Magyar Opera

23 Developer, első frissítés (23.0.1508.0)

Végre! Funkciók!

Úgy látszik, hogy az Aura utáni fejlesztések kezdenek célba érni, ugyanis a mai összeállítás több apró újdonságot is hoz. Ezek ugyan még nem könyvjelzőkezelő vagy szinkronizálás szintűek, de csak ebben az összeállításban több újdonság van, mint a 22-tes verzióban összesen.

  • A címmező jobb szélén megjelent egy szív ikon, ami ugyanazt a funkciót látja el, mint a régi Operában a csillag.
  • Ha egy HTTPS kapcsolatot használó oldal HTTP-n keresztül is akar kapcsolódni egy szerverhez, akkor az Opera blokkolni fogja a folyamatot, és megkérdezi a felhasználót, hogy engedélyezi-e a nem biztonságos kapcsolatot.
  • A program indítás utáni beállításokhoz (haladó beállításként) bekerült a Firefoxból ismert "lazy session loading". Ha ez az opció engedélyezve van, az inaktív fülek tartalmát csak akkor tölti be a böngésző, ha aktiváljuk őket. (A Turbo használata esetén mindig be van kapcsolva.)
  • A pluginek összeomlásakor egy figyelmeztetés jelenik meg a beépülő tartalom helyén.
  • Az előző kiadásban flagként bevezetett Pepper Flash keresés most már alapértelmezetten engedélyezve van.

A további javításokat megnézhetitek a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows/Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr786190950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.05.21. 20:06:05

A bevezető után még többet vártam, de azért már ez se rossz.

(www.youtube.com/watch?v=QGJuMBdaqIw)

- Cseresznye - 2014.05.21. 20:06:32

Tudom, hogy ezen a blogon nem illik kérdezni, de mi az a "Pepper Flash keresés"? Mit keres?

- Cseresznye - 2014.05.21. 20:35:04

Aha. És mit keres? Meg hol?

doctorjustice 2014.05.21. 21:02:32

@- Cseresznye -: a gépedre telepített pepperflash plugint. Ha Chrome van fenn a gépeden, akkor ezt:PepperFlash\pepflashplayer.dll
Egyébként nálam konkrétan nem találta meg.

De, hogy igazán komoly dolgokról is beszélgessünk: azt gonddolom itt az ideje, hogy végleg tiszta vizet öntsünk a pohárba!
Nekomajin! Óriási tisztelettel Téged, mint a Desktop Team Blogon is nagy erőkkel, lelkesen közreműködő szakembert szólítlak meg és kérdetem (noha már egyszer megkérdeztelek)
Ez most komoly?!!
Tényleg ez az Opera hivatalos állásponja??!!
Idéznék a Desktop Team Blogról:
"Configurable gestures. We won't add it, because we believe it is too geeky feature.
Discover may be your source of news, but we won't add rss reader into the browser, because you can use a 3rd party website for it.
Bookmarks manager. What we know that some people love grouping and organizing their links, and go back to them. It does not mean we will make bookmarks manager from O12, Chrome or any other browser."
Engem az első és az utolsó bekezdés nyűgözött le. És ezt így bele a pofánkba! Döbbenet...

doctorjustice 2014.05.21. 21:05:23

@doctorjustice: Egyébként név szerint ez a kedves fejlesztő bírta ezt lekommunikálni:
Zhenis Beisekov

csakugycsakugy 2014.05.21. 21:40:27

Nah! Jó hallani/olvasni, hogy végre történik valami "kézzelfogható". :) A felsorolásban én leginkább a "lazy session loading"-nak örülök (hiányzik is nekem a 12-esből).

Ha most már elkezdik szépen belepakolgatni az "okos" funkciókat, akkor lehet, hogy hamarosan lesz egy Opera (!) böngésző! :D

Hajrá Opera! :D

csakugycsakugy 2014.05.21. 21:54:46

@doctorjustice: Az idézetedre reagálnék. :)

"Configurable gestures [...]" - Nekem személy szerint nem hiányzik (a konfigurálási része) és meg is értem, ha nem ez az elsődleges a listán, de rossz hallani, hogy ilyen egyszerűen le van tudva és még halvány remény sincs arra, hogy majd lesz rá kapacitás, akkor beleteszik.

RSS - Pedig nem lenne hülyeség! A "Felfedezés" alá simán beleférne!

"Bookmarks manager" - Szerintem ez egy olyan funkció, ami nélkül nem is igazán nevezhető böngészőnek egy böngésző. Ez azért a legbutább böngészőbe is van szerintem (ami lehet, hogy butább, mint az O12-ben, de van). Igaz itt még van esély arra, hogy lesz... :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.21. 21:58:40

@doctorjustice:
Először is hanyagoljuk ezt a szakember dolgot, ha lehet.

Amit idéztél, az az egyik fejlesztőtől hangzott el. Nem hiszem, hogy ez az Opera hivatalos álláspontja lenne. Két okból: egyrészt ez a fejlesztő se előtte, se azóta nem kommentelt, másrészt szerintem még ők se tudják pontosan, hogy mit akarnak.

A Discover szerintem egyértelműen pénzszerzési céllal került be a böngészőbe, csak ezt nem akarják így elárulni. Ettől még lehetne hozzá RSS olvasót csinálni, de jelenleg az tényleg nem prioritás. Félreértés ne essék, én is nagyon örülnék neki, mert használom, de abban igaza van, hogy van rá online megoldás, nem is egy, és van egy baromi jó addon is.

A könyvjelzőkezelő most már mondhatjuk, hogy fejlesztés alatt áll. Bruce Lawson megerősítette, hogy jelenleg különböző prototípusokat tesztelgetnek. Az biztos, hogy lesz valami csavar a dologban, mert ha csak lemásolnák a régit, akkor nem kéne tesztelgetni, de így látatlanban ne mondjunk róla véleményt. Lehet, hogy jó lesz, esetleg még jobb is lesz, mint a többi böngészőben.

Az egérmozdulatok nálam is kiverte a biztosítékot. Szerintem azt iróniának szánta, csak nem sikerült neki.

@- Cseresznye -:
Lényegét tekintve egy másik flash playert. Ha megnézed a pluginek listáját, láthatod, hogy több különböző helyen találhatók a fájlok a gépeden. Azokat is meg kell keresnie a böngészőnek a gépen.
Ez a Pepper Plugin API lényegét tekintve ugyanaz, mint a hagyományos Netscape Plugin API, csak szebb, jobb, bizonságosabb. Gyakorlatilag egy újabb interfész, amin keresztül a böngésző futtatni tudja a beépülő tartalmakat (flash, pdf, java, silverlight, stb).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.05.22. 05:48:05

@csakugycsakugy: Itt a hozzáállással van baj, nem a prioritási sorrenddel. A power user böngésző fejlesztésének a szikrája sincs meg a cégnél. Ez már akkor kezdett látszani, amikor még a 12-t tették tönkre.

A profitorientáltság egy dolog, egy szükséges rossz, de mikor az teljes menedzsment szeme előtt dollárjelek pörögnek és a projekt olyan szinten utolsó, hogy az Opera böngészőt behelyettesthetnéd egy bármilyen random gyárral, gerinc meg kábé annyi van bennük, mint a harmadik világot szeméttelepként használó, de amúgy csilliárdos profitot elkönyvelő cégeknél, akkor ott a józan ész már nem remél semmi egyebet minthogy még kisajtolják belőle amit még ki lehet (lévén, erősen redundáns "termékről" van szó), utána meg szélnek eresztik a szegmenst. A (karvaly)tőke megmarad, a cég meg megy a levesbe.

@Nekomajin: "egyrészt ez a fejlesztő se előtte, se azóta nem kommentelt"

A moderálási szokásaikból következtetve lehet, hogy ezután sem fog többet, legalábbis az Opera Software alkalmazottjaként. :D

De viccet félretéve, miért olyan hihetetlen, hogy egy friss munkaerő, aki még nincs tisztában a cégnél uralkodó erőviszonyokkal megenged magának egy naiv felvilágosítást a felhasználók felé, amitől megindul a szent grafikon, amitől 1-2 részvényesnek csipogni kezd a pacemakere, amitől meg Lars bácsi lesz nagyon dühös?

Teddy Beer 2014.05.23. 10:41:10

A jó öreg szív. A fejlesztői kirohanás tetszik. Még mielőtt valaki azt várná hogy az opera asa szerint asztali büszkeségük nem kész termék az ottani irányvonal szerint. Úgyis büdös volt már a remény hal.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.05.24. 00:31:24

"Configurable gestures. We won't add it, because we believe it is too geeky feature."

Anyád hogy van?

I belive you are a hímvesszőfejfedő..

már nem is idegesítem magam.. megszoktam hogy oldalfrissítéskor epilepsziás rohamot kell előidézni magamon, aki meg látja azt hiszi parkinson kóros lettem..

baromarcú bagázs..

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2014.05.26. 09:01:43

"A címmező jobb szélén megjelent egy szív ikon, ami ugyanazt a funkciót látja el, mint a régi Operában a csillag."

Lemaradtam valamiről? Ez nekem már régóta bent van Stash névvel. Vagy ez valami új?

Krissz5435 2014.05.26. 09:52:33

@Karbonade:
Kicsit új, mert nem csak a gyűjtőlaphoz adja hozzá, hanem eldöntheted, hogy gyorshívóra, gyűjtőlapra, vagy a könyvjelzősávra tegye ki.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.26. 12:15:01

@Karbonade:
Az egyforma ikon ismert hiba. Lesz majd valami megoldás rá. Jó eséllyel a stash másik ikont kap, gondolom én.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.06.02. 16:11:23

Új előzetes, finom újdonságok:

DNA-13567 Implementation of MP3 and H.264 support in Windows 7 WP1

CHR-1984 Apply zero budget memory policy when showing in background
süti beállítások módosítása