Magyar Opera

Google Instant Operában

A Google lassan állandó vendég lesz a blogon a húzásai miatt. Először a Gmail, aztán a Docs, majd a Wave, legutóbb pedig a kereső háttér és az új képkereső. Továbbá a Calendar és a Picasa szolgáltatásokkal is gyakran problémák szoktak lenni.

Szerencsére a Google Instant esetében könnyedén orvosolhatjuk a problémát, userJS nélkül egy egyszerű maszkolással.

Menjünk a www.google.com oldalra. Ha a google.hu-ra dob, akkor alul kattintsunk a Google.com in English-re, mert jelenleg még csak ott érhető el ez az új szolgáltatás.

Jobbklikk->Webhely beállításainak szerkesztése...->Hálózat fül->Azonosítás legördülőmenüből pedig válasszuk ki az "Azonosító rejtése Firefoxként" opciót, majd okézzuk le az ablakot.

Frissítsük az oldalt és a Google Instant innentől problémamentesen fog működni.

Az böngészőfüggetlen, hogy csak népszerűbb feltételeknél ad találatot, például:

Google Opera

Ellenben néhány esetben üres marad:

Google Evil

A kevésbé népszerű keresési feltételeknél tehát továbbra is Entert kell nyomni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr92281930

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Google Instant Operában 2010.09.09. 06:27:44

A Google lassan állandó vendég lesz a blogon a húzásai miatt. Először a Gmail , aztán a Docs , majd a Wave , legutóbb pedig a kereső háttér és az új képkereső. Továbbá a Calendar és a Picasa szolgáltatásokkal is gyakran problémák szoktak lenni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fatal 2010.09.09. 09:56:09

Szokásos google genyózás, de most örülök neki, mert az az új instant keresés szerintem baromság.

Ómájgád 2010.09.09. 10:54:53

Az szinte mindegy, hogy meg lehet hekkelni, az elv a fontos. Mindenesetre, elkezdek kiköltözni a google-os helyekről. Amúgy is tervezem már egy ideje.

2010.09.09. 11:09:25

Újabb ok a Google messziről történő elkerülésére. A Bing sokkal együttműködőbb, régóta azt használom.

Dzsini 2010.09.09. 11:28:57

@aronvirginas: viszont a hotmail IMAP szolgáltatása kicsit hiányos :) (nincs)

ez az instant keresés meg... akinek fáj, hogy 0.3 másodperces oldaltöltést ki kell várni, az meg is érdemli.
(persze az elv, hogy kirekesztünk kompatibilis böngészőket a dologból ettől függetlenül elítélendő)

Darkcomet 2010.09.09. 11:49:58

Ez a google instant baromi idegesito szamomra. Nem is banom, hogy alapbol nem mukodik.

Ómájgád 2010.09.09. 11:50:22

@Dzsini: Yahoo-nak úgy tudom van IMAP-ja.

Dzsini 2010.09.09. 13:07:46

@Ómájgád: a nagyok közül csak a GMX-nek és a GMail-nak van IMAP-ja ingyenesen (meg a FastMail-nek), a Yahoo-nak POP3 van néhány országban ingyenesen, a többiben fizetősen.

en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_webmail_providers

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.09. 13:09:29

@fatal: Ilyen alapon én a legtöbb újításukat utálom. Kezdve a Gmail témáktól az új oldalsávos keresőt, a hátteret és a képkeresőt, ami miatt megfekszik a régi oAutopagerize, ami sokkal gyorsabb volt erre a célra.

De ez nem megoldás, hogy nem támogatják. Őszintén szólva a userJS sem lenne az, legyen vagy Google Account-ból, vagy cookie alapon kikapcsolható.

@Dzsini: Van neki és a Yahoo-nak is, csak fizetős mindkettő. Ha meg már fizetsz, akkor inkább Fastmail.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.09.09. 15:40:02

Apró érdekesség a Google Instant-al kapcsolatban: Celeron D 2,8 GHz-es egymagos processzor, ami ugyan tényleg nem egy világszám, de a 100%-os CPU használat keresés közbe mégiscsak túlzás! :D

2010.09.09. 16:23:23

@Dzsini: A kirekesztés maximálisan elítélendő. Eddig ez a Microsoft és részben az Apple asztala volt, de ahogy a Google egyre nagyobbra nő és saját böngészőt meg platformot fejleszt, ők is kimutatják a foguk fehérjét. Mégpedig olyan szinten, hogy hozzájuk képest a Microsoft és az Apple az üzleti korrektség iskolapéldáinak tűnnek.

UI: A Google kereső "újításai" egytől egyik idegesítőek, különösen a képkereső kaotikus megjelenítési módja. A Bing képkereső ehhez képest maga a letisztultság és hatékonyság. Amit a Google az utóbbi időben fejleszt, nem igazán üti meg a szintet. De hát a név mindent elad. A Chrome is ugyebár "istencsászár", pedig már a Konqueror is mérföldekkel fejlettebb, csak hát nincs mögötte többmilliárd dollár marketingre.

Dzsini 2010.09.09. 16:53:18

@aronvirginas: hát, azért hirtelen a Wave és a Buzz bukása mutatja, hogy nem istencsászárok ők sem :)

és egyelőre minden szolgáltatásuknak van alternatívája.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 02:50:48

Na eddig tartott a "jó világ". :D news.cnet.com/8301-30685_3-20016008-264.html

Remélem azért kikapcsolható lesz majd. Alapból tetszene, de ilyenkor az a baj, hogy tabspórolás céljából néha előfordul, hogy csak 1-1 találatot nézek meg és olyankor az aktuális lapon nyitom. Aztán visszalépéskor a korábban enterezett query-re ugrik, nem pedig a már módosított változatra.

Plusz egy másik probléma, bár ez gondolom javítva lesz, hogy az oAutoPagerize nem működik vele együtt.

2010.09.10. 09:25:06

@Dzsini: "és egyelőre minden szolgáltatásuknak van alternatívája"

Én ezt tudom, de magyarázd ezt el Pistikének. Számára a számítógép az Windows, az internet pedig Google. Hiába jössz neki azzal, hogy Macintosh/Linux és Bing, úgy fog rádnézni mint egy földönkívülire.

Dzsini 2010.09.10. 10:24:53

De adott Pistike megosztja mindenét a Facebookon is*, Twitterel arról, hogy épp mennyire unja a töriórát, őt nem fogja érdekelni, hogy mi történik a személyes adataival, és a gugli mi mindent tud róla akár a levelein, akár a search historyn át - örül annak, hogy egyre pontosabb találatokat kap egyre gyorsabban, és mindeki lájkolja a múlt heti bulizós fotóját. Pont mostanában lehetünk tanúi egy nagyon komoly paradigmaváltásnak, ami során nagyon sok helyen megszűnik a net anonimitása, és a felhasználók teljesen önként adják a nevüket, teljes profiljukat minden jelenlétükhöz, összekötik a különféle fórumos személyiségüket, stb. pedig erre senki nem kötelezi őket, mégis kényelmesebb számukra. Akik meg több, mint 10 éve jelen vannak a neten, azoknak ez rettentő furcsa dolog, és lázadoznak meg nagytestvért kiabálnak.

Majd ha felnő és munkát keres, akkor majd játszik azzal, hogy eltüntesse a kínos nyomokat :)) (ha addigra érdekel még bárkit is)

Egyébként meg a Google színvonalas, gyors, modern szolgáltatást nyújt annak érdekében, hogy reklámokat mutathasson neked, és ebből pénzt szerezzen - és úgy néz ki működik ez az üzleti stratégia.

*:a Facebook pedig nem Gugli tulajdon - apropó az Orkuttal mi is lett? :) az viszont az övék, nem túl sokat hallani róla Brazílián kívül. Újabb példa arra, hogy nem minden válik arannyá, amihez hozzáérnek (a Youtube meg az ellenpélda :) )

2010.09.10. 11:36:45

@Dzsini: Én nem emlegetném a "Google" és a "szinvonal" szavakat egy mondatban, ha nem akarnék nevetségessé válni...

Dzsini 2010.09.10. 11:45:04

@aronvirginas: erről beszéltem egy hozzászólással előbb, első bekezdés utolsó mondata. Igaz, kifelejtettem belőle a "mindenrossz meg fúúúj" hozzáállást.

Dzsini 2010.09.10. 12:10:16

meg kell tanulni helyén kezelni a szolgáltatásokat (esetleg elolvasni, amit kiírnak), nem túlzásokba esni.

a Google keresője jó, de nem az egyetlen, világmegváltó, és egyeduralkodó.
a Yahoo keresője jó, de nem az egyetlen, világmegváltó, és egyeduralkodó.
a Google, mint cég nem a Gonosz megtestesülése, hanem egy profitorientált vállalkozás.
a Yahoo, mint cég nem a Gonosz megtestesülése, hanem egy profitorientált vállalkozás.

A Google, mint cég célzott reklámok szolgáltatásából él, ehhez illeszkedően építi ki a szolgáltatáscsomagját, és emiatt gyűjti a böngészési, keresési, internethasználati szokásokat, hogy ezt a reklámozást minél hatékonyabban végrehajtsa, és ezért minél több pénzt kapjon azoktól, akik reklámozni akarnak. Ezért rengeteg pénzt költenek arra, hogy minél többen használják a szolgáltatásaikat - tehát kénytelenek színvonalas, profi dolgokat nyújtani, különben elpártolnak tőlük az emberek (ahogy ez megtörtént 10+ évvel ezelőtt az Altavistával, a Yahooval, és a többi keresőóriással is).
Az internethasználók elsöprő többségét (a kevés, de annál hangosabb kivételtől eltekintve) nem zavarja az, hogy a reklámok, amik megjelennek a képernyőn esetleg használhatóak is valamire, még akár rá is kattintanak, vásárolnak is olyan szolgáltatást vagy árut, ami hirdetésekben megjelenik. Emellett szeretik, ha egy kereső gyorsan kitalálja azt, hogy ő mit szeretne keresni (még ha nem is tudja megfogalmazni), és ezért nem zavarja őket az sem (nem is foglalkoznak vele), hogy a böngészési, érdeklődési szokásait egy adatbázisban feldolgozzák, ha ettől a találati listán előrébb kerülnek azok az oldalak, amelyek valószínűleg számukra relevánsabbak.
Én tanultam, hogy hogyan lehet (és kell) a keresőkérdést úgy megfogalmazni és hozzátenni további kritériumokat úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb, minél pontosabb találatot kapjak. De ezt nem lehet (és nem is kell) megtanítani mindenkinek, hanem a keresőket kell finomítani, fejleszteni - és az emberi viselkedést csak az emberi viselkedés vizsgálatával lehet megérteni, valamilyen közelítő algoritmust találni rá. A Google (és a Microsoft, a Yahoo, és a többi) mesterséges intelligenciával és nyelvészettel foglalkozó részlege hihetetlen mennyiségű pénzt és erőforrást áldoz arra, hogy képesek legyenek a lehető legjobban megérteni a keresnő szándékát, és emellett célozni a hirdetéseket. Persze a céljuk ekkor sem a jószolgálat, hanem az, hogy drágábban, több reklámot tudjanak eladni azoknak, akik reklámozni szeretnének.
Viszont érthető a felhasználók részéről az is, hogy amíg az utcán osztogatott vagy postaládába bedobott szórólapot lendületből dobja ki, addig a személyesen az ő számára címzett ajánlatot meghallgatja, elolvassa. Ez a reklámozás egyre hatékonyabb útja, nem a véletlenszerű szórás. A keresők felhasználói pedig ebben folyamatosan segítenek. Ha a Google anno nem tudott volna a rendkívül fejlett indexelési módszerével újat mutatni, akkor eltűnik a többi próbálkozóval együtt. Most sem egyeduralkodóak (több országban pl. 2-3. helyen vannak, a távolkeleten meg fasorban se nagyon), de nagyon profik a maguk szakmájában.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 13:04:51

@aronvirginas: Nem, nincs mindenre. A Bing Maps például Magyarországon eleve szart se mutat, még olyan MS fanatikusok is, mint moonman használnak Google Maps-et.

A Gmail-re csak fizetős alternatíva(!) van, a többi csak ha ERŐSEN lejjebb adod az igényt (továbbá emiatt hozzáláncolod magad a szóban forgó szolgáltatóhoz).

A Google Reader-nek sincs ingyenes alternatívája, csak asztali kliensben (például az Opera RSS kliense), de(!) kérdem én, mi lesz azokkal, akik amiatt nem tudnak asztali klienst használni, mert állandóan ingáznak, mindig más gépnél vannak és folyamatosan (mikor a gép és a böngésző nem megy, akkor is) szükségük van rá, hogy az elmebeteg 10-20 db-os szerveroldali feedlimit miatt folyamatosan frissüljön?

Nem hibátlan a Google Reader, a frissítési gyakorisága beállíthatatlan és sokat késik, de annak, aki mobil életet él nincs annál jobb.

Google Alert-re se hallottam még alternatíváról.

A Google Groups-ra van? A Primlista meghalt és már akkor is szar volt, amikor még működött.

Calendarra talán van, de nem tudom, hogy például tök ingyen értesít-e akár SMS-ben is.

A többi, mint Picasa, Google Desktop, stb. már részletkérdés, nem is ezek a fő irányvonalai a Google-nek.

A Chrome-ra szintén van két jobb alternatíva is, a Google AdSense-re is akad, akárcsak a bloggerre, iGoogle-re, Sites-ra, Bookmarks-ra, News-ra, Talk-ra...

Docs-ra ott a Live Office, de mivel Operával konkrétan nem működik, így nem tudod kiváltani.

Wave-re sincs, bár nem is használják sokan.

De például ott az Analytics. Tudtok valami más webstatról, ami ingyen ennyi információt elárul a látogatóidról?

Google Translate: Hát a magyart eléggé töri, de például német->angol, francia->angol, spanyol->angol, orosz->angol, de még kínai->angol esetében is egész olvasható eredményt kapsz.

A Webfordítás.hu egy gyenge semmi hozzá képest, ráadásul trial és állandóan capthákkal idegesít.

Tehát mindent összevetve

1: Nem mondanám, hogy mindenre van elfogadható alternatíva.

2: Ha van is, a Google helyett a webes eszközeid nagy részét ezentúl a Microsoft vagy a Yahoo fogja kiváltani, az meg csöbörből vödörbe.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 13:12:17

@Dzsini: Ha a Google főoldalán és a YouTube-on reklámozták volna, plusz kicsit fejlesztenek rajta, akkor ő lehetne most a Facebook helyében. Csak a Google előre gondolkozott és rájött, hogy a közösségi oldal egy hatalmas támadási felület és a Google nem nagyon akar feltűnést kelteni, szépen csendben növesztgeti csápjait anélkül, hogy bármelyik túl nagyra nőne hirtelen (legalábbis ez volt, amíg Eric Schmidt el nem kezdte osztani az észt).

A Google keresőről: Sajnos egyre szarabb az is. Egy csomó írásjelet nem vesz figyelembe még ha idézőjelek közé rakom, akkor sem. Egyre kevesebb releváns találatot ad.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.09.10. 13:25:51

@penge™: Az oAutoPagerize-ért nagy kár. :S

Disable Google Realtime Search js:
w-shadow.com/blog/2009/12/14/disable-google-realtime-search/

Gondoltam érdekelni fog. :)

Dzsini 2010.09.10. 13:57:50

@penge™: a google kereső a kis- és nagybetűket se különbözteti meg, és az írásjeleket is figyelmen kívül hagyja - ez le is van írva a helpjében, ezzel együtt kell élni. Aki komolyabb (pl. tudományos) keresőtevékenységet folytat, az maximum a Google Scholart/Booksot használja (bár azt sem, hanem rendes, fizetős adatbázisokat könyvtárból) a többség számára viszont csak zavaró lenne, ha pl. egy vesszőhiba miatt (akár keresői akár céloldalon) nem jelenne meg egy releváns adat. A Google filozófiája inkább az, hogy elsősorban mennyiséget szolgáltatnak, és csak másodsorban minőséget - hiszen minél többször keresel, lapozgatsz a keresőkérdések közt, annál több forgalmat, oldalletöltést generálsz. Ezt kell egyensúlyba hozni azzal, hogy megpróbálják a megfelelő találatokat előrehozni.
A jó keresés pedig nem az idézőjelekkel meg az írásjelekkel kezdődik, hanem az advanced search-el, ahol a nem szükséges szavakat kizárod, meg egyáltalán használod az ottani lehetőségeket. Utána jön az a kör, amit már a Google-ban nem lehet megcsinálni, hogy több keresési eredményt kombinálsz, közelségi operátorokat használsz, stb.
Relevánsak lesznek a találatok, ha tudod hogy kell keresni. Ha nem tudod, akkor csak a többiek által preferált (és ha be vagy jelentkezve a te keresési előzményeid alapján válogatott) találatokat fogja előrehozni. Ha nem tetszenek, akkor van lehetőség lepontozni, kizárni, stb. Vagyis elsősorban a többség építi a találati listát (erre épít az egész Google PageRank, ami máig része a sorrendezésnek - de most már bőven hozzájárul a közösség által felépített adatbázis is).

Az Orkut meg ugyanúgy 2004-ben indult el, mint a Facebook (a Myspace meg 2003-ban), akkor még senki nem látta, hogy merre fog fejlődni a dolog, hogy ekkora változás történik az online közösségi léttel kapcsolatban. Én anno kaptam meghívót Orkutra is ismerőstől, és emlékszem arra is, hogy a saját oldalain reklámozta a Google.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 15:55:33

@Med1on: Most nézem, már ki lehet kapcsolni alapból is.

@Dzsini: Nem de Gizike nem is fogja specifikus tag-ek közé zárni.

Az például jó ötlet volt felhasználóbarát szempontból, hogy kb fél éve már az idézőjeles keresés csak úgy működik, ha be is zárod idézőjellel, régebben már akkor is működött, ha az elejére vagy a végére tettél csak 1 idézőjelet.

Az intelligens kereső pedig nem ott kezdődik, hogy nem veszi figyelembe az írásjeleket, hanem ott, hogy például be tudom állítani akár egy zárójelek közé rakott pipe karakterrel, hogy tegyen-e különbséget két szó között.

Az pontnak pedig még ha \-t teszek is a végére, hogy pontként értelmezze az a rohadt motor, akkor sem pontként értelmezi. A kedvencem, meg mikor direkt nem rakok bele pontot, de a köcsögje olyan szövegkontextusokat jelöl ki, amiben nemhogy pont, de még vessző, zárójel, szóköz és minden van, csak az nem, amire kerestem.

Dzsini 2010.09.10. 16:46:19

@penge™: kezdőknek az "intelligens" kereső az, ami hülyebiztos (Gizikebiztos) - nem foglalkozik írásjelekkel, mert csak összezavarnak, ahogy fent írtam.
(mellesleg egy jó fél éve, mikor próbáltam egyik széleskörben ismert kereső sem indexelt írásjeleket, központozást - nem csak a Google, csak betűket és/vagy számokat - olyan hihetetlen mértékben megnövelné az adatbázis méretét és a keresési kombinációkat, hogy nem tudnának ilyen sebességgel eredményeket dobni - pl. ezért sincs közelségi operátor sem)

Profiknak pedig nem intelligens, hanem nagytudású kereső kell (amiben van pipe és egyebek), az pedig nem a Google, és nem a széleskörben ismertek. Mi is az órákon csak a testdrive-ot használhattuk, mert keresőszavanként(!) kell fizetni, és a találatszámon túl a listázásért is. De tudományos célra ez használható.

Teljesen más igényekről van szó, azt, amit te elvársz nem teljesíti egyetlen ingyenes, ekkora méretű szolgáltatás sem. Megkerülni lehet, a részletes beállításokban azért mindenhol el lehet játszani - pl. felesleges szavak kizárásával, vagylagos kifejezésekkel.

Dzsini 2010.09.10. 16:51:47

már az nagy előrelépés lenne, ha (egy külön kapcsolóval) a kis- és nagybetűket megkülönböztetné, és mondjuk 'bush'-ra keresve bokrokról, míg 'Bush'-ra keresve pedig politikusokról szóló oldalakat kapjak.

2010.09.10. 17:05:00

@penge™: Jó, akkor azt mondom: a legtöbb szolgáltatásukra van alternatíva. Csak az ember lusta utánanézni, inkább használja azt, amit a Google az arcába tol. A Chrome sem azért népszerű, mert jobb mint a többi, ezt csak az elvakult Google-evangelisták hiszik. Egyszerűen azért népszerű, mert a YouTube az arcodba tolja, és ezzel a termékkapcsolással trendivé vált (mivel a YouTube is trendi). Én magam is használok Google termékeket, például (egy azóta sokszorosan megbánt) androidos Samsung Galaxy S telefonom is van. Ettől még igyekszem utánanézni az alternatíváknak és nem ráugrani az első arcomba tolt szolgáltatásra. Mellesleg talán ritka madár vagyok, de én a falra mászom a reklámoktól, inkább kifizetem azt a 3-5 dollárt egy szoftver vagy szolgáltatás prémium változatáért, csak ne bombázzanak reklámokkal. Pont ezért is bosszant, hogy az Android Marketen rootolás és hackelés nélkül csak a hihetetlenül gagyi és reklámokkal telenyomott ingyenes alkalmazások érhetők el. Gratulálok!

2010.09.10. 17:07:35

A sztorihoz hozzátartozik, hogy iPhone-ról váltottam Androidra és nincs nap, hogy ne sírjam vissza. Az Apple rendszere valóban zártabb, viszont a zártságért cserébe kapsz egy csomó kényelmi szolgáltatást (backup, szinkronizálás, fizetős alkalmazások), amiket az Androidon csak nyögvenyelősen lehet megoldani. Ezen kívül a Galaxy S naponta fagy, mint a mélyhűtő. Sajnos felültem a hype-nak, de többet esküszöm, nem teszem.

Dzsini 2010.09.10. 17:26:37

@aronvirginas: az Android Market fizetős része sajnos nálunk még nem elérhető - sok más fizetős szolgáltatással együtt tervbe van véve, ki tudja mikor lesz belőle valami...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 17:41:36

@aronvirginas: Mondjuk a multitask hiánya akkor is gáz, azt már az ős Symbian-ok is tudták.

Dzsini 2010.09.10. 17:48:24

@penge™: le vagy maradva, van elég jól működő multitask (a háttérben futó programoknak lehet küldeni utasítást, és azok is üzenhetnek - pl. működik a navigáció, skype, zene, email írás, böngésző a háttérben)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.09.10. 18:06:29

@aronvirginas: "Sajnos felültem a hype-nak, de többet esküszöm, nem teszem."

Mondja ezt egy iPhone hívő? :P

A felsorolt szolgáltatások egy része megvan Androidra is.

Galaxy S-en milyen szoftver van neked, és hogyan használod? Mert nekem még egyszer sem fagyott le.

Nálam az iPhone éppen a zártság miatt esett ki. Bár a támogatásbeli előnye mg eléggé nyilvánvaló, úgy vélem, 1-2 év, és az Android felnő mellé, sőt!

2010.09.13. 09:41:20

@cousin333: "Mondja ezt egy iPhone hívő?"

Te komolyan ennyire csőlátású vagy? Összehasonlítottam két terméket az egyéni tapasztalataim alapján, és számomra az iPhone meggyőzőbb volt. Ez miért is "hívőség"? Nem a levegőbe beszéltem holmi blogokról olvasott információk alapján, hanem hosszú hónapok alatt, mindennapos használat mellett szűrtem le azt a következtetést, hogy az iPhone nem kicsit kényelmesebb, az operációs rendszere pedig nem kicsit kiforrottabb a Samsung Galaxy S-nél.

"A felsorolt szolgáltatások egy része megvan Androidra is."

Tudom, de mind 3rd party szoftverek. Én a gyári megoldás hiányára panaszkodtam, nem a feladat megoldhatatlanságára.

"Galaxy S-en milyen szoftver van neked, és hogyan használod?"

Gyári Android 2.1 van rajta, ami rootolva van, hogy elérhessem az ingyenes alkalmazásokat is a Market-ből.

A sors iróniája, hogy az iPhone-om sosem votl jailbreak-elve, gyárilag nyújtotta mindazt, amire szükségem volt. A nyitottságáról oly híres Androidot pedig harmadik napon már rootolnom kellett, hogy olyan alap dolgokhoz hozzáférjek, melyekről sosem gondoltam volna, hogy nem férhetők hozzá alapból.

2010.09.13. 09:44:29

Hibajegyzék: elérhessem az ingyenes alkalmazásokat = elérhessem a fizetős alkalmazásokat

2010.09.13. 09:49:38

@penge™: A multitask szerintem hihetetlenül gagyin van megoldva. A programokból való kilépés módja kaotikus: a "vissza" gomb néha bezárja a programot, néha viszont csak a háttérbe teszi. Szinte tízpercenként kell ellenőrizd a feladatkezelőben, hogy fut-e valami a háttérben. Ha ezt nem teszed, az aksi akár egy napig sem bírja. A multitask jó dolog, de nem elég a lehetőség biztosítása, kéne egy egységes irányelv, melyet a szoftvereknek követniük kéne (pl.: "vissza" gomb mindíg bezárja a programot). Így, a jelenlegi formájában több mint gagyi. Akkor már inkább az iPhone-os megoldás: "home" gomb 2x nyomva kiléptet, 1x nyomva a háttérbe tesz

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.13. 11:42:25

@aronvirginas: Ezt már a 3rd-ben tették tönkre. A régi Symbianokban még normálisan volt megoldva, vissza kilépés volt piros gomb pedig háttérbe helyezés. Az mondjuk más kérdés, hogy az S40 vonal megszüntetése indokolttá tette, hogy Gizike könnyebben tudja kezelni és ne merüljön le neki fél nap alatt.

Fénnyel teli esernyő 2010.09.13. 12:25:27

Látom nagyon szakmai a vita. Én másik oldalról közelíteném. Tényleg nem ad találatot a "google is e" és a "google is d"-re. (evil és devil szavak kezdete)
Viszont találtam egy kacagtatót:
kepkezelo.com/images/83ohhrlwyv6wnbrndf.jpg

2010.09.13. 13:00:39

@Fénnyel teli esernyő: Úgy látszik ezt elfelejtették cenzúrázni :-P

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.09.13. 21:10:39

@aronvirginas: Talán valóban nem a legszerencsésebb volt a megfogalmazásom. Ugyanakkor nem tudok olyan telefont, amit nagyobb hype vesz körül, mint az iPhone. Még akkor is, ha a népszerűsége egyáltalán nem alaptalan. A Galaxy S volt talán az első telefon, ami megközelítette ezen a téren. És bár messze nem tökéletes szerintem sok szempontból versenyképes vele. És ez a jövőben még inkább így lesz.

A funkciókba, korlátokba inkább nem megyek bele, ez nem az a topik.
süti beállítások módosítása