Magyar Opera

Beépülők újratöltve 2. (b9807)

Az utóbbi hetekben némileg megtört a megszokott sorozat. A két héttel ezelőtti előzetes múlt hétfőre csúszott, emiatt pénteken nem is jött új kiadás. A fejlesztés persze nem állt meg, és ennek eredményeként már letölthető a legfrissebb verzió, amit egyfajta mérföldkőnek szánnak a készítők. Visszatekintve a korábbi megjelenésekre, egészen novemberig kell visszanyúlni, hogy meglelhessük az előzményeket. Akkor a Unix-os beépülők jelentős változásáról tudtam beszámolni, de már akkor várható volt, hogy nem ért véget az ügy. Most érkezett el az idő az újabb lépés megtételére.

A változások elsősorban megint a Unix rendszereket érintik, de más platformok felhasználói is tapasztalhatnak javulást. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy a beépülők hibátlanul működnének, szóval hibákra még mindig számítani kell. Linux alatt a libnpp.so fájl beépítése az Operába a készítők ígérete szerint minden ismert, beépülőkkel kapcsolatos fagyást javít, beleértve az r48-as Flash problémáit is a 32 illetve 64 bites rendszereken. A változtatások egyben inkompatibilisek a korábbi plugin-wrapper-ekkel, és érintik a Java VM kezelését is. A számos változás miatt a fejlesztők fokozottan számítanak a felhasználói visszajelzésekre! Javasolt, hogy az eddig problémás oldalakat ismételten leteszteljétek az új verzióval.

A fentieken kívül komoly javításokat eszközöltek a levelezőben is, szóval az is figyeljen, akinek eddig ilyen jellegű problémája volt. Lapozás után lássuk tehát a szokásos listákat!

Tovább...

Kestrel: frissített fordítás (b9789)

Mivel már eltelt egy kis idő a legutóbbi fordítás óra, készítettem egy új nyelvi fájlt az Opera 9.5 előzeteséhez. Tudni kell, hogy a hivatalos fordítás még mindig nem indult meg a Kestrelhez, így az új stringek nem véglegesek sem az angol, sem a magyar verzióban. Éppen ezért egyelőre hibákat sem kell még keresni :)

A nyelvi fájlt itt találjátok: Kestrel nyelvi fájl (b9789)

Opera 9.26 - biztonsági frissítés

A Mozilla által nemrég felfedezett biztonsági hibára ad javítást az Opera legújabb stabil verziója, az Opera 9.26. A hibáról részletesebben már volt szó az Opera 9.26 előzetese kapcsán. Az új verzióban további biztonsági hibákat is javítottak, a képek tulajdonságaival és DOM attribútumokkal kapcsolatosan.

Az új verzió ezen kívül javít egy stabilitási problémát, amely a Windows 2008 Serverhez való biztonságos kapcsolat során jöhetett elő (erről részletesen is beszámol Yngve Nysæter a blogjában). Mac alatt újra megy a RealPlayer. A változások listáját részletesen itt nézhetitek meg: Windows, Mac, Linux.

Mivel ez egy biztonsági frissítés, így minden Opera felhasználónak erősen ajánlott a frissítés! Az Opera 9.5 következő előzetese ugyancsak tartalmazni fogja a javításokat.

Az új verziót az Opera oldaláról lehet letölteni (a magyar verzióhoz válaszd az International változatot).

Gyakori kérdések és válaszok

Az alábbiakban az Operával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg. A listát folyamatosan bővítjük, úgyhogy érdemes ide időnként visszanézni. Az olyan kérdéseket, amelyek több embert is érinthetnek, fel fogjuk venni a listába.

Opera 11.10-hez kapcsolódó kérdések

Tovább...
süti beállítások módosítása