Magyar Opera

SearchEdit v0.4.1 - azoknak, akik sokat keresnek

Nemrég új verzió jelent meg a SearchEdit kiegészítőből, és elkészítettem hozzá a frissített magyar fordítást, így itt az idő, hogy újra megemlítsük ezt a kis programot. Operához nincs túl sok külső kiegészítő, mivel a legtöbb fontos funkciót alapból ismeri, viszont a SearchEdit egyike azoknak a programoknak, amelyek a beépített funkcionalitást jóval túllépve, a hivatalos fejlesztések ellenére is képesek mindig valami pluszt nyújtani.

Saját keresőt már régóta könnyedén hozhatunk létre azonnal a böngészőből is, törölhetjük is őket, viszont a SearchEdit több extra szolgáltatást is nyújt:

  • képes a keresőket más böngészők között megosztani (importálás és exportálás)
  • össze tudja fésülni a keresőket több Opera között
  • tud készíteni a keresőkhöz gombokat és keresőmezőket
  • képes többszörös keresőket létrehozni (egy kereséssel több keresőben is keres, akár egy fülön belül)
  • tudja rendezni a keresőidet, és a listába tud elválasztókat is beilleszteni

Lehetséges problémák

Az Opera a 9.20-as verzió óta nem egy, hanem két search.ini keresőfájlt tartalmaz: egyet a beépített keresőknek (a telepítési mappában), és egyet a felhasználó által készített keresőknek (a profil alatt). A beépített keresők mindig előre kerülnek, így ha ezt meg akarod változtatni, akkor össze kell fésüld a két keresőfájlt, vagy ki kell kapcsolnod a beépítettet.

Az Opera Link ugyancsak befolyásolhatja a keresőket: mivel a szinkronizálás visszaállítja a külsőleg törölt keresőket, így abban az esetben, ha használod az Opera Linket, akkor törlés helyett inkább csak tiltsd le a keresőket, különben később újra meg fognak jelenni a listában. Ha letiltod, akkor nem jelenik meg, sőt a többi szinkronizált Operában is el fognak tűnni ezek a keresők.

Hogyan telepíthető és futtatható a SearchEdit?

Mivel a SearchEdit egy Java alapú program, így a futtatásához szükség van a gépeden a legutolsó Java környezetre (JRE), ha ez nincs fent, akkor Java odaláról töltheted le. Ha a Java rendben van, akkor az alábbi lépésekkel futtathatod a programot:

  • töltsd le a SearchEdit csomagolt fájlját
  • csomagold ki valahová a gépeden, majd indítsd el a start.bat vagy a search.jar fájlokkal
  • válaszd a Fájl > Megnyitás pontot, és keresd meg az Opera profilod alatt a search.ini fájlt (az Opera profilod útvonalát a Névjegy oldalon találod meg)

Nem árt tudni, hogy a keresők változtatása közben érdemes bezárni az Operát, ellenkező esetben felülírhatja a módosításokat, vagy csak egyszerűen figyelmen kívül hagyja őket.

Nyelvi fájl telepítése

A magyar nyelvi fájl nincs beépítve a programba, így azt külön be kell állítani, a következő módon:

  • töltsd le a nyelvi fájlt, és mentsd el a számítógépedre (például a SearchEdit mappájába)
  • a File > Preferences alatt add meg a letöltött nyelvi fájlt a Language File résznél, majd OK
  • indítsd újra a SearchEdit-et

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr681104570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sChess 2010.09.23. 12:45:20

Van már 0.4.1-es verzió, amely működik a 10.5-ös feletti opera verziókban is. Úgy néz ki, hogy a 0.4-es magyarítása használható hozzá. Csak át kell másolni. Bővebbet itt: my.opera.com/SearchEdit/blog/searchedit-0-4-1-released
süti beállítások módosítása