Magyar Opera

29 developer, harmadik frissítés (29.0.1781.0)

Főbb újdonságok

  • Az új fülön megnyitott képek mostantól az ablak közepére vannak igazítva.

További újdonságok

  • A könyvjelzőkezelőben és a könyvjelző hozzáadó buborékban a mappák faszerkezete kezd használhatóvá válni. (Azt nem jegyzi meg, hogy mi volt nyitva, de még nincs kész, engedélyezni kell!)
  • A könyvjelzőkezelő kapott még pár apróságot.
  • Formálódik az Activity belső lap is. Jelenleg a különböző eszközökön megnyitott füleket listázza ki. Nem tudni, hogy pontosan mi is lesz ez, de ez már önmagában egy hasznos funkció.
  • A gyorshívó bővítmények újra működnek az új kísérleti kezdőlapon.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Készül az oldalsáv! Egyelőre annyit tudni róla, hogy a bővítmények browserAction ikonjai kerülnek majd rá. (Engedélyezni kell, és a menüben a Bővítmények menüpont alatt elő is lehet csalni.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr747192223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.21. 13:25:14

Nem azt mondta az Opera anno, hogy az oldalsáv nem fog visszajönni, mert a chromium/blink nem támogatja meg mert az embereknek nincs rá szükségük és különben sem lehet megcsinálni?

Most vivaldiban van alapból és működik is és hírtelen ők is megcsinálják PFFFFF Vicc az egész :D :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.21. 14:51:55

@summoner:
Azt mondták, hogy a Chromium natívan nem támogatja. Mivel saját UI réteget használnak, ezért megcsinálhatták volna, HA akarták volna, de inkább más dolgokra fordították az erőforrásokat.
Ha megnézed a linkelt dokumentumot, akkor látod, hogy fejlesztés alatt van a chrome.sidebar API, így a motor most már natívan támogatni fogja. Így is lesz még vele munka, de nem annyi, mintha egy saját megoldást dolgoztak volna ki. Azt viszont remélem, nem gondolod komolyan, hogy két hét alatt felborítják az egész fejlesztési stratégiájukat, csak azért, mert megjelent egy versenytárs, ami egyelőre még használhatatlan, és egyébként is egy vékony réteget céloz meg.

A lényeg, hogy lesz oldalsáv, és jó eséllyel könyvjelzőfa is lesz rajta.

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.21. 19:01:35

@summoner: egyetértek vicc, az egész... nomeg a főbb újdonság, középre helyezett kép.. muhahahaha... biztos nem bugos?

@Nekomajin: pedig elhiheted, h nyomás alatt nő a pálma, nem azért találták most ki mert akarták/akarják.. arra azért kíváncsi lennék mire fordították az erőforrásokat amik most hirtelen át lettek csoportosítva, mert hogy nem arra amit a volt közösség használt az biztos.. lehet h a vivaldi csak egy réteget szolgál ki, de ha még ez a réteg is elpártol a mostani operától, akkor nem sokan maradnak náluk.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.21. 21:21:14

@ap:
Semmi sem lett átcsoportosítva. A Vivaldi megjelenése óta az oldalsáv az egyetlen olyan komolyabb funkció, amivel előálltak, és az is a Chrome API-nak köszönhető. (Bár ez az activity lap elég hasznosnak tűnik.) Ráadásul nem is ők találták ki, hanem valamelyik Chromium fejlesztő.

semmiii99 2015.02.21. 23:13:37

Ha ez az oldalsáv használható lesz és tényleg lesz benne könyvjelzőfa, akkor egy újabb hasznos funkció kerül be.
@ap: Ha tényleg a vivaldi miatt tették be az oldalsávot (amit nehezen hiszek) akkor az csak számomra egy részről pozitívum mert akkor ha így van talán gyorsabban fejlesztenek és több hasznos funkció is bekerülhet az operába.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.21. 23:31:10

@semmiii99:
A könyvjelzőfás dolog egyelőre nem hangzott el senki szájából. Viszont technikai akadálya nem lenne, tehát legrosszabb esetben is bővítmény formájában elérhető lesz. Másrészt mióta megjelent a könyvjelzőkezelő, szinte minden komoly kérés megvalósult, vagy ígéret van rá. Mivel ez talán a leggyakoribb kérés, én úgy gondolom, hogy meg fogják oldani házon belül.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.21. 23:47:31

Most esett le valami, de nagyon durván. Amikor a múlt héten a navigációs sávra került az Előzmények ikonja, többen is írtuk, hogy azért egy kuka gomb az eszköztáron jobb lenne. Erre az egyik fejlesztő pont az én kommentemre válaszolta, hogy és mi van akkor, ha máshová kerül? Akkor nem értettem, hogy mire gondolhat, most viszont már egyértelmű, hogy az oldalsávra célzott. Már csak azt remélem, hogy natív megoldás lesz a history panel, és nem kell hozzá bővítmény.

semmiii99 2015.02.21. 23:57:49

@Nekomajin: Nekem a legjobban hiányolt funkció az új operából az oldalsáv és ott is főleg a könyvjelzőket használtam (a könyvjelzősávot midig kikapcsoltam). Remélem nem olyan lesz az oldalsáv mint a firefoxban hogy nem lehet egy gombal elrejteni és megjeleníteni.
A desktop blogon kérik a könyvjelzőfát az oldalsávra?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.22. 00:10:47

@semmiii99:
Úgy általában azért kéri szinte mindenki az oldalsávot, hogy legyen könyvjelzőfa. A régi Operás panelek közül más szinte elő sem fordul a kommentekben.

Viszont az API leírása alapján a 43-as vagy 44-es Chromium verzióban jelenhet meg először, és ott is csak flag mögött. Jelenleg a 40-es a stabil, szóval szerintem olyan nyár végén vagy ősszel fog megjelenni a stabil Operában.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.22. 16:22:38

Frissítettem a postot, mert az előbb észrevettem, hogy kicsit átalakították a főmenüt. A Bővítmények menüpont alatt be lehet kapcsolni az oldalsávot. Nem sok mindent lehet vele csinálni, de már létezik. Talán hamarabb kész lesz, mint gondoltam.
süti beállítások módosítása