Magyar Opera

Az én Operám - 2. (moltam)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal moltam jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Mennyi ideje használsz Operát?

Mióta bekötötték az első modemes netemet kb. 6 évvel ezelőtt. Még reklám volt benne, talán 7-es verzió.

Hogyan, hol ismerted meg?

Haverom mesélt róla, akinek már régebb óta volt netje.

Mennyire intenzíven használtad az idők folyamán?

Mindig az elsődleges böngészőm volt, sose cseréltem le másra.

Hol használod pontosan?

Itthon minden gépen fent van, pendrive-n is rajta van a mobil verzió, így tudom használni suliban pl.

Milyen verzió használsz?

Mindig a legfrissebb tesztverziót használom (legyen az alfa, béta, vagy RC), egyébként az éppen aktuális stabil verziót.

Milyen operációs rendszer(ek)en?

Windows XP, Vista, 7

Így néz ki

Mely eszköztárakat használod és hová helyezted őket?

Csak a fül- és a címsávot használom, minden felesleges dolgot próbáltam eltüntetni. A fülsávot alulra helyeztem el, hogy közel legyen a Windows tálcájához. Valamint a kezdősávot kapcsoltam be, amiből elérem a könyvjelzőimet.

Melyik gombokat, elemeket távolítottad el?

A panel gombját távolítottam el, és bekapcsoltam, hogy bal oldalt jelenjen meg egy vékony sáv, amire kattintva jön elő. Eltávolítottam a keresőmezőt, a Kezdőlap gombot, több most nem jut eszembe.

Használsz-e saját gombokat (vagy gyáriakat az eredetitől eltérő helyen), és hova tetted őket?

Két gombot szereztem be az opera wiki-ről, amik az oldal aljára, és tetejére visznek (tehát a Home, és az End gomb szerepét látják el).

Melyik témá(ka)t részesíted előnyben, mit használsz éppen?

Az Opera standard témáját használtam szinte mindig is, mert tetszettek. Próbálgattam több nem hivatalos témát is néha, de nem jöttek be annyira, megszoktam az alap kinézetet.

Használt funkciók

Melyik főbb funkciókat használod (és miért)?

Gyorshívót, RSS-t, az Opera Linket, meg egy vagy két oldalhoz a jelszókezelőt, a többi automatikusan beléptet. Régebben használtam a levelezőt is, pár ritkábban használt e-mail cím leveleinek a letöltésére, de nemrég mindent átirányítottam a gmail-es fiókomba, oda érkezik az összes levelem, amiket pedig neten olvasok el. Az egérmozdulatokat nem használom. Navigáláshoz (Előre/Vissza) lenyomva tartom a jobb/bal gombot, és kattintok a másikra, nem tudom, hogy ez egérmozdulatnak minősül-e, de imádom ezt a funkciót. Apróság, de azt is szeretem, mikor pl. egy galériában kinagyítok egy képet, és utána az Előre gombbal behozza a következő képet, nem kell feleslegesen visszamennem az képekhez, és kinagyítani a következőt.

Hogyan használod őket?

16 gyorshívó bejegyzésem van, új oldalak 90%-át innen nyitom meg. Opera linkkel mindent szinkronizálok, nem változtattam a beállításain. RSS-en feliratkozom a legtöbb híroldalra, amit látogatok, be szoktam állítani milyen sűrűn töltse le az üzeneteket (van amit 5 percenként frissít, míg másik oldalt csak naponta).

Mire használod a címsávot?

Címsávba gépelem be az url-t, és innen indítom a kereséseket is. Előzményekbe nem szoktam keresni, legtöbbször nem találja meg amit szeretnék.

Hogyan használd az alapfunkciókat?

Miután megszaporodtak a könyvjelzőim, a leggyakrabban látogatottakat mappákba rendeztem, a többi ömlesztve van. Bármilyen oldalt találok, amit éppen nem tudok elolvasni, vagy úgy gondolom hasznos lehet későbbre, elrakom könyvjelzőbe, időnként pedig szelektálok, kitörlöm a feleslegeseket. A kukát is rendszeresen használom, ha valamit véletlenül, vagy túl hamar bezártam, de még szükségem lett volna rá.

Kiegészítők

Használsz-e minialkalmazásokat?

Nem használok semmilyen minialkalmazást, régebben nézegettem őket, de nem találtam semmi hasznosat, azóta pedig nem foglalkozok velük.

Használsz-e tartalomszűrést?

Nem használok.

Használsz-e felhasználói JavaScripteket?

Egy böngésző-alapú játékhoz használok pár JavaScriptet, mást nem.

Használsz-e felhasználói CSS-eket?

Nem használok.

Használsz-e segédprogramokat (pl. Opera Backup)?

Nem használok.

Használsz-e egyéb kiegészítéseket?

Nem használok.

Véleményem az Operáról

Emiatt váltam Operássá / Emiatt maradok Operás

A kezdetek óta ezt használom, és már nagyon megszoktam, már emiatt se cserélném le másra. De emellett az én igényeimet teljesen kielégíti, tetszenek a beépített funkciói, még ha nem is használom mindent. Szeretem, hogy stabil, kevés memóriát foglal, gyors, teljesen testre lehet szabni, a standard téma is nagyon bejön.

Kedvelt operás funkcióim

A Gyorshívó a legtöbbet használt, és leginkább kedvelt funkció. Az RSS olvasóját is sűrűn használom, szeretem ahogy az óra fölött felhozza az új üzeneteket, hogy egyszerű, pont jó arra amire nekem kell.

Ami megfelel, de lehetne jobb is

Nem nagyon van ilyen, vagy nem jut eszembe, szinte mindennel elégedett vagyok.

Ami nem tetszik

Néhány oldal nem jelenik meg benne helyesen, vagy használhatatlan. Ha ilyennel találkozok, akkor elindítok egy Firefox-ot.

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp! További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr901371654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

özv. Horvai Jolánné 2009.09.09. 20:34:24

hmmmmm. én ugye az eddig megjelent kettőhöz képest három cikket ismerek, és feltűnt, hogy eddig általános a panelkapcsoló baloldali használata és a minialkalmazások mellőzése.

na majd több cikk után ideül, hogy ez véletlen, vagy tendencia.

joexy 2009.09.09. 20:48:50

@özv. Horvai Jolánné: Szerintem azért használnak kevesen minialkalmazásokat, mert a legtöbb csak játék, vagy egyéb "haszontalan" dolog. Pl.: Analóg óra. Wááá! A weblapokon is gyűlölöm. Aki tudni akarja mennyi az idő, bekapcsolva hagyja a tálcán az órát, és nem foglalja fölösleges erőforrásokat.

Hasznos minialkalmazásokat kell csinálni. Ez nemcsak az Operásoknak lenne jó, hanem így aki ki akarja próbálni azokat de eddig nem Operázott, az kénytelen lesz letölteni előbb azt, és hátha megszereti a böngészőt is, és Operás marad. :D

email 2009.09.09. 21:05:44

@özv. Horvai Jolánné:
Érdekes lenne látni egy statisztikát arról nagyobb minta alapján,hogy ezeket ki hogyan használja.
Hogy legyen kivétel: panelkapcsoló nálam a jobb oldalon van, és minialkalmazás is van fent, de csak mutatóba.

özv. Horvai Jolánné 2009.09.09. 21:57:28

ez a nagytudású blog.hu most tényleg azt játssza, hogy eltitkolja az utolsó hozzászólásokat?

Teddy Beer 2009.09.09. 21:57:58

@özv. Horvai Jolánné: Én kettőt használok, ami nem játék. Scientific calc. + a symple url (url rövidítő). Régebben használtam a touch the sky-t (vagy valami ilyesmi), de leváltotta a met.hu, mert pontosabb forrás.

özv. Horvai Jolánné 2009.09.09. 21:58:31

@email: nahhh, mostmár látom, mit írtál

jobb oldalon? azt hogy?

Teddy Beer 2009.09.09. 22:00:08

Engem az érdekelne, hogy a mail klienst mennyien használják és mennyire tartják hasznosnak a html szerkesztést. Jó lenne erről egy szavazás kérdőív formályában. ^^

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.09. 22:50:33

@Teddy Beer: Jelen! HTML formázás nem érdekel, igaz, ritkán küldök levelet.

MosoMasa 2009.09.10. 01:18:54

@Teddy Beer: Szerintem a html formázás minden alapvető levelező eleme, és szerintem általában használják, mert szeretnek az emberek kiemelni, aláhúzni, mittomén, lényeg, hogy a hangsúlyokat, fontos dolgokat ki tudják emelni.
Ezért lenne jó, ha az opera is bekapcsolná alapállásban, mert igénylik.
Biztos van aki nem foglalkozik vele, nyilván, viszont ha be van kapcsolva gondolom nem zavarja.

Dzsini 2009.09.10. 06:58:50

csak hogy legyen egy ellentétes vélemény is: a HTML a levelezésben szerintem teljesen fölösleges, kiemelni, hangsúlyozni lehet írásban is, mondatszerkesztéssel. ha plain text a levél, akkor ráadásul egy nagyságrenddel kisebb méretű, és végtelenül egyszerűbb például mobiltelefonokon a megjelenítése (az SMS se HTML). Képet csatolni lehet, a linkekhez meg elég egy linkify. Én, ha be lenne kapcsolva is lendületből kikapcsolnám, nagyon sokan vannak most is, akik még olyan régebbi levelezőt használnak, ami megborul egy html levéltől.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.10. 07:42:26

@Dzsini: holnap törlöm a css-t is a blogról, éljen a naturalizmus! :)

özv. Horvai Jolánné 2009.09.10. 12:07:40

@Karbonade: nem kell törölni, elég egyetlen kattintás a szerzői/saját nézet gombon ;-)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.10. 15:07:08

@Teddy Beer: Mivel én is ritkán küldök levelet, nem igazán érint, de anno a levelezőlistás időkben bármit megadtam volna egy ilyen fícsörért. Főleg, hogy akkoriban a P3-as gépemen csak az Opera futott normálisan, ráadásul ez volt az egyetlen, ami nem szakadt meg, mikor 4-5kB/s sebességgel jöttek le a levelek. :D

@Dzsini: Néha azért jó dolog az a szövegkiemelés, főleg ha egy levelezőlista moderátora vagy. :D

A linkekhez elég egy linkify (mobilon ritkán van ilyesmi), de szöveges linkeket nem tudsz írni HTML formázás nélkül.
Olyan mailklienst meg nem tudom ki használ, aki nem tudja megjeleníteni a HTML formázást, mert már évekkel ezelőtt a mobilok mailkliensei is képesek voltak megjeleníteni.

Asheron 2009.09.10. 17:46:52

Csak nálam nem változik meg a gyorshivó ha letöltöm miltam eszköztárát?
Ötlet valaki?

Amugy opera 10 usb-t használok
lehet amiatt?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.10. 17:50:23

@Asheron: Nem, a Gyorshívó beállítása ettől független (ahogy a háttérkép is). mindjárt kiteszem a linket, ami alapján megcsinálta a Gyorshívóját.

Asheron 2009.09.10. 17:55:02

@cousin333: kösz a gyors választ
alig várom :-)

Koenigsberger 2009.09.10. 19:10:56

Én sem használom a HTML-formázást, szerintem csak nuisance, nyűg. Hírlevekben reklámra használják, az egységsugarú felhasználó meg rögtön a dedós háttérképeket találja meg hozzá az "autluk"-ban, amitől olvashatatlan lesz a szöveg.

Az Opera levelezőjét használtam kezdetben, még az M2 előtt, és mindmáig nem szoktam vissza a Batről.

özv. Horvai Jolánné:
nálam is bal oldalon vannak a panelek. Megszoktam, mikor még hotlist volt a nevük. A panel-előugrasztó csíkot viszont nem bírom, elég az F4. :)

moltam88 2009.09.10. 19:35:55

Az előnézeti képek lecserlélése mellett még szükséges ez a skin is:
my.opera.com/chooseopera/blog/2009/08/31/speed-dial-clear

Szerintem már önmagában ezzel a skinnel szebb a speed dial, még ha nem is cseréled le az képeket.

Asheron 2009.09.10. 20:24:11

@moltam88: Kösz
Már fel is tettem.
Asszem nekem ez jön be a legjobban
Köszi neked is Cousin333

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.10. 20:32:42

@moltam88: Nekem is tetszik. Nem is értem miért nem ez lett a hivatalos Opera 10 gyorshívója.

tdaniel 2009.09.10. 20:59:57

üdv.

én így használom az Opera 10-et :

kepfeltoltes.hu/090910/snap0059_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

mail-t nem használok, van Gmail-em

és hogy őszinte legyek még a unite-ot se próbáltam még, kifogom amint kiadják a 10.10-et

üdv.

Asheron 2009.09.11. 01:15:34

Na most már majdnem minden faja csak mivel én sem cseréltem le a képeket
igy átlátszóan nem nagyon látni alatta a szöveget mert feketével van irva :-( Keresgéltem vagy 1 órát a skin.ini ben de nem leltem meg a kódban hogy melyiket kéne átirni hogy mondjuk fehér legyen. Ha valaki tudja esetleg szóljon!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.09.12. 16:56:20

@Dzsini: Mivel én céges levelezésre is használom az M2-t, ezért nálam nagyon fontos, hogy a formázható (Rich Text vagy HTML) használható legyen.

Sajnos részben ez is az egyik gondom a legújabb verziókkal: Az 1535-ös build utántól már nem lehet képet beilleszteni a signature-be (levél lábrész vagy aláírás), és így nem tudom beilleszteni a hivatalos céges logót. A funkció megmaradt, csak nem működik.

Dixon 2009.09.12. 20:19:22

@Asheron: Átszerkesztésben tudok segíteni ezt a sort beilleszted a skin.ini-be:
[Speed Dial Thumbnail Title Label Skin]
Text Color = #FFFFFF
Ez a gyorshívók címét állítja be. Ami már benne van Text Color sorok azok csak a két alsó gomb szövegszínét állítja.

Ha pedig nincs kedved irogatni, akkor itt az én skin.ini-m: files.myopera.com/Dixon008/files/skin.ini
Amiben kicsit mást is változtattam, gyakorlatilag kikommenteltem pár nekem nem tetsző dolgot:
files.myopera.com/Dixon008/files/Untitled.jpg

email 2009.09.12. 22:11:11

@özv. Horvai Jolánné:
A testreszabás menüben egyszerűen a jobb oldalra állítottam a paneleket. Még anno fura volt, de most már hosszú ideje így használom, sokkal jobban kézre áll, és gyorsabb is.

özv. Horvai Jolánné 2009.09.12. 22:15:39

na de te a panelről beszélsz, én meg a panelkapcsolóról beszéltem ;-)

Asheron 2009.09.13. 08:20:55

@Dixon: Köszi már meg is csináltam.
Most már minden ok :-)
Alig várom a következő
cikket ebben a témában.

Egyébként moltam honnan szedsz ilyen jó hátteret ami pl a gyorshívód alatt van?

email 2009.09.13. 11:32:59

@özv. Horvai Jolánné:
A panelkapcsoló is ott van. ;)

moltam88 2009.09.13. 21:14:57

Mégis megtaláltam, ha esetleg kifejezetten ez a kép érdekelne: www.zixpk.com/2008/08/hd-wallpaper-baptized.html

Asheron 2009.09.13. 23:39:05

@moltam88: Köszi
jók vannak ott tényleg
már válogatok is!

atomgoa 2009.09.14. 10:39:25

@moltam88: ha ez eRepublik az a bizonyos böngésző alapú játék, amihez javascripteket használsz (és ami a gyorshívódban is ott van) akkor érdekelne engem is a dolog, segíts légyszi.
köszi előre is

moltam88 2009.09.14. 22:51:35

@atomgoa: miben kellene a segítség? user scriptek beállításában?

atomgoa 2009.09.15. 20:20:13

@moltam88: igen, az eRep-hez ha létezik valami játékot segítő script, az érdekelne. és a hogyanok is érdekelnének, mert még nem használtam scriptet eddig, szal valszeg kínaiul lesz nekem a dolog :)
köszi :)

moltam88 2009.09.16. 19:26:33

@atomgoa: Itt találsz leírást arról, hogy kell felrakni a scripteket opera alá: sites.google.com/site/ereptutorial/alapvetesek/napiparancs
Ezt rakd is fel, mert a benne található fájlok kellenek az eRep plus scripthez.
eRep plust pedig innen tudod letölteni, másold be a többi fájl mellé: userscripts.org/scripts/show/49247
Így már működni kell, ha újraindítod az operát.

Angol nyelvű leírás, arról, hogy miket tud a script: www.erepublik.com/en/article/erepublik-plus-grand-tutorial-807662/1/20

atomgoa 2009.09.16. 20:47:19

@moltam88: köszi szépen a segítséget, feltettem, működik :)
(asszem a játékban is megtaláltalak :)
köszi még1x!
süti beállítások módosítása