Magyar Opera

40 developer, ötödik frissítés (40.0.2301.0)

Fontosabb újdonságok

  • Az energiatakarékos üzemmód újabb fejlesztéseket kapott. A Beállításokban részletesen lehet szabályozni, hogy milyen körülmények között kapcsoljon be.

További újdonságok

  • Az RSS olvasó rengeteg hibajavítást kapott. Új funkciók (kategorizálás, olvasottnak jelölés, stb.) valószínűleg csak a következő verziókban lesznek, ha lesznek egyáltalán.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr508915396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.07.26. 19:19:55

Na akkor egy kis motorháztető alatti finomság, csak hogy lássuk, hogy az Opera tényleg a második legnagyobb hozzájárulója a Chromium projektnek:

Azt mindannyian tudjuk, hogy a Chromium nem bánik kíméletesen a memóriával. Ennek az egyik oka, hogy a multiprocessz felépítés miatt bizonyos dolgok többször is bekerülnek a memóriába, minden processzhez külön-külön.

Egy másik ok viszont a dinamikus weboldalakra vezethető vissza. Mivel manapság a legtöbb oldal teli van szkriptelve, a motornak már nem csak az a feladata, hogy renderelje a weboldalt. A háttérben folyamatosan dolgozni kell, módosítani a DOM-ot, kommunikálni a szerverrel, stb. Ezek önmagukban általában kevés memóriát igényelnek, viszont a rendelkezésre álló memória blokk hamar töredezett lesz. Ha egy töredék kisebb, mint a szükséges méret, akkor újabb területekre kell írni, és így apránként, de jelentősen meg tud hízni a felhasznált memória blokk.

Erre egy megoldás van. A használt részeket egymás után sorba kell írni, a töredékeket pedig össze kell olvasztani egy egységes területté. Ez egyszerűnek hangzik, de a megvalósítás erőforrásokat és időt igényel. Az Opera fejlesztői viszont találtak egy olyan megoldást, ami jelentős lassulás nélkül meg tudja oldani ezt a problémát.

A tesztek alapján 40-70%-kal csökken a weboldalak memória fogyasztása a technológia alkalmazásával. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egész böngésző memória fogyasztása ennyivel csökkenne, hiszen ez csak a weblapok által használt memóriát érinti, de ez így is látványos változás lesz.

Jövő időben, hiszen a fejlesztés egyelőre csak belső kísérletként létezik. A következő hónapokban fogják implementálni a Blink motorba.

www.opera.com/blogs/desktop/2016/07/memory-usage-opera-heap-compaction/

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.07.27. 01:42:14

@Nekomajin: Csak pár évet késtek vele. Lassan már az afrikai szeméttelepekre is megérkeznek a működő DDR3-as modulok az azt támogató konfigurációkkal.

brummicsek 2016.07.27. 22:07:47

De ezt már vagy két éve is bedobták...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.07.27. 22:24:19

@brummicsek:
Link?

Egyébként úgy tűnik, hogy már a mostani bétába is belehekkelték valahogy.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.08.01. 18:00:09

Van új dev build RSS és videó nézegető apróságokkal.

A héten valószínűleg jön a 39 stable, ez meg megy a bétába.

expa 2016.08.02. 13:06:29

Nálam már megjött a 39 stable...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.08.08. 19:29:31

Van 41 developer, de csak pár RSS fix van benne.
süti beállítások módosítása