Opera 12.17

Nekomajin | 2014. április 23.

Az előző bejegyzésben megénekelt OpenSSL hiba miatt a régi Windowsos Opera kapott egy biztonsági frissítést. A hiba csak és kizárólag a Windowsos kiadás automatikus frissítőjét érintette, ezért a Maces és Linuxos kiadás nem frissül.

A hiba javítása közben találtak egy másik biztonsági rést is, ami viszont csak egy attól független Windowsos hibával együtt volt kihasználható, ráadásul még egy érvényes Opera tanúsítvány is kellett hozzá. Természetesen ezt is javították.

Az új verzió telepítése ajánlott!

A Heartbleed bug és az Opera

Bizonyára mindenki hallott már az OpenSSL szolgáltatás Heartbleed nevű sebezhetőségéről az elmúlt napokban. A technikai részletekbe nem megyünk bele. A hiba lényegét jól összefoglalja ez az xkcd comic strip.

Felmerül a kérdés, hogy az Opera böngésző milyen téren érintett. Átlagos felhasználók szempontjából a rövid válasz az, hogy sehogy. Ennél azonban kicsit részletesebb a jelentés, ami az Opera blogján jelent meg.

A régi Opera (Presto) használta ugyan az OpenSSL-t, de azt a modulját nem, amiben a sebezhetőség megjelent, így a Prestót használó programok (régi Opera, Mini, Mail) nem érintettek. Egyetlen kivétel van, a régi Opera automatikus frissítője, ami használta a hibás modult, viszont a program csak az Opera szervereihez csatlakozott, és több különböző azonosítást is használt, így a hiba kihasználása inkább csak elméleti lehetőség. Ennek ellenére valószínűleg lesz egy biztonsági frissítés a 12-tes verzióhoz.

Az új Opera (Chromium) asztali verziói nem használják az OpenSSL-t, így nem érintettek. Az Androidos és iOS-es verziók használják, de a régi Operához hasonlóan azt a modult nem, ami sebezhető, így szintén nem érintettek.

Összességében az Opera által gyártott böngészők nem sebezhetőek ezzel a hibával. Ez viszont nem vonatkozik a beépülőkre (pluginek). Azokkal kapcsolatban a gyártók (Adobe, Oracle, stb) az illetékesek.

Az Opera által nyújtott különböző webes szolgáltatások közül több is használta a hibás modult, de csak a beléptetés után, így a jelszavak ilyen szempontból biztonságban voltak. Azóta az Opera lecserélte a tanúsítványait. A külső féltől származó szolgáltatások esetében (blog, fórum) viszont az Opera nem tudja garantálni, hogy nem kerültek ki a jelszavak, ezért ezeken a helyeken érdemes cserélni.

22 Developer, első frissítés (22.0.1460.0)

Nekomajin | 2014. április 3.

A mai frissítés néhány bugfixen kívül egyetlen újdonságot hoz, ez viszont megérdemel egy külön bejegyzést. A mai naptól kezdve működik Windows alatt az úgynevezett csendes frissítés, vagyis amikor a böngésző megkerüli a Windows UAC védelmét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a böngésző úgy frissül, hogy észre sem vesszük. Nem dob fel figyelmeztetést sem. Ezzel együtt került be az a megoldás, aminek segítségével a böngésző nem tölti le a teljes telepítő fájlt, hanem annak csak bizonyos részleteit, amik frissültek.

A tesztelők és az érdeklődők kedvéért lássuk a részleteket! A csendes frissítés a Windows ütemezett feladatainak segítségvel valósul meg. Az Opera frissítésére szolgáló ütemezés rendszerindításkor, valamint minden nap egy adott időpontban fut le. Ezen felül, ha fut az Opera, akkor ellenőrzi, hogy az ütemezés rendben működik-e, és ha valamilyen oknál fogna nem így lenne, akkor megpróbálja manuálisan lefuttatni a feladatot. Ha még ez sem működne, akkor visszaáll arra a frissítési módra, ami eddig volt.

Ez természetesen csak akkor történik, ha admin jogosultsággal telepítjük az Operát. Ha mezei felhasználóként telepítjük, akkor az eddig megszokott frissítési mechanizmus fog működni továbbra is.

A csomagokra bontott frissítéssel kapcsolatban a fejlesztők megpróbálják kitalálni, hogy egy adott kiadásra melyik másik kiadásról fognak gyakran frissíteni, és ezekhez külön frissítő csomagokat állítanak össze. A többi lehetőségnél a teljes telepítő fog letöltődni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy annak az esélye, hogy erről a kiadásról a következő fejlesztői kiadásra sokan fognak frissíteni, elég nagy. Ezért erről a kiadásról a következőre készül egy frissítő csomag, és csak az fog letöltődni. Ennek a mérete természetesen előre nem ismert, de elképzelhető, hogy a ~30 megabyte-os telepítőből csak 1-2 megabyte-os csomagot kell letölteni. Annak az esélye viszont elég kicsi, hogy valaki erről a kiadásról közvetlenül a 23-mas verzió első fejlesztői kiadására fog frissíteni. Ha valaki mégis így tenne, akkor neki a teljes telepítő le fog töltődni, mind a ~30 megabyte.

Ismert hibák: Az opera:extensions és az opera:plugins oldalak üresek.

Teljes változáslista.

Letöltés: Windows/Mac

Végül pár szó a jövőről. Bruce Lawson hozzászólásai alapján a szinkronizálandó tartalmak körének bővítése jelenleg is zajlik. Azt nem árulta el, hogy éppen milyen elem(ek)et adnak hozzá, de jó esély van rá, hogy már ebbe a verzióba bekerül(nek).

Némi hozzászólás váltással sikerült azt elérni, hogy néhány kisebb kaliberű funkció bekerült a bugtrackerbe. Ez nem azt jelenti, hogy már ebben a verzióban biztosan meg is valósítják őket, de ez mindenképpen egy jelentős előrelépés. Ezek a funkciók a következők:

 • Animált gifek tiltása
 • Kilépés megerősítése
 • Helyi menükhöz további ikonok hozzáadása
 • Kiegészítő gombok átrendezhetősége
 • Címmező lenyitó nyilacska

Cats by Opera

Nekomajin | 2014. április 1.

Az iPadre szánt Opera, a Coast fejlesztői egy igen érdekes kezdeményezéssel álltak elő. Az érintőképernyő lehetőségeit kihasználva egy olyan felületet készítettek, ami tökéletesen illeszkedik a macskák testfelépítéséhez. A felhasználói felület több frissen szabadalmazott technológiát is tartalmaz:

 • A TongueTouch® a nyalással történő görgetés megkönnyítésére szolgál.
 • A PawPredict® egy olyan speciális fordítószoftver, ami képes URL címekké alakítani az inputot, ha a macskánk átsétál a tableten. A 34lkr34tottttt4<<<….uuuu kifejezést például villámgyorsan képes lefordítani a www.catnip4u.com címre.
 • A Catified Speed Dial külön a macskák számára összeállított gyorshívó bejegyzéseket tartalmaz, hogy házi kedvenceink minél gyorsabban elérhessék a kedvenc weboldalaikat.

A fejlesztés hátteréről Huib Kleinhout nyilatkozott:

Az interneten rengeteg dolog a macskák körül forog, mégsem létezik olyan böngésző, amivel a macskák ezt ki tudnák élvezni. Rádöbbentünk, hogy ezen változtatnunk kell. Az a munkánk, hogy böngészőt készítünk, aztán este a macskáinkkal játszunk. A macskáknak viszont apró mancsaik vannak, ezért nehezen tudnak velük pontosan navigálni. Mi azonban nem csak átméreteztük a felhasználói felületet, és bedobáltunk pár funkciót, hanem megpróbáltunk a macskák fejével gondolkodni. Úgy gondolom, hogy ez sikerült, és ennek az eredménye mától el is érhető a Cat Store-ban.

A terméket természetesen tesztelték is, az eredményeket pedig videó formájában foglalták össze:

A Cats by Opera jelenleg még nem elérhető az App Store-ban, de addig is be lehet szerezni a legközelebbi kisállat kereskedésből.

Opera 22 Developer (22.0.1457.0)

Nekomajin | 2014. március 31.

Nem kis meglepetésre, ma megérkezett a 22-tes verzió első fejlesztői kiadása. Lássuk az újdonságokat:

 • Csendes frissítés (A következő frissítéskor lép életbe.)
 • Kódolás menü (Már az előző verzióban is volt, nem?)
 • Új alapértelmezett témák
 • Chromium 35

Egyelőre ezek tesztelhetők, a teljes változáslista viszont olyan bejegyzéseket tartalmaz, ami alapján még ebben a verzióban várható Mac-re is az online telepítő, valamint a más böngészőkből történő importálás. Ezeken kívül a HiDPI mód fejlesztése is várható a fejlesztői hozzászólások alapján.

Letöltés: Windows/Mac

Opera 21 Next (21.0.1432.31)

Nekomajin | 2014. március 28.

Az általam vártnál hamarabb érkezett meg a 21-es verzió a Next csatornára. A következő hetekben tulajdonképpen egy újdonság polírozása várható. Az Aura beépítése a fejlesztők szerint a legnagyobb lépés volt a Chromiumra történő átállás óta. A gyakorlatban ez úgy fog megmutatkozni, hogy a felhasználói felület sokkal "simább" lesz, az animációk pedig gyorsabbá válnak.

Egy apróságot azért sikerült becsempészni még ebbe a verzióba. A haladó szintű beállítások között mostantól megtalálható a teljes URL mutatás kapcsolója.

A teljes változáslista az ilyenkor megszokotthoz hasonlóan elég rövid.

A 22-tes verzióban nagyobb hangsúlyt kap majd a HiDPI funkció. Hogy azon túl miket kapunk még, azt jelenleg nem tudni.

Letöltés: Windows/Mac

Opera 20.0.1387.82 frissítés

Med1on | 2014. március 20.

A fejlesztők ismét frissítették a stabil csatornát, ezúttal egy stabilitást érintő problémát sikerült orvosolni. Az új kiadás Chromium 33.0.1750.154 alapokon nyugszik. A frissítés automatikusan lezajlik, de a biztonság kedvéért lent megtalálhatjátok a programra mutató linket.

A teljes változáslistát ide kattintva tekinthetitek meg!

Letöltés: Windows/Mac

Opera Mini 8

Nekomajin | 2014. március 12.

A jó hír az, hogy jelentős frissítést kapott a népszerű mobilos kliens. A rossz hír az, hogy ez jelenleg csak a natív BlackBerry-s és a Java-s kiadásokat érinti. Androidra és iOS-re továbbra is a 7.5-ös illetve a 7.0-s verzió érhető el. Windows Phone-ra pedig jelenleg nem készül natív kiadás.

Lássuk, hogy mi változott:

 • Alapos átalakításon esett át a felület. (Képek a Mobile Team blogján.)
 • A privát böngészés funkció hasonló módon működik, mint az asztali kiadás esetében. A kliens nem ment személyes adatokat a telefonra.
 • Az éjszakai mód funkció segítségével szabályozni lehet a kijelző fényerejét. Néhány készülék ugyanis nem tudja ezt magától megoldani.
 • Javítottak a fülek kezelhetőségén azokon a készülékeken, amik fizikai gombokkal rendelkeznek.

Bár az Opera egyedülálló tömörítési technológiája már az asztali és mobil kiadásokban is elérhető, ezen a téren a Mini nyújtja a legkiemelkedőbb értéket. Akár 90%-os csökkenés is elérhető az adatforgalomban, köszönhetően annak, hogy a weblapok feldolgozását az Opera szerverei végzik. A telefonra telepített kliens már egy speciálisan átalakított weblapot kap, ami nem csak kisebb méretű, de a feldolgozása is kevesebb erőforrás igényel, így a gyenge hardverrel ellátott készülékeken is gyors böngészési élményt nyújt.

Letöltés: BlackBerry/Java

21 Developer, harmadik frissítés (21.0.1432.5)

Nekomajin | 2014. március 12.

Megérkezett az eheti frissítés. Látványos újdonságokat nem hoz, viszont a nyomásnak eleget téve, a fejlesztők kiemeltek néhány igen érdekes fejlesztés alatt álló funciót. Mivel ezek még kísérleti fázisban vannak, a flags-ben kell őket engedélyezni.

 • #delay-onload: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő füleken nem futnak le az onLoad eseményhez rendelt szkriptek. A mérések szerint ez a funkció hozza a legnagyobb erőforrás megtakarítást.
 • #extended-lazy-session-loading: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő fülek közül előre megadott számú (ez jelenleg 2, de még nem végleges) fog betöltődni. Amint az egyik fül betöltött, egy másikat kezd el tölteni a böngésző. (Ez a funkció csak akkor működik, ha a #lazy-session-loading engedélyezve van.) Összességében a teljes munkamenet visszaállítása több időbe telik, viszont jelentősen gyorsul a program indítás, és csökken a processzor használat.
 • #tab-hibernation: Ha egy háttérben lévő fül 40 másodpercen át inaktív (semmilyen hálózati műveletet nem folytat), akkor a rendszer felfüggeszti a fülhöz tartozó processzt, és kilapozza  a memóriából.
 • #session-tab-serialization: A böngésző bezárásakor a megnyitott lapok tartalmát kiírja a merevlemezre, és a következő indításkor onnan tölti vissza a lapokat, nem a szerverekről. Elsősorban az alacsony sávszélességgel rendelkező felhasználóknak lehet hasznos.
 • #restore-contenteditables-state: A böngésző visszaállítja a contentEditable=true tulajdonsággal rendelkező elemek tartalmát a lap frissítésekor vagy az előzményekből való megnyitáskor. (Ez gyakorlatilag a különböző input mezőket érinti.)

Külön hangsúlyozzuk, hogy ezek a funkciók még kísérleti fázisban vannak, ráadásul még alapértelmezetten tiltva. Az engedélyezésük után a böngészőt újra kell indítani.

A teljes változáslista nem túl hosszú. Kijavították az AdBlockot érintő hibát, viszont ismert hiba, hogy az újonnan felvett gyorshívó elemekhez nem generál előnézeti képet a böngésző.

Letöltés: Windows/Mac

Vivaldi Mail

Nekomajin | 2014. március 8.

Ahogy egy korábbi bejegyzésben ígértük, egy külön bejegyzést szentelünk a Vivaldi email szolgáltatás technikai részleteinek. A blog profilja ugyan az Opera céggel és termékeivel kapcsolatos, de a My Opera megszűnése után keletkezett űrt mi más is pótolhatná jobban, mint a Jon Stephenson von Tetzchner nevével fémjelzett szolgáltatás.

Az email fiók igénybevételéhez először regisztrálni kell a vivaldi.net oldalon. A portál által nyújtott szolgáltatásokról már volt szó korábban, ezért azokat most nem részletezzük, csak az email fiókot. Azt viszont éredemes megjegyezni, hogy a Vivaldi bizonyos mértékben moduláris felépítésű. Az alap funkciók mellé alkalmazásként telepíthetjük például a naptárat vagy a hírolvasót, amiket aztán a portálba beépülve használhatunk.

Az email fiók külön aloldalon érhető el. A szolgáltatás motorját a Roundcube nyílt forráskódú webmail kliens adja. A fontosabb technikai részletek:

 • Az email cím felhasználónév@vivaldi.net formájú.
 • Valódi álnevek (aliasok) nincsenek. A Gmailhez hasonlóan felhasználónév+álnév formában lehet nem valódi álneveket létrehozni.
 • Szűrőket jelenleg nem lehet létrehozni. Több szintű mappaszerkezetet viszont igen.
 • A fiók mérete 5GB.
 • Egy levél maximális mérete 35MB.
 • Naponta maximum 100 emailt lehet küldeni.
 • Az IMAP, POP és SMTP szerverek címe mail.vivaldi.net. A portszám sorban 993, 995 és 465.
 • A felület magyarul is tud, viszont magyar nyelvű helyesírás ellenőrzőt nem tartalmaz.
 • A levelek mozgatása illetve a csatolmányok feltöltése drag and drop módszerrel is működik.
 • Aláírás, címjegyzék, HTML szerkesztő, olvasási visszaigazolás valamint vCard importálás és exportálás van.

Fontos, hogy ezek az adatok a bejegyzés megírásának időpontjában érvényesek. A szolgáltatás még új, jelenleg is folyamatos fejlesztés és finomhangolás alatt áll. A naponta küldhető emailek száma, illetve az emailek mérete valószínűleg növekedni fog. A további tervekben szerepel a szűrők illetve a valódi álnevek bevezetése.

Regisztráció után érdemes átnézni a beállításokat, és felfedezni a felületet. Az alapértelmezett, Litecube nevű skin több rejtett panellel is rendelkezik, amik különböző adatokat és beállítási lehetőségeket tartalmaznak. Technikai szempontból a Vivaldi Mail jelenleg nem a legjobb szolgáltatás, de akinek megfelelnek a korlátozások, az egy nagyon kellemes felhasználói felülettel és rengeteg opcióval rendelkező email fiókhoz jut.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hozzászólások

 • Nekomajin: @Cawington: WOW, én ezt még sose láttam. Random bukkan elő? (2014.04.24. 22:59) Segítség az új Operához (v15+)
 • blash: @Darkcomet: s60-ra sem akarnak ujat kiadni mar, pedig van ott is javitanivalo, peldaul hogy egyre ... (2014.04.24. 17:55) Opera Mini 8
 • Cole1: Sziasztok! Azt nem tudjátok esetleg, hogy a sok jegyzetet, amit összegyűjtöttem azt hogy tudnám á... (2014.04.24. 17:28) Opera 12.17
 • Nekomajin: Dev frissítés is van. Csupa bugfix. (2014.04.23. 17:13) 22 Developer, első frissítés (22.0.1460.0)
 • Teddy Beer: www.youtube.com/watch?v=rEgCsc5HVsw&feature=kp (2014.04.23. 10:10) A Heartbleed bug és az Opera
 • AnonymusVersek: @CZAGA: Szia! Nem jó az új Opera.. Én is a 12-est használtam, és fogalmam sem volt róla, hogy í... (2014.04.13. 21:18) Segítség az asztali Operához

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) béta (9) beta (11) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (24) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (11) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (10) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (32) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (8) next (8) opera (27) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) pénzügyek (8) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (9) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők