Magyar Opera

Opera Web Applications

Az Operások ismét indítottak egy új blogot, ami az Operában használható webalkalmazásokhoz kapcsolódik. Főleg újfajta technológiákról lesz benne szó (mint például AJAX), foglalkoznak a nemrég megjelent widgetekkel is, valamint az első mobilos AJAX keretrendszerrel, az Opera Platformmal.

Ha érdekelnek az ilyen újdonságok, érdemes feliratkozni az új blogra. A legújabb bejeyzésben már van egy játék is, amit az új Opera 9 előzetesével ki is próbálhatsz.

Az Opera levelezője - Gyors áttekintés

Az Opera beépített levelezője első látásra kissé bonyolultnak hat, mivel sehol sem találhatod meg benne a régi, megszokott funkciókat. Mégis azt mondom, hogy próbáld meg használni pár napig, nem fogod megbánni. Ha ráérzel az ízére, soha többé nem akarsz majd hagyományos levelezőt használni.

A továbbiakban egy rövid sorozat keretében megpróbálom bemutatni a levelező használatát, működését. A leírások nagyrészt az interneten található angol nyelvű tutorialok fordításai lesznek, saját tapasztalatokkal kiegészítve. A levelező rövid leírását az Opera Súgóban is megtalálod magyarul.

Az alábbi leírás az Opera gyors bevezetőjén alapszik.

Tovább...

Újfajta nyelvi fájl az Opera 9-hez

Az Opera 9 legújabb heti előzetese ismét több újdonságot és sok hibajavítást tartalmaz. Az egyik legfontosabb újdonság a nyelvi fájl szerkezete, ami az új nyelvi rendszer bevezetésének előszele. A nyelvi fájlban mostantól már a telepítésnél használt szövegek is benne vannak, valamint új sorszámozást kaptak az eddigi szövegek is. Ez viszont azt jelenti, hogy a régi nyelvi fájlok többé nem működnek.

Az Opera folyamatosan bővíti a nyelvi fájlt az új stringekkel, de még mindig nincs benne minden új rész. Az Opera 9 hivatalos fordítása is zajlik, ebből hamarosan fel tudok majd tenni egy tesztelhető verziót, ez valamikor a héten várható. Addig is, ha mindenképp magyarul használnád az új Opera előzetest is, akkor letöltheted a régi hivatalos nyelvi fájl átsorszámozott verzióját Windowsra és Linuxra.

A másik nagyobb újdonság az előzetesben a widgetek használata: a kiemelt widgetek külön taszkot kaptak, így megjelennek a feladatkezelőben, valamint bekerült egy új, mindig látható fül a widgetek kezelésére. Ez a képernyő tetején, középen jelenik meg, rákattintva minden widget előkerül, és a képernyő többi része elsötétedik, így könnyen lehet a widgeteket rendszerezni.

Továbbra is elérhető a régi telepítővel készített verzió is, mert az új telepítőben még sok hiba van (például nem képes frissíteni a megszokottól eltérő profilokat, amelyek más útvonalon vannak).

Az előzetes verziók használata csak tesztelési célra ajánlott, és nem tanácsos a stabil verzióra telepíteni!

süti beállítások módosítása