Magyar Opera

Gyorshír: az Opera és a Windows 7

Mindössze néhány napja annak, hogy a Microsoft hivatalosan bemutatta legújabb operációs rendszerét, a Windows 7-et. Az előzetes változatok azonban már közel egy éve elérhetőek, és nagy népszerűségnek örvendenek. Magam is használom egy ideje, és talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy az eddigi legjobb MS operációs rendszerrel van dolgunk.

Az ilyenkor szokásos sok változás között vannak olyan apróságok is, amik viszont megkönnyíthetik a számítógép használatát. Ezek egy része azonban a programok kifejezett támogatását igénylik, magyarul implementálni kell őket a fejlesztőknek. Egy jó példa erre az úgynevezett Jumplist, ami a program tálcán lévő ikonjára jobb egérgombbal kattintva kilistázza a meglátogatott előzményeket, vagy az előnézeti kép, ami az ikon fölé vitt kurzor esetén előnézeti képekkel mutatja meg az összes nyitott fület (hasonlóan az Opera-féle Visual Tabs-hoz).

Noha egyes böngészők már implementálták ezeket az apróságokat, az Opera egyelőre nincs köztük. Egy nagyon diplomatikus, de mégiscsak egy Opera fejlesztőtől származó fórumbejegyzés alapján azonban van remény.

Sajnos mint látni fogjuk, konkrétumokról nincs szó, de reméljük, hogy a fent említett funkciók mihamarabb bekerülnek. Szerintünk ugyanis az Opera elemi érdeke, hogy az ilyen kényelmi apróságokat minél gyorsabban implementálják.

A nevezetes hozzászólás magyarul valahogy így hangzik:

Az Opera következő verzióiban már implementáltunk, illetve implementálni fogunk olyan új Windows 7 funkciókat, amiknek látjuk értelmét. A több ujjal is használható érintőképernyők támogatása például mindenképpen megfontolást érdemel. Elnézést kérek a "politikailag korrekt" válaszért, de nem tehetek ígérgetek a Mikor?-ra és a Mit?-re vonatkozóan.

Mindenesetre tekintsük ezt jó indulási alapnak, és reménykedjünk a mielőbbi legjobbakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr301489044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warven 2009.10.31. 21:46:56

"magyarul valahogy hangzik"

helyett

"magyarul valahogy így hangzik"

Jani004 2009.11.01. 01:03:47

Miért nem működik nekem már 1 hónapja az opera turbó?? Azt írja h nem sikerült létrehozni a kapcsolatot

knorbert 2009.11.01. 08:57:37

@Jani004: nálam működik, úgyhogy a Te gépeden lehet valami... Miket telepítettél 1 hónapja?

itt leírnék egy kis érdekességet, bár ez pont a Te eseted fordítottja /az oldalak 80%-át csak a turbo-n keresztül tudtam megtekinteni, sehogy máshogyan, semelyik másik böngészőben sem/:

munkahelyemen új router vásárlás után (erre először nem is gondoltam, csak később) a fentebb írt jelenséget tapasztaltam minden számítógépen. Nem tudtam rájönni, mi lehet a gond, és nem maradhatott ez az állapot természetesen (titkosított csatornákon (SSL) folyó műveletek természetesen ezzel sem mentek). Furcsa volt, mert némely oldalak működtek, de a legtöbb nem, a ping küldés sikeres volt minden esetben, stb.) Írtam mailt az internet szolgáltatónknak, hogy mi lehet a gond? Először ők sem tudtak mit kezdeni a helyzettel, majd a sokadik levélváltásra benyögték a jó megoldást: a MTU értéke rosszul van beállítva (a szokásos 1492 helyett 1500 volt a routerben alapértelmezettként megadva!). Ezt átállítottam és minden jó lett.. A dolog érdekessége, hogy eddig ahány routerrel találkoztam mindnek jól volt az MTU érték beállítva... A router egy TP-LINK TL-WR941ND típus volt. (egyébként csak jót tudok mondani róla)

knorbert 2009.11.01. 09:02:56

Egy kicsit a cikkhez hozzászólva: a Win7-es a képen is látható előnézeti képeiben az a nagyszerű, hogy csak akkor láthatóak, ha a gombra viszi a az ember a kurzort, egyéb esetben nem. Az Operában a visual tabs is eltanulhatná ezt a módit. pl. alap esetben csak a megszokott szöveges, keskeny fülsáv látszik, fölé mozgatva az egeret pedig automatikusan kattintás nélkül lenyílik, majd elmozgatva a kurzort vagy kiválasztva valamit pedig automatikusan visszacsukódik.

lalolib 2009.11.01. 09:03:37

Nagyon szomorúnak tartom, hogy képtelen az Opera folyamatosan lépést tartani a "kötelező" lépésekkel. Nagyon egyet értek a szerzővel, a Win7 (én csak egy hete használom), de szinte tökéletes, telis tele remek funkciókkal, ezek közül az egyik Jumplist. Ezt nem kihasználva egyből, több mint butaság. Ráadásul az Operának olyan beépített lehetőségei vannak, amelyek szinte kiálltanak a listába való beépítésre (letöltés, levelezés, jegyzetek).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.01. 10:33:59

@knor: Engem egy dolog zavar csak a Windows megoldásában. Ha több ablak van nyitva mondjuk IE-ben, vagy az Intézőben, akkor ki KELL választanom egyet, mert az ikonra kattintáskor csak a listát dobja fel.

Most, hogy nézem, Ctrl + kattintással a legelsőt választja ki, majd tovább kattintgatva (szintén Ctrl-al) váltogat az ablakok között.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.01. 10:41:02

@lalolib: Azért azt hozzá kell tenni, hogy a többiek sem járnak sokkal előrébb ezen a téren. Chrome-ban van Jumplist, de nincsenek előnézeti képek. Safariban pont fordítva. Firefoxban nincs semmi, talán majd a 3.6-ban.

Szóval lépni kellene, de még nincs semmi veszve.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.01. 12:21:23

@knor: Majd ha jön a hardveres gyorsítás, anélkül kicsit nagy lenne egy ilyen fícsör erőforrásigénye. Nem véletlenül nem valósidejűek sem a Visual Tabs, sem a Tabs Preview képei és nem látszik rajtuk a Flash tartalom sem.

@cousin333: Én is így vagyok vele. A többi jöhet, de az előnézeti képek csak akkor, ha kikapcsolható, mert ha nyitva van 20-30 tab, ne egy mini képen keresztül kelljen már választanom közülük kétszeri kattintással. Lehet, hogy a fülsáv éppen megspórolható vele, de mivel oldalt van, így (miután abban a "legjobb" Windows 7-ben kivették a sidebar-t) nem lehet mit tenni a helyére.

Egyébként FF 3.7 alfában (ami már béta) már vannak előnézeti képek.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.01. 13:37:44

Egyébként FF 3.7 alfában (ami már béta) már vannak előnézeti képek.

Nem 3.6 véletlenül? Csak mert abból jött most ki béta verzió.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.01. 14:19:26

@cousin333: Passz. Nálam 3.7-es Minefield van a gépen, itt vannak előnézeti már jópár build óta, aztán most az ITCafé-n írták, hogy béta fázisba lépett és vannak előnézeti képek. Szóval passz, nem követem a FF verzióit, eddig úgy tudtam, hogy lesz egy 3.7 és lesz majd jövőre a 4.0, amiben már Chrome-os címsoros fülek lesznek.

Koenigsberger 2009.11.01. 15:17:37

A haver gépén néztem meg pár hete (dicsekedett, hogy gyorsabban fut, mint a Win2003), de ránézésre ezt is az „feature-nek álcázott nuisance" kategóriába soroltam, amitől rögtön a klasszikus nézet után sikít a hardcore felhasználó a Winen edzett acélsodrony-idegeivel. De ezek szerint tévedtem.

Igaz, rögtön beköptem, hogy „az Operától lopták ezt a vizuális megoldást", amire hümmgetett valamit. Alapértelmezett kinézettel, benne semmit át nem állítva használ FF-ot, szóval reménytelen ember. ;o)

666Molotov666 2009.11.02. 13:47:51

Netezőknek :

Pannon Mobil internet, KORLÁTLAN csomag : A hónap közepén lekorlátozza a letöltési sebességet a kedves pannon kb az eredti 5 -10 %-ra. Kérdés az ügyfélszolgálathoz : MIÉRT ? Válasz : Mert ! Olvassam el a felhasználói felételeket. Annyit sikerült kideríteni, NEM AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATON, hogy a youtube-n megnézett kb egy tucat klipp verte ki a biztosítékot a kedves pannonKORLÁTLANinternetnél.
Megjegyzem, nem tilos !!! a szabályzatuk szerint sem multimédiás tartalmakat megtekinteni.
Két hete 10%-alatti szolgálatást nyújtanak, mert ők úgy gondolják, megbüntetnek. Választ képtelenek adni.
Kb 40-50 emailt kaptak már azóta tőlem, konkrétam szarnak rá.
Sok ügyfélel teszik ezt. Így spórolnak
a sávszélességgel. Ez ebben a formában, indoklás nélkül, nagy tömegben elkövetve, legalább egy CSALÁS VÉTSÉGÉT feltételezi. A fogyasztók megtévesztéséről már ne is beszéljünk, hiszen a KORLÁTLANNAK hirdetett csomag kb. 6 Giga forgalomnál történő korlátozása nevetséges. Az internet biztonságát néhágy klipp nem veszélyeztette. NEM TORRENT, NEM SPAM, NEM MOZIFILMEK LETÖLTÉSE TÖRTÉNT, csak pár zenei klipp. 3-4 perc / darab.
A yuotube-n pedig egyébként is csapnivaló a kép minősége. Nevetséges a Pannon mobilinternet !!!
Ami érdekes, ha 10 Gigás csomagot venne az ember a KORLÁTLAN helyett, kétszer annyiért, akkor nem korlátoznák, tölthetne azt le, amit csak akar.
A reklámjuk megtévesztő.
A vevőkezelésük botrányos.

Csak egy utolsó kérdés : ÖNÖK fizetnének a rendőrnek bírságot, ha azzal indokolná, hogy olvassák el a kreszt és keressék meg benne, hogy miért szabta ki ő a bírságot !!!???!!!

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.11.03. 23:07:31

@666Molotov666: az utolsó kérdésedre: a kresz nem tudása nem mentesít annak betartása alól, szóval akár így is felhívhatja a figyelmedet a nem bekötött biztonsági övre a rendőr...

a korlátlan netre: igen, ez korlátlan, még ha van sebesség korlátozás, akkor is korlátlan... a nem korlátlan net esetében a megadott forgalmi keret túllépése után fizetsz, a pannon csomagjánál pedig nem kell fizetned semmit, cserében viszont belassul a net x giga után...
egyébként az ÁSZF-ben (vagy pannonnál használat feltételei(?)) pedig világosan benne van, hogy korlátoznak, szóval nincs itt semmi félrevezetés, és ezzel nem a pannont védem, csak érdemes néha elolvasni az apróbetűs részeket is.

A hírhez:
Kíváncsian várom, hogy mit implementálnak a win7-es dolgokból az operások. pl egy hasonló, mint ami az ie-ben van nem lenne rossz (habár 20-30 megnyitott oldalnál érdekes lehet :D).
Úgyhogy hajrá opera, hajrá win7 :D
süti beállítások módosítása