Magyar Opera

A beta 2 előszele... (b9937)

Az első - és eddig egyetlen - béta verzió megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán. Várható volt tehát, hogy előbb-utóbb kiadásra kerül a második is. Nos, ennek az ideje még mindig nem jött el, de a bejelentés a mai napon megtörtént, igaz, konkrét időpontot most sem kaptunk. Nemsokára...

A Desktop Team lelkes csapatára ugyanakkor nem jellemző, hogy minden csipp-csupp bejelentésért külön bejegyzést hozzanak létre, gyorsan kiadtak tehát egy újabb előzetest is, ami megint néhány lépéssel - Windows-on konkrétan 34-el - közelebb visz minket a végleges változathoz.

Mint ahogy az a fenti szám alapján várható is, egész tisztességes változási listát hoztak össze az utóbbi bő egy hét alatt. Ami még érdekessége a mai változatnak, hogy magyar nyelven (is) szó hozzánk. Legalábbis a telepítő második felében, mert az elején erős karakterkódolási kihívásokkal küzd, szerencsére ez használat során már nem látszik. A másik jelentősebb változtatás az adathalász szűrőt érinti. A jelentős fejlesztéseknek hála nemcsak gyorsabb, és megbízhatóbb lett, hanem gyorsabban is tudja követni az új fenyegetések megjelenését. És hogy ennek az egésznek értelme is legyen, az adathalász védelem alapértelmezetten bekapcsolásra került. Most pedig lássuk az idegesítő hibákra és levelezős pontatlanságokra összpontosító javítási listát!

Ismert hibák!

  • Nem működik az Eltávolítás az eszköztárról menüpont
  • az IRC csatornák nem mutatják az új üzeneteket
  • a Program végrehajtása utasítás nem mindig működik
  • a levél csatolmányok opciói nem működnek (csak Windows)
  • az Ugrás a webcímre opció nem működik (csak Windows)
  • az Opera elrejtése után a tálcán kiválasztva az Opera megnyitása opciót a böngésző összeomlik (csak Windows)
  • a Kép mentése... menüpont nem működik

A javítások:

Tovább...

Az Opera uralja a mobil böngészők piacát

Az ABI Research legújabb jelentése szerint a mobil internet piaca most hatalmas robbanás előtt áll: a 2007-es 76 millióról akár 700 millióra bővülhet a mobilon böngészők száma 2013-ig.

Ebből az egyik norvég lap azt a következtetést vonta le, hogy az Opera részesedése jelenleg 54% a mobilpiacon. Bár ez egy eléggé hozzávetőleges adat, biztosan nem áll távol a valóságtól. Az Opera Mobile 2007-ben 40.8 millió telefonra került fel előre telepítve, és ebben még egyáltalán nincs benne az Opera Mini, amelynek mostanra már kb. 40 milliós aktív felhasználói tábora van.

Ezek alapján az Opera jelenleg magabiztosan vezet a mobil böngészők piacán. És a robbanást már mások is előre látják, hiszen egyre több cég próbálkozik megvetni a lábát ezen a piacon.

Forrás: Haavard

Hogyan lehet törölni egy elírt címet Operában?

Előfordul, hogy egy címet elírunk, viszont az Opera mégis megjegyzi a beírt címek között, így ezután mindig felajánlja ezt a rossz címet is a címek beírása közben. Az is előfordulhat, hogy a beírt címek közül csak egy címet szeretnénk törölni, hogy ne maradjon nyoma a látogatásnak.

A legegyszerűbb természetesen az összes beírt cím törlése, ekkor tiszta lappal indulhatsz. Ezt itt teheted meg: Eszközök > Személyes adatok törlése > Részletes beállítások, majd itt szükség esetén töröld a pipát az összes bejegyzés elől, és jelöld be a A beírt címek törlése a címmező előzményeiből pontot.

A másik megoldással egyenként törölheted a beírt címeket:

  1. Keresd meg a profilodat (Súgó > Opera névjegye > Elérési utak > Opera mappája), majd zárd be az Operát.
  2. Keresd meg a profilodban az opera.dir nevű fájlt, és nyisd meg egy szövegszerkesztőben.
  3. Töröld ki azokat a sorokat, amelyekre már nincs szükséged. Ne töröld ki és ne módosítsd az első sort! Az Opera a következő indításnál frissíteni fogja az értéket.

Az előzményeket egyenként az Eszközök > Előzmények alatt törölheted ki, ha szükséges.

Opera Mini Google Android alatt

Az Opera Labs oldalán megjelent egy hosszabb cikk, amelyben a fejlesztők bemutatják, hogyan portolták az Opera Minit a Google Android alá. Ez egy elég nagy és komoly projekt az Operánál, vagyis úgy tűnik, komolyan vették a Google ezirányú fejlesztéseit. Aki nem ismerné, a Google Android egy nyílt platform a mobil fejlesztések számára, itt most nem mutatjuk be részletesebben.

Az Opera Mini portolása az Android alá azért még nem az igazi, mivel valójában csak átkonvertálják a jelenlegi Java ME API hívásokat Android API hívásokká, így ez mindenképpen lassít rajta valamennyit. A konvertálást egy ugyancsak az Opera által fejlesztett MicroEmulator nevű nyílt forráskódú (!) eszközzel végzik.

Tovább...
süti beállítások módosítása