Magyar Opera

Az Opera Ninja visszatér...

Tovább...

Egy éves az Opera Mini

Illetve már valamivel több, hiszen a hivatalos megjelenés előtt is elérhető volt sokaknak pár hónapig. De az első végleges, mindenki számára elérhető verziója az Opera Mininek éppen tavaly ilyenkor jelent meg, azóta az Opera Mini a mobil böngészés koronázatlan királyává vált, és talán nem túlzás az sem, hogy jól felforgatta (ha úgy tetszik, forradalmasította) a mobil internet világát. Manapság már sok oldal fejlesztése során fordítanak figyelmet arra, hogy az Opera Miniben is jól jelenjen meg (bár még távol állunk az ideális állapottól, amint az AgentW kezdeményezése is mutatja), és egyre többen használják rendszeresen böngészéshez a telefonjukat. Az Opera Mini Magyarországon is jól megvetette a lábát: a Pannon sok telefonra előre telepíti, a T-Mobile pedig szerepelteti a reklámjában is.

Jelenleg az Opera Mininek már 10 millió aktív felhasználója van, amely jól jellemzi a sikerét. Az Opera ugyanis nagyon keveset reklámozta a Minit, a terjesztést sokkal inkább a felhasználók segítették azzal, hogy beszéltek róla másoknak. Szerencsére a Minit egyszerűen ki lehet próbálni, könnyű telepíteni és használni, legfeljebb az internet-csomagokkal lehetnek gondok, de ez már a szolgáltató hibája. Néhány további adat az Opera Miniről: eddig 3 milliárd weblapot jelenítettek meg vele, másodpercenként 300 teljes weblapot küldenek le a központi szerverek, és a legtöbben Sony-Ericsson telefonokon használják. Megpróbálok további adatokat szerezni arról is, hogy Magyarországon milyen statisztikák vannak a Miniről.

Az Opera Mini blogon ma a születésnap alkalmából kérdéseket lehet feltenni a fejlesztőknek, amelyekre a blogon válaszolnak is folyamatosan. Az Opera Mini fejlesztése nem állt meg, és az Opera Watch szerint tovább forradalmasítják a mobil böngészést, még jobban egyszerűsítve a használatot. A részletekről természetesen nem lehet tudni semmit. Az eddigi válaszokból a Mini blogon csak az derült ki, hogy a későbbiekben várható a 90 fokos elforgatás lehetősége, de biztosan nem erre a fantasztikus újításra gondoltak.

Az Opera Mini 3-as verziójával már lehet képeket feltölteni az Internetre, fájlokat (zenéket, képeket, alkalmazásokat) letölteni a telefonra, kezeli az RSS hírcsatornákat, lehet vele biztonságos oldalakat böngészni, és a folyamatos TCP kapcsolatnak köszönhetően még gyorsabb lett. Az Opera Minit kipróbálhatod a számítógépen is az Opera Mini Demo oldalon, ahol éppen úgy jelenik meg, mint a telefonon. Asztali Operában a Shift+F11 kombinációval lehet megnézni, hogy egy oldal hogyan jelenne meg kisképernyős módban.

Kapcsolódó linkek

Statisztika az Opera használatáról

Az elmúlt héten az Opera előzetesében egy új adatgyűjtő funkció jelent meg, amely elküldi az Operának a használatra jellemző adatokat. Ez viszont jelenleg egyirányú, vagyis nem tudjuk, hogy milyen adatok érkeztek be az Operához. Ezen próbál segíteni egy egyszerű weboldal, ahol kézzel feltölthetjük a saját adatainkat, majd a beküldött adatok alapján megnézhetjük az eddigi használati statisztikát is. Jelenleg még alig több, mint 50-en küldték be az adataikat, úgyhogy ez még nem túl reprezentatív, de azért már látszik néhány érdekes jellemző a statisztikában, például meglepően sokan használnak hangvezérlést és mesterjelszót (kb. 20% mindkettő).

Amennyiben az Opera legújabb előzetesét használod, akkor a saját adataidat a profilod alatt a /usagereport/report.xml fájlban találod, és ezt tudod a fenti weblapra feltölteni. Az Opera végleges verziójában jelenleg nincs semmilyen adatgyűjtés.

7%-os Opera részesedés

Vinczej blogjából szereztem tudomást a Digitális életmód nevű Fotextnet felmérésről (bár nekem is szokták küldeni, de ritkán töltöm ki), amelynek az eredményei között egy meglepő adat is szerepel. Úgy gondolom, hogy egy Fotexnet-felmérés azért valamennyire reprezentatív, és nem csak egy szűk, számítógéppel sokat foglalkozó réteg tölti ki, hanem az átlagos internetezők közül is sokan. Ezért is meglepő az az eredmény, hogy az Opera 7%-os részesedéssel rendelkezik a magyarországi böngésző piacon, és az Opera Mini is 1%-on áll (ami telefonos böngészőhöz képest nagyon jó arány). Árnyaltabb képet ad az eredményekről az az adat is, hogy a kérdőívet kitöltők fele még soha nem hallotta a web2.0 kifejezést, és csak 13% tudja, hogy mi is az pontosan.

Fotextnet felmérés: IE - 58%, Firefox - 29%, Opera - 7%, Opera Mini - 1%

A képre kattintva, a Fotexnet oldalán megnézheted az eredményeket, de csak akkor, ha te is kitöltöd a tesztet.

Ezúton gratulálunk a Firefox 29%-os részesedéséhez is. Jó tudni, hogy egyre többen használnak alternatív böngészőket.

süti beállítások módosítása