Magyar Opera

Operások írták - Megnyílt a Dragonfly

Az Opera fejlesztőeszközei elég sokat késtek. Amikor végül a megfelelő eszköz, a Dragonfly megérkezett, még eléggé kezdetleges állapotban volt, és bár azóta sokat fejlődött, még mindig sok munka van vele. Azonban a haladás jelei is mutatkoznak, elsősorban még csak a háttérben, illetve most már mindenki kiveheti belőle a részét, hiszen a Dragonfly nyílt forráskódú projektté vált.

Ez a bejegyzés az "Opera Dragonfly open for business" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. február 11-én jelent meg a Dragonfly blogon.

Az Opera Dragonfly-t a kezdetektől fogva nyílt forrású projektnek szántuk. Mindvégig nyílt BSD licenc alatt adtuk ki, de a forráskódok tárolóhelye az Opera szervere volt. A mai naptól kezdve a Dragonfly teljesen nyílt lett, a forráskódot a BitBucket-ről érhetjük el.

Az Opera Dragonfly legutóbbi verziója óta rengeteget dolgoztunk a háttérfolyamatokon, lecseréltük a korábbi architektúrát a Scope protokoll modernebb verziójára, az STP-1-re. A Dragonfly is újraírtuk, hogy ezt a gyorsabb és hatékonyabb Scope verziót használja. Mivel most már úgy gondoljuk, hogy a háttérben meghúzódó protokoll elég stabil és jól teljesít, és megjelent az első, ezt kihasználó asztali verzió előzetese is, itt van tehát az ideje, hogy egy publikus Mercurial tárolóba helyezzük a kódot.

Ha van egy Mercurial kliensed, látogasd meg az Opera Dragonfly STP-1 tárolót és vizsgáld meg a forráskódot. Egy kezdeti dokumentációt is készítettünk számodra a Wikin, hogy segítsünk az elindulásban. Ez az Opera első, teljesen szabad forráskódú projektje, szóval idő kell, amíg beletanulunk. Szeretnénk a türelmeteket kérni, amíg nem teszünk mindent működőképessé, és nem alapozzuk meg a különböző eljárásokat.

Mivel alapvetően zárt forrásos háttérrel rendelkezünk, van néhány nehézség, amit meg kell oldani, például a hibakövető rendszerünk jelenleg egy zárt rendszeren található. Reméljük, hogy a projekt lábra állásával egyidejűleg át tudjuk majd költöztetni egy nyitott rendszerre.

A Dragonfly jelenlegi és korábbi verzióin túl néhány segédprogramot is elérhetővé tettünk. Az első a Dragonkeeper, egy különálló proxy, ami képes az STP-t (Scope Transport Protocol) HTTP-re fordítani. Távoli hibamentesítésre szintén hasznos lehet. A második eszköz a Hob. Ennek segítségével kódot generálhatunk a Protocol Buffers leírásaiból. A Protocol Buffers egyike az STP-1 által használt adatátviteli módszereknek, ezen felül még a JSON-t és az XML-t támogatja.

A Dragonfly jelenlegi verziójának fókuszában a sebesség és megbízhatóság áll. Ennek megfelelőn nem fogtok benne különösebb új funkciókat találni. Úgy hisszük, elengedhetetlen egy biztos alap elsődleges létrehozása, így kevesebb problémával, gyorsabban tudunk fejlődni a későbbiekben. A korábbi asztali verziókhoz képest két újdonságot vehettek észre Az egyik az újfajta elemkiemelés (ami először az Opera Mobile-ban mutatkozott be), a másik a színkiválasztó.

A kiemelés további optimalizálásokon esett át a Mobile óta, és már támogatja a többszörös kijelölést és a méretek kiemelését. A színkiválasztó még mindig a fejlesztés korai szakaszában van. Lehetővé teszi a honlap elemeinek kinagyítását és a használt színek kiválasztását. A szín értéke HSL, RGB és hexadecimális formátumban is megjelenik.

A színfalak mögött már elkezdődött a HTML5 Web Storage [web-tárolás] kiaknázása is, amivel eltárolhatjuk a felhasználói beállításokat. Ez lehetővé teszi majd a nagy fokú személyre szabhatóságot, és a program emlékezni fog majd a programfelület elrendezésre is. Az egyik legkomolyabb használhatósági problémát megoldottuk azzal, hogy az Elem kivizsgálása pont már elérhető a honlapok környezeti menüjéből. Ez lecsökkenti az oldal hibamentesítésének elkezdéséhez szükséges kattintások számát.

A Scope protokoll esetén a fókuszt jelenleg a JavaScript hibamentesítő kapja. A munka a protokoll oldaláról a végéhez közeleg, és a Firebug Console API-jához hasonló funkcionalitást biztosít majd.

Remélem, élvezitek a Dragonfly új verzióját, és néhányan még a projekt fejlesztésében is részt vesztek majd. Ha szeretitek a kihívást, ez egy jó feladat lenne. Bővebb információkért látogassátok meg az Opera Dragonfly tárolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr661752597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása