Magyar Opera

Szeresd meg az Operát 30 nap alatt!

Lali jóvoltából nemrég újraindult a nagysikerű sorozat magyar változata, amely ebben az esetben nem is csak egyszerű fordítás, hiszen minden szempontból frissítve van a legújabb változatra, az Opera 9.5-re (az angol eredeti valahol az Opera 8 körül megakadt, és nem készült azóta új verzió belőle). Azt hiszem, hogy a régi operások közül sokan emlékeznek erre a sorozatra, sőt biztosan akadnak olyanok, akik ennek hatására ismerték meg jobban az Operát, vagy maradtak az Operánál.

Az eredeti, talán még az Opera 7-hez (vagy 6-hoz?) írt útmutatót én fordítottam le magyarra, de aztán ez elavulttá vált, így leszedtem. Később Dwz is készített egy magyar fordítást a 8-ashoz, de ő is leszedte. Talán még megvan valahol a mentés, utánanézek, de ha valaki annakidején lementette, az szóljon, jól jöhet az új fordításnál.

Jelenleg még csak az első 4 nap érhető el a legfontosabb beállításokról, de folyamatosan jönnek az új napok.

Itt kezdheted az olvasást: Szeresd meg az Operát 30 nap alatt!

Meglepetés előzetes: Opera 9.60 (b10408)

Csak két nappal a végleges 9.52 után a fejlesztőcsapat egy meglepetéssel állt elő, mégpedig az Opera 9.60 első előzetesével. Én személy szerint már arra számítottam, hogy a 9.50 után nem lesz több nagyobb kiadás, és hamarosan megkapjuk az Opera 10 első előzeteseit, de úgy tűnik, hogy erre még várni kell egy keveset.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Az új verzió főleg a levelező és a hírcsatornák használóinak kedvez, mivel főleg ezekben vannak a fontosabb újdonságok. A változások listája elég impozáns, úgy látszik, hogy futott a háttérben valamilyen komolyabb fejlesztés a levelezőben, ami nem készült el teljesen a 9.50-re, gondolom ennek az eredményét láthatjuk most ebben az előzetesben. Lássuk a fontosabb változásokat:

  • Opera Link: kibővült a szinkronizált elemek listája, mostantól a könyvjelzők, a személyes sáv, a jegyzetek és a gyorshívó mellé bekerültek a keresők és a beírt címek listája is (csak a beírt vagy kiválasztott címek, a további látogatott címek már nem!). A jelszavak valószínűleg biztonsági megfontolásból maradtak le.

  • Hírcsatornák előnézete: mostantól lehetőség van egy hírcsatornába már a feliratkozás előtt beleolvasni, így könnyebben eldöntheted, hogy érdemes-e feliratkozni rá, vagy nem.

Hírcsatornák előnézete Operában A hírcsatornák előnézete

Tovább...

Elérhető a végleges Opera 9.52

A mai napon az Opera honlapjáról elérhetővé vált az asztali böngésző legfrissebb javított változata, az Opera 9.52. Mivel a fejlesztők (marketingesek?) úgy ítélték meg, hogy az jó, a végleges 9.52 megegyezik az RC2-vel. Az új verzió számos javítást tartalmaz a 9.51-hez képest, a teljes (Windowsos) listát itt olvashatjátok.

A biztonsági és egyéb javítások miatt az új változat telepítése erősen ajánlott. A főbb változások a 9.51-es verzió óta:

Felhasználói felület

  • javítások az új Sharp bőrön és az ikonokon
  • a címsorban az automatikus kiegészítés már megjeleníti a felajánlott könyvjelzők elérési útját is
Tovább...
süti beállítások módosítása