Magyar Opera

22 Developer, első frissítés (22.0.1460.0)

A mai frissítés néhány bugfixen kívül egyetlen újdonságot hoz, ez viszont megérdemel egy külön bejegyzést. A mai naptól kezdve működik Windows alatt az úgynevezett csendes frissítés, vagyis amikor a böngésző megkerüli a Windows UAC védelmét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a böngésző úgy frissül, hogy észre sem vesszük. Nem dob fel figyelmeztetést sem. Ezzel együtt került be az a megoldás, aminek segítségével a böngésző nem tölti le a teljes telepítő fájlt, hanem annak csak bizonyos részleteit, amik frissültek.

A tesztelők és az érdeklődők kedvéért lássuk a részleteket! A csendes frissítés a Windows ütemezett feladatainak segítségvel valósul meg. Az Opera frissítésére szolgáló ütemezés rendszerindításkor, valamint minden nap egy adott időpontban fut le. Ezen felül, ha fut az Opera, akkor ellenőrzi, hogy az ütemezés rendben működik-e, és ha valamilyen oknál fogna nem így lenne, akkor megpróbálja manuálisan lefuttatni a feladatot. Ha még ez sem működne, akkor visszaáll arra a frissítési módra, ami eddig volt.

Ez természetesen csak akkor történik, ha admin jogosultsággal telepítjük az Operát. Ha mezei felhasználóként telepítjük, akkor az eddig megszokott frissítési mechanizmus fog működni továbbra is.

A csomagokra bontott frissítéssel kapcsolatban a fejlesztők megpróbálják kitalálni, hogy egy adott kiadásra melyik másik kiadásról fognak gyakran frissíteni, és ezekhez külön frissítő csomagokat állítanak össze. A többi lehetőségnél a teljes telepítő fog letöltődni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy erről a kiadásról a következő fejlesztői kiadásra sokan fognak frissíteni, elég nagy. Ezért erről a kiadásról a következőre készül egy frissítő csomag, és csak az fog letöltődni. Ennek a mérete természetesen előre nem ismert, de elképzelhető, hogy a ~30 megabyte-os telepítőből csak 1-2 megabyte-os csomagot kell letölteni. Annak az esélye viszont elég kicsi, hogy valaki erről a kiadásról közvetlenül a 23-mas verzió első fejlesztői kiadására fog frissíteni. Ha valaki mégis így tenne, akkor neki a teljes telepítő le fog töltődni, mind a ~30 megabyte.

Ismert hibák: Az opera:extensions és az opera:plugins oldalak üresek.

Teljes változáslista.

Letöltés: Windows/Mac

Végül pár szó a jövőről. Bruce Lawson hozzászólásai alapján a szinkronizálandó tartalmak körének bővítése jelenleg is zajlik. Azt nem árulta el, hogy éppen milyen elem(ek)et adnak hozzá, de jó esély van rá, hogy már ebbe a verzióba bekerül(nek).

Némi hozzászólás váltással sikerült azt elérni, hogy néhány kisebb kaliberű funkció bekerült a bugtrackerbe. Ez nem azt jelenti, hogy már ebben a verzióban biztosan meg is valósítják őket, de ez mindenképpen egy jelentős előrelépés. Ezek a funkciók a következők:

  • Animált gifek tiltása
  • Kilépés megerősítése
  • Helyi menükhöz további ikonok hozzáadása
  • Kiegészítő gombok átrendezhetősége
  • Címmező lenyitó nyilacska

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr465899611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nibiru67 2014.04.03. 18:06:10

Ezzel a csendes telepítéssel van egy rohadt nagy bajom. Én kifejezetten utálom amikor a gépem magától tesz vesz dolgokat, úgy hogy nem adtam engedélyt rá. Ráadásul ugye Magyarországon vagyunk és ha mobilnetet használok ( én csak azt) akkor ugye ha elfogyott a letöltési limitem akkor a 128 kbps sebességű netemen egy ilyen frissítés beindulása azt jelenti, hogy fél- egy óráig mást sem csinál a gépem, mint az opera böngészőt frissíti. Egyszer már levettem e-miatt, de van egy progi amihez ez a legjobb, sajnos egyszerűen dührohamot kapok amikor magától elkezd frissíteni. Beállítani ugye nem lehet, hiába van a súgóban hogy hol kell beállítani, ha a menüpont nincs meg hozzá. Nem értem miért nem lehet engedélyt kérni rá. Nem mindenki korlátlan nettel rendelkezik. Csinálnátok valamit ezzel?

RaidX 2014.04.03. 18:46:08

"Animált gifek tiltása" Ha ezt megvalósítják nem cserélem le az Operát

Nibiru67 2014.04.03. 18:59:58

@Nibiru67: Már mindegy. Elegem volt belőle, letöröltem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.03. 19:09:21

@Nibiru67:
Kismillió komment érkezett ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban. Mindenki azt kérte, hogy legyen opcionális. Addig is, amíg kezdenek vele valamit, meg lehet próbálni azt, hogy törlöd a feladatütemezőből az Opera frissítést. Az biztos, hogy minden frissítés után visszarakja, azt viszont nem tudom, hogy előtte is visszateszi-e magától. Aztán ott van az opera_autoupdate.exe nevű fájl, amit ha törölsz, akkor a következő manuális frissítésig biztonságban vagy.

Annyi szerencse van most a dologban, hogy ezzel a csomagokra bontott telepítéssel jelentősen csökkenni fog az adatforgalom. Tudom, hogy ez nem megoldás, én se szeretem a csendes frissítést, de talán így nem annyira vészes, ha mégis beránt magának egy telepítőt.

- Cseresznye - 2014.04.04. 09:15:17

Nem tudom kinek fejlesztik ezt a böngészőt, de egy ideje csak nézem, hogy olyan funkciók kerülnek bele, amiről az átlag user azt sem tudja, eszik-e vagy isszák, miközben alapvető dolgok, amik mindenki számára használhatók lennének elmaradnak.
Lényegében eg yolyan réteget szólítanak meg, akik egyébként már rég elfordultak az operától, és nem is igen fognak fisszafordulni hozzá - ezek a poweruserek ugye.
Ha ezekkel a körmönfont frissítésekkel ők sem birkóznak, akkor jóskapista mit fog erre lépni?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2014.04.04. 10:08:44

Már megint ez a silent update (magyarul: sunyi frissítés :) )! Minimális elvárás, hogy ezt ki lehessen kapcsolni a Beállításokban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.04. 16:15:49

@- Cseresznye -:
Konkrétan mire gondolsz?
Mert a mindenki által használható, és jelenleg hiányzó funkciók közül nekem csak a könyvjelzőkezelő jut eszembe.

- Cseresznye - 2014.04.04. 16:41:27

@Nekomajin: Könyvjelző, jegyzet, rendes jelszókezelő, működő szinkronizáció.
Jól működő videókezelő ... inkább ezek, mint a ki tudja mire való frissítő és egyebek.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.04. 17:37:31

@- Cseresznye -:
Mondjuk ez a frissítő pont, hogy mindenki által használható. Vagy te nem örülsz annak, hogy a 30+ megás telepítőből csak a szükséges csomagokat tölti le? Azon ment a sírás, hogy a régi telepítő milyen kicsi volt, ez meg milyen nagy. Tessék, itt a megoldás.
A csendes frissítés egy más téma. Azon szerintem nem fogunk vitatkozni, hogy az átlagfelhasználónak az kell. Az mindenkinek jó, ha a többségnek folyamatosan naprakész a böngészője. Persze én is szeretném, ha opcionálisan ki lehetne kapcsolni, de ez egyelőre a jövő zenéje.

A jegyzeteket meg a jelszókezelőt régen is kevesen használták. Ettől persze még jó lenne, ha lennének, de pont nem a mindenki által használható kategóriába esnek.

A szinkronizáción, ahogy írtam, jelenleg is dolgoznak. Tehát továbbra is csak a könyvjelzőkezelő marad.

Prefetch 2014.04.04. 18:17:12

Részemről az biztos, hogy ami bizalmat most lerombolnak a töketlenkedéssel, azt majd csak évek múltán szerezhetik vissza.

- Cseresznye - 2014.04.04. 20:19:07

@Nekomajin: maradjunk annyiban, hogy ez a te véleményed.

doctorjustice 2014.04.04. 22:31:30

Én vagyok az egyetlen, akinek baromira hiányoznak a definiálható egérgesztusok? Anno azért szerettem bele az Operába, mert nyilván sok egyébb tulajdonsága mellett a szabadon szerkeszthető egérmozdulatok teljesen egyedivé tették a böngészőt.Nem beszélve arról, hogy a felhasználói élmény így számomra teljesen más, mint anélkül. Összehasonlíthatatlanul kényelmesebb és gyorsabb így a böngészés, a navigáció.Jelenleg még azért használom a 20-as stabilt, mert a Super Gestures bővítmény kiválóan használható vele. Viszont az újonnan integrált Aura felületnek, illetve annak az - itt a fórumon teljesen mellőzött- eseménynek köszönhetően, miszerint az új Opera alapjait jelentő Chromium/Chrome kukázta a NPAPI-t, a 21-es ágtól kezdődően ez a bővítmény, de gyakorlatilag az összes Chrome Áruházas egérgesztusos bővítmény használhatatlan!
Csaresznye kommentjéhez kapcsolódóan kicsit én is úgy érzem, hogy az Opera úgy akar egyedibb lenni a többi Chromium forktól, hogy sok esetben még azt a (legalább is az én ígényeim szerinti)minimálisan elvárható tudást sem nyújtja, mint a többi Chromium alapokon felépített böngésző.Ha megnézzük pl. a Coolnovo, a Yandex és most a legújabb, a Desktop Team Blogon sokat citált 360 Browser is töb extra kényelmi funkciót kínál, hajazva a régi Operára.Egy dolog van még ami nekem hiányzik és a többi mind tudja: a jobb klikkes kontext menűben a "kép keresése Google segítségével".

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.04. 23:32:59

@doctorjustice:
Egyáltalán nem te vagy az egyetlen, akinek hiányzik. Nagyon sokan kérik a deskstop blogon, és a fejlesztők írták is többször, hogy jó eséllyel lesz valami rendes felület az egérmozdulatok meg a billenytűkombók átírására. Viszont ez egyelőre "nem prioritás". (Én egyébként sosem változtattam meg egyetlen billenytűt vagy mozdulatot sem, de ennek szerintem is alapnak kéne lenni minden böngészőben. Már csak azért is, mert elősegíti a másik böngészőről váltást, ami ugye elvileg minden gyártónak érdeke.)

Cseresznye kommentje számomra továbbra sem világos. Az szerintem egyértelmű itt közöttünk, hogy az általa felsorolt funkciók kellenek, és sokan örülnének nekik. Az viszont egy teljesen más dolog, hogy "mindenki által használható"-e. A jelszókezelő és a jegyzetek pont nem esnek bele ebbe a kategóriába. Gondoljatok bele, hogy ha Opera saját statisztikái alapján a könyvjelzőket csak a felhasználók néhány százaléka használta, akkor a jegyzeteket hányan használták. Azt az egyet ne felejtsük már el, hogy még ha az Opera "kocka" böngészőnek is számított, azért a felhasználó bázis nagyobb részét az átlagfelhasználók tették ki. Igen, azok, akiknek egy címsor is elég.
Cseresznye azt írta, hogy egy ideje olyan funkciók kerülnek bele, amiről az átlag azt se tudja, hogy mire valók. Például? A gyorshívó, ami elfoglalja az egész képernyőt? Az új telepítő mechanizmus? Nem tudja a user, hogy hogy működik, azt viszont észreveszi, hogy sokkal gyorsabb a frissítés. A témakészítő? Amit pont azért butítottak vissza, hogy Pistikét ne zavarja össze? És ezzel állítja szembe a jegyzeteket.
Szóval nem értem, hogy akkor most mit is akar.

Én azt látom, hogy úgy akarnak egyediek lenni, hogy az Apple vonalat követik. A böngésző első ránézésre is legyen szép, legyen egyben, árasszon valamilyen kellemes érzést. Aztán ha ez megvan, akkor majd tudjon is sokat.
Ezzel lehet vitatkozni. Szerintem is fordítva lenne a jobb. Viszont a saját tapasztalatom az, hogy letöltöttem a Yandex Browsert, elindítottam, és egy ormótlan valamit kaptam. Ami másodlagos szempont lenne, ha tudna annyit, mint a régi Opera. De nem tud, és így ez a mennyiségű tudás (nekem) nem ellensúlyozza azt, hogy egyszerűen rossz ránézni arra a felületre.
És itt visszakanyarodunk oda, hogy először az átlagfelhasználót kell kiszolgálni. Azt, akinek fontosabb egy cicás háttérkép, mint egy könyvjelzőkezelő. Azért, mert ők vannak többen, ők tartják el a céget.

Helyi menüs képkeresésre van egy pár kiegészítő: addons.opera.com/hu/search/?query=image

doctorjustice 2014.04.05. 00:25:47

@Nekomajin: Az "Almás" feelinggel kapcsolatban abszolút egyetértek veled. A letisztult, trendy felhasználói felülettel nincs is probléma, de azért nyilván várjuk a régi jó, vagy vadiúj teljesen egyedi Operás okosságokat is a fícsörök vonatkozásában!
Egyebekben köszi az infót+ a linket-
találtam is egyet, ha esetleg valakit érdekel:
addons.opera.com/hu/extensions/details/similar-image-search/?display=en
Teljesen jó

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.04.05. 20:32:18

@Nekomajin: "Azért, mert ők vannak többen, ők tartják el a céget."

Nem akarok vészmadár lenni, de erre térjünk majd vissza pár év múlva.

Amúgy a Linuxos változatról tudsz valamit? Lesz egyáltalán? Mikor? Mert a legutolsó infóm szerint márciusra (ami már elmúlt) ígérték. Amióta meg Disqus-ra tették át a kommenteket, nem követem őket.

- Cseresznye - 2014.04.05. 20:39:54

@Nekomajin: Az opera könyvjelzőstatisztikái nem egészen pontosak, ez itt is ki lett tárgyalva.

a másik dolgog az, hogy én nem teljesen értem, miért lett ilyen gyökér ez a blog, hogy nem lehet véleményt mondani, főleg nem olyat ami a te véleményeddel nem egyezik.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.05. 22:16:43

@penge™:
Nem ígérték márciusra. Azt írta egy fejlesztő egy kommentben, hogy márciusnál hamarabb semmiképpen sem lesz. Sőt, ő sem konkrétan márciust írt, hanem valami 3-4 hónapot akkortól számítva.
Pár napja írt valamelyik fejlesztő valamit arról, hogy milyen jó lesz, de abban sem volt semmi konkrétum.

@- Cseresznye -:
Milyen statisztikával tudod cáfolni az Opera statisztikáit? Esetleg belinkelnéd?
Az én véleményem meg egy dolog, az meg egy másik dolog, hogy mindenki számára használható funkciókat akarsz, és a jegyzeteket hozod fel példának.

- Cseresznye - 2014.04.06. 09:42:19

@Nekomajin: Azt látom, hogy arroganciában toppon vagy
Konkrétan azt írtam, hogy mindenki számára használható. ami nem ugyan az, hogy használják is, de inkább egy jehyzet, mint eg ykikapcsolhatatlan nemtudni mire jó funkció.
Utálatos és szar lett ez a blog, léptem innen.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.06. 09:49:53

@- Cseresznye -:
Példa a kikapcsolhatatlan nem tudni mire jó funkcióra?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.06. 17:03:23

Hoppá, a sync.opera.com/ cím már létezik, de még 403-mas hibát dob.

ata4100 2014.04.07. 20:12:14

@Nekomajin: Még az elején kérdezted mik hiányoznak, amit leginkább visszasírok: jobb katt+ görgő és válthatsz a tabok között. :(

Légrády90 2014.04.12. 15:34:22

@- Cseresznye -: Nekem pl nagyon tetszik, lehet nekem készítették :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.23. 17:13:20

Dev frissítés is van. Csupa bugfix.

Cawington 2014.04.26. 16:28:45

Van valami fejlemény a x64-es verziórol?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.04.27. 22:41:31

De jó lenne, ha a blog.hu tényleg elküldené a kommentemet, nem csak úgy csinálna.

@Cawington:
Nincs semmi infó. Szerintem addig, amíg be nem fejezik a GUI-t, nem is lesz. És lehet, hogy utána sem.
süti beállítások módosítása