Magyar Opera

Adatgyűjtő előzetes (b8701)

Tegnap újabb előzetes jelent meg az Operától b8701 sorozatszámmal, amely néhány kisebb javítás mellett egy új funkciót vezet be (valamint újra működik a Java). Az új funkcióval az Opera adatokat gyűjt a felhasználók gépéről a böngészési szokások elemzéséhez, így a fejlesztők pontosabban megismerhetik, hogy milyen funkciókat használnak az Operában a legtöbben, és melyek azok, amelyeket csak kevesen.

Az ötletet az adatgyűjtéshez az adta, hogy bár az előzetes verziókat rengetegen letöltik hétről-hétre, de csak nagyon kevesen jeleznek vissza ezzel kapcsolatban a fórumokon vagy más módon. Az előzetes verziók legfontosabb célja pedig a hibák felderítése még a végleges verzió megjelenése előtt. Ezzel a funkcióval kiszélesíthetik a tesztelők körét, hiszen úgy tudsz segíteni az Operának, hogy egyszerűen csak használod a böngészőt.

Hogyan lehet az adatgyűjtést kikapcsolni?

Természetesen az Opera nem kényszerít semmire: egyrészt ez egy előzetes verzió, amit amúgy sem ajánlott mindennapi böngészésre használni, de ha ki akarod próbálni, és zavar, hogy az Opera jelentéseket küld, akkor ki is kapcsolhatod az opera:config#UserPrefs|EnableUsageReport alatt. Ne felejtsd el menteni a módosítást. Ha ezt beállítottad, akkor az Opera többé nem küld jelentéseket. Ne feledd el, hogy ebben az előzetes verzióban a jelentésküldés alapesetben be van kapcsolva (ez valószínűleg a végleges verzióban megváltozik majd, ha egyáltalán benne marad a véglegesben ez a funkció).

Mit tartalmaz pontosan a jelentés?

A jelentés, amit az Opera az adataidról és böngészési beállításaidról küld, nem titkos, bármikor megnézheted a profilod alatt a usagereport/report.xml fájlban (a profilod útvonalát az opera:about oldalon találod meg). Ezt a fájlt küldi el időnként az Opera a fejlesztőknek. Ebben benne vannak a böngészési beállítások (mit kapcsoltál be vagy ki), használsz-e webeszközöket, és ha igen, melyeket, hány könyvjelződ van... stb.. Csak a számok (kivéve a Visa és Mastercard számokat...) kerülnek elküldésre. Az elküldött információkban természetesen nincsenek benne a látogatott oldalak, jelszavak vagy más bizalmas információk.

Az előzetes telepítésével most te is hozzájárulhatsz, hogy az Opera még jobbá váljon. Mivel most az általános böngészési szokásokra kíváncsiak inkább, így az eddigi hagyományoktól eltérően a fejlesztők azt kérik, hogy ha lehetséges, akkor az előzetest kivételesen ne külön mappába, hanem a jelenlegi Operádra telepítsd rá - természetesen csak azután, hogy készítettél róla biztonsági mentést - mert így pontosabb adatokhoz juthatnak.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges, stabil verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Kapcsolódó linkek

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr829728

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sigue leyendo 2017.09.20. 06:30:40

Carros usados en venta en phoenix - zaaxyrm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszi 2007.01.20. 15:53:08

amint megláttam a desktopteam blogjában a hirt, rögtön le is szedtem! ez sztm már eléggé kis áldozat annak tudatában, hogy egy jobb opera elkészítése a cél. a legtöbb, kicsit hozzáértöbb embernek ajánlom, hogy szedje le :)
----off----
mondjuk velem rosszul fognak járni a 0 db widgetem miatt, én valahogyan nem vagyok velük megbarátkozva/megelégedve. egy ff-es pluginolósabb balhénak sztm több hasznát vennék az emberek, mondjuk nekem az ff-ben is 1 db plugin van, az pedig a download statusbar ;)

DiXoN 2007.01.20. 16:55:25

Na felraktam tök jó mert nekem valamiért eddig a 10-esben sem ment a java, legalábbis a secuniás nem, most már az is jó. Meg így hozzájárulok kicsit egy jobb Opera fejlesztéséhez. Egyébként tényleg nem is küldenek olyan infókat, akár még többet is küldhetne felőlem. Kicsit az zavart, hogy angol volt de megoldottam, eddig fagyás nem volt vele.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.20. 17:02:14

Pedig a widgetek között érdemes körülnézni, vannak egész hasznosak, ill. jópofák is. A webeszközök nem a pluginek helyettesítésére vannak, a szerepüknek szerintem megfelelnek. Talán a gépigényüket kellene lejjebb szorítani. Pluginekkel én csak csínján bánnék, annyira nem vágyom rájuk...

Ami a feature statisztika küldést illeti, jó ötletnek tartom, egyrészt hasznos info lehet, hogy mire gyúrjanak rá, másrészt, hogy lássák, mik a legnépszerűbb beállítások, és azt tegyék meg alapértelmezettnek.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.20. 17:54:25

szerintem is van pár király widget(pl óra, számológép, idojosok, html-es cuccok...)

crow 2007.01.20. 18:00:33

Nem tudom, hogy csak az új build miatt van-e, vagy az iWiW fejlesztői is finomhangolják a rendszert, de működik a keresés, valamint kevesebb hibát dob.
( mondjuk nyomtam is a hibajelentést az Opera-nak... :) )

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.20. 18:05:23

az iwiwesek javitották a keresőt..

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.20. 18:13:03

ja egyébként belenézve a fájlba, van egy olyan érzésem, hogy csúnya dolgok fognak kiderülni a bittorrentről...

crow 2007.01.20. 18:18:14

Úgy érted kiderül, hogy senki sem használja a beépített klienst? :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.20. 21:52:58

Hát éppen ezért van, hogy kiderüljenek a dolgok. Mondjuk nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy ez kiderüljön :) Manapság aki torrentezik, az nem egy-két fájlt szed le véletlenszerűen, márpedig ennél bonyolultabb helyzetben már sokkal jobb egy torrent kliens. Viszont azoknál, akik nem ismerik, továbbra is be van kapcsolva ... (és ez nem is baj szerintem)

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.21. 22:40:36

csak az a gáz vele, hogy ugyanolyan körülmények között(seeder/lecher aránynál)mig egy utorrent eléri a max. sávszélességedet, addig az opera kb 10 kb-al szedi, legalábbis nálam, pedig volt 150seeder és csak 1 leecher. Szerintem azért, mert csak 3-4 emberhez kapcsolódik, ami kevés(Utorrent 40-50hez simán kapcsolodik). Ja és ami nagy hibája: Nálam volt olyan, hogy egyszerűen nem tud senkihez-semmihez kapcsolódni TÖBB percig(és néha a torrent fájlban az ékezeteket nemtudja kiolvasni sem)
És ha megállítasz egy félkész letöltést, bezárod az operát, majd kinyitod és folytatni akarod, akkor 0 százalékrol hirtelen visszaugrik kb oda, ahol befelyezted és ekkor megőrül a számlálója, azt irja ki, hogy már csak 5másodperc....mert a hesselést töltésnek fogja fel, DE az nem AZ. Aztán szépen csak nő és nő a hátralevő idő...amig egyszer csak meghal a visszaszámlálója. Szóval azért ezek eléggé gázok..

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.31. 18:21:54

Ezt nézzétek meg: users.atw.hu/bartosslajos/letoltes/download.php?fname=./opera/hiba2.avi

(Ha nem müködik a közvetlen letöltés, akkor: bartosslajos.atw.hu/letoltes/
és ott az opera mappa/ és hiba2.avi)
Na feltünik a kis bug, hiányosság, vagy valami hasonló...?

Kingfisher 2007.01.31. 20:30:22

Azon kívül, hogy az egész video egy nagy szürkeség, semmi egyéb :P

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.31. 21:54:16

Próbáld meg valami rendes médialejátszóval :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.31. 22:04:37

Én láttam, holnap veszek fel rá hibát.

KingFisher 2007.02.01. 01:08:05

VLC-nél normálisabb kevésbé akadhat.

opera10 2007.02.01. 11:18:29

hát én pedig kapásbol kettőt is tudok:mplayer,jetaudio

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.01. 13:48:00

na fejezzétek be :)
szerintem csak egy codec hiányzik, és akkor tökmindegy, hogy milyen lejátszó (jó tudom, van amiben benne van).

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.01. 21:55:15

Na... sikerült az opera wiki oldalán található sajátgombok nagy részét lefordítani: bartosslajos.atw.hu/comment.php?comment.news.14
süti beállítások módosítása