Magyar Opera

Vivaldi 3.2

Lassan vége a nyári szünetnek a Vivaldinál is. A 3.2-es verzió nagyja persze még a szabadságolások idején készült, ezért túl sok fejlesztést nem tartalmaz.

Mindkét kiadásba bekerült egy alapértelmezett fehérlista, ami az Adblock Plus elfogadható reklámok funkciójához hasonlít, és a Vivaldi partnereinek címét tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a Vivaldi alapértelmezetten engedélyezi a DuckDuckGo, az Ecosia, a Startpage és a Bing reklámjait.

Ezt a listát természetesen ugyanúgy ki lehet kapcsolni, mint bármelyik másikat, de ha bekapcsolva hagyjuk, azzal a Vivaldit pénzügyileg is támogatjuk. Fontos megjegyezni azt is, hogy ez a lista a reklámokra vonatkozik, nem a trackerekre.

Asztali

Népszerű kérés volt, hogy a videó popupban is lehessen némítani a videót, és mostantól lehetséges is. Emellett mindössze két apróságnak örülhetünk. Egyrészt a Beállításokban át lehet helyezni a lapfülek bezáró gombját a bal oldalra a favicon helyére, másrészt a Jegyzetkezelőbe bekerült egy gomb, amivel az ablak elrendezését lehet megváltoztatni, hogy a szerkesztő ne a jegyzetek listája alatt, hanem mellett jelenjen meg.

Mobil

Az asztali összeállításhoz hasonlóan mostantól telefonon is lehet saját tracker- és reklámblokkoló listákat felvenni. Emellett az egyetlen újdonság az, hogy az eszköztár a lapkezelőben is leköltözött a képernyő aljára, hogy fogásváltás nélkül is lehessen használni.

LetöltésVáltozáslista (asztali)Változáslista (mobil)

Opera 69 és 70

Rögtön egy kis szabadkozással kell kezdenem. A 69-es verziót egyszerűen nem vettem észre az Opera blogján. Olyan idétlenül vannak megoldva a kiemelt postok, hogy a dátum szerint legújabbak néha elvesznek a tömegben.

Sok mindenről viszont nem maradtatok le. A 69-es verzió nagy újdonsága az oldalsávra integrált Twitter felület, amivel az elérhető szolgáltatások száma már hatra növekedett. A kezdőlap bal felső sarkában megjelent egy időjárás widget, a Ctrl+Tab kombinációval előcsalható lap lista pedig megint új dizájnt kapott.

A 70-es verzióban kisebb ráncfelvarráson esett át a Könyvjelzők és Előzmények oldalsáv, ám talán ennél fontosabb, hogy a felhasználóknak sikerült visszaimádkozni a pár hónapja megszüntetett Bezárt fülek listáját, lánykori nevén a kuka gombot. Sajnos nem tökéletes a megoldás, de talán jobb a semminél: a megnyitott fülek között kereső felületen (Ctrl+Space) listázva van a legutóbbi néhány bezárt oldal is. (Cserébe a kuka gomb flagje megszűnt, így a régi megoldást már nem lehet visszahozni.) Ugyanez a kereső most már nem csak a megnyitott lapok címében, hanem a tartalmában is tud keresni. Végül pedig a Workspace funkció is bővült néhány új ikonnal.

Letöltés, Változáslista (69), Változáslista (70)

Vivaldi 3.1

A héten megjelent a Vivaldi legújabb kiadása asztali és Androidos platformokra is.

Mindkét összeállításban megoldották, hogy az oldal automatikusan újratöltődjön, ha megváltoztatjuk a szűrési szintet a tartalomblokkolóban. A Chromium motor pedig a 83-as verzióra frissült, amivel együtt megváltozott a weblapok vezérlőelemeinek alapértelmezett kinézete.

Asztali

Az asztali összeállítás két nagyobb horderejű újdonságot tartalmaz.Végre elkészült a teljes ablakos Jegyzetkezelő, aminek a gombját megtaláljátok a Kezdőlapon. A Jegyzetek oldalsávhoz képest ez a felület egy fejlettebb vizuális szövegszerkesztő felülettel rendelkezik. (Az elrendezés szerintem egy kicsit helypazarló, de már készül egy olyan kéthasábos, mint amit a Könyvjelzőknél és az Előzményeknél is láthatunk.)

A másik újdonság a szerkeszthető menük megjelenése. Egyelőre csak a program főmenüjét tudjuk teljesen testre szabni, de a jobb gombos menük is úton vannak. Jelenleg a főmenü vízszintes és függőleges elrendezését külön-külön lehet szerkeszteni a Beállítások -> Megjelenés oldalon. A meglévő menüpontokat átrendezhetjük, törölhetjük, vagy akár olyan parancsokat is adhatunk hozzá, amik eddig nem voltak jelen a menüben.

Mobil

A mobilos összeállításban ezúttal még a bugfixeken volt a hangsúly, viszont egy újdonságot azért csak kaptunk. A sötét témát már a weboldalakra is lehet alkalmazni. Ez az asztali kiadásban még nem elérhető, de valószínűleg hamarosan érkezik.

Letöltés, Változáslista (asztali)Változáslista (mobil)

Opera 68

Tegnap megjelent az Opera legújabb kiadása is. A 67-es verzióval ellentétben a változáslista most meglehetősen rövid.

A legszembetűnőbb változás az, hogy a Lap menü (Kuka gomb) eltűnt az ablak jobb felső sarkából. A helyét egy kereső vette át, (ami pár verzióval korábban már az oldalsávon megtalálható volt), aminek segítségével a megnyitott lapok között lehet keresni.

Ezen kívül az Instagram felhasználók örülhetnek még, mert az oldal bekerült az oldalsáv integrált szolgáltatásai közé.

Letöltés, Változáslista

Vivaldi Mobile 3.0

Közel fél év nyilvános béta állapot után ma elérkezett az idő a stabil kiadásra is. A verziószámozás az asztali összeállításhoz igazodik, ezért rögtön 3.0-val indít.

De lássuk, mit tud a legújabb mobil böngésző!

Platform

Legelőször is fontos kiemelni, hogy a Vivaldi Mobile csak Android (5+) operációs rendszeren fut. Az iOS-es kiadás hivatalosan egyelőre csak távoli tervek szintjén létezik. Ennek az oka pedig az, hogy sok böngészővel ellentétben a Vivaldi nem az operációs rendszer WebView összetevőjére épít egy saját grafikus felületet, hanem az asztali összeállítás alatt is futó saját Chromium forkot használja. Erre azért van szükség, hogy a Google összes beépített dolgától meg tudjanak szabadulni. iOs-en viszont csak az Apple WebKit motorját lehet használni, ami a cég jelenlegi állapotában vállalhatatlan plusz munkával járna.

Felhasználói felület

Az alkalmazás alapvetően egy felső címsávra és egy alsó eszköztárra épül. Itt rögtön jön is a jogos kérdés, hogy ergonómiailag nem lenne-e jobb alulra tenni a címsávot. Egyrészt elképzelhető, hogy a jövőben lesz rá lehetőség, másrészt az alsó eszköztár tartalmaz egy gombot, ami rögtön a címsávba teszi a kurzort, így nem kell fogást váltani az eszközön. Lefelé görgetve pedig mindkettő automatikusan eltűnik, így az sem probléma, hogy kétszer annyi helyet foglalnak.

Van világos és sötét téma, és egy opcionális, lapfüleket tartalmazó sáv is. Ez utóbbi inkább tableten és Chromebookon lehet hasznos, de ha valakinek tetszik, telefonon is bekapcsolhatja. Enélkül is lehet viszont élni, mert a megnyitott lapok között egy külön képernyőn válthatunk gyakorlatilag két érintéssel.

Funkciók

A mobilos kiadás kis túlzással mindent tud, amit az asztali. Ezeket az eszköztár gombjaira vagy a V gombra nyomva lehet elérni.

  • Szinkronizálás
  • Könyvjelzők és Gyorshívó
  • Előzmények és Nem rég bezárt lapok
  • Privát böngészés, tartalomblokkoló és oldalspecifikus beállítások
  • Oldalon belüli keresés és keresőmotorok
  • Képernyőmentés és jegyzetek
  • vivaldi://flags

Nincsenek viszont bővítmények. Legalábbis egyelőre. Most még hallgatás van róla, de elég nagy a nyomás a fejlesztők irányába, szóval akár ez lehet a következő nagyobb fejlesztés.

Hiányoznak még a profilok, a webpanelek, és egy csomó dolog sokkal kevésbé testre szabható, mint az asztali összeállításban, de ez így is meglehetősen erős kezdés.

Ami a teljesítményt illeti, én az első béta óta használom egy alsó-középkategóriás telefonon, és soha nem volt vele problémám. Összeomlás egyszer sem történt, és mikroakadások is csak nagyon ritkán.

Letöltés, Bejelentés