Magyar Opera

Végleges Opera Nintendo Wii-re

A decemberi előzetes verzió után kis csúszással elkészült az Opera végleges változata a népszerű Nintendo Wii konzolhoz. Az új verzió több nagyobb újítást is bevezet a régihez képest, amelyeket elsősorban az eddigi visszajelzések alapján tettek bele a készítők, így az új Opera (vagy ahogy a Wii-ben nevezik: Internet channel) gyorsabb lett, könnyebben kezelhető és több funkcióval rendelkezik, mint az előzetes változat.

Az új verzió ingyenes letölthető 2007. június 30-ig, és ezután korlátlanul ingyenesen használható továbbra is. A fenti dátum után a letöltés kb. 500 Wii pontba fog kerülni. Frissítés 2009.09. Az Opera Wii-re újra ingyenesen letölthető.

Funkciók bemutatása | Bemutató videó | Képernyőképek | Opera Nintendo

A legfontosabb újítások a véleges változatban a következők:

Tovább...

Opera 9.20 - rajta vagyunk a Gyorshívódon?

Ma megjelent az Opera következő nagyobb verziója, az Opera 9.20, több újdonsággal. Akik figyelemmel követték a heti előzeteseket , azok már tudják, hogy a két legfontosabb változás az új verzióban a Gyorshívó és a fejlesztői eszközök bevezetése. Az új Opera nemzetközi verziója már 31 nyelven jelenik meg, többek között magyarul is.

A Gyorshívó (angolul Speed Dial) egy olyan új funkció az Operában, amilyen eddig még egyetlen más böngészőben sem szerepelt. A lényege az, hogy egy új, üres lap megnyitásakor 9 kis keret jelenik meg, amelyekhez hozzárendelheted a leggyakrabban látogatott weblapokat, vagyis egyfajta könnyen elérhető könyvjelzőként szolgálnak. Az ötlet valójában az Opera Mini hasonló funkciójából származik, ugyanis ott is lehetőség van egy gyorsbillentyűt (vagyis egy számot) rendelni a könyvjelzőkhöz, amelyeket aztán a kezdőlapról könnyebben el lehet érni. Bár itt egy kissé másképp működik a dolog, az alapötlet ugyanaz. 9 weblapot tehetsz rá így az üres lapokra, amelyeknek a kicsinyített képét is láthatod. Az így elmentett lapokat több módon is meg tudod nyitni: vagy rákattintasz a képre (ha főleg egeret használsz), vagy megnyomod a Ctrl + szám gombot a weblaphoz tartozó számot használva (ha inkább billentyűzeten nyomod). A Gyorshívóhoz tartozik egy kereső is, amelyet a Beállítások > Keresés alatt meg lehet változtatni, ha a megfelelő keresőn megnyomod a Szerkesztés, majd a Részletek gombot, és bepipálod a Gyorshívó keresőmotorja pontot. A Gyorshívóról már írtunk korábban is, olvasd el azt a cikket is, ha még nem világos, miről van szó.

A másik nagyobb újdonság a fejlesztői eszközök bevezetése, amiről Bártházi András írt nálunk egy hosszabb ismertetőt korábban, amelyben főleg a fejlesztői konzolt mutatja be. Az új funkciót az Eszközök > Haladó > Fejlesztői eszközök menüpont alatt találod meg, amely egy weboldalra mutat a Dev.Opera oldalon. Ezen az oldalon találhatod meg az eszközöket különböző hivatkozások alatt, vagy használhatod a következőket is: Fejlesztői konzol (Developer Console), DOM konzol (DOM Console), CSS szerkesztő (CSS Editor), DOM pillanatkép (DOM Snapshot). Az eszközökhöz van egy részletes angol nyelvű leírás is, amelyet hamarosan le fogunk fordítani.

Tovább...

Az Opera felhasználói a legelégedettebbek

A NetApplications és a SurveyWare közös felmérése alapján az Opera és a Firefox böngészők felhasználói elégedettek a leginkább a böngészőjükkel. A felmérésben a legtöbben a Firefoxot jelölték meg a legjobb alkalmazásként, viszont miután összevetették az eredményeket a böngészők felhasználói bázisával, kiderült, hogy az Opera felhasználói vannak leginkább megelégedve a böngészőjükkel; ezután következik a Firefox, majd az Apple Safarija.

Az Opera máig az Internet legjobban őrzött titkai közé tartozik - az internetezők kevesebb, mint egy százaléka használja szerte a világon. Az Operának mindig is rendkívül stabil felhasználói bázisa volt, sokan voltak hajlandóak fizetni a böngészőért még abban az időben, amikor az ingyenes változatban reklámok voltak. Annak ellenére, hogy az Internet Explorer jelenleg 79 százalékos részesedéssel rendelkezik, a válaszadók nem rajongtak érte túlzottan.

Kapcsolódó linkek:

süti beállítások módosítása