Magyar Opera

UNW 2010: Nyilvános az Opera Link API

A tegnapi nap kevésbé nagy publicitást kapott, de szintén fontos híre az Opera Link API-jának nyilvánossá tétele volt.

Aki esetleg nem ismerné: a Link az Opera szinkronizációs szolgáltatása, amivel egy központi (Opera) szerveren tárolhatjuk könyvjelzőinket, jegyzeteinket, gyorshívó bejegyzéseinket, keresőinket, és - a 10.7-es verzió óta - a tartalomszűrő fájlunkat is. Ezen a központi szerver segítségével aztán minden gépen és eszközön szinkronba hozhattuk ezeket az elemeket. Tehát ha például a telefonunkon lévő Opera Mobile-ban, vagy a céges gépen elmentettünk egy könyvjelzőt, akkor az automatikusan megjelent az otthoni gépünkön is.

Természetesen ez így csak Operák között működik, bár a webes felületen bármilyen böngészővel elérhetjük őket. Ez a felállás azonban a közeljövőben könnyedén változhat, ugyanis a most nyilvánossá tett API éppen arra szolgál, hogy bármelyik szoftverben implementálhassuk a Link kommunikációját

Ez azt jelenti, hogy akár saját hasonló szolgáltatást is indíthatunk, nem kell feltétlenül az Opera szervereire hagyatkozni, de például Firefoxhoz is készülhet olyan kiegészítő, ami szinkronizálja a két böngésző könyvjelzőit (a többi funkció megléte már nem evidens, de elvileg megoldható).

A dev.opera oldalán már meg is jelent egy cikk, ahol a hozzáértők megismerkedhetnek az API-val és néhány gyakorlati példát is láthatnak könyvjelzők lekérdezésére. Az API HTTP kapcsolaton keresztül érhető el, az adatok átvitelére XML vagy JSON egyaránt használható, és képes autentikációra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr432374445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: UNW 2010: Nyilvános az Opera Link API 2010.10.15. 18:01:21

A tegnapi nap kevésbé nagy publicitást kapott, de szintén fontos híre az Opera Link API-jának nyilvánossá tétele volt. Aki esetleg nem ismerné: a Link az Opera szinkronizációs szolgáltatása, amivel egy központi (Opera) szerveren tárolhatjuk könyvjelzőinke…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.10.15. 19:27:13

Ha jól értem, ez azt is jelenti, hogy lehet majd olyan kiterjesztést írni, ami _bármit_ leszinkronizál... akár a jelszavakat, akár a többi kiterjesztést, stb. Ha ez lesz, akkor az királyság.

Dzsini 2010.10.15. 20:17:38

én azon csodálkozom, hogy sima, nem-biztonságos HTTP csatornát használ (autentikáció ide vagy oda) - talán ez az indok arra, hogy eddig miért nem építették bele a jelszó mentését?

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.10.15. 21:01:54

@Dzsini: Ha egy kicsit beleolvasol az api dokumentációjába, akkor rájössz, hogy https az a sima http....

Idézet a dokumentációból:
"All REST requests will have the following URI pattern:
hxxps://<server_prefix>/rest/<datatype>/(<item_id>)"

Egyébként kíváncsi leszek, hogy mikor jelennek majd meg az első cross-browser könyvjelző szinkron pluginek...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.15. 21:07:58

@Fefy: A cross-browser max a Firefoxot és az IE-t fogja érinteni, mivel a Chrome nem kezel tageket/azonosítókat, illetve description-t.

Szóval azzal max úgy lehet megoldani, hogy a felhőben megmaradjon és ne csapja le ezeket a dolgokat.

Dzsini 2010.10.15. 21:14:42

@Fefy: nem olvastam bele, mert tudom, hogy nagyjából csak a kötőszavakat érteném, így a cikkre alapoztam :) de köszönöm az információt!

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2010.10.15. 21:24:52

@penge™: ettől elvileg megoldható, habár csöppet nehezíti a dolgot az azonosítók hiánya, de szerintem ettől még nem lehetetlen megoldani.

Imurai 2010.10.16. 12:05:12

Na ezzel a szemlélettel NAGYON nagyot nőtt a szememben az Opera stábja :) Éljjen a nyíltság! Ha eztán az extention-ök és egyebek listája is frissül, lassan csak annyi lesz a dolgunk, hogy letöltjük a telepítőt, install, aztán first run-nál beadni a Myoperás logint, plusz 5-10 MB letöltősdik, restartol a browser és ugyanott folyttjuk a böngészést, ahol abbahagytuk egy másik gépen. uJS-ekkel, uCSS-ekkel, skinekkel, beállításokkal, mindennel!!!

Próbálom nem belelovalni magam, de OMFG!!! :D

KenGuruL 2010.10.16. 12:50:03

szerintem az egyik leghasznossabb dolog, a gyorshívó után....

MosoMasa 2010.10.17. 21:52:14

@penge™: Nem a témához kapcsolódik, de volna két kérdésem.
Ha saját stíluslapot használok egy laphoz, mit kell tennem akkor, ha több css-t is használ az oldal?

A másik: A tiltó listában van egy */ad/* bejegyzés. Azt meg lehet-e oldani, hogy az egyik lapra érvényes legyen, a másikra nem? Mert jelenleg ha kiveszem, akkor mindenhonnan kiveszi, ha visszateszem, mindenhol aktív...
Köszi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.18. 01:07:49

@MosoMasa: 1: Semmit. Az oldal kódjában hivatkozott CSS szabályok fognak alkalmazódni mindenhol, ahol azt nem definiáltad másképp userCSS-vel.

A globális CSS-k ugyanúgy alkalmazódni fognak attól, hogy egy oldalon saját userCSS-t használsz.

Két módon tudsz mégis többet használni egy bizonyos oldalon.

Az egyik, hogy az override.ini-ben vesszővel elválasztva hozzáadsz egy második, harmadik és sokadik útvonalat, a másik pedig az @import "valami.css"; tulajdonság használata (ezt is annyiszor ismételheted, ahány másik stíluslapot akarsz behivatkozni. A lényeg, hogy ugyanabban a mappában legyenek a hivatkozott stíluslapok, mint az, amiben behivatkoztad őket.

2: A gyári reklámblokkolóban csak domain alapú fehérlista van. Tehát ha egy oldalon kikapcsolod az oldal tulajdonságainál, akkor az oldalon minden reklám be fog töltődni.

Ezt a NoAds.js használatával tudod elkerülni, ha csinálsz magadnak RegExp alapú fehérlistát, de ekkor kihagyod a gyári urlfilter.ini-t.

A NoAds-ban pedig megadod, hogy az /ad/ blokkolva legyen, viszont az valami.com/ad/fontostartalom/ viszont fehérlistán legyen.

MosoMasa 2010.10.18. 15:40:14

@penge™: Köszönöm szépen, érthető.
Bár a css-el nem teljesen így működik. Vagyis így, de én kikapcsoltam a weblap stíluslapja rublikát, mert ha nem akkor továbbra is a netről szedi ( legalábbis egy részét biztosan), és az nekem nem jó.
De amiket leírtál azzal biztosan megoldódik.
Köszi mégegyszer.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.21. 10:01:40

Ez a Link API egyelőre még az URLFilter-t sem támogatja. Szóval az egész böngésző szinkronizációjánál marad az a lehetőség, hogy egy addon majd egy random 32 karakteres nevű mappát az My Opera 2 gigás fájltárhelyén és oda feltölt mindent.

Hátránya, hogy nem túl biztonságos, előnye, hogy rugalmasabb. Lehet például napi adatmentést csinálni egy hétre visszamenőleg például 2010.10.21_8fnOOc9yap99XA3VbNSkYBuA7C7AtgdK

Saját szerveren pedig még rugalmasabb. Például kiírja egy AJAX-os details legördülőmenüben a fájlok adatait, a sorok számát, ilyesmi. Plusz csinál egy content compare-t minden alkalommal majd statisztikát készít belőle, hogy méretileg x fájl ennyit változott, tartalmilag pedig 3 részre osztja: Added, Changed és Removed

Dzsini 2010.10.21. 11:49:37

az addonok is működnek, csak nem https -en, hanem sima http-n

addons.labs.opera.com/addons/extensions/

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.21. 11:53:52

@Dzsini:
Hát nem tartott sokáig átnézni az addonokat.
Nyitásként nálam rekordot tolt a sunspider 0.9.1 alatt szóval teljesítményben is történtek előrelépések.

Dzsini 2010.10.21. 11:58:11

az időjárásos aranyos, a többi nem érdekel :)
a fordítós zavaró, hogy minden oldalnál felugrik (ráadásul van gombom rá, hogy bármiből angolra fordít)

az időjárásosnál látszik, hogy van itt ötlet mögötte - a böngészőből városállítás zseniális (úgy kell beállítani a várost, hogy a böngészőben betöltöd a megfelelő előrejelzést, és klikk a gombra)

most akkor lehet várni az ezernyi fölöslegesnél fölöslegesebb addont :)

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.21. 12:00:39

@Dzsini: Véletlenül nem tudod, hogy hol találom meg a böngészőn belül az addonokat? Profile mappában kerestem, de én nem találtam meg. Hol lehet? :D

Dzsini 2010.10.21. 12:29:23

local-ba, widgets mappába :)

Dzsini 2010.10.21. 12:30:00

.oex kiterjesztéssel szerepelnek, egyébként .zip fileok.
süti beállítások módosítása