Magyar Opera

D(inamikusabb)HTML (b9864)

Zsúfolt nap a mai - szerencsére. A mai napon már érkezett egy verzió, ami demonstrálja az Acid3 tesztet sikeres teljesítését. Amint az Tim Altman blogjából kiderül, a GOGI valójában egy betűszó, és a General Opera Graphics Interface (kb. általános Opera grafikus felület) kezdőbetűiből származik.

Azonban még nincsen vége a mai előzetes-áradatnak. Mivel péntek van, ezért megérkezett a szokásos heti "adag" is, ami tartogat néhány meglepetést. Jelenleg a kérdéses Acid3 teszten az Opera legfrissebb verziója 79 pontot ér el, ami két pontos javulás a korábbi állapothoz képest. De a fontos változások nem itt vannak. Mint az a címből is kiderül, a fejlesztőknek sikerült előrukkolniuk némi sebességnövekedéssel, amit a dinamikus HTML oldalak használatakor kamatoztathatunk igazán. A Desktop Team lelkes csapata ugyanis igen jelentősen gyorsította a DHTML tartalmak kirajzolási sebességét. Ezt általában olyan dolgokra használják, mint például a legördülő menük vagy egyes netes játékok.

Tovább...

Az Opera GOGI színre lép!

Tegnapelőtt már hírt adtunk arról, hogy az Opera egy belső buildje átment az Acid3 teszten. Akkor ígéretet kaptunk arra is, hogy nemsokára kiadnak egy speciális előzetest, aminek használatával az eredményről magunk is meggyőződhetünk. Nos, ma van az a "nemsokára". Az Opera Labs honlapján nemes egyszerűséggel elérhetővé tették a GOGI (General Opera Graphics Interface) nevet viselő alkalmazást, ami a fejlesztés alatt lévő mindenkori Opera renderelő motort hivatott tesztelni. A program Windows-ra és Linux-ra egyaránt elérhető WinGogi és LinGogi néven. A fájlt elegendő letölteni, kicsomagolni, és már lehet is futtatni, telepítést nem igényel. A kezelőfelület meglehetősen ingerszegény, cserébe villámgyorsan indul a program.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy ez csak egy mesterséges teszt, aminek gyors teljesítése a szabványok iránti erős elkötelezettséget és némi extra publicitást jelent, de nem biztosítja, hogy az oldalak helyesen jelenjenek meg, leszámítva persze a kérdéses Acid3 tesztet. Az eredmény 100/100, és hibátlan megjelenítés, viszont az is előírás, hogy az animáció folyamatos legyen, ami jelenleg még sajnos nem teljesül. Böngészgetve kicsit a GOGI-val az is feltűnik, hogy számos oldallal gondjai vannak, például a Magyar Opera blog is meglehetősen furcsán fest. Terveim között szerepelt, hogy WinGogi alól írom meg ezt a cikket, de sajnos ez dugába dőlt, a WinGogival együtt (az új bejegyzés létrehozása tett be neki).

Új Opera Mini a láthatáron... (frissítve)

Twitteren csicseregték a madarak, hogy hamarosan újabb verzió érkezik az Opera Miniből... hát kíváncsian várjuk.

Frissítés: most már az Opera Mini blog is bejelentette, hogy ez most nem áprilisi tréfa, nemsoká új beta érkezik az Opera Miniből. Benne egy olyan fejlesztéssel, amit mindenki régóta vár (szokás szerint). Továbbra is kíváncsian várjuk.

Acid3: 100/100! (frissítve)

Ma este újból frissült a Desktop Team honlapja, de ezúttal nem új előzetes érkezett, hanem csak annak az előszele. Lars Erik Bolstad, az Opera megjelenítő motorjáért felelős csapat vezetője ugyanis megemlítette, hogy a legfrissebb Opera-motor verzió sikerrel teljesíti a nemrég hivatalossá vált Acid3 tesztet! Ugyan elmondása szerint még van néhány megoldásra váró probléma, de az alábbi kép úgy gondolom, magáért beszél. Egyébként a képen nem más látható, mint a WinGogi, ami - mint kiderült - az Opera motorját tesztelni hivatott Windows-os céges alkalmazás.

Opera és Acid3: 100/100! Az Acid3 teszt eredménye az Operában (CC)

Minden jel szerint ezzel a lépéssel az Opera orrhosszal megelőzte a szintén rendkívül előrehaladott támogatással rendelkező WebKit-et, akik a mai napon elérték a 98%-ot. Igaz, az Opera verziójával szemben a WebKit legújabb előzetese már kipróbálható. A frissített renderelő motort tartalmazó Opera - technikai demonstrációs verzióként (technical preview) - várhatóan a jövő héten debütál az Opera Labs oldalán. Az viszont még nem teljesen világos, hogy külön verzióként, vagy valamelyik következő előzetes részeként érkezik. Mivel a teszt teljesítése bizonyos le nem tesztelt javításokat igényel, nem lehet biztosan kijelenteni azt sem, hogy a végleges Kestrel is teljesíteni fogja, mindenesetre nagyon remélem, hogy így lesz, ha már ennyit dolgoztak vele. Ráadásul tovább öregbíthetné az Opera hírnevét, amely böngésző korábban (is) az innovatív és élenjáró megoldásairól vált ismertté.

Frissítés: Közben a WebKit is teljesítette a tesztet, valamint kijavítottak egy hibát a tesztben, így az Opera visszaesett 99/100-ra. Akkor most ki a győztes?

Opera Klub az iwiw-en

Az iwiw fantasztikus fejlesztéseinek hála, már gond nélkül csatlakozhattok az Opera Klubjához az iwiw-en. Talán túlzás azt állítani, hogy így jobban megismerhetjük egymást, de azért ha érdekel, csatlakozz te is.

Persze Opera Klubot nem csak az iwiw-en, hanem például a Facebookon is találhattok, bár az már egy nemzetközi Opera klub, nem ehhez a bloghoz kapcsolódik. Csatlakozzatok az Opera Web Browser és az Opera Web Browser Fan Group csoportokhoz is!

süti beállítások módosítása