Magyar Opera

Vivaldi 2.2

A fejlesztők igyekeztek még karácsony előtt kiadni a legújabb verziót, de ez az újdonságok listáján nem fog meglátszani. Sőt!

Lapok

A 2.2-es verzióban újra a lapkezelés került előtérbe. A lapfülek helyi menüjében mostantól lehetőség van az összes vagy csak a kijelölt lapokat munkamenetként elmenteni. Ez annyival több a korábbi könyvjelzős megoldásnál, hogy nemcsak a lapok webcímét menti el, hanem az összes beállítását is.

Szintén a lapfülek helyi menüjébe került be az az opció, amivel az előtérben lévő kivételével az összes többi lapot elnémíthatjuk. Billentyűparancs már létezett a funkcióhoz, de most egérrel is elérhetővé vált.

Az Ablak menüben az első kilenc elem sorszámot kapott, ezzel könnyítve meg a lapok közötti váltást. Az Alt+W kombináció lenyomása után csak a kívánt lap sorszámát kell beütni.

Az eszköztár vissza és előre gombjára hosszan kattintva pedig szokás szerint megjelenik a lap előzményeinek listája, de újdonságként már jobb gombbal is kattinthatunk az elemeken, ha nem a jelenlegi, hanem egy új lapon akarjuk megnyitni őket.

Gyors elérés

Talán nem sokan tudják, de a weboldalak saját maguknak is definiálhatnak billentyűparancsokat. Például a Wikipédián az Alt+Shift+P parancs a nyomtatási nézetet nyitja meg. Az F2 segítségével előhívható Gyors elérés ablakban mostantól ezeket is kilistázhatjuk, vagy akár saját billentyűparancsot is rendelhetünk a funkcióhoz.

Szintén az F2 megnyomása után a korábban bezárt lapok listáját (kuka gomb) is megnyithatjuk.

Média

A Chromiumnak hála végre bekerült az Operából ismert videó lejátszó lebegő ablak. A weblapok videó elemeinek helyi menüjéből érhető el a funkció, de azoknál a szolgáltatásoknál, amik nem támogatják ezt a saját egyedi menüjükből (pl.: YouTube), két kattintásra lesz szükség a jobb gombbal.

A Linuxot használók pedig annak is örülhetnek, hogy a böngésző mostantól automatikusan letölti a legfrissebb Widevine beépülőt, így a Netflixes problémák elvileg megszűnnek.

Egyéb

Felhasználói kérésre ezentúl a Gyorshívóban is be lehet kapcsolni egy keresőmezőt. Pontosabban akit zavar, az kikapcsolhatja, mert a frissítés után automatikusan megjelenik.

Nagyobb dobás viszont az, hogy végre az eszköztár és az állapotsáv bármelyik gombját el lehet rejteni. Ehhez csak jobb gombbal kell kattintani az adott gombon, és a helyi menüből kiválasztani a megfelelő lehetőséget. A fejlesztők azonban felhívták a figyelmet, hogy ez csak a legelső lépés a teljes testre szabhatóság felé vezető úton. A következő kiadásokban további fejlesztések várhatók ezen a téren.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr614478460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2018.12.13. 19:38:17

Na ez már egy változási lista. Nem úgy, mint az operánál. Tudtam én anno, hogy el kell hagyni a süllyedő hajót. Ez inkább emlékezet a böngészők svájci bicskájára.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.12.13. 20:05:49

Én örömtáncot jártam délután, mikor végre kukáztam a kezdőlap gombot az eszköztárról. :D

kaamir 2018.12.14. 09:30:21

Nálam ez a videó lebegő ablak a YouTube-on kívül sehol nem működik. ill. a szinkronizálás is folyton kidob.

Ezen kívül viszont nagyon tetszik, pár hete használom alapböngészőként a Vivaldit. Tényleg nem hiányzik semmi, csak a mobilverzió.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.12.15. 00:30:28

@kaamir:
Erősen work in progress még a cucc. Engem az is meglepett, hogy belekerült a stabilba.

p0lip 2018.12.15. 11:29:20

Sziasztok! A közeljövőben várható vagy egyáltalán szóba került, hogy a beállítások és letöltés panel új lapon és nem ablakban fog megjelenni?

awking 2018.12.15. 12:28:22

@p0lip: A címsorba ezt írd be beállátásokhoz: vivaldi://settings/
Letöltésekhez pedig ezt: vivaldi://downloads

awking 2018.12.15. 12:31:28

A beállításoknál bekapcsolható, hogy lapon nyíljon meg.
Beállítások / Megjelenés / Beállítások megnyitása egy lapon

p0lip 2018.12.15. 12:45:14

@awking: Oh, köszönöm szépen! Hihetetlen, hogy nem vettem észre, pedig sokáig keresgéltem. :)

AtheIstván 2018.12.15. 12:50:26

Azt hiszem át is költöznék Vivaldira már csak pár dolgot hiányolok a beépített reklámblokkolón kívül.
Van rá lehetőség, hogy mindegyik lapfülön látszódjon a bezárás gomb "X" mint az Operában?
Illetve van egy olyan bővítményem amit már nem lehet letölteni sehonnan, van rá mód, hogy átmásoljam a filejait vivaldiba?

p0lip 2018.12.15. 12:55:44

A letöltésekről esetleg tudni, hogy bekapcsolhatóvá teszik? Mondjuk addig gyorshívóba teszem.

AtheIstván 2018.12.15. 15:29:23

Sikerült megoldani az operás bővítmény telepítését vivaldiban!Ha valakinek segít akkor:
Vivaldi megnyit-eszközök-bővítmények-kicsomagolt elemek betöltése.

p0lip 2018.12.16. 22:14:56

A keepvid.app/ oldalon azt tapasztaltam, hogy a videó letöltések jól működnek, de, ha a hangfájl (mp3) formátumot választom, bitráta választás után megcsinálja a konvertálást és utána megjelenik a download gomb, amire hiába kattintok semmi nem történik. Megkerülhető, ha a download gombra jobbal kattintok és megnyitást új lapon választok, akkor felugrik a letöltési ablak és letölthető. Igazából csak az érdekel, nálam nem kerek valami vagy ez Vivaldi bug?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2018.12.16. 23:30:07

Sok-sok év után végre kimondhatom: kezdenek jó úton haladni, csak így tovább!

p0lip 2018.12.17. 00:07:40

@penge™: Ez a dicsérő mondat tőled többet ér, mintha 5 tech oldal abszolút spiccen class matricát ragasztott volna a Vivaldira.;)

vlevi 2018.12.17. 21:05:46

Nem, nem, és mégegyszer nem...
Nem bírja a szemem a Vivaldi betűit. Konkrétan a Chrome motorban lévő Directwrite font rendereléssel van bajom, ami sajnos a különböző Chrome implementációk közül a Vivaldiban a legrosszabb, homályos szélű betűk, 1-2 perc olvasás elég ahhoz, hogy égjen a szemem, így, legyen akármilyen jó is, kénytelen vagyok kidobni :(
Marad a Firefox, pedig a 12-es verzióig Operát használtam.

p0lip 2019.01.07. 16:36:43

Az utóbbi hónapban kicsit tesztelgettem a böngészőket. Elsősorban nem a minél gyorsabb szörfözésre fókuszáltam, hanem úgy összességében a kezelhetőségre, mint a böngésző betöltési ideje, a beállítások vagy előzmények lapok előhívási ideje, a betöltött oldal akadozva vagy simán tekerhető és hát a cpu használatra a különböző helyzetekben.
Régebbi gépen, gyengébbecske laptopon jól érzékelhető különbségek akadtak.
Négy böngészőt próbálgattam, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi. UI tekintetében a Vivaldi elég lomhácska a másik háromhoz képest, valamint böngészés közben ő tudta a legnagyobb processzorhasználatot is produkálni. Persze minden böngészőnek akadnak "mumus" weblapjai, de a Vivaldival futottam bele a legtöbbe. És úgy általában ő volt a legdarabosabb, leglassabb, mint pl,a beállítások előhívása, görgetés a több médiát tartalmazó weblapokon.
A Vivaldi konfigurálhatósága miatt jó, de lassan az új funkciók, lehetőségek mellett talán az optimalizálással is foglalkozhatnának.
Erősebb gépen ezek már közel sem annyira észrevehetőek, de csak jobb a rendesen optimalizált szoftver, ezért kérdezném, hogy ezek esetleg felmerültek, tervben vannak?

Mihics Zoltán (Med1on) 2019.01.07. 23:09:11

Elkészült az Opera 12 klónnak indult Otter első főverziója:
otter-browser.org

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.01.09. 21:34:14

@Mihics Zoltán (Med1on):
Én csodálom, hogy ez a projekt nem halt meg az elmúlt öt évben. Ha valaki kipróbálja, írjon már róla, hogy mennyire bugos!

AtheIstván 2019.01.30. 21:39:37

szuf.magyarorszag.hu/jszp_szuf Ez az oldal működik nálatok Vivaldi alatt?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.01.31. 19:16:37

@AtheIstván:
Nálam betölt, és rögtön átirányít a login felületre.

Amúgy ma kiadták az rc1-et a 2.3-hoz. Jövőhéten valószínűleg jön a stabil.