Magyar Opera

Unite kérdések és válaszok II. - A Unite alkalmazások

Az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a nemrég megjelent Opera Unite-al kapcsolatos kérdéseket és válaszokat. Segítségül - autentikus forrásként - az Opera hasonló oldalát vettük alapul, így igyekezvén kizárni a tárgyi tévedéseket. Az alábbiakban ennek a szabad fordítását olvashatjátok. Dőlt betűvel szerepelnek az általunk esetlegesen hozzáfűzött megjegyzések.

A cikk egy több részes sorozat második része. Az első rész témája a Unite volt, úgy általában.

Mik azok a Unite alkalmazások?

Az Opera Unite alkalmazások lehetővé teszik, hogy kibővítsd a böngésződ képességeit és megoszthasd a saját tartalmaidat. Az alkalmazások széles skálán mozognak az üzenetküldésre használható közösségi hálózati eszközöktől kezdve a csevegőalkalmazásokon át a képek, fájlok és más tartalmak megosztásáig. Gyorsan és könnyen megoszthatod a tartalmakat a barátaiddal. Ehhez semmit nem kell feltöltened, mert közvetlenül a gépedről férhetnek majd hozzá.

Minden Unite program különböző. A tartalommegosztásra szolgáló alkalmazások rendelkeznek egy menüvel, ahol a házigazda kezelheti a beállításokat, amit csak a ő érhet el.

Tiszteld az alkotókat! Csak olyan tartalmakat ossz meg, amihez rendelkezel ilyen joggal!

Milyen alkalmazások érhetők el?

Többféle alkalmazás érhető el a katalógusban, és számuk egyre növekszik. A következő alkalmazások érkeznek előre telepítve:

  • Opera Unite központ: az éppen futtatott alkalmazások listáját és a pillanatnyi aktivitást mutatja meg
  • File sharing: Fájlokat oszthatsz meg vele a saját gépedről, gyorsan és egyszerűen.
  • Fridge: Élvezd a barátaid által itt hagyott mókás üzeneteket!
  • Photo sharing: Ossz meg személyes fotókat a barátaiddal anélkül, hogy fel kellene őket töltened valahová!
  • Media Player: Érd el a teljes otthoni zenegyűjteményedet bárhonnan!
  • Web Server: Futtasd a honlapodat a saját gépedről!
  • Messenger: Beszélgess a My Opera-s barátaiddal ezen az üzenetküldő alkalmazáson keresztül!

Fontos! Adataid és a saját biztonságod érdekében csak az Opera Unite oldaláról letöltött alkalmazásokat használd, mivel azokat az Opera folyamatosan ellenőrzi

Kik készítik a Unite alkalmazásokat?

Bárki készíthet ilyen alkalmazásokat, aki ért valamelyest a webfejlesztéshez.

Milyen technológiákat használ a Unite?

A Unite alkalmazások alapvető webes technikákat használnak, mint például a HTML, CSS, JavaScript, SVG és az AJAX.

Egyes új API-k még nem végleges állapotúak, ezért a későbbiek során változhatnak, ahogy egyre jobban kiforrnak.

Telepíthetek több alkalmazást is?

Igen. A Unite panelen kattints az Új gombra és válassz ki egy alkalmazást. Egyszerre több program is használható. Például több képmegosztó is futhat egyidejűleg, amik más más könyvtárakat osztanak meg, különböző jogosultságokkal.

Van mód az alkalmazások frissítésére?

Természetesen, csak keresd fel a Unite honlapjátés telepítsd újra az alkalmazást. A program rá fo kérdezni arra, hogy szeretnél-e frissíteni az újabb verzióra.

Kerül ez nekem valamibe?

Nem. Minden, az Opera honlapján publikált alkalmazás ingyenesen használható. Más cégek esetleg kérhetnek pénzt a saját maguk által terjesztett programokért.

Van valami korlátozás arra vonatkozólag, hogy mit oszthatok meg?

A saját felelősséged, hogy a helyi törvényekbe nem ütköző módon, jogszerűen oszd meg a fájlokat. Az illegális fájlcsere az alkalmazott módszertől függetlenül illegális fájlcsere marad. Mi tiszteljük az alkotókat, és a felhasználóinkat is erre buzdítjuk. csak jogszerűen ossz meg tartalmakat. Ha bármilyen szabálysértés tudomásunkra jut, jogunkban áll korlátozni a szolgáltatásokat. Részletekért olvasd el a működtetési feltételeket.

Korlátozva van az általam megosztható adatmennyiség?

Nem, mert az adat a saját gépeden tárolódik, így annyit oszthatsz meg, amennyit akarsz. Korlátozó tényező a rendelkezésedre álló sávszélesség lehet, illetve, hogy mennyire terheli meg a gépedet a barátaid adatéhségének kiszolgálása. Ha szeretnéd korlátozni a Unite számára biztosítható sávszélességet, akkor a Unite haladó beállításai között állítsd át a feltöltési sebességet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr211557050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sChess 2009.11.27. 20:45:27

Chess Practice alkalmazás. Hát ez csodálatos. Olyan ember csinált sakk alkalmazást, aki a táblát sem tudja felállítani.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.27. 21:07:45

@Schess: A királyt és a királynőt felcserélte... :)

De programozni tud, nem lehet mindent egyszerre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.27. 21:26:19

@Schess: Na igen, ha megnyitják az API-t elkerülhetetlen a Firefox szindróma. :DDD Bele sem merek gondolni milyen káosz lenne, ha a forráskódot is megnyitnák.

sChess 2009.11.27. 21:38:34

@cousin333: A királynő és a király jó helyen van mindkét oldalon. Ebben tévedsz. Viszont további hibák, az un. különleges lépéseket nem lehet megtenni a táblán [sáncolás, menet közbeni ütés (en passant)].
Azt, hogy programozni tud e, azt ne vitassuk meg. Az eredmény magáért beszél.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.11.27. 22:32:27

Schess, sztem meg tényleg rossz helyen áll, hisz a királynő mindig a saját színén áll... És itt ez pont fordítva van..

Dzsini 2009.11.27. 22:36:57

Pontosan, nem a bábuk helyével, hanem a sakktáblával van gond. Ugyanis a1 (vagy bármelyik játékos bal első mezője) sötét mező kellene, hogy legyen. Onnantól a királynők máris színükre kerülnek :)

sChess 2009.11.27. 22:37:37

A Chess Practice alkalmazásban további két súlyos hibát találtam (összesen 5-öt). Így megírtam hogy a program nem ismeri a játékszabályokat. Használhatatlan.

Dzsini 2009.11.27. 22:43:17

@Schess: írj neki az alkalmazás felületére, szerintem a fejlesztő szívesen veszi a kritikát és javítani fogja a hibákat, és hamarost egy szabályokat jól ismerő programot használhatsz.

sChess 2009.11.27. 22:45:28

@Abydos: Dzsini jól mondja. A sakktábla van rosszúl elhelyezve.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.11.28. 01:31:14

Schess: Nézőpont kérdése, hogy a sakktábla van rosszul vagy a számozás, vagy a királynő van rossz helyen :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.28. 08:46:49

Én simán kiütöttem a fekete királyt, és játszottam tovább :D

Dzsini 2009.11.28. 09:07:26

@Schess: azért a "nem ismeri a szabályokat" nem a leginkább segítő jellegű hozzászólás.
Fel kell neki sorolni, hogy mi hiányzik és problémás (en passant, castling, stb.), mert a "nem működik"-ből nehéz ám rájönni, hogy mi a probléma.

zldrk 2009.11.28. 21:28:06

a munkahelyemen le van tiltva a twitter, facebook, stb. viszont ez mindenféle free webes proxykkal kijátszható.

a united web proxy része segíthet abban, hogy azt otthoni gépen keresztül érjem el ezeket az oldalakat, és ne mindenféle lassú proxyval kelljen tökölni? ha igen, várhatunk egy lámáknak szóló leírást a témában, hogyan kell összelőni?

sChess 2009.11.28. 21:43:06

@Karbonade: Igen ez így van. Egy sakkprogram ami rá sem hederít a sakkra ! Ez volt az általam említett negyedik hiba. Na és az ötödik, az utolsó sorra beért gyalogot nem lehet átváltoztatni. A jobb sorsra érdemes gyalogból nem lesz vezér se más saját figura.
@Abydos: Ez nem nézőpont kérdése, hanem a tábla felállítás szabályainak a kérdése. Az pedig előírja, hogy az a1 mező az sötét és ide világos bástya kerül, a d1 mezőre pedig világos vezér (a saját színére).
@Dzsini: A program készítője szinte teljes tudatlanságot árult el a sakk játékszabályai területén. A szabályok közérthető formában számtalan helyen elolvashatok az interneten. Pl. www.thechessstore.com/category/rulesofchess/ A szerző nem volt kíváncsi a szabályokra mielőtt a programot megírta. Nem hiszem, hogy az ilyen hozzáállást segítenem kéne.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.28. 23:46:30

@Schess: szerintem csak a saját szabályai szerint írta meg, lehet így tanulta annakidején az apjától :)

resius 2009.11.29. 02:26:46

szerintem az egyetlen baj itt az, hogy rossz nevet adott a játéknak. :]

Koenigsberger 2009.11.29. 12:11:53

Itt csak sakkzsenik vannak? Esetleg egy tankwar-parti, ősgamerek? Tiszta bugos még, folyton kifagy, de poén, hogy föl se kell telepíteni. Be lehet lépni mások gépére játszani, mert a Unite oldala mindig kilistáz öt felhasználót, akiknél fut.
unite.opera.com/application/502/

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.29. 13:48:33

kéne csinálni egy Gorillát is :) gorilla.bas valaki?

sChess 2009.11.29. 14:47:41

@resius: Jó, de akkor hogyan kell (lehet) ezzel a csudabogárral játszani ? Valóban rossz nevet adott a szerző a játéknak. Van is javaslatom a jó névre. Legyen a szerző anyanyelvén (török) padisah, magyar forditásban pedig a ligeti pancserek tiszteletére padi sah. :))

awking 2009.11.29. 16:49:23

"Az alkalmazás legyen látható az Opera Unite weblapokon"

Ha kiveszem a pipát, akkor miért jeleníti meg még mindig azokat az alkalmazásokat, amiket nincs értelme,h mások lássanak (pölö USJ manager)?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.29. 17:04:31

@awking: Na ez nekem is feltűnt... Nem bugról van szó, a helyi hálózaton nem tudom mit takar, a Unite weblapok pedig azt jelenti, hogy a unite.opera.com-on látható legyen-e a "People running this application" listában...

awking 2009.11.29. 17:42:16

@penge™: Azt értem,h mit kellene takarnia a menüpontnak, csak eléggé nem úgy működik.

Bevallom vannak még számomra kérdőjelek a Unitetal kapcsolatban, amiket nem értek.
Ha van két géppel egy belső hálózatom, akkor az az 1 szobával arrébb lévő gép az belső hálóról tölti át a fájlokat (mintha egy megosztott mappa tartalma lenne), vagy ilyenkor ugyanúgy viselkedik, mintha XY várossal arrébb élne és neten át szedi?

Másik: a Web Proxynak ha beállítottam egy mappát, akkor bármit teszek bele (php fájl) akkor is 404. Valamit nem állítottam be?
(ugyanaz a mappa, mint ami a Web Servernek is)

AlienApollo · http://moriendi.miheztarto.hu 2009.12.01. 11:09:01

Nem , akkor is a netet fogja használni nem a belső hálózatot ...

Nekem annyi bajom van a Unitettal ,hogy:
- nem lehet testre szabni a kinézetét
- az alkalmazások sorrendjét
- hogy a zene lejátszóban nincs hangerő szabályzás
- és hogy adminisztrátorként bejelentkezve nem jelzi ki mondjuk egy fülön a felvett myoperás barátok állapotát ...

de ez már csak szőrszál hasogatás , és idővel biztos változtatnak ezeken.

1ébként jó cucc és remélem az alakalmazás fejlesztések nem fognak leállni ...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.01. 11:18:05

@AlienApollo:
1: Ha értesz a CSS-hez, nincs lehetetlen számodra ezen a téren.
2: Próbáltad már a fogd és vidd módszert? Még mappákat is nyithatsz és azokba pakolhatod az alkalmazásokat.
3: Ez tényleg gáz, számomra így eleve használhatatlan. Pedig mennyivel kényelmesebb lenne, ha erre sem kéne külön szoftvert indítanom, hanem Operából hallgathatnám a zenéket is. :DDD
4: Kapcsold be a Messenger nevű alkalmazást ott ki fogja írni, hogy ki offline és ki online.

Meg itt is kiírja: http://my.opera.com/<myoperás neved>/unite/friends/?ref=unite

AlienApollo · http://moriendi.miheztarto.hu 2009.12.01. 11:33:52

@penge™: kösz a gyors választ , sejtettem hogy hogy az én információim sem teljesen helytállóak ...

nincs valami forrás ,hogy CSS-el hogyan tudom átfaragni a kinézetet (csak mert én eleddig nem találtam) ? mármint ilyen kérdések merültek fel bennem,hogy hova töltöm a css-t vagy hogy hivatkozzak rá,hogy mindenkinél lefusson... nyílván ezek a dolgok egy normál szerveren nem okoznak problémát ,de egy ilyen web szerveren nemigazán látom át ...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.01. 11:49:20

@AlienApollo: Az Operás profilodon belül a \profile\styles\user\ könyvtárba kell másolnod az elkészült CSS-t. A weboldalra, amit meg akarsz változtatni a CSS-ben kell hivatkoznod, gondolom http://*.*.operaunite.com/ (a két csillag a változó)

Operában annyi a dolgod, miután beraktad a fent említett könyvtárba a CSS-t, hogy újraindítod, majd a nézet sávon a "Szerzői nézet" legördülőben kiválasztod az elkészített CSS-t. Ha gyakran stílusozol, javaslom rakd ki a nézetsáv gombot a címsáv jobb szélére (ahogy régen is volt), ezt a következő módon tudod megtenni: Shift+F12>Gombok>Böngésző nézet és innen ráhúzod a nézet gombot.

AlienApollo · http://moriendi.miheztarto.hu 2009.12.01. 12:47:24

oké , megvan ,köszi :)

ezer éve operát használok ,de ezt a nézet ikont soha nem használtam semmire ,pedig stílus alap készítésnél tényleg hasznos tud lenni ( pl. a div rendszer kiíratás,id,class,és keretezés )... nemtudom eddig hogy kerülte el a figyelmem , mindenesetre mégegyszer köszönöm a segítséget...

visszatérve awking kérdésére , a unite menüben a "lockális gépek felderítése" tényleg azt jelentheti ,hogy UpnP protokollt használva közvetlen a routeren keresztül lehet elérni az azonos hálózaton lévő gépeket ?

mer akkor én mondtam hülyeséget az előbb ,és ha be van kapcsolva ez a funkció ,akkor tényleg olyan mint mikor belső hálózatot kreálsz és megosztod a mappáidat,fájljaidat benne...

:) asszem ez a unite tartogat még meglepetéseket nekem ,bármennyire is belevetettem magam a témába ...

awking 2009.12.01. 13:22:48

@AlienApollo: Az egy dolog,h mit jelent(het) eredetileg a menüpont, de a fontosabb kérdés hogy egyáltalán működik-e? :)

Az az 1-2 'rejtett' alkalmazásom még mindig látszik a Unite oldalakon, pedig elvileg nem kellene nekik.
(lehet,h csak egy üres form, én meg kattintgatok nagy lelkesen? XD)

Újabb kérdés: van valami statisztika, hogy hányan nézik/nézték az oldalaimat?

(a blog csak nálam tölt a végtelenségig?)

daavid 2011.07.01. 19:51:11

The address was not found (Error 404)

The address could not be found on this Opera Unite server. Visit the Opera Unite Home page to see available applications.

mindig ezt a hibát dobja nekem. tudja valaki miért, és mit lehetne tenni, hogy működjön? köszi

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.01. 22:55:53

@daavid: Ha XML szerkesztésben nem vagy otthon, akkor teljes profiltörléses újratelepítés, ha XML szerkesztésben otthon vagy, akkor a C:\Users\felhasználóneved\AppData\Local\Opera\Opera\widgets\widgets.dat fájlt megnyitod szövegszerkesztőben, megkeresed benne a unite.opera.com/bundled/webserver/ című bejegyzést, a mappanév (wuid-dal kezdődik) alapján megkeresed a mappát. Ha létezik, akkor jó. Ha nem, akkor törlöd a WebServer nevű .ua kiterjesztésű fájlt és csinálsz egy reinstallt (ilyenkor nem kell teljes profilt törölni).

Ha létezik a mappa, akkor az .ua kiterjesztésű WebServer fájlba (egy sima ZIP állomány) belemész, a config.xml-ben a legalsó <update-description kezdetű sorban ellenőrzöd a címet. Ha nem unite-updates.opera.com-tel kezdődik, hanem mondjuk unite-updates-test.opera.com, akkor a unite-updates.opera.com/media/unite-initials/webserver.ua címről letöltesz egyet és kicseréled a config.xml-t.

daavid 2011.07.02. 13:56:22

@penge™: Köszi a választ. De kétszer is már próbáltam a teljes profiltörléses újratelepítést. Válaszod után is eljátszottam ezt. Tegnap még működött, ma már -fogalmam sincs mitől-, megint csinálja az eszét. Nem kicsit idegesít, mert mindig újból be kell állítsam a levelezőt, rss hírcsatornáimat, addonokat, stb. Gondoltam van valami beállítás, vagy kiegészítő, ami miatt nem működik. Ha nincs valami kézenfekvőbb megoldás, akkor azt hiszem le kell mondjak az unite-ról :(

daavid 2011.07.02. 14:03:26

érdekes, hogy csak az Opera Unite központ nem működik. pl ha rákeresek a google-ben a saját felhasználónevemre, és onnan lépek be, már működik

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.02. 14:29:41

@daavid: Akkor passz. Nálam annak idején ez volt a probléma. Milyen szolgáltatónál vagy? Csak mert lehet, hogy már IPv6-ot kaptál kliensoldalon és a Unite nem támogatja, vagy szimplán bugos, vagy nem tudom, IPv6-tal még nem teszteltem.

Elvileg ha mindent törölsz (a Local és az AppDatában az operaprefs.ini a lényeg), akkor ugyanazt kell kapnod, ami a telepítőbe (esetünkben végleges 11.50) van csomagolva és az ottani cím alapján a mindenkori legfrissebbet letölti a fent linkelt updates.opera.com-ról.
süti beállítások módosítása