Magyar Opera

Jogvédett beépülők és az Opera

Az Opera 9 egyik érdekes "hibája", hogy néha bizonyos tartalmak használata előtt még kell egyet kattintani, és erre egy Kattintson az eszköz aktiválásához és használatához üzenettel lelkesen figyelmeztet is az Opera. Többen is panaszkodtak, hogy ez a kattintás teljesen értelmetlen, és semmi értelme nem volt bevezetni.

A probléma azonban nem egyedülálló: az Opera Watch cikke alapján kiderül, hogy ezt a megoldást nem csak az Opera vezette be, hanem idén áprilisban már az Internet Explorer is. Az egész gyökere valójában egy 1994-ben bejegyzett Eolas szabadalom, ami a különböző beépülő tartalmak használatát (mint a Flash, Java vagy ActiveX) írja le a böngészőkben, amiket manapság valójában szinte minden böngésző használ. Mivel ez a fukció teljesen alapvető, így a W3C 2003-ban arra kérte az USA szabadalmi hivatalát, hogy vizsgálja felül a szabadalom jogosultságát. Bár akkor a szabadalmat eltörölték, de az Eolas természetesen fellebbezett a törlés ellen.

A hivatal ezután 3 évig gondolkodott a problémán (vagy csak ott is lassúak), és nemrég, június 6-án bejelentette, hogy a szabadalom mégis érvényes. A Microsoft így már korábban is sejthette, hogy ez lesz az eredmény, mivel már áprilisban előre módosította az Internet Explorer működését. Az Opera az új verzióban valójában megpróbál előremenekülni, mivel a kattintós módszer már nem fedi teljesen a szabadalomban foglalt leírást, így talán elkerülhetik a hosszas pereskedést. A Microsoft már egyszer elvesztette ezt a pert az Eolas ellen, és 520 millió dollárba került nekik a különös szabadalom, úgyhogy érthető az Opera félelme.

Szóval valójában ezért kell feleslegesen kattintanunk. De ha nem akarsz kattintani, használhatod a No-click-to-activate userjs-t.

Opera 9: gyakori hibák és megoldások

Az Opera 9 megjelenése után sokan panaszkodtak (jogosan), hogy valami nem éppen úgy működik, ahogy kellene. Sok esetben egyszerű a megoldás a problémára, más esetekben viszont hibáról van szó; szerencsére ezeknek nagy részét már kijavítják a következő verzióban. Tamil írt egy jó összefoglalót a gyakoribb hibákról és megoldásukról, ezt olvashatjátok itt is, személyes tapasztalatokkal kiegészítve.

Fontos: ha módosítasz valamit az opera:config-ban, ne felejtsd el megnyomni a Mentés gombot. Ha szükséged van az Operás profilod útvonalára, akkor azt az opera:about oldalon találhatod meg.

Tovább...

Firefox kiterjesztések megfelelői Operában

Az Opera 9 megjelenésével újra folytatódnak az összehasonlítások (lásd első és második kör) a két böngésző funckióit illetően. Bár az ilyen összehasonlításoknak nincs sok értelme, viszont ezek alapján készült el egy újabb táblázat a Firefox kiterjesztések és az Opera kapcsolatáról. A táblázatból elég jól kiderül, hogy milyen kiterjesztéseket lehet az Operában azonnal használni, melyeket lehet pótolni, és melyek azok, amiket nélkülözni kell. Mivel a táblázatban a 150 legnépszerűbb kiterjesztés szerepel, így elég jó rálátást ad az Opera beépített funciókészletére is.

Nemrég már volt szó a Firefox kiterjesztések alternatíváiról Operában, de most jóval részletesebben mutatjuk be a lehetőségeket. Az alábbi táblázatok segíthetnek eldönteni, hogy számodra az Opera vagy a Firefox felelhet-e meg jobban.

Tovább...

Adobe Flash Player 9

Megjelent az Adobe (régebben Macromedia) Flash Player 9-es verziója, amit érdemes az Opera összes verziójában frissíteni. Az Opera 9 még inkább érdekelt a frissítésben, mivel az új Opera telepítője már nem tartalmazza a beépített Flash lejátszót, így sok esetben problémák lehetnek flash és shockwave típusú tartalmak lejátszásával.

Az új lejátszó elméletileg támogatja az Operát is, ennek ellenére nem árt, ha kézzel megadod a telepítési mappát, hogy biztosan jó helyre kerüljenek a szükséges fájlok. A telepítés megkezdése után zárd be az Operát, válaszd ki az Opera telepítési mappájában a program\plugins mappát, majd az újraindítás után próbáld ki a lejátszók működését.

süti beállítások módosítása