Magyar Opera

Hivatalos nyelvi fájl

Az Opera 8.01-es verziójához már letölthető külön a hivatalos magyar nyelvi fájl is. A nyelvi fájl minden platformon használható, bár a fájl belsejében még a Linux rendszer van megjelölve (hibásan).

A nyelvi fájl telepítése angol nyelvű Operába:

  • Töltsük le a nyelvi fájlt (jobb kattintás a hivatkozása, és Save target as)
  • Nyissuk meg a Tools > Preferences menüt
  • A General fül alatt kattintsunk a Details gombra
  • Kattintsunk a Choose gombra, és válasszuk ki a letöltött nyelvi fájlt
  • Kattintsunk az OK gombra az ablak bezárásához

A megadott nyelvi fájl azonnal használatba kerül.

Bizonytalan a BitTorrent támogatás

Bár az Opera legújabb előzetes verziójában már szerepel a BitTorrent támogatás, még mindig nem biztos, hogy ez a végleges verzióba is bekerül. A My Opera oldalán közzétett kérdések arra utalnak, hogy az Opera egyelőre nem biztos a BitTorrent támogatottságában, mivel a technológia eddig főleg csak internetes fájlcserélő rendszerekhez kapcsolódott. Az illegális letöltések gyarapodása az Operán keresztül rossz fényt vethet a böngészőre, sőt akár még pereskedésekre is számíthatnak.

Pedig a BitTorrent módszere általánosságban nem különbözik a régi FTP és HTTP protokollok működésétől, melyeket ugyancsak lehetséges illegális tevékenységekre használni. Az Opera éppen ezért komolyan veszi a támogatást, és már egy külön BitTorrent oldalt is létrehozott a technológia bemutatására és a gyakoribb kérdések megválaszolására. A torrentek használata megkönnyíti az Opera új verzióinak letöltését is, mely így elvileg megakadályozza az Opera 8 megjelenésekor keletkezett "torlódást", amikor néhány óra alatt több százezren akarták egyszerre letölteni az amúgy kisméretű böngészőt. A BitTorrent használatával a sávszélesség szétoszlik a felhasználók között, így tehermentesítve a központi szervert.

Frissítés: az Opera 9 már támogatja a BitTorrent letöltéseket.

süti beállítások módosítása