Magyar Opera

Opera 12.5 újítások (b1577)

A végleges Opera 12.02 már ma megjelent, a 12.5 alias Marlin viszont még csak a távoli(?) jövő zenéje. Ebben a fejlesztési szakaszban pedig jellemző (legalábbis mostanában, hisz' nem volt ez mindig így), hogy a szorgos javítgatások mellett időről-időre komolyabb újdonság kap helyet a böngésző lelkét jelentő Presto renderelő motorban.

Érdekes módon a legutóbbi nagy javítás szinte egybeesett a 12.01 érkezésével, két nappal később jött, most viszont ugyanennyivel előzi a 12.02-t. Az, hogy az ezekről szóló cikkek nálunk pontosan egybeesnek inkább a mi hibánk...

De vissza a 12.50.1577 újdonságaihoz, mert akad belőlük jócskán. Illetve esetenként az az új, hogy bekerültek a fősodorba, hiszen a teljes képernyős (Fullscreen) API, vagy az SPDY protokoll támogatás nem új azoknak, akik  bő másfél hónapja már olvasták a Labs kiadásról szóló cikkünket. Ezek tehát helyet kapnak majd a 12.5-ben, ha nem is pont ebben a formában. A Fullscreen API ugyanis még a februári szabványvázlatot tükrözi, de az Operánál már dolgoznak a frissebb, júliusi állapot kódba öntésén. Hiába, ezek még nem kiforrott technikák.

Ami viszont az és már régóta hiányolható a böngészőből, az a színprofilok támogatása. Arról van szó, hogy bizonyos képtípusokban lehetőség van a kép adatain túl extra információk elhelyezésére, például a színtér definiálására, amiknek inkább professzionális felhasználásnál lehet jelentősége. Viszont bizonyos webhelyeken már használatosak egy ideje és a különbség igen látványos lehet.

Vegyük például a lenti képet a kissé lökött Opera alkalmazott Bruce-ról, aki - bár a kép alapján ki nem találnánk - meglehetősen otthon van a HTML5 területén, olyannyira, hogy könyvet is írt róla. Ha a böngésződben a felső képen is inkább navii-nak látszik, mintsem embernek (azaz kék a bőre), akkor nem támogatott a színprofilok használata. Mint a 12.50.1577 előtt egyik Operában sem.

Bonyolítja a dolgot, hogy alapvetően két fő verzió létezik, a v2 és a v4 (a legfrissebb egészen pontosan a v4.3). Egyes böngészők - például a Chrome - csak az előbbit támogatják, mások - például az IE9 és most már végre az Opera is! - az utóbbit is. Az ICC honlapján lévő tesztkép alapján erről mi is meggyőződhetünk. Ha a kép teljesen normális, böngészőnk a v4-et támogatja. Ha két negyed is furcsa színű, akkor v2-ről van szó, ha pedig mind a négy rész torz, akkor még nem frissítettük az Operánkat a legfrissebb előzetesre.

A dolog gyakorlati hasznát talán jobban le lehet mérni más példákkal. A megadott oldalon számos képet látunk, alattuk linkekkel. A felső sorbeli gombokra  állva megnézhetjük, hogy az egyes színterek milyen különbséget jelentenek. Az alsó soron végigmenve ugyanezeket láthatjuk, de már beágyazott színprofillal, aminek segítségével a böngésző - elvileg - ugyanazt az eredményt adja minden esetben, változást tehát nem tapasztalunk.

Ha már kiörvendeztük magunkat, lépjünk is túl ezen, hiszen van még más is. Nem is olyan régen az Operánál úgy döntöttek - jól vagy rosszul ezt most ne feszegessük - hogy mások mellett süllyesztőbe teszik a Unite-ot és a minialkalmazásokat, hogy jobban a kiegészítőkre fókuszálhassanak. Amikre rá is fér a támogatás, hiszen még a Chrome-os megfelelőikben is több a potenciál, nemhogy a firefoxos változatban.

Persze csak lépésről-lépésre haladnak, most például a környezeti menü (Context Menu) API került bele, aminek segítségével a fejlesztők képesek elemeket hozzáadatni az Opera környezeti menüihez. Az erre fogékonyak itt olvashatják az API dokumentációját.

Ezen felül jutott még a jövevénybe fordított lista (HTML5-ös reversed ol), valamint beágyazott @media támogatás, ezekről bővebben az ODIN blogon lehet olvasni. De hozzányúltak a billentyűzet kezeléshez is, amit főleg a Mac tulajdonosok fognak értékelni. A többieknek marad a lehetőség, hogy billentyűzettel jelöljenek ki szöveget.

Mindezen túl érkezett még egy raklapnyi javítás és apró optimalizáció a WebGL-hez, a Dragonfly-hoz, a hálózat kezeléshez és úgy általában az Operához. Egy jópofa újítás a ráncfelvarrott opera:cpu, ami már négyzet alakú narancssárga jelölőket használ, de ami sokkal fontosabb: a fülek listájában szereplő kis vissza-nyílra kattintva, alul windows feladatkezelős stílusú grafikonban tájékoztat az adott oldal időbeli processzor-éhségéről, ami további segítséget jelent a gépet "megfogó" renitens oldalak felkutatásában és elliminálásában.

A sok jó mellé pár bug is jutott: a Gyorshívó bejegyzései automatikus frissítés után kiüresedhetnek, illetve - és ez a durvább - Linux/Unix alatt minden beépülő fagy...

Ha még mindig érdekel, a teljes változási közleményt megtalálod a Desktop Team bejegyzésében.

Letöltés (Opera 12.50.1577):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr894742541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imurai 2012.08.30. 22:23:30

Hát, ez a verzió erősen billeg, az előző stabilabban állt a lábán...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.08.30. 23:08:47

"aminek segítségével a fejlesztők képesek elemeket hozzáadatni az Opera környezeti menüihez."

A fejlesztők eddig is képesek voltak, sőt, a power userek is. Csak az átlagfelhasználók nem szerettek INI fájlokat szerkesztgetni. :D

Az opera:cpu zsír, de még jobb lenne, ha végre a memóriahasználat is ott lenne.

A reversed pedig nem tudom mire jó, ezzel az erővel minden baromságot szabványosítani lehet. Ha már listaelem, például sokkal több értelme lenne, ha lenne valami szabványos megoldása annak, hogy bizonyos listaelemek (számozottaknál lenne értelme, hogy ne kelljen JS-t használni) közé be lehessen ékelni DIV-eket, majd a következő listaelemnél folytatódna a számozás.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2012.08.31. 05:08:34

@penge™:
A lista számozás, amiről írsz, most is megoldható CSS2-vel.
Az összes listát beteszed egy konténer elembe (akár a body is lehet), és a counter-reset property-vel létrehozol egy számlálót ebben az elemben. A list-style-type-ot none-ra állítod, és a :before selectoral és a content property-vel beszúrod a sorszámot a lista elemek elé, majd a counter-increment property-vel növeled a számlálót.
Ezzel a módszerrel többszintű listát is lehet számozni, például tartalomjegyzékben.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.08.31. 21:07:25

Nekem nagyon bevált ez a frissítés. Eddig beton stabil. Most megint elsődleges az Opera. Kicsit fura, hogy visszaléptek, de ami kell az kell. Nem érdekel hogyan oldják meg írtam is Hovard poszjában :D Biztos csak miattam történt ez az egész XDD

Fushi Mishi 2012.09.01. 08:43:08

Már megint nem töltött be semmit. Aztán írták, hogy az IPV6 protokollt ki kell kapcsolni. Ezután van amit betölt, van amit nem, és k. lassan. Ezt vajon minek köszönhetjük?

sanyix 2012.09.01. 15:21:21

akkora memory leak van bene mint a ház, 2 lappal 2,9 giga lefoglalt memória :D

beef 2012.09.01. 17:44:32

@sanyix: Az x64-es jó, 14 megnyitott füllel 606MB, folyamatos 9 órás használat után.
süti beállítások módosítása