Magyar Opera

Opera 8 Windows Mobile rendszeren

Opera 8 Windows Mobile

Megjelent az Opera 8 végleges változata a Windows Mobile 2003 okostelefonokra is. Bár az Opera korábban többször is kijelentette, hogy nem tervezik a böngésző elkészítését erre a rendszerre, a nagy felhasználói igény miatt mégis meggondolták magukat.

A Windows Mobile felhasználók nem véletlenül kérték az Opera bevezetését: az új Opera sokkal gyorsabb a Pocket Internet Explorernél, és a kisképernyős megjelenítés (másnéven SSR) technológiának köszönhetően a weblapok sokkal élvezhetőbbek (a kisképernyős megjelenítést az asztali változatokon is ki lehet próbálni, a Shift+F11 megnyomásával).

Az új verzió megjelenésével egyidőben az Opera bejelentette, hogy a Pocket PC-re való verzió fejlesztése is megkezdődött.

Magyar Opera 8.01

Megjelent az Opera 8 első hivatalos, magyar változata az Opera ftp szerverén. A legutóbbi hivatalos fordítás már évek óta az Opera 6.05-ös verziója volt, így ezt a változatot hosszú várakozás előzte meg. Az Opera 7 első változataihoz több, egymástól sokszor teljesen eltérő fordítás jelent meg, több helyen is. Az Operával egy évvel ezelőtt, kb. a 7.50-es verzió megjelenésekor sikerült csak felvenni a kapcsolatot, de egy általuk is elismert tesztelő csapat felállítása továbbra sem sikerült. A fordítás tesztelésében, valamint a terminológia kialakításában legtöbbet a magyar Opera fórum segített.

A jelenlegi fordítást is természetesen az Opera 6 magyar fordítására alapoztuk, mely Karacs László munkája volt. Az Opera 7.23-as verziójáig leginkább Szalkovszky Tibor fordítása terjedt el, de ő nem folytatta tovább a fordítást. Az Opera 7.50 teljes fordítását a súgóval együtt a HardwareOC készítette el, ennek egyes részei a jelenlegi fordításban is megtalálhatóak. Ezzel párhuzamosan kb. az Opera 7.11-es verziója óta folyik a fordítás a magyar fórumon is. Az Opera 7.50-es verziójában megpróbáltuk összevonni az addigi fordításokat, mely többé-kevésbé sikerült is, bár több fordítás is az eltérő fogalmazás és terminológia miatt nagyrészt kimaradt. Ez a fordítás el lett küldve az Operának is, de az Opera 8 megjelenése előtti felhajtás miatt nem vált publikussá. Később az Opera 8 fordításait és javításait több százan töltötték le az Opera fórumról a hivatalos változat megjelenése előtt.

Külön köszönet a következő tesztelőknek és segítőknek: blash_, Bondi, CsendesMark, Nega, Nextra, Mofli, mzoli, kgyt, kmm, ratonyi, roadside, sharkybacsi, SzTibor, Tomcat, vinczej, Zuler. Remélem nem maradt ki senki.

A magyar verziót hamarosan a főoldalról is le lehet tölteni. Használjátok egészséggel! :)

süti beállítások módosítása