Magyar Opera

Alkalmas alkalmazások

Az Opera egy különleges böngésző. Ezt jórészt annak köszönheti, hogy fejlesztői mindig is keresték a megújulás különböző lehetőségeit. Ennek megfelelően az évek során számos hasznos funkciót és jövőbe mutató megoldást implementáltak a böngészőbe.

Jellemző az is, hogy soha nem pusztán egyszerű böngészésben gondolkodtak, hanem a világháló nyújtotta előnyök széleskörű kihasználásán. Ez magába foglalja az olyan extrákat, mint a torrent-kliens vagy az integrált levelező, illetve - ha távolabbra tekintünk - a mobil eszközök támogatása. Bár a 10.5-el már ismét nyugodtan mondhatnák, az utóbbi években az Opera szlogenje nem "a Föld leggyorsabb böngészője" volt, hanem "a legjobb netes élmény minden eszközön".

Az internetre egységes egészként tekintenek, és ezt az egységet szeretnék elhozni az általunk használt eszközökre is. Ennek a törekvésnek csak egy részét képezik a hasznos funkciók, vagy az egyforma élményt biztosítani kívánó szolgáltatások, mint például az egységes kezelőfelület vagy éppen az Opera Link.

Az internet egyik pozitív hozadéka ugyanis az egységes megjelenés mögött rejlő egységes háttér. Itt a webes nyelvekre gondolok, elsősorban a HTML-re, CSS-re és a JavaScriptre. Az Opera szerint ezek azok az elemek, amik megteremtik az "egységes programozási nyelvet". Ennek lényeges tulajdonsága az volna, hogy csak egyszer kell megírni, viszonylag magas szintű nyelveken, és utána - újrafordítás nélkül - minden eszközön futhatna.

Ennek a koncepciónak a jegyében születtek meg az Opera olyan fejlesztései, mint a minialkalmazások és a Unite. Mindkét megoldás érdekes és ígéretes, de eddig nem keltett nagy visszhangot. Illetve egy rövid időre igen, de az gyorsan lecsengett. Mai cikkünkben az előbbiekkel fogunk foglalkozni.

Rövid történeti áttekintés

A történet - legalábbis az általunk látható része - 2006 áprilisáig nyúlik vissza, ekkor jelent meg ugyanis az Opera 9 első bétája, aminek az egyik legnagyobb - és leginkább reklámozott - újdonságai a widgetek, azaz a minialkalmazások voltak. Ezek olyan kis, az Opera renderelő motorját használó alkalmazások, amik képesek voltak bizonyos alapvető, általában nettel összefüggő feladatok ellátására.

Nem mondhatnánk, hogy kitörő lelkesedés fogadta ezt az újítást, a kezdeti érdeklődés hamar alábbhagyott. Az alkalmazások száma és színvonala messze volt az elvárttól, és az Opera mint böngésző nem állt éppen túl jól, így sokak szemében felesleges volt ez az újítást. Ráadásul sokan az akkor rakétaként előretörő Firefoxnak sikert hozó kiegészítők operás megfelelőiként tekintettek rájuk, noha a cél nyilvánvalóan nem ez volt.

Az azóta eltelt négy évben a helyzet sokat változott. Ma már ezernél is több az alkalmazás, igaz, a színvonaluk most sem verdesi az egeket. Viszont jó néhány újdonsággal találkozhatunk, pontosabban sikerült számos hiányosságot leküzdeni az idők folyamán, ami miatt most sokkal jobbak a minialkalmazások esélyei.

Technikai oldalról nézve az Opera 10.5-el "felnőttek" a widgetek. Eddig ugyanis az Opera futtatása is szükséges volt, és miféle alkalmazás az, amihez egy másikat is futtatni kell? Mostantól viszont elegendő az Operát telepíteni. Az új minialkalmazások képesek továbbá a számítógépen lévő fájlok írására, olvasására is. Ezen felül használhatják a Presto fejlődésének gyümölcseit is, gondoljunk elsősorban a HTML5 támogatásra, vagy gondoljunk csak a webstorage funkcióra. És akkor még nem is beszéltünk a megújult JavaScript motorról, ami jelentős gyorsulás a korábbi Futharkhoz képest.

A történelem sokszor bizonyította már, hogy mit sem ér a jó ötlet, ha nincs rá igény, és a célközönség vagy a technológiai fejlettség még nem áll készen a befogadására. Ma már látható, hogy 2006-ban a widgetek megelőzték a korukat, vagy másképpen: az Opera túl hamar jött ki velük.

Hiányoztak ugyanis a szükséges körülmények: PC-s környezetben akkoriban - és azóta is - nagy népszerűségnek örvendtek a különféle a widget-motorok, amik általában valamilyen saját rendszert használtak. Mobil fronton pedig - ahol az efféle programok jobban érvényesülhetnének - még nem tartottunk a nagy tömegek számára elérhető okostelefonok korában.

Ráadásul egy 9.5 és 9.7 bétát leszámítva a mobil operás futtatókörnyezet sem állt készen. Sőt, igazából még ma sem, de egy kis ideje már elérhető egy böngészőtől független verzió - szintén béta állapotban. Viszont mára a kis kiegészítők az iparág egyik legfelkapottabb témájává váltak.

Üzleti érdek

Egyszóval összefoglalva a fentieket: a minialkalmazások lassan készen állnak küldetésük beteljesítésére. De valójában mi is volna az? Első ezzel foglalkozó cikkemben - kissé talán naivan - azt gondoltam, hogy a céljuk a közösségteremtés. Ez a vélemény még egy ideig tarthatta is magát. Az új motor azonban egyértelművé tette, hogy nem ez a helyzet.

A minialkalmazás ugyanis kőkemény üzlet. Mivel ma már teljesen függetlenül futnak, nincs értelme az olyan próbálkozásoknak, amik a böngésző esetleges hiányosságait próbálják pótolni. Ez utóbbi ugyanis a Firefox kiegészítők elve, de ennek a célnak már a korábbi változat sem felelt meg egészen, de ez az új teljesen szakít vele.

Most ugyanis aki minialkalmazást ír, tulajdonképpen egy multiplatform programot készít, aminek sok köze van a webes nyelvekhez, talán még az internethez is, de az Operához aligha. Ez alapvetően nem baj, de a célközönséget megváltoztatja.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének lelkes fejlesztők, akik változó színvonalú alkotásokat hoznak létre, de egy ilyen jobbfajta minialkalmazáshoz már komoly tudás, sok befektetett idő, és a böngészőtől való elszakadás szükséges. Ilyen szempontból már a más nyelven más eszközökkel létrehozott programokkal kellene felvenni a versenyt, és bizony valami többletet is illik felmutatni hozzájuk képest. Ez lehet egy PC-n és mobilon egyaránt futtatható program, vagy legalább egy letisztult, és tetszetős "webszerű" felhasználói felület.

Igény persze volna a dologra, főleg a mobilszolgáltatók részéről. Az sem véletlen, hogy az Opera - már nem először - fejlesztői versenyt írt ki színvonalas alkalmazások létrehozásának érdekében. A dolog egyelőre lassan alakul, nem meglepő, hogy a most bemutatásra kerülő hasznos programok jó részét az Opera ezzel megbízott fejlesztői alkották meg.

Hasznosak és egyszerűek

Nézzük tehát, hogy a korábbi két bemutató óta milyen minialkalmazásokra érdemes odafigyelnünk a későbbiekben. Nem célom mindet ismertetni, és könnyen lehet, hogy neked éppen mások tetszenek meg a kínálatból, legyen ez inkább afféle kedvcsináló.

Agenda

Első "versenyzőnk" egy elég friss alkotás, tulajdonképpen az új widgetmotor-féle újhullám egyik képviselője. Tulajdonképpen egy határidőnaplóról, naptárról van szó, ami feljegyezhetjük a fontosabb teendőinket, emlékeztetőinket. Amiben ez átlag felettit nyújt, az a megjelenítés: egy igazán tetszetős spirálfüzet, vajszínű lapokkal és "beragasztható" cetlikkel. Kivételesen nem az operások, hanem leoalassia alkotása.

*****

Bubbles

Nem hinném, hogy bárkinek is be kellene mutatnom ezt a játékot. A feladatunk, hogy minél nagyobb azonos színű, összefüggő területet hozzunk létre, amit "kipukkantva" annál több pontot kapunk, minél több eleme volt az adott alakzatnak. Ha egy területet eltüntetünk, a felette lévő buborékok leesnek a megüresedett helyre. Igazán egyszerű, és felettébb addiktív játék.

*****

eBook Reader

Remek példája annak, hogy hogyan is kell elképzelni egy tetszetős, webes alapokon nyugvó, de a böngészőtől tartalmilag teljesen független alkalmazást. Az egyszerű, átlátható felület egy ePub formátumot támogató elektronikus könyvolvasót takar. Az ePub egy kifejezetten ilyen célokra létrehozott nyílt formátum, aminek létezik tartalomvédelemmel ellátott verziója is, amit az eBook Reader sajnos nem támogat.

Ettől függetlenül egy igencsak jól használható termékről van szó, ami rendelkezik egy beépített online katalógussal is. Itt kategóriák szerint válogathatunk a könyvek között, és dupla kattintással tölthetjük le őket a gépünkre. Jobb oldalt találjuk a könyveink listáját, innen tudjuk megnyitni őket. Szerencsére nem csak a könyvtárat használhatjuk, hanem a gépünkön lévő bármelyik nem DRM-es ePub fájlt megnyithatjuk. Ezek számos forrásból érkezhetnek, magyar nyelvűeket sajnos szűkösen mérik, keresgélni kell.

*****

Google Translator

Úgy vélem, ez sem igényel komolyabb kommentárt. A felépítés nagyon egyszerű, felülre beírod, alul fordítja. A folyamathoz a Google Translator nevű szolgáltatását használja. Alapvető megértéshez jó lehet, de mint a példa-kép is mutatja, azért még messze nem tökéletes.

*****

Icon Creator

Ha elkészültünk a minialkalmazásunkkal, mindenképpen fontos, hogy egy tetszetős ikont is alkossunk neki. Ebben segíthet ez az egyszerű widget, ami alapvető trükköket (pl. térhatás) képes hozzáadni az alap motívumhoz. Az ikonokat aztán többféle szabványos méretben is elmenthetjük.

*****

Math Workpad

Ez egy különösen hasznos minialkalmazás, ami - mint a neve is mutatja - matematikai műveletekre használható. Kezdve az összeadás, kivonás, osztás, szorzás kvartettel, egészen a függvények megadásáig és három dimenziós ábrázolásáig. Kell egy kis idő, amíg beleszokik az ember, de utána már egész könnyen megy. A móka pedig mobiltelefonon is folytatódhat, ugyanis ez a widget már azon is működik.

*****

Memory Game

Az ismert memóriajáték widget-es megvalósításáról van szó. Lefordított képpárok közül egyszerre mindig csak kettőt lehet felfordítani. Ha a két kép megegyezik, akkor máris van egy pontunk, ha nem, akkor újra próbálkozhatunk. Lehet simán magunkban is játszani, de akár gép, vagy másik emberi játékos ellen is nyomulhatunk. Akárhogy is, mindenképpen hasznos memóriafejlesztésben lesz részünk.

*****

OOrganizer

Az operások egyik legfrissebb fejlesztése, a cikk írásakor még csak alfa változatban elérhető. Nagyon hasonlít a Google Calendar-hoz és más hasonló alkalmazásokhoz. Egyelőre még csak tesztelni érdemes, de számos okos fejlesztésre van kilátás a későbbi verziókban. Hogy mást ne mondjak, a már említett Google Calendar-ral való szinkronizáció a top prioritások között szerepel. De említhetném az M2-vel és más levelezőkel való integrálást, vagy a központi tárolást (például a My Opera fiókon keresztül). Hangsúlyozom, hogy mindez még csak terv, de mivel az Opera készíti, számíthatunk a gyors és látványos fejlődésre.

*****

Recall

Biztos sokunkkal előfordult már, akár iskolában, akár munkahelyen, vagy éppen otthon, hogy kérdés válasz párokat, német (angol), szavakat kellett volna memorizálnunk. Ez a kis program ebben hivatott nekünk segíteni. Előre eltárolhatjuk a párokat, amiket aztán kikérdez tőlünk, akár időről-időre, szórópróba-szerűen a képernyőre dobott kérdésekkel. A válaszaink találati hatékonyságán láthatjuk, mennyi ideig kell még futtatnunk ezt az alkalmazást a siker érdekében.

*****

River IQ Game

Ez is egy klasszikus, bár talán kevésbé ismert játék, ahol a feladatunk a meglehetősen vegyes összetételű csoport áttutajozása a folyó túlsó partjára. Persze a valóságban ez bonyolultabb, mint ahogy elsőre hangzik, mert sok apró megkötéssel kell együtt élni. Például a kislányok nem maradhatnak együtt a férfivel, a rabló nem utazhat együtt a gyerekekkel, szóval nem lesz egyszerű dolgunk, nem véletlenül szerepel a játék nevében az IQ kifejezés.

*****

Unite Media Player

Végül, de messze nem utolsó sorban itt ez a másik operás tünemény, ami a minialkalmazások egy újabb aspektusát mutatja be, nevezetesen a Unite-al való együttműködést. Mint a neve is mutatja, alapvetően a Media Player nevű Unite alkalmazást kell futtatni hozzá, de nem a saját gépünkön, hanem másokén. Ez a widget lehetőséget teremt arra, hogy mások megosztásait megtekintsük, vagy akár meg is hallgassuk. Természetesen ha az illető jelszavas védelmet állított be, akkor ez az információ számunkra sem lényegtelen.

Összefoglalás

A fentieket röviden összefoglalva: a minialkalmazások nem haltak meg, sőt, most kezdenek csak igazán élni. A PC-n már az új futtatókörnyezet érhető el, de a mobilos verziók is érkezőben vannak. Már csak az kellene, hogy minél többen kezdjenek fejleszteni erre a platformra, annál is inkább, mert a widgetek lassan szabványosítva lesznek, szóval elképzelhető, hogy az Opera felhasználói bázisánál több embert is elérhetünk majd velük.

Az itt bemutatott minialkalmazások persze nem a teljes kínálatot mutatják, csak mazsoláztam belőlük. Ne feledjük, hogy már korábban is szerepelt nálunbk két bemutató, igaz, még a régi widget-motorral. Sajnos nem mindegyik fut el az újon is, de reménykedjünk, hogy idővel frissülnek majd, vagy egy új, nagyobb tudású lép a helyükbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr11815810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkalmas alkalmazások 2010.06.07. 12:58:17

Az Opera egy különleges böngésző. Ezt jórészt annak köszönheti, hogy fejlesztői mindig is keresték a megújulás különböző lehetőségeit. Ennek megfelelően az évek során számos hasznos funkciót és jövőbe mutató megoldást implementáltak a böngészőbe. Jelle…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.06.06. 14:38:39

Első! :D:D

A cikk első részét én érettségi tételnek is beraknám :D:D

ignore all 2010.06.06. 14:49:23

Erősen csökken az Opera részesedése, de érdekes módon a mobilokon az Opera mini a legjobb..

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.06. 14:57:38

@ignore all: "Erősen csökken az Opera részesedése"

Ezt honnan vetted? A legrosszabb, ami elmondható, hogy évek óta stagnál. Ami egyben a felhasználók számának növekedését is jelenti.

partyface1973 · http://blog.puruttya.hu/ 2010.06.06. 15:22:04

@cousin333:
én sem értem.

Amúgy nekem a leghasznosabb a base64 encoder/decoder és az MD5 encoder. Nem találtam gyorsabb megoldást ezekre, mint az operából tolatni.

awking 2010.06.06. 15:39:43

a Google Translatort kezdetektől fogva használom, az Agenda (nem kattintható a link) és az OOrganizer versenyzők régi vágyamat teljesíthetik majd be. :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.06.06. 17:13:57

az opera helyzete a linuxéhoz hasonlít... csak gondoljátok végig.

Teddy Beer 2010.06.06. 19:00:28

Ezek mennek 10.10-en is? Amugy remelem hogy ez az OOrgianizer nem azt jelenti, hogy nem lesz az M2-be beepitett naptar, mert oltari nagy pataliat csapok. ^^"

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.06. 19:06:54

@cousin333: Onnan, hogy már Oroszországban sem piacvezető és közel 1%-ot zuhant globálisan. Mostanra kezdett el újra emelkedni, de csak 0.05-nyi értékeket.

Teddy Beer 2010.06.06. 19:22:22

@penge™: Tudod erre a szazalekos szerencsetlenkedesre ket valaszom van. Az egyik, hogy az Opera tabora 50 millio, az FF-e pedig 250 millio, IE-t pedig 900 millio. Viszont mindezt a talalgatas jellegu adathalmazt felulirja a Google, Ebay, Yahoo s a tobbiek, akik eleg pontosan kepben vannak a temat illetoen es az o szavuk a lenyeg, mivel ez alapjan (is) kapnak penzt. A masik dolgo, hogy az Opera, ha nem kapna egy fillert sem a Google-tol, de legalabbis nagyon keveset (osszehasonlitasul, egy radar alatt futo bongeszo is milliokat kaphat a keresoktol, ha stabil bazisuk van), akkor az asztali Opera megint fizetos lesz. A ceg viszont nem szenved ennel tobb kart, mivel kismillio ugyfeluk van meg, akik fizetnek nekik (eleg a chrome alapotletet messze megelozo Orange stuffra gondolni, ami egy bongeszot futtat egy kutyun es semmi mast). Ha pedig meg mindig zavar hogy nem 1 milliardan hasznaljak az Operat, akkor csak annyit lehetn mondani, hogy igy olcsobban jon ki az Opera ASA, mivel igy kevesebb hiba derul ki es tobb penz mehet a ficsorfejlesztesre, tobek kozt naptarra.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.06. 20:57:09

@Teddy Beer: Egyes minialkalmazások - az itt felsoroltak közül is - csak 10.50-el mennek. Van, amelyikhez oda is van írva.

Teddy Beer 2010.06.06. 21:13:39

@cousin333: Ez alapján az első filofax-szerű hülyeség kiesett. Ezt nehéz veszteségnek elkönyvelni a virtua börkötésűbe. Azért van olyan widget, ami CSAK a 10.10-el megy, ráadásul csak pár sor kód miatt :S Üsse kő. Én úgyse frissítek a saját gépemen. A notim 3 órát bír egy töltéssel, úgy hogy nem nyúlok hozzá. Ha végig netezek a 10.10-el, akkor 2 és negyed órát bír ki. Ráadásul gyors és beton stabil Kell ennél több? Na de ez már intergalaktikusan OFF. :D

kisakisa 2010.06.06. 21:40:55

Visszatérve a widgetekhez, én mindig is szerettem őket, bár nem sokat használok (viszont nem élhetek touchthesky nélkül! hál'istennek valaki csinált hozzá patchet, úgyhogy 10.5-ön is megy), és az új rendszerrel sincs sok bajom, leszámítva pár dolgot.

Hiányzik a preview. Jó, végülis nem áll sokból installálni aztán ha nem tetszik, leszedni, de macera. És oké, hogy most már Operától külön léteznek, de nem mehetnének közös folderbe vagy valami? Szerintem legalábbis elég idétlen az, hogy így teleszórja velük a Start Menut meg az AppDatát. (Jó, biztos van ennek valami oka... legalábbis ajánlom, hogy legyen.) Elég idétlen az is, hogy Operában a Widgets menüpont tulajdonképpen nem csinál semmit, csak informálja a felhasználót, hogy ilyen is van... a widgetek maguk meg csak panelből elérhetők.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.06.06. 23:44:40

@kisakisa: Az Opera könyvtárába települnek. Ha például telepítesz egy 10.5-öt, hozzá minialkalmazásokat, majd mellé felteszed a 10.6-ot, akkor a telepített minialkalmazásokat mindkét böngészőből eléred... :)

Az előnézet nekem is hiányzik, nagyon hasznos volt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.07. 07:09:23

@kisakisa: Nem lenne macera, ha nem olyan hülyén működne, mint az Opera uninstall, hogy meg sem kérdezi, hogy takarítsa-e le a profilt. És ez leginkább olyanoknak szívás, akik nem értenek hozzá, mert én csak extrém esetekben uninstallálom profilostól, de mikor valaki valami megmagyarázhatatlan problémával jön akkor mennyivel egyszerűbb lenne neki egy sima uninstallt nyomni, majd egy checkboxot, mint az AppDatában és a Localban kutatni (ami alapértelmezésben ráadásul még rejtett mappa is).

Amúgy ez a paneles elérés nekem kifejezetten tetszik. Bár ha kisebb monitorom lenne akkor nyilván nem örülnék neki.

Ezt azért említettem meg, mert a widgetek ugyanezt az elvet követik, erre a YouTube playernél jöttem rá, mikor elsőre elrontottam a Flash engedélyezését (az On Demand miatt semmi nem jelent meg semmi én meg mindenféle előítélettől mentesen arra gondoltam, hogy a Flash a szar, mivelhogy általánosságban is az).

Uninstallt nyomsz, 1 másodperc, de a Localban és az AppDatában minden ott marad (szerencsére máshova nem szemetel). Gondolom azért van így, mert mivel már saját cache-sel, jelszókezelővel és sütikezeléssel rendelkezik, így Operáék a szokásos hülyebiztos elvet követik, vagyis véletlenül se kattintson bele Gizike a hívogató 10*10 pixeles checkboxba. :D

Más: A többieknél sem jelenik meg az összes widget a paneleken, csak némelyik?

Úgy emlékszem ezt már javították korábban valamikor (legalábbis a changelogban ez volt).

Más2: Igazán javíthatnák már a MouseEvent bugot. A memória így használhatatlan. Gondoltam játszom vele párat, de esetenként két három alkalommal is rá kell kattintani, hogy átforduljon (nem, nem az egér rossz, mert lenyomódik, csak nem fordul át). Ugyanez van több widgetnél is.

kisakisa 2010.06.07. 12:48:19

@cousin33: Hát nem tudom, lehet, hogy én csináltam valamit rosszul, de nálam az AppData Localban ott virít mindegyik külön folderként. :/ És a Start Menuben is külön-külön vannak, nincsenek összegyűjtve egy mappába, ami ronda.

@penge: A paneles eléréssel annyi a bajom, hogy plusz macera. Nálam legalábbis nincs mindig nyitva a panel, úgyhogy ahelyett, hogy ahogy eddig, menüből simán megnyitnám a widgetet aztán egérmozdulattal bezárnám, most megnyitom a panelt, feljön a widget, panelt becsukom... nem sok meló, de ha sietsz, idegesítő. A widgetet meg már nem lehet egy könnyed csuklómozdulattal bezárni...

Az Opera 10.5x úgy általában tele van ilyen kis macerákkal. Azért raktam vissza a menü sávot, mert rengeteg feedem van, és az új rendszerben kész idegbaj volt olvasni őket, vagy akár csak megnézni, hány olvasatlan üzenetem van.

Amúgy nálam minden installált widget megvan a paneleken. Apropó, ha már panel: másnak is eljátssza azt, hogy hiába csukod be (vagy akár rejted el) mielőtt kilépsz az Operából, ha újra elindítod, a panel nyitva van?

ZeGa 2010.06.07. 13:45:27

@penge™: Nálam sem jelenik meg minden widget, sőt olyat is csinál(t), hogy el akartam indítani az egyik widget-et, és egy másik indult el helyette :)

Darkcomet 2010.06.07. 14:59:18

Ezek a widgetek egy nagy büdös bukás az Opera részéről. Használhatatlan, csili-vili marhaságok. A poszban említett "legjobb" widketek közül is 3 játék(MEGALOL), 4 olyan alkalmazás, amire van jobb, szebb, használhatóbb. Magyarán fölöslegesek. Ami hasznos lenne, de nincs: live tv, ftp kliens, normális torrent, video letöltő, stb. Meg ugye rendes adblock és flashblock. Ezeknek van helyük egy böngészőbe, még úgy is, hogy függetlenül futtatható tőle. Ikonszerkesztőnek meg agyament játéknak nem nagyon. Persze, ha az Opera böngésző beágyazott rendszereken is meg fog majd jelenni, pl. tv, házi webkliens, stb. ott van helye. Egy desktop gépen csak nevetségessé teszik magukat, meg a hasznos erőforrást, amit a böngésző fejlesztésére tudnának fordítani, klasszul elpazarolják.

Dzsini 2010.06.07. 16:08:43

"Persze, ha az Opera böngésző beágyazott rendszereken is meg fog majd jelenni,"
Jelenleg csak ezeken az eszközökön van és működik widget-képes Opera:
-IP set-top boxes and connected TVs
-Mobile Internet devices
-IP phones
-Gaming consoles
-Vehicles
-Portable navigation
-Business terminals
-Home appliances
www.opera.com/devices/ valamint www.opera.com/business/solutions/widgets/

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.06.07. 21:25:33

@penge™: Nem tudom, hogy miért nem raktak már bele ha már telepítés hülye biztos, de testre lehet szabni akkor uninstallt is lehetne így megoldani.
süti beállítások módosítása