Magyar Opera

Készülj a jövőre - Opera 10 alpha (b1139)

A mai nappal végül megérkezett a régóta és nagy reményekkel várt, mérföldkőnek számító új verzió első előzetese, az Opera 10 alpha. Egyelőre csak a motorban vannak a nagyobb újítások, valamint felvették a kesztyűt azokon a területeken is, ahol a konkurencia korábban beelőzött. Jövőre viszont további új funkciókat és megújult kezelőfelületet is várhatunk.

Lássuk az újdonságokat:

Új megjelenítő motor

Ahogy már említettük, az előzetes legnagyobb újdonsága az új megjelenítő motor, amely a Presto 2.2 nevet viseli. Ahhoz képest, hogy az előző verzióban is már a Presto 2.1.1 muzsikál, elég sok változás került bele:

  • az új motor 30%-kal gyorsabb lett az olyan intenzív AJAX-os oldalakon, mint a GMail vagy a Facebook!

  • újraírták a reguláris kifejezések kezelését, ami nagyon sokat dobott a sebességen
  • sokat javult a CSS feldolgozás sebessége
  • támogatja a stílus nélküli XML nyomtatást
  • 100/100-as, pixelre pontos Acid3 teszt eredmény!

  • Web Font támogatás (beépített saját fontok)
  • RGBA és HSLA támogatás (átlátszó színekhez)
  • Selector API támogatása
Tovább...

Opera 10 alpha!

Töltsétek, amíg meleg! Részletek itt.

  • Presto 2.2 motorral
  • Jóval gyorsabb
  • 100/100-as Acid3 teszt
  • Automatikus frissítés
  • Inline helyesírás-ellenőrző
  • Formázható levelek

Már 30 millióan használnak Operát

Minden csatornán az folyik, hogy világválság van: elbocsátások, munkanélküliség és stagnálás, az Opera most mégis jelentős növekedésről számolt be a harmadik negyedév üzleti eredményeinek bemutatásakor. Növekedtek a bevételek, nőtt a felhasználók száma és a profit, ráadásul ez minden jel szerint 2009-ben is folytatódni fog. Most pedig a száraz adatok:

Az elmúlt évhez képest (2007 3. negyedév) a bevételek 53%-kal emelkedtek, míg a kiadások csak 38%-kal, éppen ezért nőtt a profit is. Ezen belül az asztali böngésző bevétele 62%-kal nőtt, ez egyértelműen a nagyobb népszerűségnek és a több felhasználónak köszönhető: az asztali böngésző aktív felhasználóinak a száma ugyanis elérte a 30 milliót, ez 55%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Talán elsőre nem tűnik soknak, de ez már simán kiteszi egy közepes ország népességét, Magyarországét akár háromszor is.

Az Opera Mini még nagyobb fejlődésen esett át, felhasználóinak száma az elmúlt év óta 400%-kal emelkedett, így most már 21 millió aktív felhasználóval rendelkezik, ami már egy asztali böngészőnek is szép eredmény lenne.

Végül még egy fontos adat: az Operának a negyedév végére 579 alkalmazottja volt, az év végére viszont már több mint 620 munkatárssal számolnak, így nemcsak elbocsátások nem lesznek, hanem továbbra is folyamatosan vesznek fel új embereket. Ez önmagában még nem garantál semmit a jövőre nézve (sőt bizonyos kockázatot is hordoz), de azt mutatja, hogy az Operának jelenleg nincsenek pénzügyi gondjai.

A beszámolón egy hangzatos, de nem túl konkrét célt jelöltek meg a jövőre nézve, így a jövő évben a legfontosabb „a stratégiai funkciók priorizálása” lesz, bármit is jelentsen ez.

Adventi játék az Operánál

A december az ajándékozás hónapja, ilyenkor különösen szeretünk ajándékokat adni, és nem utolsósorban kapni is. Éppen ezért szervezett az Opera az adventi várakozás idejére egy egyszerű, könnyű játékot, ami megkönnyíti az adventi várakozást. Karácsonyig az adventi naptárhoz hasonlóan minden nap feltesznek egy egyszerű kérdést, és másnap a helyesen válaszolók közül valaki egy kis ajándékot kap: Moods of Norway és Opera pólókat, édességet vagy valamilyen más apróságot.

A kérdéseket és a nyerteseket a Prizes blogon teszik közzé. Most a szokásos módszertől eltérően mindenkinek van esélye nyerni, aki helyesen válaszol, nem csak annak, aki elsőként adja meg a jó választ, úgyhogy mindeképpen érdemes tippelni. A válaszadáshoz szükséged lesz egy MyOpera felhasználónévre (ha használod az Opera Linket, akkor már van ilyened).

A kérdéseket és a válaszokat itt is nyomon követjük, amennyire lehet.

Tovább...
süti beállítások módosítása