Magyar Opera

Flash és Java telepítése Ubuntu Linuxos Opera böngészőhöz

Mivel kevesen használnak Operát és még náluk is kevesebben Linuxos Operát, ezért aztán talán a legkevesbé támogatott a Linux és Opera együtt. Nagy valószinűséggel alig vannak olyanok, akik pont Linuxszal és Operával ellenőrzik le az oldalaikat. Szerencsére ez nem okoz gondot, mert az az oldal ami windowsos Operával megy, az nagy valószínűséggel a linuxos Operával is működni fog. Különbségeket csak a minialkalmazások használatakor tapasztalhatunk, ugyanis az átlátszó hátterekkel és esetenként a minialkalmazások kicsinyített méretével meggyűlik az Opera, vagy a Linux baja, nézőpont kérdése. Egy jó példa ezekre az időkép minialkalmazásom, szégyenlem is magamat érte és elnézést minden Linuxozótól.

De ennek a hosszú bevezetőnek és a folytatásának is gyakorlatilag csak az volt a lényege, hogy sem az Adobe a Flashnek, sem a Sun a Javának nem csinál egy "rendes", Ubuntu esetében egy .deb kiterjesztésű csomagot, amit csak lekellene tölteni és Windowshoz hasonlóan rákattintani a telepítés gombra. Az Adobe letöltési oldalán ezt láthatjuk, amennyiben Linuxot használunk, bizony a böngészők sorában nem találjuk az Operát, de szerencsére van megoldás. A Sun Java letöltési oldalán is hasonlóan rossz a helyzet, sehol egy .deb csomag. Mielött még leharapnák a fejemet, persze ettől még Ubuntura is feltelepíthető, akár az .rpm kiterjesztésű csomagok is az itt leírtak alapján, de maradjunk annyiban, hogy Ubuntura kényelmesebbek a .deb csomagok.

Kellően elszomorodva az Ubuntu Linux és az Opera nemtámogatásán, nézzük meg, hogy az Opera letöltési oldala hogyan néz ki Ubuntuval. Hát így és így. Még a 4.10-es Ubuntuhoz is tölthetnénk le Operát, pedig már 7.10-esnél jár a számozásuk és természetesen .deb fájlt, aminek a telepítése gyerkjáték. Talán ennek is köszönhető, hogy Linuxosok körében az Opera felhasználók aránya magasabb, mint a windowsos felhasználók körében... Legalábbis a tapasztalataim szerint... Annak ellenére, hogy a Linuxokban a Firefox az előtelepített böngésző.

Akkor kezdjünk bele és állítsuk be a Javát és a Flasht 7.10-es, magyar nyelvű Ubuntu Linuxra. A megoldás nyílván hasonló a többi linuxos disztribúció esetén is, de mint kezdő Linuxos, ezért erről inkább nem nyilatkozok :) A segítségért pedig köszönet FunTom8-nak, nélküle nem sikerült volna nekem sem ezeket beállítgatni.

Opera letöltése Linuxra

Az Operát többféleképpen is telepíthetjük Linuxra. Vagy a hivatalos oldalról letöltjük és telepítjük az Operációs rendszerünk favorizált csomagtípusát, vagy a Synaptic csomagkezelőben megkeressük - és most figylejen mindenki - az opera nevű csomagot. Fene sem gondolta volna szerintem :)

Java beállítása Linuxon lépésről, lépésre

1. lépés: Először gyöződjünk meg a teszten, hogy tényleg szükséges-e a Java telepítése. Amennyiben a teszten a megnemhatározható valami ugrálgat össze-vissza, akkor nincs semmi gond, a gépeden működik a Java. Tippeket várok a mozgó valami meghatározására. A nyerteseket levélben értesítjük :) Amennyiben valamelyik Javás oldal mégsem akar működni, akkor a probléma a weboldal készítőiben keresendő. Példa: CIB Bank.

2. lépés: Ha a teszt eredménytelenül zárult, akkor nézd meg, hogy nem kapcsolatad-e ki valamikor a Javát. Ezt globálisan az Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Java engedélyezésénél teheted. De letilthattad a Javát csak egy weboldalon is. Ezt úgy ellenőrizheted le, hogy a használni kivánt Javás oldalon kattints jobb gombbal a weboldal felett > Oldal beállításainak szerkesztése... > Tartalom > Java engedélyezésének bejelölve kell lennie.

3. lépés: Nyissunk egy csomagkezelőt. Ubuntun: Rendszer > Adminisztráció > Synaptic csomagkezelő. A csomagkezelő keresőjébe írjuk be ezt: sun-java. A találatok közül pedig telepítsük fel ezeket a csomagokat: sun-java6-jre, sun-java6-plugin, sun-java6-bin. A változtatásainkat nyugtázzuk a csomagkezelőben az Alkalmaz gombbal és töltsük le majd telepítsük a szükséges csomagokat.

4. lépés: Miután végzett a csomagkezelő a telepítéssel állítsuk be Operánkba a Java elérési útvonalát: Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Java Beállítások. Az elérési útvonalhoz pedig másoljuk be ezt: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.03/jre/lib/i386, vagy ezt: /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.03. Az utóbbi elérési útvonal megadásánál feltehetőleg ezt fogja az Opera üzenetként adni:

Nem található egy érvényes Java telepítés.
Ez a mappa jobb alternatívának tűnik. Ezt a mappát használja inkább?

/usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.03/jre/lib/i386

Tehát megpróbálja megkeresni a Java útvonalát, így nem kell nekünk a különböző almappákkal próbálkozgatnunk, szerintem érdemes a javaslatát elfogadni.

Nyilván, ha a bejegyzés írása után sok idővel olvasod ezeket a sorokat, akkor figyelni kell arra, hogy akkor már magasabb verziószámú lesz a Java, így más lesz a mappa neve is, például java-6-sun-1.6.0.04, ekkor használd a mappa kitallózását.

5. lépés: Ezután már nincs más dolgunk, mint újraindítani az Operánkat, ismételten elvégezni a Java tesztet és esetleg a Linuxos alkalmazásmenüből eltüntetni a felesleges Alkalmazások > Internet > Sun Java 6 Web Start és hasonló egyéb inditóikonokat. Ezeket az Alkalmazáok nevü menü felett eleresztett jobb gombbal és Menük szerkesztése menüponttal tehetjük meg.

Flash beállítása Linuxon lépésről, lépésre

A flashel az a gond, hogy a legfrisebb nem támogatja az Operát, ezért egy régebbi 9-es beépülőt kell telepíteni.

1. lépés: Teszteljük le, hogy a flash tényleg működésképtelen. Az Adobe Flash Player alatti területet figyeljük.

2. lépés: Győződjünk meg róla, hogy engedélyezve vannak a beépülők, köztük a Flash is az Operánkban:

  • Globálisan: Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Beépülők engedélyezése
  • Egy adott weboldalon: jobb gomb a weboldalon böngészve, majd Oldal beállításainak szerkesztése... > Tartalom fül > Beépülők engedélyezésének kipipálása.

3. lépés: Az opera:plugins oldalon győződjünk meg arról, hogy nincs semmilyen flash beállítva. Ha van, de mégsem működnek a flashek a weboldalakon akkor:

  • Töröljük a rendszerből az esetleges alternatív swf és flash lejátszókat. Csomagkezelő keresőjébe írd be, hogy swf és flash és a rendszerben lévő swf és flash playereket távolítsuk el.
  • Töröljük a flashplugin-nonfree csomagot a csomagkezelőből.
  • Amennyiben régebbi, más Adobe Flash Player van telepítve, de az nem működik, akkor az Eszközök > Beállítások > Haladó > Tartalom > Beépülő beállításoknál nézzük meg , hogy a Hely oszlopban milyen elérési útvonal szerepel a Flash beépülőt leíró sorban. Ha ez az elérési útvonal megvan, akkor az Új útvonalnál szüntessük meg ennak a kijelölését, hogy abból a mappából ne olvassa be azt a beépülőt. A lényeg, hogy a rossz Shockwave Flash nevű beépülő ne szerepeljen a Beépülők ablakban. De azt is megtehetjük, hogy felkeressük a beépülők elérési útvonalát és onnan egy fájlböngészővel letöröljük, miután valahova készítettünk róla egy biztonsági mentést.

Figyelem! Amennyiben rendszermappába akarsz írni, törölni, ahhoz rendszergazdai jogosultság szükséges. Ilyet az Alkalmazások > Kellékek > Terminálba a sudo nautilus paranccsal megnyitott fájlböngészővel, vagy az Alt+F2-vel bármikor előhívható futtatás ablakba a gksu nautilus parancsot beírva szerezhetsz.

4. lépés: Telepítsük a működő Flasht: töltsük le a fájlt, majd tömörítsük ki. Az archívumban található flashplayer-installerre Nautilus fájlböngészőt használva kattintsunk duplán. Majd válasszuk a Futtatás Terminálban opciót. Ezzel elindul a terminálban a telepítő, nekünk csak az Entereket kell nyomogatni. Mivel a beépülő - amint azt a telepítés során írja is - a /home/Felahasználóneved/.mozilla/plugins mappába települ. Ezért az Operában meg kell adni ezt az elérési útvonalat az Eszközök > Beállítások > Haladó Tartalom > Beépülő beállítások > Új útvonal > Hozzáadásnál, amennyiben ez még nem szerepel.

4. lépés máshogy: Egy telepítési alternatíva, amit én nem próbáltam, de valószínűleg működik: egyszerűen a letöltött fájlban szereplő libflashplayer.so-t másoljuk egy mappába és annak a mappának az útvonalát adjuk meg az Operában az Eszközök > Beállítások > Haladó Tartalom > Beépülő beállítások > Új útvonal > Hozzáadás-nál.

5. lépés: Ezután csak indítsd újra az Operát és ellenőrizd le, hogy minden rendben van-e.

Videóbeépülők telepítése

Ezzel a beépülővel is könnyedén találkozhatunk az oldalakon, lássuk, hogyan kell telepíteni.

1. lépés: A Synaptic csomagkezelő keresőjébe írjuk be ezt: mozilla-mplayer, majd miután megtalálta telepítsük fel.

2. lépés: A szükséges fájlok a /usr/lib/mozilla/plugins/ mappába kerültek a telepítéssel. A számunkra szükséges fájlok pedig mplayerplug-in*.so alakúak. Ezeket másoljuk mondjuk az /usr/lib/opera/plugins/ mappába, amihez rendszergazdai jogosultság szükséges. Rendszergazdai jogok megszerzésének módját lásd feljebb a figyelmezetésben.

3. lépés: Ellenőrizzük az Opera böngészőben, hogy az esetünkben az /usr/lib/opera/plugins elérési útvonal szerepel az engedélyezett beépülők között: Eszközök > Beállítások > Haladó Tartalom > Beépülő beállítások > Új útvonalnál a Használat oszlopban ki kell jelölve lennie.

4. lépés: Esetleges Opera újraindítás után már nézhetünk is videókat.

Egyéb videó plugin (pl: VLC, Totem stb) zavarhatja a működést, ezért ilyenek NE legyenek az engedélyezett mappákban! Természetesen használhatod a Totem és más beépülőket is, de nekem azok nem akartak működni.

Ha valami nálad is rendetlenkedik, akkor kérdezz és vagy én, vagy a Linuxban jártasabb kollégák válaszolni fognak, ha tudnak :)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr58310278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jasper 2008.01.26. 21:19:40

Szia!

Kéne egy kis segítség:a videóbeépülők telepítésénél.
Nem találom: Rdszergazdai jogok megszerzésének módját lásd feljebb a figyelmezetésben.
Pedig minden ment eddig és már csak ez van hátra. Előre is köszi!

Lali_ 2008.01.26. 21:29:04

Szia, erre gondoltam:

Amennyiben rendszermappába akarsz írni, törölni, ahhoz rendszergazdai jogosultság szükséges. Ilyet az Alkalmazások > Kellékek > Terminálba a sudo nautilus paranccsal megnyitott fájlböngészővel, vagy az Alt+F2-vel bármikor előhívható futtatás ablakba a gksu nautilus parancsot beírva szerezhetsz.

Lali_ 2008.01.26. 21:31:09

Ja és amennyiben nem nautilus fájlböngészőt szeretnél használni, hanem mondjuk a krusadert (total commanderhez hasonló), akkor: sudo krusader a terminálba

Valakiember (törölt) 2008.01.26. 21:53:18

Én inkább jobbára Xuntut használok mind Windowst, nekem eddig a 9.25 -os Opera nem csinált sok rendetlenséget...

Az alkalmazást csak Winen próbáltam, Xubon marad a RSS :)

jasper 2008.01.27. 09:50:39

Minden mplayerplug-in.*-al kezdődőt bemásoltam az opera/pluginbe de nem működök továbbra sem. Ezer köszönet a rendszergazdi jogok megszerzéséért sosem jöttem volna rá segítség nélkül :D !!!

Lali_ 2008.01.27. 12:51:13

És az Eszközök > Beállítások > Haladó Tartalom > Beépülő beállítások > Új útvonalnál szerepel az a bizonyos opera/plugin elérési útvonal? És ki is van jelölve?

gbarta · http://gbarta.arisztotelesz.hu 2008.01.27. 13:04:13

Sziasztok,

Nemrég telepítettem fel CentOS 5-re a 9.25-ös operát, a flash plugin felrakása nem volt probléma a yum csomagkezelővel. Sajnos az új verziójú flash plugin nem működik együtt a 9.2x es verziókkal, ezért felraktam a 9.5 beta 1-et, azon szépen működik az új plugin is.

Gábor

jasper 2008.01.27. 14:25:42

Benne van és ki is van jelölve.

Lali_ 2008.01.27. 19:40:20

A mozilla-mplayer csomagnak nem volt a mplayer csomag a függősége? Esetleg próbáld meg az mplayert is telepíteni.

jasper 2008.01.28. 07:17:29

Föltelepítettem de semmi eredmény. Lehet esetleg olyan pugint leszedni ami más lejátszóhoz rendeli hozzá a videókat, ha igen honnan?

FunTom8 2008.01.28. 11:10:06

sudo apt-get install vlc vlc-plugin-esd mozilla-plugin-vlc

nekem ezzel a vlc playert pluginnak felismeri.

jasper 2008.01.28. 14:02:26

Sajnos továbbra sem működik, szerintem halott ez az ügy, köszönöm a segítségeteket.

káosz 2008.01.28. 17:58:45

Köszi, régóta vadászok egy működő flash 9 verzióra. (Egyébként a "4. lépés máshogy" megoldást alkalmaztam.) Közel nem terheli úgy a procit, mint a firefox+flash páros.

Thomas 2008.01.29. 18:22:38

Ha nem megy a video beepulok:
az /usr/lib/opera/plugins/ konyvtarban minden filenak adjal 777-es jogot (krusadert rootkent inditva kijelolod oket jobb click tulajdonsagok->jogosultsagok ful-> itt mind a 3-t olvasas es iras-ra allitod es alatta futtathato elott legyen X, ne vizszintes vonalak!) nekem igy mukodik.

BTW
nekem is ezek a plugin-ek vannak fent viszont meg igy sem megy az mtv.hu-n a video nezes. Ezt sikerult mar valakinek belonnie?

Thomas

Thomas 2008.01.29. 18:33:55

JA most jut eszembe. Ha megnyitok egy oldalt ahol videok vannak pl. youtube es at megyek egy masik lapra, najd vissza az elozore a video helyett csak egy szurke negyzet van. A videot csak ugy tudom elinditani, ha az oldalt ujra betoltom (F5) es addig itt is maradok. KUBUNTU 7.10, Opera 9.25-t hasznalok.

Valakinek valami javaslat?

Lali_ 2008.01.30. 14:33:47

Igen az eltünésses dologgal én is találkoztam. Szerintem csak egy újabb működő flash plugin fogja rendbetenni.

Az mtv-s videónál meg lehet, hogy az a baj, hogy a videó elött még ugyanott nyomnak egy flash reklámot is.

TCH 2008.02.17. 11:01:09

Hi, azt nem tudod, hogy miért olyan bődületesen lassú a flash lejátszás linux opera alatt? (pl youtube)
A vicc az, hogy wine alól futtatva a win32 opera jól játtsza le.

Lali_ 2008.02.17. 12:59:37

Szia, gondolom azért, mert
-ez nem a legújabb flash beépülő(az meg sem nyikkan operával)
-mert hivatalosan, az adobe oldala szerint linuxos operán nem is működik
-adobééknél nemfektetnek talán olyan nsgy hangsúlyt, mint a windowsos beépölőre

TCH 2008.02.17. 14:29:28

Nincs valami alternatív jól működő plugin?
Ja és nálam több helyen előfordul olyan gomb, amin a felirat eltűnt. Ez fonthiba? Az msttcorefonts csomag fennt van.

Lali_ 2008.02.17. 14:54:53

Az alternetív pluginek még gyatrábbak..

Nálam okosabb kollégák viszont aztmondják ubu fórumon(ubuntu.hu/forum/leirasok-dokumentaciok/flash-java-es-video-beepulok-telepitese-ubuntu-linuxos-opera-bongeszoho ), hogy az Opera 9.50 Beta 1(ami nem a legfrisebb előzetes)-el megy a legújabb flash plugin:
Opera beta1: www.opera.com/download/?ver=9.50b
Flash plugin: www.adobe.com/go/getflashplayer tar.gz kicsom és bemásolod a beépülős könytárba a libflashplayer.so fájlt

(A legújabb előzetesek meghalnak a beépülők használatánál)

Viszont ez még nem stabil Opera és a leveleidet ha van, akkor átkódolja, ezért mindenképpen csinálj biztonsági mentést a leveleidről: opera:config, keresőjébe pedig: Mail Root Directory, ott vannak a leveleid, azokat másold át valami ,ás helyre is.

TCH 2008.02.19. 19:18:54

Kösz szépen a tippeket. Levelekkel nem lesz gond, mert nem használom levelezésre. Illetve igen, de nem a beépített levelezőkéjével, hanem a weboldal adta felülettel.

TCH 2008.02.19. 19:34:38

Közben újraraktam a rendszert meg az operát is és most amióta felraktam a belinkelt flashplayert, azóta nem szaggat, hanem úgy játtsza le, ahogy kell. Köszi! :)

mezso 2008.02.22. 09:21:51

Telepítettem, működik is majdnem minden. bemásoltam a magyar nyelvi fájlt és az ő helyén egy négyzet jelenik meg. Hogy lehet ezt javítani?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.22. 09:24:01

Lehet, hogy a betűtípussal van probléma, próbáld meg lecserélni a betűtípusokat (beállítások > haladó > betűtípusok)

Lali_ 2008.02.22. 11:01:41

Vagy próbáld meg a Win-es betükészletek telepítését Linuxra, a csomag neve: msttcorefonts

Ubura: ubuntu.hu/konyvlap/az-ubuntu-finomhangolasa
/Microsoft alap betűkészleten van a részletes leírás

mezso 2008.02.22. 22:29:52

Köszönöm a válaszokat, a Win-es betükészlet telepítése megoldotta a problémát.

gbarta · http://gbarta.arisztotelesz.hu 2008.05.18. 16:25:18

Sziasztok,

Remek leírás, segít eligazodni az új felhasználóknak. Én is kipróbáltam ezt az op.rendszert, nagyon tetszik.

Sajnos az Ubuntus Operáról ugyanezt már nem tudom elmondani :( Windows alatt csakis Operát használok, mert mindenféle szempontból megfelelőnek tartom.

Ubuntu alatt a 9.5 beta 2-t és a 9.27-est is kipróbáltam, egyik alatt sem működik a Java rendesen, a teszt azt mondja, hogy applet crashed. De nem ez a legfőbb problémám vele, hanem a teljesítménye. Ha megnézek egy flashes weboldalt Operából (pl www.cib.hu ;)) akkor kb. 1.3 as load van a gépemen. Ugyanez az oldal Firefox 3 beta 5 ből 0.3-as load ot okoz. Tehát jelenleg nálam Ubuntu alatt a róka a nyerő :( Remélem, hogy változik ez hamarosan.

Gábor

atomgoa 2009.03.06. 21:09:49

@gbarta: Szia

a tesztoldalon tapasztalt "Applet crashed" problémát nekem sikerült kiküszöbölnöm azáltal, hogy a Sun Java 6 Plugin Control Panel-ben megváltoztattam az alapértelmezett böngészőt, ami Firefoxra volt állítva "gyárilag". Én 8.10-es Kubuntut használok KDE 4.2.1-el, szóval Ubuntu+Gnome alatt nem tudom, hol található ez a lehetőség, de a KDE menüben ez az elérhetősége:
Alkalmazások>Beállítások>Sun Java 6 Plugin Control Panel>Advanced fül>Command to launch default browser. itt az operát kell beállítani (/usr/bin/opera)
Amúgy 9.64-es operám van, bár ez a probléma sztem nem verziófüggő
üdv
atomgoa

mindenhova 2012.04.15. 11:08:46

A cikk írása óta eltelt több mint négy év. A helyzet nem javult, inkább romlott, sőt, súlyosnak nevezném. Synaptic-ben már nem találni a sun java6-ot, az ubuntu szoftverközpont pedig kerek-perec tudatja velem " A "Sun Java 6.0 bővítmény" nem érhető el erre a számítógép típusara. (amd64)"

"Ubuntu 10.04.4 LTS Desktop 64-bit,

Opera verzió
11.62
Összeállítás
1347
Környezet
Linux
Rendszer
x86_64, 2.6.32-40-generic

Böngésző azonosítása

Opera/9.80 (X11; Linux x86_64; U; hu) Presto/2.10.229 Version/11.62

2012-ben itt tartunk. Gondoltam egyet, immáron sokadszorra újra nekifutottam a Linuxnak. ...használom majd a kedvenc programjaimat mint pl. az Opera... Arra a következtetésre jutottam így 2 hónap után, h. nem is olyan rossz az a Windows. Még az XP alatt is csak töredék mennyiségű problémával kell szembesülnie a felhasználóknak. Minél kevésbé felhasználóbarát egy operációs rendszer, annál kisebb az esélye az elterjedésre. A Linux is ide tartozik. Nem is fog megváltozni soha. Legalábbis én nem látok esélyt erre.
(Lásd az ellenpéldát Android. Igaz, h. ez messze nem akkora tudású oprendszer, de évtizedek sincsenek mögötte...)

Kipróbáltam:
-Ubuntu 11.10, 10.04.4 LTS 32-64-bit, Netbook. (az Fn csak korlátozottan használható az én netbookomat nem tudta jól meghajtani.)
-Kubuntu ugyan így, csak ugye a Kubuntu 10.04.1 LTS Netbook verzió nem is létezik...

-openSuse (pendrive-ról, DVD-ről) igazi katasztrófa szerintem (csak a KDE felületet próbáltam), rengeteget kell vele bajlódni. (hálózatbeállítások) alaplapi wi-fi-m nem is volt hajlandó csatlakozni.
Mivel a Lili rengeteg verziót felajánl, szerintem fogok még szenvedni a Linuxokkal, pusztán szórakozásból.

Hardverek:
(Samsung N145 Plus) (egyébként ez a gép miatt fogtam bele a Linuxozásba, reméltem, h. a Win7 Starter-től azért jobbat kapok, hát nem.)

Asus K50 IJ alatt a Netbook verzió elfogadhatóan működik. (Wi-fi jó, mobilnet csak néha szakad meg, fényerőt is lehet állítani hurrá!:))

Asus P5W DH Deluxe, Intel Core2 Duo 6550, Radeon 3870, 4GB RAM, (amiből a 64-es Linuxok is csak 3.1-et látnak, ki tudja miért.) (ez a gép alatt működnek legjobban a Linuxok)
süti beállítások módosítása