Magyar Opera

Megjelent az Opera 40 stabil kiadása (40.0.2308.52)

A hosszú nyári szünet után végre megjelent a böngésző 40-es verziójának stabil kiadása. A leginkább várt újdonság minden bizonnyal a beépített VPN szolgáltatás. (Ennek részleteiről egy régebbi bejegyzésben olvashattok bővebben.) A hosszú béta tesztelési fázis alatt több funkcióval is bővítették. A Chromium motor korlátai miatt sajnos nem lehet oldalspecifikusan engedélyezni, viszont azt eldönthetjük, hogy csak privát, vagy normál böngészés alatt is működjön. A funkciót a Beállításokban, az Adatvédelem és biztonság oldalon lehet bekapcsolni.

Szintén sokak által várt újdonság az RSS olvasó. A kezdőlap navigációs sávjában az újság ikonra kattintva tudjuk megnyitni a hírolvasót. Itt rengeteg (külföldi) forrás közül választhatunk, de a Hírforrás hozzáadása oldalon magunk is feliratkozhatunk különböző RSS vagy Atom forrást nyújtó weboldalakra a hírforrás URL címének bemásolásával. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a funkció még kezdetleges állapotban van. A 41-es verzióban rengeteg kényelmi fejlesztés fog érkezni.

Az Opera mostantól használható Chromecast eszközökkel. Ehhez először telepíteni kell egy bővítményt, amivel hozzáférünk a Chrome bővítmény katalógusához. Ezután a hivatalos Chromecast bővítményt kell telepíteni, és már használhatjuk is a technológiát támogató készülékeket.

Ahogyan az előző verziókban, a videónézegető és az energiatakarékos üzemmód megint kapott néhány apróbb fejlesztést. A renderelő motor pedig kompatibilissá vált a legújabb Unicode szabványokkal, így például az emoji-k mostantól színes képként jelennek meg.

A 40-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 41 developer (41.0.2340.0)

Ez már ugye a negyedik fejlesztői kiadás a 41-es verzióból, de az elmúlt három hétben csak hibajavításokat és kisebb újdonságokat kaptunk. Így a nyári szünet végén foglaljuk össze az eddigi főbb híreket.

Fontosabb újdonságok

  • A beöngésző indításakor automatikusan megnyíló lapok betöltése egy összetett algoritmus alapján történik. Ezzel jelentősen csökken a programindítás ideje. (Ez a funkció a már hónapok óta létező "lazy loading" felturbózása.) 
  • A "hírek a kezdőlapon" funkciót megszüntették. (Bár többen reklamálnak, ezért lehet, hogy valamilyen formában visszatér majd.)
  • Megjelent viszont egy "népszerű keresések" nevű funkció a kezdőlap kereső doboza alatt. (A kezdőlap beállításainál kikapcsolható.)

További újdonságok

  • Az energiatakarékos üzemmód és a videó nézegető több fejlesztést is kapott a hardveres videó dekódolással kapcsolatban.
  • Az RSS olvasó több kisebb újdonságot kapott.
    • Az egyező webcímen található források automatikusan csoportosítja az oldalsávban.
    • Egy hírforrás linkjére kattintva egy előnézet jelenik meg a hírolvasón belül.
    • A hírolvasó beállításai a többi beállítással együtt szinkronizálódnak.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • A szinkronizálás biztonságának növelésén dolgoznak. Részletek később.

Ismert hibák

  • Az USB telepítés nem frissül magától.
  • Tiszta profillal a VPN nem működik.
  • Megint nincs Windows x64 összeállítás.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

süti beállítások módosítása