Magyar Opera

Jon von Tetzchner megtörte a csendet!

Megjegyzés: A cikk régebbi (2013 február 26.), de most akadtam rá.

Az Opera Software egyik alapítótagja és korábbi vezérigazgatója, Jon Stephenson von Tetzchner hosszú idő után végre interjút adott a ComputerWorld-nek. Kifejezte csalódottságát mind az Opera Software új irányvonalát illetően, mind pedig a jelenlegi menedzsmenttel szemben.

Tetzchner 1995-ben alapította az Operát Geir Ivarsøy nevű társával együtt és a cég vezérigazgatója volt egészen 2010 január 5. napjáig. Még egy darabig a cégnél maradt stratégiai tanácsadóként, de 2011 június 24-én végleg elbúcsúzott az általa alapított Opera Software-től.

A lemondási levelében csak ennyit írt:

It has become clear that The Board, Management and I do not share the same values and we do not have the same opinions on how to keep evolving Opera.
"Világossá vált, hogy az igazgatóság, a menedzsment és én nem osztjuk ugyanazokat a közös nézeteket és értékeket és nem egyeznek a nézeteink abban, hogyan fejlesszük tovább az Operát."

Tetzchner széles körben ismert volt idealizmusáról. Ő alkotta meg és tartotta fenn az Opera munkamorálját és céges értékeit. Őszintén hitt a nyílt internetben, gyűlölte a szabadalmakat és törődött az alkalmazottaival. Nagy erőfeszítéssel harcolt az Opera Software függetlenségéért és kompromisszummentességéért. Sajnos a pénzéhes igazgatóság és a részvényesek nem mindig értettek egyet vele. A lemondása óta az Opera "áramvonalasította" önmagát számos alkalommal, néha teljes irodákat zárt be, ezzel alkalmazottakat téve az utcára. Ezen felül agresszíven pumpálták az erőforrásaikat a hirdetési üzletágba. És a közelmúltban az Opera úgy döntött, hogy kidobja a 15 éve fejlesztett Presto nevű, szabványkövetéséről, kis erőforrásigényéről, gazdag funkcionalitásáról és rugalmasságáról híres renderelőmotorját és a továbbiakban a Google által fejlesztett BSD licences Chromium birodalmát erősíti. Jon távozása olyan pletykákhoz vezetett, - amikről mi is írtunk - miszerint az Opera Software-t felvásárolják. Az igazság, hogy Jon eladta céges részesedésének nagy mennyiségét 180 és 200 millió norvég korona (közel 35 millió dollár vagyis 8 milliárd forint) értékben. Ennyi igaz a pletykákból.

Lars Boilesen vezetése alatt az Opera rekord profitot könyvelhet el, a mobilfelhasználók száma jelentősen növekedett és új szegmensekre terjedt ki. Viszont Boilesen irányítása alatt az Opera teljesen elvesztette innovatív oldalát. A jelentések szerint a korábbi kellemes atmoszféra és munkahelyi kultúra nagy része oda lett és mára embertelen körülmények uralkodnak a cégnél. Wilhelm JoysAndersen, aki az Opera Core csapatának menedzsere volt és a múlt évben mondott fel, azt nyilatkozta egy postjában a Hacker News-on, hogy a dolgozói morál soha nem látott mélypontra zuhant. Nem csoda, hogy ezek után Tetzchner megjegyezte: "Be kell vallanom, elszomorít látnom, mi történik az Operával".

A dolgozókkal szembeni kegyetlen bánásmóddal kapcsolatban hozzátette: "Nem csak a menedzsment új stratégiájával nem értek egyet, de szomorú vagyok annak láttán, hogy egy cég hogyan kezelheti így a dolgozóit. Súlyos ok kell ahhoz, hogy embereket küldjünk el. Azt hiszem egy atmoszféra, ahol sokaknak mennie kell, vagy többé-kevésbé az önkéntesség abbahagyására kényszerül, rossz hatással van az innovációkra és a dolgozókra is egyaránt. Ez nagyon messze van attól, amit én képviseltem. A dolgozók létfontosságú hajtómotorok és kritikus pontjai egy cégnek, céljai elérésében".

Az innováció hiányát a következőképpen véleményezte: "Mikor a verseny növekszik, növelni kell az erőfeszítéseinket, nem pedig csökkenteni." Tetzchner távozása óta számos befolyásos és jól ismert fejlesztő ment el a cégtől és kezdett el a Google-nek vagy a Mozillának dolgozni. Talán ez is közrejátszhatott a motorváltásban. Az Opera alapítója úgy véli, hogy a innovációkra és alapokra fordított csökkenő figyelem tönkreteszik az Opera zsenialitását.

Amikor megkérdeztük tőle, melyik részét hiányolja legjobban a menedzsmentnek, Tetzchner őszintén ezt válaszolta: "Hiányzik az Opera, mint cég és hiányzik az ottani csapat is. De az új irányvonalba, amerre a cég halad, nem tudok beleilleszkedni." Kifejtette, mit írt a búcsúlevelében. Kiderült, hogy régi viszály volt a részvényesek és a menedzsment egy része között, beleértve őt is. Tetzchner azt preferálta, hogy a céget tégláról-téglára kell felépíteni, hogy organikus növekedést lehessen elérni. A részvényesek pedig fel akarták készíteni a céget az eladásra felváráslások révén és megszorító intézkedéseket bevezetni a cégen belül.

(forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr415357961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.12. 23:03:43

Penge hírezte ennél többet nem is kellett volna olvasnom.Megtettem.Én kimondottan örülök ,hogy elhúzott mert bár az ideái jók voltak a böngézője egyre lomhább,instabilabb,szabványokat nemkövető lett....
Közönöm a Next verziót.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.06.12. 23:49:10

@kabirjedi: Ha jobban megnézed, akkor láthatod, hogy ez nagyrészt fordítás (mindenhol ott vannak a linkek) és nem a személyes véleménye!

blash 2013.06.13. 00:14:58

@kabirjedi: inkabb maradt volna, es inkabb a reszvenyesek tuntek volna el.

chiquita 2013.06.13. 01:18:21

Tetzchner nem akarja továbbvinni a Presto vonalat? Akár új néven, mindegy, de jó lenne, ha nem a kukában végezné.

chiquita 2013.06.13. 04:28:51

Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a fapados, konfigolhatatlan böngésző tetszik. Mondjuk azt nem értem akik most örömködnek a Nextnek, miért kínlódtak eddig a Prestoval?
Már jó régóta van Chrome, CoolNovo, SRWare, Comodo, Maxthon, melyek egy része már alapból jóval többet tud a Nextnél.
Akiknek ez az irány megfelel vagy kifejezetten tetszik, tényleg minek használtak Operát?

Dzsini 2013.06.13. 05:30:30

@chiquita: mert van benne 1-2 olyan funkció, ami a másikban nincs, és neki kedves, kényelmes. Az, hogy Operát használ valaki, az nem jelenti azt, hogy az összes lehetséges funkcióját használja, vagy mindre szüksége van.

Teddy Beer 2013.06.13. 08:48:32

@blash: Tetzchner az egyik legnagyobb részvényes.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 09:49:16

@Teddy Beer: Volt. Ha elolvastad volna a cikket, tudnád, hogy eladta a részvényei nagy részét.

Bluemotion 2013.06.13. 10:20:44

Nem volt elég tökös anno, most meg már hiteltelen miután semmi köze sincs a céghez.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.13. 14:33:35

@chiquita:
Én nem tudom, hogy ugyanazt a blogot olvassuk-e, de én úgy látom, és személy szerint is azt gondolom, hogy nem az új Opera jelenlegi állapotának örülünk, hanem egyrészt annak, hogy sok idegesítő probléma egy csapásra megszűnt, másrészt meg annak, hogy látjuk a jövőbeli potenciált. Persze vannak, akik szerint már ez is elég, amit eddig kaptunk, de nem ők vannak meghatározó számban. Én úgy gondolom, hogy amit eddig kaptunk, az egy jó alap, és úgy látom, hogy sokan mások is így gondolják.

A cikkhez:
Én baromira sajnálom, hogy így alakult Tetzchner álma, de nem vagyok benne biztos, hogy ha ő vezeti tovább a céget, akkor most jobb lenne a helyzet. Tényleg zseniális elme, de manapság muszáj több lábon állni, mert egy szűk "rajongói" rétegből nem lehet megélni. Oké, hogy mindig volt annyi bevétel, amiből meg tudtak élni, de egy váratlan fordulat simán padlóra küldhette volna az egész céget.
Egyébként meg nem ő lenne az első ember a történelemben, akit a csúnya üzletemberek félretolnak, aztán valahogy visszakeveredik a vezetőségbe, és soha nem látott sikereket ért el.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 14:56:57

@Nekomajin: "másrészt meg annak, hogy látjuk a jövőbeli potenciált."

A potenciált azt bizony én is látom mindenhol, legyen az egy cég, munkahely, közközösség, Magyarország vagy a komplett világgazdaság.

A baj csak az, hogy ezt (amennyiben a tények nem támasztják alá) wishful thinking-nek hívják: hu.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking

Teddy Beer 2013.06.13. 19:47:10

Azt hittem, hogy Ludvig Lorentzen a művészneve. Mivel Norvégia EFTA tag, ezért el lehet simán slattyogni oszlóba és meglesni a dolgozók kínzását. Ha lehet, akkor én is beállok korbácsolni.

chiquita 2013.06.13. 20:23:12

@Dzsini@Nekomajin: Értem én, pont ezért kérdem, akinek a Chrome alap bejön, a Prestoval meg gondjai voltak, miért nem használt már réges régen valami Chrome féle böngészőt?
Akinek csak pár leleményes funkció hiányzott, egyrészt megoldhatta beépülővel, illetve a CoolNovo vagy Maxthon már alapból tudta nagy valószínűséggel.
Next és a potenciál, meg funkciók? Nincsenek funkciók, csak egy ki és egy bekapcsológomb, de a potenciál szóról sem a Blink jutna eszembe elsőre...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 20:35:58

@Teddy Beer: Vedd figyelembe, hogy a skandináv országok még Nyugat-Európától is magasabb színvonalúak bizonyos tekintetben. Szóval arrafelé valóságos brutalitásnak minősülne ami például itt Magyarországon teljesen megszokott, mert a birkanép tűri a kevesek, meg akik már rég meglincselték volna a vezetőket (értsd: helyi kiskirályokat), azok túl kevesen vannak. Szóval nem kell a trollkodás, tudod te is pontosan, hogyan értendő ez.

Kaptak egy kis kelet-európai kapitalizmust az eddig elkényelmesedett dolgozók. De ettől még NEM az lesz a normális és emberséges, ami nálunk van és nem lesz kevésbé embertelen attól, hogy a harmadik világban pl. még ennél is szarabb.

ps: És az alapvető emberi pszichológiát se vedd ki a számításból. Ha megszokod a jót és utána kapod a szart annál pokolibb érzés nincs. Neked hatványozottan rosszabb lenne, ha holnap beraknának egy bangladesi összeszerelő műhelybe, mint annak a bangladesinek aki sosem tapasztalta meg életében azokat a pozitívumokat, ami neked természetesek. Ahogy egy politikus vagy bankár is sokkal szörnyűbben élné meg, ha beraknák őt egy uránbányába dolgozni, mint az az uránbányász, akinek már a nagyapja is uránbányász volt és sugárzó mosollyal született.

Teddy Beer 2013.06.13. 21:26:48

@penge™: "Kaptak egy kis kelet-európai kapitalizmust az eddig elkényelmesedett dolgozók."

Nem kaptak.

"Neked hatványozottan rosszabb lenne, ha holnap beraknának egy bangladesi összeszerelő műhelybe"

Én vagyok Bandi, az állatfarmból. A bajszos lányokat és a meleget pedig meg lehet szeretni.

"És az alapvető emberi pszichológiát se vedd ki a számításból. Ha megszokod a jót és utána kapod a szart annál pokolibb érzés nincs."

Ez igaz egy melósra, de egy operás c programozóra nem igazán. Talán majd egyszer.

"Ahogy egy politikus vagy bankár is sokkal szörnyűbben élné meg, ha beraknák őt egy uránbányába dolgozni"

Valószínűleg csak azért, mert tudják, hogy rájuk fogják robbantani az aknát.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.13. 22:23:42

@chiquita:
Egyéni preferencia kérdése, hogy a tökéletes kompatibilitás / bugmentesség a fontosabb, vagy az a sok kényelmi funkció, amit az Opera nyújtott. De van az a határ, amin túl már fontosabb, hogy rendesen jelenlen meg minden, főleg akkor, ha az a használhatóság rovására is megy.
Azt a kört meg ne fussuk már le sokadjára, hogy nincsenek benne funkciók. Még meg sem jelent az első végleges változat. Mégis miért gondolod azt, hogy a Blinkben nincsen potenciál? Komolyan érdekel, mert én baromira nem tudom, hogy pontosan mire képes a motor. Te honnan tudod? Ráadásul a Blink csak a renderelő motor. Még ha a V8-at is kivesszük a képletből, akkor is marad egy csomó része a Chromiumnak.

Bluemotion 2013.06.14. 09:01:14

Ennyi:

CHR-890 Update chromium to 1500.45
DNA-3665 Zoom in/out does not work with -/+ at NumPad
DNA-4949 Opera starts outside of the screen.
DNA-6056 Fix some of consistency issues in Settings
DNA-6328 always allow option in external protocol dialog is not remembered
DNA-6496 Assert when importing search engine with empty url
DNA-6651 Do not remove windows from loaded session.
DNA-6675 speed dail is messed
DNA-6680 Speed Dial is stuck
DNA-6743 Invalid protocol dialog cannot be dismissed using Escape key
DNA-6744 Extra colon added to protocol in Untrusted protocol dialog
DNA-6751 The management API should be enabled on the Addons Portal

Krissz5435 2013.06.14. 11:04:33

Hello, esetleg tud valaki erre a kiterjesztésre alternatívát, ami működik is:

addons.opera.com/hu/extensions/details/gmail-checker/?display=en

Próbáltam párat, de lehet elsiklottam a megfelelő felett. Lényeg, hogy tudjon hanggal értesíteni (az beállítható legyen milyen hanggal) és csak jelezze, hogy email jött. Esetleg ha még tudna annyit, hogy ha rákattintok, akkor új tabban megnyitja a gmailt az remek lenne.

Előre is köszönöm.

Carun 2013.06.14. 13:19:54

@Krissz5435: Én is ezt használtam a 12.15-el, mert az M2 szórakozott a Gmail-el. Viszont az "új" levelező jól működik vele, miért nem szeded le azt? :)
Hangot is ad, ha az ember beállítja, persze ehhez mindig nyitva kell lennie az ablaknak (még), de annyira nem zavaró... szerintem :)

Krissz5435 2013.06.14. 15:59:55

@Carun:
Amit én akarok ahhoz az M2 túl sok. 12 mega csak azért, hogy jelezze, ha levelet kapok, nem éri meg. A baj az, hogy a sok figyelő közül lenne pár jó, ami megfelelne, csak valamiért egyik se játssza le a hangot.
Vagy esetleg nálam van a bug és egy ilyen

chrome.google.com/webstore/detail/instant-notifications-for/adlgnpfgagimgadbaboilkbdnhbpegmd

kiegészítőnek a hangot is ki kéne adnia? Mellesleg ez egész használható, csak az a fránya némaság.

Egyébként elég gyakran nyitok böngészőt, szóval elég az, ha a böngészőben megy.

Cawington 2013.06.14. 16:25:10

Nálam USB-ben van fent a cucc, ha kiléptek az operábol majd be, nálatok is visszaugrik kis kijelzőre a bengelő?

Cawington 2013.06.14. 18:12:31

@Chuck Boung Ace Eck:

Merszí Möszjő! Ez bizony bágátell...

Cawington 2013.06.14. 18:19:42

@Chuck Boung Ace Eck:

Azért elég nagy bátorságra vall Möszjő, hogy rendes telepítéssel teccett feltenni a személyi számítógépére ezt a FOSTALICSKÁT...

MosoMasa 2013.06.14. 18:49:24

@Cawington: Hát ha fostalicska akkor egyáltalán nem kell feltenni.
Konkrétan én simán telepítettem, az első naptól nyitva van, csak frissítéskor lett újraindítva gyakorlatilag - zsír korrekt - hát nem mondom, amiket korábban leírtunk néhány hiányosság jól jönne, ha nem lenne, de így nextnek nagyon jó.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.14. 21:53:27

@Cawington:
Mert hogy mi is a baj a rendes telepítéssel? Nem tök mindegy, hogy a program filesba vagy az appdatába telepít?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.14. 23:10:13

@Nekomajin: Ez (szerencsére) nem telepít az AppDatába. Vagy a Program Files-ba (rendes telepítés), vagy tetszőleges helyre, de utóbbi esetben nem hoz létre registry bejegyzéseket.

Egyébként viszont soha nem értettem ezt a portable mániát. Apróbb szaroknál (amik bezzeg települnek, ráadásul előszeretettel prémium ajánlgató shareware módban) hasznos, amik arra kellenek a legtöbb embernek, hogy évente, max havonta egyszer használja, de a böngészőt, amit naponta használ? Ott mi értelme? Ilyeneknél a full OS integráció a lényeg.

(Az meg, hogy utána nem lehet normálisan uninstallálni (ez mondjuk Operánál pont nem játszik, de a Chrome és a Safari (Bonjour) kivételével egyik másik böngészőnél se) a Windows hibája. Linuxon purgálod, 'oszt kész).

Krissz5435 2013.06.14. 23:15:26

@penge™:
Ha a Link nem jó, vagy valaki nem akarja a felhőbe tenni a cuccait jelszavait satöbbi, vagy éppen nincs is szinkronizálás a böngészőben (opera 15) akkor pendrivera install és bárhol lehet használni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.14. 23:38:05

@penge™:
Nem erre gondoltam, hanem hogy miért kéne a nextet hordozhatóként telepíteni, mikor nem írja felül a másikat, hanem külön mappába települ.

Cawington 2013.06.15. 08:37:04

@MosoMasa:

Ha már "FOSTALICSKA" akkor valahogy fel kellett tegyem a gépre, (ha már van választási lehetőség akkor USB), hogy kialakuljon ez a FOSTALICSKA véleményem.

Teddy Beer 2013.06.21. 09:03:22

Ha már frissítés. A chropera régi fájljait törli, vagy tartja a kuplerájt a régi verziókból, mint a chrome?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.21. 11:33:17

@Teddy Beer: Csak a legutolsó korábbi verziót tartja meg.
süti beállítások módosítása