Megjelent az Opera 37 stabil kiadása (37.0.2178.32)

Nekomajin | 2016. május 4.

A 37-es verzió legnagyobb dobása kétség kívül a beépített tartalomblokkoló. Ezt a Beállításokban be kell kapcsolni, hiszen alapértelmezetten nincsen. Az Alapbeállítások illetve az Adatvédelem és biztonság oldalon is megtaláljátok. Bekapcsolás után a címsáv jobb szélén egy kis pajzs alakú ikon jelenik meg. Erre kattintva lehet megnézni a statisztikákat, és itt lehet az adott oldalt fehérlistázni is. A tartalomblokkoló működéséről és az Opera stratégiájáról bővebben is olvashattok majd egy külön bejegyzésben, a tervek szerint még ezen a héten.

Meglepetésként jelent meg a béta kiadásba a mozgatható videónézegető, ami olyan jól sikerült, hogy rögtön bekerült a stabilba is. A HTML5 alapú videólejátszóknál egy kis lebegő ikonra kattintva a videót ki lehet emelni egy külön keretbe, amit aztán bárhová mozgathatunk a képernyőn, akár az Opera programablakán kívülre is. A lejátszó valószínűleg fejlődni fog a következő verzióban, mert most még elég fapados, de amire kitalálták, arra már most is használható.

Apróság, de sokaknak fontos lehet, hogy a kezdőlapról most már el lehet rejteni a + gombot. Ehhez a kezdőlap beállításainál (jobb felső sarok -> fogaskerék) kell kipipálni a megfelelő opciót.

Ha már a belső lapoknál tartunk, akkor meg kell jegyezni, hogy végre az összes fontos belső lap megkapta az egységes dizájnt. Továbbá a főmenüben is történt egy újabb ésszerűsítés a kiegészítőkkel kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy az Opera hivatalosan a 36-os verzióig támogatta a Windows XP-t és Vistát. Nem csak a terméktámogatás szűnt meg, hanem a programkódból is kikerültek bizonyos részek, így a 37-es verziót már telepíteni sem lehet az említett operációs rendszerek alá.

A 37-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

VPN? Proxy? Mi van?

VPN
Nekomajin | 2016. április 23.

Az Opera rövid időn belül a második olyan funkció böngészőbe építését jelentette be, amit az internetezők különböző szolgáltatások és bővítmények formájában már rég óta használnak. A tartalomblokkoló után azonban a VPN szolgáltatás is valahol tabunak számít a tartalom előállítók és közvetítők szemében, hiszen mindkettő olyan technológiai korlátokat dönt le, amire az üzleti modellek épülnek.

Bátor húzás, vagy öngyilkosság? Ki fog derülni. Ebben a bejegyzésben viszont arról lesz szó, hogy a címben említett két fogalom mit is takar, és hogyan jelenik meg ez az Operában.

VPN

A Virtual Private Network (magyarul virtuális magánhálózat) egy számítógépes hálózat. Attól virtuális, hogy a felépítésében részt vevő számítógépek között nincs külön fizikai kapcsolat (nincs külön vezeték), hanem egy másik hálózaton (az interneten) belül alakítanak ki szoftveresen egy elkülönített kisebb hálózatot. A "magán" jelzőt pedig azért kapja, mert a virtuális hálózaton közlekedő adatokat a számítógépek titkosítják, hogy a külvilág számára ne legyenek érthetők.

Nézzünk egy hétköznapi példát! Legyen minden lakás egy számítógép, a posták a szerverek, a postások pedig a hálózat (a vezeték), és nevezzük el ezt az egészet internetnek! Ha Jancsi ír egy rejtjelezett levelet, és megkéri a postást, hogy ha már úgyis arra jár, vigye el azt a levelet Juliskának, akkor köztük kialakul egy virtuális magánhálózat. Lehet, hogy a postás nem jár arra, amerre Juliska lakik, ezért odaadja a levelet egy másik postásnak, de az üzenetet csak Juliska fogja érteni, mert csak ő és Jancsi ismerik a rejtjelet. Az is lehet, hogy a postás beteszi a levelet a táskájába a többi közé, de soha nem kerül rá bélyeg, ezért nem lesz feladva, így nem képezi részét a hivatalos postaforgalomnak.

Proxy

Proxy (magyarul megbízott) szervernek nevezzük azt a számítógépet (vagy programot), ami egy hálózaton belül két másik számítógép között közvetít. A proxy-k az internet működésének alapvető feltételei, hiszen a hálózatra kapcsolód több milliárd számítógép általában csak egy vagy néhány másik számítógéppel áll közvetlen kapcsolatban. Az összes többit csak proxy-k sorozatán keresztül képes elérni.

Az előző példához kapcsolódva, ha Jancsi és Juliska közel laknak egymáshoz, és a postás személyesen viszi el a levelet Juliskához, akkor nincs szükségük proxy-ra. Ha viszont messze laknak egymástól, és Jancsi feladja a levelet a postán, akkor minden olyan postahivatal proxy-vá válik, ahol az a levél út közben megfordul.

A fenti példákból látszik, hogy bár a VPN és a proxy technológiailag két teljesen különböző fogalom, a gyakorlatban mégis sokszor összefonódnak.

Az Opera beépített VPN-je

A csütörtöki bejelentés után hamar megjelentek olyan cikkek, amik azt bizonygatták, hogy az Opera csak egy sima proxy szolgáltatást nyújt, aminek semmi köze a VPN-hez. Az egész csak marketing szöveg. Ebben van is valami, hiszen az Opera nem fogja a gépünkön átfolyó összes hálózati forgalmat kezelni, csak azt, amit az Opera generál. Így ha egy másik böngészőt, torrent klienst, FTP-t vagy bármilyen más hálózati programot használunk, annak az adatai továbbra is a publikus interneten fognak utazni.

Ugyanakkor az Opera proxy szerverei és a böngésző között titkosított kapcsolaton keresztül folyik az adatáramlás, és a külvilág felé álcázzák a valós IP címünket és a földrajzi elhelyezkedésünket. Ennek következtében amint eléri az adat az Opera valamelyik szerverét, onnantól kezdve követhetetlenné válik, hogy pontosan melyik felhasználóhoz jut el, kívülről pedig nem lehet megállapítani, hogy ki kérte. Ezt az egészet az Operánál "böngésző VPN"-nek nevezik.

A fenti példáknál maradva ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a gonosz boszorkány kap egy levelet, akkor nem fogja tudni, hogy azt Jancsi vagy Juliska küldte, csak azt, hogy melyik postahivataltól érkezett. Ha viszont a boszorkány válaszolni akar a levélre, akkor azt a postának kell címeznie, ahol a levelet kézbesítés előtt rejtjelezik, hogy ha valaki kirabolja a postást út közben, akkor se tudja elolvasni azt.

A nyilvánvaló marketing húzáson túl azonban azt is meg kell jegyezni, hogy ezzel a fogalmi csúsztatással nem az Opera állt elő. Számos bővítmény létezik mind a Gecko, mind a Chromium alapú böngészőkhöz, amik ugyanezt a funkciót valósítják meg, és ugyanúgy VPN-nek nevezik magukat.

Hogy mi szükség volt arra, hogy ezt beépítsék a böngészőbe, meg egyáltalán mire jó ez az egész? Erről bővebben majd akkor, ha a funkció megjelenik a stabil kiadásban. :)

38 developer, második frissítés (38.0.2205.0)

Nekomajin | 2016. április 21.

Főbb újdonságok

 • Beépített, ingyenes VPN szolgáltatás (Az Adatvédekem és biztonság lapon lehet bekapcsolni a Beállításokban)
 • Lebegő videó ablak (a múlt heti bétából)
 • Saját adblock listák importálása (Haladó beállítás)

További újdonságok

 • A gyorshívó elemeit mostantól nem lehet véletlenül törölni. A bezáró gomb helyén egy menü gomb van.
 • A navigációs sávra bekerült a Bővítmények ikonja is

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 38 developer (38.0.2190.0)

Nekomajin | 2016. április 5.

Főbb újdonságok

 • Megújult a Hírolvasó beállítási oldala. Sokkal részletesebben lehet szűrni a mintegy 8000 választható hírforrás tartalmában, viszont RSS csatornákra még mindig nem lehet feliratkozni.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A tartalomblokkolóba saját listákat is fel lehet majd venni, és evileg a manuális elemblokkoló is készül.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi 1.0.435.22 – hibajavítások és reggeli

Med1on | 2016. március 31.

A stabil kiadás előtt elsősorban a magasabb prioritást élvező hibákat semlegesítik.

vivaldi_1_0_435_22.jpg

Könnyen elképzelhető, hogy már jövő hét kedden elkészül az 1.0-s verzió, ugyanis a Vivaldi alapítói közül ketten (Jon és Tatsuki) reggelivel összekötött beszélgetésre hívják a nagyérdeműt – az összejövetel Palo Altóban, a Skandináv Innovációs Házban lesz.

Az aktuális bejegyzésben a fejlesztők a fentieken kívül megemlítették, hogy (magyar idő szerint) április 1-jén  éjjel 4 órakor a Vivaldi.net karbantartás miatt nagyjából 30 percig elérhetetlen lesz.

Letöltés (1.0.435.22)

Opera 37 béta (37.0.2178.4)

Nekomajin | 2016. március 31.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • Beépített tartalomblokkoló (A 38-as verzióban további fejlesztések, például saját listák használata várható.)
 • További opciók a kezdőlap testreszabására
 • A belső lapok dizájnja
 • Lehetőség az Opera értékelésére (bővebben később)
 • Néhány szinkronizációs javítás
 • chrome.topSites API
 • A Google Certificate Transparency technológiájának implementálása

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • 64 bites Windows összeállítás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi 1.0.435.5 – küszöbön a végleges

Med1on | 2016. március 30.

Hamarosan elkészül a Vivaldi első stabil kiadása, a napokban már az utolsó simításokat végzik a fejlesztők. A mai előzetesben javult az importálás az Opera 12 böngészőből – most már a mesterjelszóval védett jelszavak importálása is támogatott –, ezenkívül ismét működnek a bookmarkletek. A további részletek a kiadási jegyzékben olvashatóak, melyet ide kattintva találhatunk meg.

A hivatalos bejegyzés a fentieken kívül megerősíti, hogy az 1.0-s kiadás után is ugyanúgy folytatódik majd a munka, mint eddig. A gyakorlatban ez feltehetően azt jelenti, hogy továbbra is heti rendszerességgel érkeznek az előzetes verziók különféle javításokkal és új funkciókkal.

Letöltés (1.0.435.5)

Megjelent az Opera 36 stabil kiadása (36.0.2130.29)

Nekomajin | 2016. március 15.

A 36-os verzió elsősorban vizuális újdonságokkal jelentkezik, amik egyben a böngésző használhatóságát is növelik.

Megújult a kezdőlap. Nem csak letisztultabb lett, de a tartalma is testreszabható. A jobb felső sarokban található fogaskerék ikonra kattintva egy panel nyílik, ahol könnyedén választhatunk az összetevők között. Akkor lesz igazán jó dolgunk, ha a Beállításokban a Haladó beállítások engedélyezve vannak. Ezzel egyidőben a navigációs sáv átkerült a bal oldalra, és az említett panelen ennek a tartalma is szabályozható lesz a következő verzióban bizonyos keretek között. (A + gomb eltávolítása is a 37-esben jön.)

Végre elkészült a teljes Window 10 integráció, és ez sem merül ki a megjelenésben. Érintőképernyőt használva a böngésző megnöveli az eszköztárak és a helyi menük méretét, egy dedikált gombbal pedig könnyen válthatunk teljes képernyős nézetre. A Beállításokban pedig azt is engedélyezhetjük, hogy a programablak átvegye a rendszer színsémáját.

További újdonság a "bővítmény bújtató" az eszköztáron. A Firefox megoldásához hasonlóan, ha túl sok gombot pakolunk az eszköztárra, akkor azt, ami nem fér ki, egy lenyíló listába pakolja. Egy kicsit több helyünk lesz viszont az eszköztáron, mert a szinkronizálás gombja már csak akkor jelenik meg, ha valami hálózati probléma lép fel.

SZERK: Javították a Chromium hibát is, úgyhogy mostantól van finom görgetés!

A 36-os verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi bemutató

Nekomajin | 2016. március 12.

Emailben kaptunk egy részletes bemutatót a jelenleg 3. béta kiadásánál tartó Vivalvi böngészőről. Kellemes olvasást!
A cikket köszönjük Sárkánybaby-nek.

Úgy gondolom, sem a Vivaldit, sem a Vivaldi csapatát nem kell bemutatnom senkinek, de talán nem árt, ha így több, mint egy évvel a legelső megjelenés (és a harmadik béta) után ténylegesen beszélünk egy kicsit Jon von Tetzchner új böngészőjéről.

Nem egyszerű művelet egy csokorba szedni a Vivaldi funkcióit, napestig lehetne sorolni a részleteket.
Azért én megpróbálkozok összefoglalni a lényeget.

Gyorshívó

A legelső dolog, ami szembejön, ha az ember megnyitja a böngészőt. A Vivaldi gyorshívója nagyon hasonlít az Opera (legyen az 12 alatt vagy fölött) gyorshívójára. Több gyorshívó mappa készíthető, vagy létező mappa alakítható azzá. Mivel a gyorshívó lapok maguk speciális könyvjelzőknek tekinthetők speciális mappákban, így a felvételük is a címsáv könyvjelző ikonján keresztül zajlik, ahol explicit módon kell megadni a (tetszőleges) gyorshívó mappát. (Vagyis közvetlenül "felvétel gyorshívóként" opció nincs.)

Erről az oldalról elérhető továbbá a standard Chromium előzménylista, és a Vivaldi könyvjelzőkezelője.

A gyorshívó beállításait (háttér, viselkedés, stb) a V gomb -> Eszközök -> Beállítások -> Induló oldal alatt lehet megváltoztatni. A lapok elrendezésére vonatkozóan vajmi kevés beállítás van, úgyhogy aki irtózik a görgetősávtól a gyorshívóban, annak javaslom a kezelőfelület skálázását és/vagy a mappázást.

Könyvjelzők

Ha már megemlítettem, akkor jöjjön a könyvjelzőkezelő. Ezt a funkciót háromfelől lehet elérni: a gyorshívóból, menüből (V menü -> Eszközök -> Könyvjelzők), vagy az oldalsávról. Az elmentett lapokhoz menthető cím, leírás, becenév, és előnézeti kép is. Előbbi háromra keresni is lehet (több-kevesebb sikerrel, a fejlesztések folyamatosak), és rendezhetőek tetszőleges sorrendben.

Speciális könyvjelző mappák a gyorshívómappák és a kuka mappa. Ez utóbbi jelenleg művel érdekes dolgokat (pl felvehető bele és a kukázott mappákba is új könyvjelző), de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető, és odafigyelés nélkül sem jár feltétlenül összeomlással vagy adatvesztéssel.

Aki a könyvjelzősort részesíti előnyben az oldalsáv fájával szemben, az kijelölhet egy mappát a címsor alá (az igazán elvetemültek pedig akár a teljes gyökeret beállíthatják könyvjelzősornak a Beállítások -> Megjelenítés alatt).

Egyelőre sajnos a könyvjelzők és személyes adatok exportálására nincs lehetőség, de tud importálni az Operából (12 és fölötte), Chrome-ból, Internet Explorerből, Vivaldiból és egyszerűen HTML fájlból.

Fülek

A Vivaldi gyöngyszeme, tuli-virágszála, legfőbb éke a fülek kezelése. Aki jobb szereti a füleket oldalt, esetleg az ablak alján tudni, annak a Vivaldi telitalálat. Visszatért a fülcsoportosítás, amely akár automatikusan egy csoportba foglalja a hasonló oldalakat. A fülcsoportokat mozaikosan is el lehet rendezni, így több oldalt tarthatunk egyszerre szemmel.

A fülek zárolására lehetőség van, ezek mind a fülsáv elejére (vagy éppen tetejére) ugranak a már megszokott módon. Viselkedésük is választható: az újonnan nyitott fül pozíciója, bezárásuk vagy bejárásuk sorrendje módosítható, mindenki megtalálja a számítását.

A kukagomb visszatért, a bezárt lapok a megszokott módon újranyithatóak. A dolog szépsége, hogy egy frissen nyílt böngészőből is megnyithatóak a korábban bezárt lapok, sőt a bezárt ablakok az azokhoz tartozó fülekkel együtt.

Oldalsáv

A funkció, ami alanyi jogon a legelső snapshot óta velünk van. Jelenleg csak négy gomb foglal itt helyet, a már említett könyvjelzőkezelő, a letöltéskezelő, a jegyzetek gombja és webpanel gomb.

A letöltéskezelő bár nem olyan kifinomult és szép, mint az O12 letöltések lapja, de a célnak megfelel. Beállítható a viselkedése, letöltésnél vagy automatikusan megadott helyre (alaphelyzetben ez ugye a letöltések mappa) kerül a fájlunk, vagy rákérdezhet a böngésző, mit szeretnénk kezdeni vele. A letöltéskezelőben lehetőség van keresni fájlnévre, a letöltések maguk pedig leállíthatóak, újraindíthatóak, eltávolíthatóak, az elkészült lista pedig törölhető.

A jegyzetek funkciója sokaknak ismerős lehet, bár némileg változott. A linkelt jegyzetek az elmentett szövegek mellett a tételhez fűzött linkeket is megnyitják. Képernyőmentések is lőhetők a szöveg mellé, mappázás lehetséges, a keresés itt is támogatott. Különböző oldalakon elmenthetőek a szövegkijelölések, de mivel ezekben a beépített jegyzettömbökben elég nagy mennyiségű adat tárolható, így sajnos már nem illeszthetőek be keresőmezőkbe.

Kuka is van, bár a könyvjelzőkhöz hasonlóan ez is egy speciális mappa a maga mindenféle furcsa bogarával együtt.

A webpanel viszont újdonság: kis felületre, a böngésző oldalán nyitható egy oldal, ami lapváltáskor is nyitva marad. Mivel ez a mobilos oldalakkal a legszebb, ezért célszerű vagy egyből mobil URL-t megadni, vagy a panelen átváltani mobilos felületre.

Az oldalsáv megjelenítési és viselkedési beállításait a Beállítások -> Panel, illetve helyi menüből lehet elérni.

Címsáv

Pár szó erről is. A szokásos vissza-előre gombok mellett előre és továbbtekerésre is lehetőség van (természetesen kikapcsolható), persze csak azokon az oldalakon, amik támogatják ezt a lehetőséget. A jó öreg home gomb is tiszteletét teszi, a jobb szélen pedig választható motoros keresősáv és a kiterjesztések gombjai vannak.

Billentyűkombinációk, egér gesztusok

A billentyűzongoristák nem fognak csalódni, a böngésző nagyja elérhető és bejárható kizárólag billentyűkombinációk használatával, melyeket természetesen módosítani is lehet. Akinek az egér áll inkább a kezére, annak a gesztusok hozhatnak könnyebbséget a kezelésben.

Egyéb extrák

A korábbról ismert kulcsszavas keresés a Vivaldiban is megjelenik, sőt két kattintással újak is felvehetők az adott keresőmezők helyi menüjéből.

A Chrome kiterjesztések csont nélkül működnek Vivaldi alatt is. Elérni ezeket a V menü -> Eszközök -> Kiterjesztések menüpont alatt lehet.

Az F2-vel nyitható gyorsparancsok ablakban kereshetünk a parancsok és a megnyitott ablakok között.
Az állapotsoron beállítható az aktuális lap mérete, megjelenése (képek, módosított CSS).

A böngésző ezen túl rendelkezik jelszókezelővel, 49 különböző nyelven (többé-kevésbé) beszél, a GUI különféleképpen módosítható (a bátrabbak és elszántabbak akár a forrás CSS-t is megpróbálhatják bütykölni), támogatja a finom görgetést, a privát böngészést, a háttérben levő füleken megjelenik a betöltősáv, beállítható rájuk az olvasatlan jelzés, ezeket lehet hibernálni is, és a munkamenetek menthetőek, betölthetőek.

És mit hoz a jövő?

Várható a beépített levelező program is M3 néven, ami fejlesztés alatt van, de látni valószínűleg csak a stabil verziót fogjuk. Tervben van a Sync is, ami a személyes adatokat mentené felhőbe, hogy onnan minden eszközünk elérje azokat. Tetzchner szeretne majd fejleszteni a mobil-tablet piacra is, de addig nagyon-nagyon sok víznek kell lefolynia még a Dunán.

Bár bétáról van szó, szerénységem két kezén meg tudja számolni, hogy hányszor omlott össze a program az elmúlt év alatt. A Vivaldi gyorsasága látványosan sokat fejlődött ez időszakban, öröm nézni a rohamos fejlődését.

Jelenleg két csatornán folyik a fejlesztés, a béta megjelenések kikerülnek a hivatalos Vivaldi oldalra is (http://vivaldi.com), míg a snapshotok a hivatalos blogon (http://vivaldi.net) kerülnek közszemlére a teljes, és sokszor igen terjedelmes changelog kíséretében.

A Vivaldi letölthető Windowsra, Mac-re és Linuxra, a szivárvány minden bitjében. Ez utóbbi esetben RPM és DEB csomagokat lehet leszedni a hivatalos oldalról, de érdemes szétnézni az adott disztribúció repository-jában.

37 developer, második frissítés (37.0.2163.0)

Nekomajin | 2016. március 10.

Főbb újdonságok

 • Beépített reklámblokkoló
  • Miután a beállításokban bekapcsoltad, a címsáv jobb oldalán egy ikon jelenik meg. Erre kattintva lehet az adott oldalon engedélyezni a reklámok blokkolását.
  • A blokkolás még azelőtt megtörténik, hogy a böngésző elküldené a kérést a szerver felé, ezért a mérések alapján 45%-kal gyorsabban működik, mint Chrome×AdblockPlus kombót használva.
  • A reklámblokkoló az EasyListet és az EasyPrivacy-t használja. Egyelőre saját listákat nem lehet hozzáadni, viszont az EasyListen lévő oldalak lehet fehérlistázni.

További újdonságok

 • 64 bites kiadás Windows rendszerre is. (Egyelőre erősen kísérleti jelleggel.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (22) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) developer (27) dragonfly (25) előzetes (338) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (19) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (24) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) Vivaldi (9) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők