Magyar Opera

Szabadságok évada (b10100)

Mint azt bizonyára mindenki konstatálta már, jó ideje a nyarat tapossuk. A mostani időszak, július és augusztus a nyári szabadságolások ideje. Így van ez az Operánál is, ennek megfelelően e fejlesztés is vontatottan halad. A munkában maradt kevesek azonban nem csüggednek, és a mai napon is egy új előzetest tettek le az asztalra. Azazhogy a szerverre. A buildszám csekély változása is arra utal, hogy kevés a változás, bár vannak fontos "újdonságok" is. Az idézőjel indokolt, ugyanis az Operától megszokhattuk, hogy stabil, mint a kő. Márpedig az egyik jelentős változás a fagyások számának drasztikus csökkentése, amik igencsak megterhelték a végleges 9.5-ös verziót. Hiába, a sietség sohasem vezet jóra. A másik jelentős lépés, hogy a letöltések ablakba visszatért az operációs rendszer környezeti menüje is, amit a felbukkanó menü Haladó pontja alatt találtok meg.

Fontos! Mivel ez a "szokásos" heti előzetes, ezért a b10093-ban bemutatott jövőbemutató fejlesztések (video, 3D canvas, file IO) nem részei a mostani weeklynek!

Változások listája:

  • újra elérhető a windowsos környezeti menü a letöltések ablakban
  • balról-jobbra megjelenés esetén fellépű listábrászolási hiba javítva
  • a fájlok már rendben megnyithatók külső alkalmazással akkor is, ha a lemez gyorsítótár ki van kapcsolva
  • javítás a Youtube előnézeti videók gyenge képminőségével kapcsolatban
  • levelező-javítások arra az esetre, ha a telepítési útvonal # karaktert tartalmaz
  • RealPlayer javítása a BBC honlapján
  • POP szerverekkel kapcsolatos javítások
  • számos stabilitásnövelő változtatás

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Opera profilok

Mivel mostanában sokszor jött elő ez a téma, szeretnék pár szót ejteni az operás profilok működéséről. Mindez nem különösebben bonyolult, úgyhogy egy kevés számítógépes ismerettel már te is belenézhetsz az operás adataid belsejébe, így tudni fogod, hogy egy újratelepítésnél (legyen az csak az Opera vagy az egész oprendszer) mit és honnan kell elmentened, és hogyan tudod az adataidat visszaállítani.

Mi az az Opera profil?

Az Opera telepítés után mindig létrehoz egy üres profilt, amiben a felhasználóhoz kapcsolódó adatokat tárolja. Minden olyan dolog, amit az Operában átállítasz, az a profilod alatt lesz lementve. Minden mentett jelszavad, a leveleid, a jegyzeteid, a könyvjelzőid valahol a profilod alá kerülnek, így egyetlen helyen megtalálod az összes Operához kapcsolódó személyes adatodat.

Hol van az Opera profilom?

A profilodat nagyon egyszerűen megtalálhatod: csak indítsd el az Operát, és nyisd meg a Súgó > Opera névjegye menüpontot, vagy az opera:about lapot. Itt az Elérési utak részben keresd meg az Opera mappája elemet. Itt találod meg a profilod útvonalát. Valószínűleg nagyjából így fog kinézni az útvonalad:

XP-n:

C:\Documents and Settings\<felhasználónév>\Application Data\Opera\Opera\profile

Vistán és Windows 7 alatt:

C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile

Megjegyzés: az útvonalban azért szerepel kétszer az Opera, mert ha több Operát telepítesz, akkor a második már az új telepítés nevét tartalmazza. Ha tehát telepítesz mondjuk egy új betát az eredeti Opera mellé OperaBeta névvel (vagyis a Program Files-ban az OperaBeta mappába telepítetted), akkor az Opera\OperaBeta alá fog kerülni az új profilod.

Tovább...
süti beállítások módosítása