Magyar Opera

Opera 66

Az elmúlt héten megjelent az Opera legújabb stabil összeállítása. Az újdonságok elsősorban az oldalsáv köré csoportosulnak.

Elvégezték ugyanis azt a munkát, amit már évek óta kért a közösség, vagyis megszüntették a bővítmény oldalsávot. A megfelelő bővítmények gombjai és paneljei mostantól a fő oldalsávon jelennek meg.

A másik újítás az Előzmények panel gombját érinti. Rákattintva a böngésző nemcsak a panelt nyitja meg, hanem felkínálja az utoljára bezárt lap megnyitását is.

Letöltés, Változáslista

Vivaldi 2.10

Megérkezett az évtized utolsó Vivaldi kiadása - harangozta be Jon von Tetzchner a friss, 2.10-es verziót. Levelezőt sajnos továbbra sem kaptunk, de néhány érdekes apróság miatt azért érdemes frissíteni.

A legfontosabb és egyben legkevésbé látható változtatás az, hogy a böngésző mostantól elhagyja a Vivaldi nevet a user agent szövegből, pontosabban csak néhány fehérlistázott weboldal számára fogja mutatni. Azért választották ezt az utat a fejlesztők, mert még 2019-ben is túl sok weboldal használ user agent alapú eltérítést funkciódetektálás helyett.

A változtatásnak két következménye lesz. Egyrészt megszűnnek a kompatibilitási problémák, hiszen az weboldalak mostantól Chrome-ként fogják felismerni a böngészőt. Másrészt a Vivaldi gyakorlatilag el fog tűnni a különféle piaci részesedést mutató statisztikákból, ugyanezen okból. Ebből viszont nem lesz gond, mivel a Vivaldi fejlett felhasználói szám mérő technológiával rendelkezik. (Bővebben máskor.)

Sokkal szembetűnőbb lesz viszont az, hogy mostantól a statikus ütemezés helyett be lehet állítani, hogy a Vivaldi felülete az operációs rendszer sötét-világos színsémáját kövesse. Ahogyan végre azt is be lehet kapcsolni, hogy az eszköztáron elrejtett bővítmények egy külön buborékban jelenjenek meg.

Végül, de nem utolsó sorban, a gyorsparancsok (F2) funkció használatakor jelentős sebességnövekedést lehet tapasztalni, köszönhetően a kapcsolódó hibajavításoknak és fejlesztéseknek.

LetöltésVáltozáslista

Opera 65

Tegnap megjelent az Opera legújabb stabil kiadása. A hangsúly ezúttal is a meglévő funkciók fejlesztésén volt.

A 64-es verzióban a reklámblokkolás mellé bekerült a követők blokkolásának lehetősége is. Ez a felület esett át most bővítésen, ugyanis már a letiltott címeket is mutatja. (Az Opera egyébként ugyanazokat az EasyList csomagba tartozó listákat használja, mint amit a legtöbb ilyen célt szolgáló bővítmény, így a források biztosan naprakészek.)

Ráncfelvarráson esett át a címsáv lenyíló listája is. Nagyobb hangsúlyt kapott a weblapok címe, és a mögöttes tartalom elsötétítése jobban fókuszálja is a felületet.

Végül bemutatkozott a könyvjelző oldalsáv, amiért egyébként 4-5 éve könyörögtek a felhasználók. Ez nem váltja le a megszokott könyvjelzőkezelőt. A kettő egymástól függetlenül használható.

Letöltés, Változáslista

Vivaldi 2.9

A Vivaldi 2.9-es verziója sem tartogat óriási újdonságokat. Vagy a mobilos böngésző fejlesztése vesz el erőforrásokat, vagy még karácsony előtt ki akarják adni a harmadik nagy dobást, az M3 levelezőt. Ki fog derülni.

Az viszont már kiderült, hogy az új verzióban ráncfelvarráson esett át a főmenü. Bekerültek a web panelek és a hibabejelentő, jobbgombos menüt kaptak a könyvjelzők, és hibajavításokat kapott a billentyűzettel navigálás.

Ezeknél talán érdekesebb, hogy a Beállítások -> Webhelyek oldalon mostantól globálisan felül tudjuk írni a webhely beállítások Chromiumban megadott alapértelmezett értékeit. (Például be lehet állítani, hogy az értesítéseknél ne a Rákérdezés legyen az alapértelmezett, hanem a Tiltás.)

Végül, a hatékonyság terén is történtek előrelépések. Gyorsabb lett a lapok megnyitása és bezárása, illetve jelentősen javult a videók lejátszása macOS-en.

LetöltésVáltozáslista

Opera 64

Az új kiadásban a legnagyobb hangsúlyt a snapshot eszköz kapta. Többek között új betűtípusokat kapott, illetve az alakzat és homályosítás eszközök is fejlettebbek lettek.

A tartalomblokkolás terén az EasyList tracker blokkoló listája is bekerült a böngészőbe, így a reklámok mellett a különféle beépülő gombokat és egyéb dobozokat is lehet már szűrni.

Letöltés, Változáslista