Magyar Opera

Widget és előnézet az új Operában

Opera widgetek

Az Opera 9 első előzetese fölött már eléggé eljárt az idő, lassan elérkezett az ideje a következő előzetes megjelenésének. A közben megjelent (nem publikus) előzetesek igen instabilak voltak, mindennapos használatra pedig teljesen alkalmatlanok, mivel minden indítás után max. 5 perccel biztosan kifagyott mindegyik. Így aztán a következő előzetes várhatóan csak akkor jelenik majd meg, ha sikerül egy elég stabil verziót előállítani.

Az új előzetesben az Opera Watch szerint két jelentősebb újdonság is lesz: az egyik az ún. widgets (szó szerint eszköz, szerszám), ami nagy vonalakban a Firefox kiterjesztéseinek feleltethető meg. A widget egy olyan kis program, ami a böngésző motorját használja, és futhat a böngészőben vagy azon kívül is. Mindenesetre elképzelhető, hogy az Opera ezzel a módszerrel válaszol a Firefox kiterjesztéseire. Mivel az Opera alapból tartalmazza a Firefox kiterjesztéseinek zömét, így nagyrészt az olyan hiányosságokat lehet majd ezekkel pótolni (vagy javítani), mint az időjárás megjelenítése, zenelejátszás böngészőből vagy a reklámok hatékonyabb tiltása.

Előnézet a füleken

A másik újdonság a fülek előnézete, amely hasonló ahhoz, mint a napokban megjelent Internet Explorer betában található előnézet. Az Opera viszont nem egyszerre mutatja az előnézeteket egy külön ablakban, hanem minden fülre külön, amikor az egeret a fül fölé visszük. Bár nem egy forradalmi újítás, kétségtelenül hasznos lehet az új funkció.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr594739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2006.03.10. 14:05:03

"az Opera alapból tartalmazza a Firefox kiterjesztéseinek zömét"

Haha, valótlan dolgokat azért nem kéne állítani :)

Anonymous 2006.03.10. 14:05:46

Haha. :)
Nem számoltam és nem hasonlítottam össze, de könnyen lehet, hogy mégis a "zömét" a jó kifejezés. De ha netán mégsem, akkor is a "jó részét" mindenképpen.

Anonymous 2006.03.10. 14:06:23

Akkor se lenne igaz. Egyszerűen csak a tényeket kell megnézni. Hivatalos oldalon Firefox-hoz 1000-nél több kiterjesztés van. Azokat, amiket az Opera tud kb. 20 kiterjesztéssel meg lehet oldani. Van is egy ilyen oldal, ami ezeket felsorolja. (persze van 1-2 funció amit nem lehet így)

Mindenesetre a 20-at nem nevezném az 1000+ zömének, jó részének. Persze azt írhatnád, hogy legfontosabbakat tudja, de sajnos az se lenne igaz, mert a Firefox kiterjesztés Top 10-ben lévőket se tudja az Opera.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.10. 14:07:05

Nincs értelme ezen vitatkozni. A Firefox és az Opera különböző nézeteket képvisel. Megnéztem a top 10 kiterjesztést, számomra egyik sem volt fontos, viszont nem szeretem azt, hogy telepítés után még órákig kell szórakozni a Firefox-szal, amíg normálisan működik. Így aztán _számomra_ a "zömét" kifejezés megfelelőnek tűnik. Vedd figyelembe, hogy ez csak az én véleményem.

Anonymous 2006.03.10. 14:07:37

Jó, persze a saját blogodon azt írsz amit akarsz, azért írtam mert ez nem olyan ami szubjektív dolog, ezért nem alkalmazható rá a "számomra", a tényeket meg leírtam fent. Kb. mintha azt írtad volna, hogy Magyarországon lakik a kínaiak zöme, de te tudod.

kgyt 2006.03.10. 14:08:09

Mikor fogják végre fel a tisztelt kollégák, hogy a Firefox és az Opera nem ellenségei egymásnak?
Nekem mindkettő kell. Operát használok, de ha nem lenne csak Opera, akkor nem lenne verseny sem, nem lenne miért javítani a programot.
Így sokszinű és szép a világ.

kgyt 2006.03.10. 14:08:41

Lásd a Firefox.hu szemléletét:
Operát használ? Próbálja ki, miben nyújt mást a Firefox!

Anonymous 2006.03.10. 14:09:19

Ha minden igaz, holnaptól letölthető a labs.opera.com-ról. Lesz benne BitTorrent támogatás, nem teljesértékű kliens, de az átlag felhasználóknak elég.
Firefox fanoknak pedig mért kell fikázni az Operát? Ha szerelmes vagy a böngésződbe az k.rva nagy gáz. Használd és kész, ne próbáld megtéríteni az embereket, ez a gusztustalan, erőszakos reklámkampány kezd hasonlítani az MS módszereire, szerencsére a linuxos társadalom nem így áll a dolgokhoz, talán a wines firefoxosok ilyenek?

zsiger 2007.02.04. 11:26:35

csak opera srácok ! :D
süti beállítások módosítása