Magyar Opera

Opera 44 béta (44.0.2510.73)

A béta csatornára került fejlesztések

 • Mac Touch Bar támogatás
 • Credential management API támogatás
 • A böngésző megakadályozza, hogy külső programok ismert malware-rel fertőzött oldalakat nyissanak meg

A fejlesztői csatornán maradt

 • A teljes Reborn projekt

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera "Reborn"

Nem, most nem egy újabb kísérleti projektről van szó. Bár kétségtelen, hogy a Neon fontos mérföldkő volt abban, amit most kapunk. A Reborn mindössze egy belső kódnév, amit minden bizonnyal sokat fogunk emlegetni a közeljövőben. Történt ugyanis, hogy az Opera egy radikálisabb átalakításba kezdett a felhasználói felület terén. A mostani csak egy újabb 44 developer kiadás (valószínűlg az utolsó a béta előtt), de kaptunk egy jelentős ízelítőt abból, ami a következő hetekben ránk vár. Lássuk!

 • Jelentősen átalakult a felület, ami egyértelműen a Windows 10 látványvilágához igazodik. Ezzel kapcsolatban már ki is tört a népharag. Sokunknak nem tetszik, hogy a böngésző nem illeszkedik natívan minden operációs rendszerbe.
 • A várva várt éjszakai mód is megérkezett. A Kezdőlap beállításai között lehet megtalálni.
 • A navigációs sáv teljesértékű, de (egyelőre) opcionális oldalsávvá változik. Bővítményeket jelenleg nem támogat, de talán ez változni fog a jövőben. Arról sincs hír egyelőre, hogy mi lesz az eddigi oldalsáv sorsa.
 • Végül azt is meg kell említeni, hogy az online telepítőben eszközölt változtatásoknak hála mostantól egy kattintás nélkül megy a telepítés. (A hagyományos telepítőben továbbra is megmaradtak a szokásos beállítási lehetőségek.)

Az első próba után eléggé radikálisnak hatnak a változtatások, de fontos kiemelni, hogy ez csak a legelső publikus kiadás egy várhatóan hosszabb folyamatban. A fentieken kívül egyelőre semmi mást nem árultak el a fejlesztők. Az valószínűnek tűnik, hogy a változtatások sora nem zárul le ennyivel.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 43 stabil kiadása (43.0.2442.806)

A 43-as verzió elsősorban a motorháztető alatti újításokat tartalmaz, amik ismét gyorsabbá teszik a böngészést. Az oldalak előtöltése egy kis trükkel működik. A böngésző mostantól naplózza a címsávba írt szövegeket, és a gyakoriság alapján megpróbálja kitalálni, hogy mit akarunk megnyitni. Ha úgy gondolja, hogy ez sikerült, akkor már azelőtt elkezdi betölteni a weboldalt, mielőtt megnyomnánk az entert. Ezt a funkciót természetesen ki lehet kapcsolni a Beállítások -> Adatvédelem és biztonság oldalon. (Az előtöltés hasonló az eddigi "Hálózati műveletek előrejelzése..." funkcióhoz, de most már nemcsak néhány hálózati műveletet hajt végre a háttérben a program, hanem az egész weblapot betölti.)

A Windows felhasználók egy másik újdonságnak is örülhetnek. A Visual Studio rendelkezik egy Profile Guided Optimalization (PGO) nevű funkcióval. Ennek segítségével a forráskód fordítása előtt be lehet állítani, hogy a kód melyik részét milyen mértékig optimalizálja a fordító. A fordítás során keletkező bináris kód egyes részeit így tovább lehet finomítani, ami gyorsabb működést eredményez. Felmerül persze a kérdés, hogy akkor miért nem csinálják ezt a teljes kóddal. Azért, mert az jelentős növekedést okozna a telepítő méretében és a memória használatban is.

Végül néhány apróság. Végre hajlandóak voltak megoldani a linkek normális kijelölésének lehetőségét. Mostantól tehát nincs szükség külön bővítményre ahhoz, hogy oldalra húzva az egeret kijelöljük, fel-le húzva pedig másoljuk a linkeket.

Az eddig használható opera:plugins belső lap egy Chromium frissítés miatt megszűnik. Emiatt a flash mellé a PDF olvasó kapcsolója is bekerült a Beállításokba. Illetve a könyvjelzők közül eltűnt a Besorolatlan könyvjelzők mappa. Akiknek van benne könyvjelző, azoknak nem törlődik, új telepítéskor viszont már nem lesz használható.

A 43-as verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Új blogdizájn - ötletbörze

Egy ideje foglalkoztat a dolog, hogy hozzá kéne nyúlni a dizájnhoz. Bár a mostani nekem nagyon tetszik, de van vele egy komoly probléma. A menü manuálisan van összeállítva a forráskódban, aminek két következménye van. Az egyik, hogy túl merev, macerás átalakítani, új kategóriákat bevezetni. A másik, hogy a mobil nézetben emiatt egyáltalán nem jelenik meg, a default mobilos menü meg üres.

Szeretnék komolyabban belenyúlni a menübe, hogy könnyen elérhetőek legyenek a rovatok, vagy éppen a különböző címkékhez tartozó írások. És jó lenne felvenni olyon külső linkeket is, amik hasznosak lehetnek az olvasóknak. Mindezt jól strukturálva.

Ezzel kapcsolatban szeretném a véleményeteket kérni. Leírom, hogy én mire gondoltam, és örülnék, ha kapnék építő jellegű ötleteket.

 • Minimál dizájn
  • Max egy grafikus fejléc (Nagyjából, mint most)
  • Semmi izgő-mozgó animációs csoda
  • Én a piros-ezüst színvilágot preferálnám, de akár ez a kék is maradhat
 • Két oldalsáv, emiatt szélesebb oldal (900-ról ~1200 pixelre növelve)
  • Az egyikben lenne a menü, valami fastrutúrában + keresés (A fejlécből teljesen kikerülne a menü)
  • A másikban legfrissebb kommentek, kiemelt hírek meg 1-2 egyéb doboz
  • Mit szólnátok egy Twitter dobozhoz?
 • Minél kevesebb egyéni hack, hogy a mobilos nézet is jól működjön

Opera Neon

Talán emlékeztek még rá, hogy kb. egy éve a Desktop blogon megjelent néhány információ azzal kapcsolatban, hogy az Opera egy merőben új elveken alapuló böngészőt fog fejleszteni. Azóta síri csend volt a téma körül, mígnem a mai napon hivatalosan is megjelent a Neon, az Opera koncepció böngészője.

Nem véletlen a kifejezés, ami az autógyártásból lehet ismerős. A Neon ugyan is nem egy új böngésző, csupán egy elgondolás, hogy mivé fejlődhetnek a böngészők a jövőben. Mint azok a futurisztikus autók, amiket időről időre kiállítanak egy-egy rendezvényen, de később sosem kerülnek gyártásba.

A Neon létezése azon alapul, hogy a világháló a klasszikus weboldalak helyett egyre inkább az interaktív, multimédiás alkalmazások irányába fejlődik, miközben a böngészők felépítése az elmúlt 20 évben lényegében nem változott. Ez részben azt jelenti, hogy rengeteg alkalmazást ma már a böngészőben futtatunk, amihez korábban külön asztali programokat használtunk. Másrészt gyakori, hogy egyszerre több dolgot is csinálunk a böngészőben, amihez a klasszikus lapfüles felület nem mindig előnyös. Ezen gondolatmenetek mentén készült el a Neon.

Forradalmi újítások(?)

A legszembetűnőbb újdonság az, hogy a Neon kezdőlapja teljesen átlátszó. Az asztali háttérképen jelenik meg a címsáv és a gyorshívók is. A bal oldalon egy oldalsáv, a jobb oldalon pedig a megnyitott fülek helyezkednek el. Az egész felület egy kissé rendezetlen íróasztalra emékeztet, ahol mégis megtalálunk mindent.

A megnyitott weboldalak lebegő ablakokban jelennek meg, amiket ráadásul egymás mellé is lehet rendezni, bár ezt nekem nem sikerült működésre bírni. A címsáv puritán, csak a dokumentumablak kezelésére szolgáló gombokat tartalmazza. Illetve a HTTPS-t használó oldalak esetében egy lakatot, amire rákattintva az oldalspecifikus beállítások nyílnak meg. Sajnos ezt a funkciót a titkosítatlan oldalak esetében a lakat hiánya miatt nem lehet előcsalni.

A lapfülekkel kapcsolatban van egy érdekes, de nagyon idegesítő dolog. A böngésző a használat gyakorisága alapján időnként magától átrendezi a fülek sorrendjét. Annál hasznosabb viszont, hogy a lapfülek ikonja az értesítéseket is mutatja. Továbbá a gyorshívó elemeit a jobb oldali fülsávra húzva is meg lehet nyitni a weboldalakat. (Ezt a normál Operában is lehet, de itt menőbb.)

Az oldalsávban néhány beépített alkalmazást találunk. Az első a megnyitott lapok zene- és videólejátszóit listázza. A panel segítségével bezárhatjuk, megállíthatjuk, vagy a videónézegetőben megnyithatjuk az egyes tartalmakat. A második egy képernyőmentésre szolgáló eszköz. Egyszerű húzással kijelölhetjük a megnyitott weblap egy részét, és egy kattintással el is menthetjük. Hová? A harmadik, Galéria nevű alkalmazásba. (Jegyzetek?) A negyedik alkalmazás a letöltéskezelő.

Az eddig részletezett funkciókon kívül az egész felületnek van egy futurisztikus hatása, ami részben az ide-oda pakolt elemeknek, részben pedig az animációknak köszönhető. Némelyik ugyan kissé zavaró, de érintőképernyős eszközön használva mégis úgy érezhetjük magunkat, mint Tony Stark a legjobb hologramos kivetítőjével.

Persze mire idáig eljuttok az olvasásban, már bizonyára rázzátok a fejeteket, hogy mi ebben az újdonság?! Hiszen ezek a funkciók egyáltalán nem számítanak újdonságnak. Nagyrészük már a régi Operában is működött. És igazatok is van. A fejlesztők természetesen irdatlan PR szöveggel körítették a bejelentés mellé, de ezt manapság máshogy nem is nagyon lehet. A lényeg itt elsősorban nem az eszközökön, hanem az összhatáson van.

De mégis mi a jó ebben az Operának? Nos, egyrészt néhány óra telt el még csak a bejelentés óta, de máris ezzel vannak teli az informatikai hírportálok. Elég masszív hype alakul ki a Neon körül. Másrészt a Neonban megtalálható funkciók és eszközök egy része a normál Operában is be fog mutatkozni tavasszal. Hogy konkrétan mik, arról nem nyilatkoztak, de van, amit jó eséllyel meg lehet tippelni.

Fontos!

A Neon egy koncepció böngésző. Bár stabil, nem mindennapos használatra tervezték. Az alapja ugyanúgy a Chromium, de nem támogatja a bővítményeket, valamint nincs benne tartalomblokkoló, VPN és szinkronizálás sem. Nem tudni, hogy milyen gyakran kap majd frissítéseket, vagy hogy egyáltalán kap-e valaha. Éppen ezért senki se számítson arra, hogy bármilyen kérést figyelembe vesznek a fejlesztők!

Ennek ellenére érdemes játszani vele egy kicsit, mert nagyon érdekes megoldások vannak benne. Ebben a formában sok zavaró hiányossága van, de az irány igazán előremutató.

A rossz hír viszont az, hogy jelenleg a Linux és a 64 bites architektúrák nincsenek támogatva, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a jövőben változni fog.

Letöltés: Windows, Mac