cikk született már a tartalomszűrésről, hétköznapibb nevén reklámblokkolásról. Az Opera ugyanis több ilyen képességgel is rendelkezik ezek közül a legismertebb az URL alapú tiltólista, azaz az urlfilter.ini fájl. Bár a jobb kattintás, Tartalom letiltása... funkció egyszerűen és jól működik, azért vannak árnyoldalai, főleg kényelmi szempontból. Ha nem mentjük el a fájlt, akkor minden egyes telepítést követően kénytelenek vagyunk újra és újra létrehozni a tiltólistát. A rivális böngészők kínálnak már olyan megoldást, amikor a számos elemet tartalmazó, előre elkészített fájlt csak le kell töltenünk, és már nincs is gondunk a reklámokra. Az Operához is találhatunk hasonlót, de azok nagy része nem magyar, ami esetleg mégis, azok is lehetnek ritkán frissítve, vagy éppen felesleges sorokkal telítettek.

Itt van tehát az idő, hogy - mint az Opera "hivatalos magyar képviselete" - kezünkbe vegyük az ügyet, és egy saját listát állítsunk össze, amit aztán rendszeresen frissítünk a magunk és az olvasók ötletei alapján. Így egy helyről lehet elérni a közös listát, ami megkönnyíti a reklámszűrés beállítását a friss telepítések esetén, vagy a kevésbé hozzáértők számára.

Természetesen te is ajánlhatsz új elemeket, a feltételek:

  1. Elsősorban magyar oldalakat várunk, de természetesen mehetnek a külföldiek is
  2. Ajánlhatsz konkrét szűrő-karakterláncot vagy reklámmentesíteni kívánt oldalt
  3. A listának minél rövidebbnek kell lennie, hogy ne lassítsa a böngészőt, tehát a szűrő legyen minél általánosabb
  4. Lehetőleg a link ne csak betűket tartalmazzon, hanem elválasztókat is (*ad* nem jó, helyette */ad/*)
  5. A statisztikát készítő linkeket se tiltsuk le
  6. Természetesen egyetlen hasznos tartalmat se blokkoljunk

A fentiek alapján az alábbiakat várjuk:

  1. URL-sztring adott reklám(ok) tiltásához
  2. Honlapnév, ahonnan a zavaró elemeket tiltani akarjuk
  3. Honlapnév, ahol a hivatalos lista hasznos és szükséges elemeket is tilt

Kérem, hogy a hozzászólásban a sorszámmal emeljétek ki, hogy melyik esetről nyilatkoztok is éppen. A 3. esetben jelezzétek, hogy mi hiányzik pontosan (ha nem volna nyilvánvaló).

A reklámszűrő aktiválása:

  1. Töltsd le a lenti linkről a szűrőfájlt (jobbkattintás, Mentés másként...)
  2. A címsorból nyisd meg az opera:about oldalt
  3. Az Elérési utaknál jegyezd fel az Opera mappája könyvtár helyét
  4. Zárd be az Operát!
  5. Másold be a letöltött urlfilter.ini fájlt a fenti mappába
  6. Indítsd el újra az Operát!
Ha a fentiekkel megvagy, akkor elvileg már megy a szűrés. Egyes, a gyorsítótárból betöltött honlapok esetén szükség lehet az oldal újratöltésére is, hogy a változások érvényre jussanak!

Az aktuális URL filter fájl letöltése: (jobb kattintás, Mentés másként...)

Itt az Opera 10 beta 2!

Bő egy hónapja jelent meg az első béta verzió az Opera készülő, jubileumi 10-es verziójából, és a mai naptól már tölthető a második változat is. Ebben a verzióban nincs egyetlen jelentős újdonság sem, annál több apró változtatás, javítás és optimalizálás. A legnagyobb előrelépés az új témák terén tapasztalható. Bár még mindig nincs teljesen kész, elmondható, hogy sokkal kiforrottabb a megjelenése, hála az újabb ikonoknak és egyéb vizuális ráncfelvarrásoknak. Látványos változás például az opera: aloldalak, és a hibaoldalak megjelenésének felfrissítése, előbbiek listáját egy korábbi bejegyzésben olvashatjátok.

A fentiek mellett említést érdemel még a menü eltüntetésének lehetősége is, amit a Fájl menüből érhetünk el. A menüt ezután az Alt gomb lenyomásával tudjuk előhívni, és innét tudjuk visszakapcsolni, ha szükségesnek látjuk.

Mindezek mellett persze a háttérben is sok minden változott, különös tekintettel a javításokra és a stabilitás növelésére. Ezek többsége a korábban bemutatott új funkciókat érintette, például a HTML levélszerkesztést, az Opera Turbót, a helyesírás-ellenőrzőt, a változások teljes listáját a hivatalos változási közleményben olvashatjátok, angol nyelven.

A bevállalósabb Opera felhasználók telepítés után meglepve tapasztalhatták, hogy hiányzik a Unite, az Opera új, forradalminak szánt szolgáltatása. Mi történt vele? Ennek megértéséhez gyorsan tekintsük át az Opera kiadási stratégiáját!

Vannak, ugye, a hivatalos kiadások, amiket az opera.com is felajánl letöltésre. Ez jelenleg a 9.64-nél jár, és esetleges komoly biztonsági hibák hiányában a 10.00 lesz a következő. Ez minden jelenlegi, vagy reménybeli Opera felhasználónak szól, így a lehető legszélesebb körben terjesztik. Aztán ott vannak a klasszikus alfa és béta verziók, amik a később megjelenő változatok újdonságaiba engednek bepillantást. Kellően stabilak és használhatóak, de messze nem hibátlanok. Ettől függetlenül szintén széles közönséget szeretnének elérni, leginkább az újdonságok iránt érdeklődőket. Ilyen kiadás volt múlt decemberben az Opera 10 alfa, előző hónapban a Béta 1 és most a Béta 2.

A valóban a legfrissebb verziókra éhes közösséget célozzák meg a heti előzetesek, más néven weekly-k (amik korábban nagyon ritkán, most viszont elég sűrűn érkeznek). Blogunk ezekről is rendszeresen beszámol, bárki számára elérhetőek, de a funkcionalitásuk, hibátlan működésük egyáltalán nem garantált, használatuk ezért mindennapi használatra nem javasolt. Ezek speciális verziói az ún. technikai előzetesek, amik egy-egy új funkció bemutatására vannak kihegyezve. Ilyen volt például a geolocation API-t vagy a video tag-et tartalmazó kísérleti kiadások. És ebbe a sorba tartozik a Unite-os verzió is (ami az első béta után nem sokkal jelent meg), annyi különbséggel, hogy újszerűsége és fontossága miatt nagyon komoly publicitást kapott.

Mint az alábbi képen jól látszik, az általatok is tapasztalt hibák miatt a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a Unite megmarad csak az előzeteseknek, a "hivatalos" bétába nem kerül bele. A szélesebb tömegek számára majd csak az RC változatban lesz elérhető. Addig is próbáljátok ki a legfrissebb előzetes, ami tulajdonképpen a Béta 2 funkcióit tartalmazza, kiegészítve a Unite-tal.

Opera 10 kiadási terv

Az új bétát szokás szerint Windows-ra, Linux-ra és Mac-re egyaránt az Opera Next oldaláról érhetitek el.

Opera Unite problémák

Az Opera Unite a bemutatása óta inkább nem ment, mint ment, mostanában vagy csak egyszerűen lefagyasztotta a böngészőt, vagy pedig proxy hibára panaszkodott. A fagyások remélhetőleg az előzetesek számának növekedésével fordított arányban változnak, a proxy hibákkal pedig kiemelten foglalkoznak az operások, így remélhetőleg hamarosan ismét lehet használni a szolgáltatásokat. Én személy szerint a bejelentés óta semmit nem tudtam úgy megosztani, hogy a másik oldalon valaki meg is tudja nézni vagy le tudja tölteni.

Úgyhogy ha neked is sárga felkiáltójel került a Unite ikonja mellé (a bal alsó sarokban), akkor próbáld újraindítani a Unite-ot, ha pedig újra megjelenik a sárga felkiáltójel, akkor sajnos várnod kell, mert az Opera oldalán van a gond.

A felmerült problémák viszont nagyon hasznosak, hiszen így a legtöbb hibát még a végleges verzió megjelenése előtt ki lehet szűrni. Ahogy látom, az Opera célja most az, hogy egy stabil, jól működő változatot adjanak ki, és ezért hajlandóak csúszni a határidőkkel is. Talán mégis tanultak a korábbi kapkodásokból, most nem próbálták beelőzni a Firefoxot sem, és az RC-ről sincs semmi hír, sőt talán még újabb beták is lesznek a végleges verzió előtt (mondjuk új funkciót már nem várok).

A leállások és a fagyások ellenére stabilan bővülni kezdett a Unite szolgáltatások köre (itt érhetitek el az új szolgáltatásokat): már lehet távolról fájlokat feltölteni a gépre, van OpenID szolgáltatás (csak teszt jelleggel), Webproxy a helyi webszerverhez, publikus kulcs megosztás, és ami talán a legfontosabb, Stream Media is, amellyel közvetlenül a gépedről lehet videót nézni, és bele lehet tekerni anélkül, hogy le kéne tölteni hozzá az egész tartalmat (legalábbis így értettem, de még nem próbáltam).

És még valami, a labdasorsolás érdeklődés hiányában elmarad.

süti beállítások módosítása