Magyar Opera

Opera Mini 5 és Mobile 10 beta 2

Talán a platformok egységesítésének biztató jele, hogy az Opera egy napon jelentette be két húzótermékének a második bétáját. Az egyik a legnépszerűbb mobilos böngésző titulust viselő, Java alapú Opera Mini 5, a másik pedig a mobilos zászlóshajó, az Opera Mobile 10. Utóbbi esetén most jobban igyekeztek, hiszen a Symbian s60 és a Windows Mobile kiadás egyszerre érkezett. A korábbi változatokhoz képest főleg apróbb javításokat eszközöltek, de emellett jutott idejük két régóta várt funkció, név szerint a letöltéskezelő illetve az Opera Link integrálására is.

Az Opera Mobile Windowsos verziója a Presto 2.4.13-at használja, csakúgy, mint az első béta. A Symbian verzió már Presto 2.4.15-nél jár, ami nyilván több hibajavítást jelent. A Mini nem rendelkezik saját renderelő motorral, a szervereken a 2.2-es verzió fut, tehát technikailag megegyezik az asztali Opera 10.10 képességeivel.

Megjelenésüket tekintve a böngészők akár ikrek is lehetnének, a vizuális különbség egymáshoz és a korábbi verziókhoz képest is minimális. Ezzel nincs semmi baj, hiszen az új megjelenés már bemutatásakor is pozitív fogadtatásban részesült. A korábbi bétához képest talán csak az új Google-kereső favikon és az új funkciók miatt bővült eszközök panel változott. Nem is olyan egyszerű felfedezni az újításokat, szerencsére az Opera Mobile blogja segítségünkre siet:

Opera Mobile 10 beta 2 újdonságai:

  • Opera Link támogatás
  • Letöltéskezelő
  • ujjal való kezelhetőség javítása
  • keresőmotorok kezelésének lehetősége
  • az előzményekben navigálva az Opera megjegyzi a lap pozícióját és a nagyítás mértékét
  • oszlophoz igazítás érintőképernyőn is
  • jobb memóriakezelés
  • a mobil nézet fagyása javítva
  • a kezdőoldal elérhető az érintőmenüből is
  • számos apróbb javítás
  • gyorsítótár ürítésének beállításai
  • a telepítés végén rákérdezés alapértelmezett böngészőként való beállításra (csak Windows Mobile)
  • induláskor előforduló fagyás javítva (csak Windows Mobile)

Ismert hibák:

  • csak részleges IME támogatás
  • a nem érintőkijelzős készülékek nem támogatottak (csak Windows Mobile)
  • a beépülők nem támogatottak
  • a szoftveres billentyűzet a hardveres megléte esetén is látszik (csak Symbian)

Érdekességképpen megjegyezném, hogy lehet, hogy a saját, vagy az Opera szervereinek a hibája, viszont nekem sem a Mobile-os, sem a Minibe épített Opera Link nem működött. Látszólag rendben belépett, és letöltötte a könyvjelzőket, de a gyakorlatban egyetlen egyet sem emelt át. A könyvjelzők mellett a Gyorshívó bejegyzéseket is szinkronizálja, több-kevesebb sikerrel. Utóbbi érintette az asztali változatom beállításait is, szerencsére a könyvjelzők azért megmaradtak.

Frissítés (2009.12.03.): A jelek szerint az Opera Link egyszerre szinkronizálja a könyvjelzőket, a Gyorshívó bejegyzéseket, illetve a keresőmotorokat. A kedvencek esetén a szinkronizáció csak az "Opera Mini" nevű mappában lévő könyvjelzőket szinkronizálja, a Gyorshívó elemei közül pedig csak az első kilencet!

Az Opera Mobile szinte teljes értékű böngészést kínál, ám cserébe meglehetősen komoly vasat igényel. Nem véletlenül lett jóval népszerűbb az ingyenes, kliens-szerver alapon működő, Java nyelven írt Opera Mini. Az 5-ös verzió is a Mobile új ruháját kapta meg, a 2. bétájában is van néhány további örvendetes változás. Az első szintén az Opera Link, ami a Mobile-al ellentétben itt nem számít újdonságnak, hiszen már a 4-es változat is tartalmazta. A működése, megjelenése szintén hasonló a Mobile most bemutatott megoldásához, sajnos a - nálam - sikertelen szinkronizációt illetően is.

Figyelem! Mindenkinek javaslom, hogy az esetleges későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében a beépített Opera Link használata előtt mentse el az asztali könyvjelzőit!

A letöltésvezérlő szintén hasznos újítás, ahogy a progresszív renderelés is. Eddig ugyanis az oldalakat először az Opera szerverei töltötték le és dolgozták fel, a telefonra már a kész oldal jutott el. Az új technológiával már arra is lehetőség van, hogy a honlapok tartalmának változását a betöltéssel egy időben láthassuk, tehát a honlap elvileg a szemünk előtt áll össze - természetesen a tömörítés most sem marad el.

A korábbi verzió újdonságairól az első bétát bemutató cikkünkben olvashatsz bővebben.

Letöltések:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr451569308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2009.12.02. 19:18:39

A progresszív renderelés érdekes dolog, de ha még a szerver sem tölti le az adatokat teljesen, akkor hogy tömöríti be? Remélem nem megy a tömörítés rovására...

SE F500 szegény már nem bírja a Minit, betöltés pillanatában kifagyott, a beta1 még ment, igaz eléggé belassult, ajánlom, hogy csináljanak butított verziót :D

gabexka 2009.12.02. 20:41:49

Tapasztalat:
Mobile 10 béta 2-nek tényleg sokkal jobb a memóriakezelése mint a Mobile 10 béta 1-nek volt(nekem mindig "Out of memory-val kilépett). És az Opera Turbo is működik. Kb. 10-11 Mb memóriát használ. A béta 2-ben már működik az opera:config amellyel további beállításokat végezhetünk a böngészőn.

Jó dolog, hogy a szöveget a képernyő szélességéhez igazítja nagyításnál így nem kell jobbra és balra húzgálni az oldalt olvasás közben.

Használt készülék: ETEN X650(WinMob6)

Nagykócsag 2009.12.02. 21:10:20

Hol lehet bejelenteni a béta hibáit? Már tesztelem egy ideje a mini 5 bétát, és van mit bejelentenem...

geszvat 2009.12.02. 23:30:46

@gabexka:
A béta 1-ben is működött az opera:config.
Két apróság, amit az Opera fórumain szedtem fel:
1. Bizonyos eszközökön nem megy simán a Mobile upgrade béta1-ről, törölni kell a program könyvtárat az újabb telepítése előtt.
2. Egyelőre csak az "Opera Mini" könyvtárat szinkronizálja, PC-n ebbe gyűjtsük, amit a mobilon is látni akarunk.

maximan 2009.12.03. 00:04:24

Kipróbáltam én is, és azt kell mondjam nagyságrendekkel használhatóbb mint az ezt megelőző (azthiszem 9.5-ös volt) Az iszonyatosan akadt, lelassult, alig működött, míg ez szinte repül. Van olyan gyors, ha nem gyorsabb mint a 6.5-ös. De érdekes módon máshogy jeleníti meg az pannon wap oldalát, a régi (6.5) sima szöveget ad ki, az újak meg csilli-villi oldalt adnak vissza, animációkkal, képekkel. Aztán belépve a hírekbe ez megfordul, 6.5 kép van, 9.5-10.00 kép nincs. De összességében sokkal jobb mint a korábbiak.
Ja, egy Mio A501 telefonom van, szóval csak 200MHz...

Lali_ 2009.12.03. 00:51:57

@cousin333: De az nem butított 5-ös, a 4-es még vígan elfut, annyira nem gyászos a helyzet

valen743 2009.12.03. 11:18:23

frissitettem az OM10b1-et B2-re es orvendetes volt latni az Opera Link jelenletet. Nalam a szinkornizalas felsikerrel jart, a gyorshivo elemeit gond nelkul letolotte, ellenben egyetlenegy konyvjelzot sem emelt at. Ezt leszamitva szepen dolgozik, fagyasok nelkul.

tesztelve: HTC Touch HD WM6.5 (miri v32 ROM)

Teddy Beer 2009.12.03. 13:04:00

@Lali_: QVGA kijelzőre készült eddig mindkettő béta a miniből. Emiatt nagyon sok memóriát zabál, emiatt lassú, fagyogat, vagy jobb esetben (mint nálam), egyszerűen kilép a programból. Nem lenne rossz, ha ki lehetne kapcsolni a proxy-t. HSDPA-nál, vagy jobb wi-finél annyira nem fontos.

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.12.03. 13:45:40

Könyvjelzők nekem sem jöttek le, ellenben a keresőmotorok igen. Fene se érti ezt.

valen743 2009.12.03. 14:48:02

@Dagenham: Ejha, ez fel sem tunt, most nezem, hogy a keresomotorok is lejottek. Ezek szerint tenyleg csak a konyvjelzoknel hibadzik a tortenet.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.03. 15:12:28

@valen743: Frissítettem a cikket az újabb infókkal, képek feltöltés alatt.

Úgy néz ki, csak az "Opera Mini" nevű könyvjelzőmappa elemei szinkronizálódnak!

macskafaraok 2009.12.03. 23:06:26

regi telefonon (samsung u600, kb 3 eves), sokkalta gyorsabb a beta2 minta beta1.
legalabbis az indulas, es az elso 'egy perc', tuti, de a tobbi is.
Az opera a download-nálszól , hogy adetektált u600-as telefonon nem fog menni... aztan megis. szepen lebeszelik az embert a probalgatasrol...
ja, rss meg mindig nincs kirakva menube, marad a feed:list ... :(

valen743 2009.12.04. 11:52:32

@cousin333: hmm... majd jol kiprobalom. koszi

fberci 2009.12.05. 00:38:34

Az Opera Mobile új verziója mérföldekkel jobb, mint az előző béta. Ez most már tényleg egy használható, teljes értékű böngésző, még a GMail Javascriptes felületét is behozza, anélkül, hogy memóriahiányra hivatkozna. Mondjuk azért a Minit nem fogja felváltani, mivel az lényegesen több tabot bír el, és Index olvasgatásra bőven megfelel az is.

Az Opera link Mobile-ban működött, de a Miniben nem, azt írta ki, hogy Permission Denied (miután a loginra kattintottam).

A Mininek nálam két nagy baja van. Az egyik, hogy nem tudja kezelni az ő és ű betűket (négyzeteket jelenít meg helyettük), a másik pedig az, hogy egy ideje nem tud váltani a különböző kapcsolatok között, mindig manuálisan kell a program beállításainál megadni az éppen aktuális kapcsolódási pontot. Az a fura, hogy a Mobile jól működik, és a Mini is csak kb. egy hete kezdte el produkálni ezeket a tüneteket, úgy hogy semmi nem lett megváltoztatva előtte. Lehet, hogy a telefonomhoz van köze (Nokia 5800), de remélem, hogy megjavítják.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.05. 10:30:00

@fberci: "Az egyik, hogy nem tudja kezelni az ő és ű betűket (négyzeteket jelenít meg helyettük)"

Állítsd nagyobbra a betűméretet...

"mindig manuálisan kell a program beállításainál megadni az éppen aktuális kapcsolódási pontot"

Nekem a múltkor ez jól jött volna, a Mobile ugyanis megszívatott Az ingyenes hotspot térereje (amire kapcsolódtam) megszűnt, miközben böngésztem. Simán, kérés nélkül átváltott a szolgáltatóm GPRS-ére. Nemsokára jött az SMS, hogy a számlám 300 alá csökkent...

fberci 2009.12.05. 15:39:35

@cousin333: Erre nem is gondoltam, hogy a betűméret okozza a problémát. De valóban, átállítottam, és így megy. Köszi! Mondjuk valószínűleg maradok a kisebb betűknél, mivel hozzá lehet szokni ehhez, és a több megjeleníthető szöveg még ilyen áron is megéri.

"a Mobile ugyanis megszívatott"
Nekem szerencsére ilyet nem csinál (mondjuk általában Minit használok, tehát a Mobile-ról annyira nincsenek tapasztalataim), és nagyon remélem, hogy a jövőben sem fog. Szerencsére(?) nekem ha nincs működő kapcsolatom, akkor nekem egyszerűen nem hoz be semmit, kapcsolódási lehetőségeket sem ajánl fel.

Visszont ma még egyszer megpróbáltam a Linket Mini alól, és most már ment.
süti beállítások módosítása