Magyar Opera

Megjelent az Opera 53 stabil kiadása (53.0.2907.37)

Az 53-as verzióban megváltoztattak néhány színárnyalatot a címsorban. Ezen kívül a Mac-es összeállításban változtattak a fülek megjelenítésén. Ha sok lap van megnyitva, az ikonok akkor is teljesen látszanak, az aktív fül pedig teljes szélességűre méreteződik.

A 53-as verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera R2

Jön az R2, bármi is legyen az. Holnap délelőtt tíztől élőben lehet követni a hivatalos bejelentést.

Megérkezett

Az R2 (Reborn 2?) egy funkciócsomag, ami egy új mobil böngészőt, egy Flow nevű szinkronizációs szolgáltatást és egy új keresőt takar.

Az Opera Touch a cég új mobilos böngészője, ami jelenleg csak Androidra érhető el, de hamarosan érkezik az iOS-es változat is. Az alkalmazás újdonsága az egykezes használatban rejlik. A képernyő alján elhelyezkedő okos gomb ugyanis különféle lehetőségeket rejt. Hiányzik viszont belőle több alapvető funkció, például a szinkronizálás és a könyvjelzők kezelése, noha gyorshívó van.

Az említett okos gomb egyik funkciója a Flow eszköz elérése, amivel a telefonon és a számítógépen futó böngészők között tudunk linkeket megosztani. Ehhez a két eszköz először egy QR kód segítségével párosítani kell.

A bejelentéssel egy időben az asztali Opera stabil kiadása is kapott egy frissítést. A megosztott lapokat az új oldalsávon, a megosztás gombját pedig a címsor jobb oldalán találjuk. A funkció kikapcsolható.

Ez a lehetőség hasonlít a megnyitott lapok automatikus szinkronizálására. A fontos különbség, hogy a megosztást manuálisan kell kezdeményezni. Előnye viszont, hogy a megosztott lap a másik eszközön a bezárás után is elérhető.

A harmadik újdonság az Azonnali keresés névre hallgat. Az Alt+Space billentyűkombinációval egy lebegő keresőmezőt tudunk megjeleníteni, ami hasonlít a régi Operából és a Vivaldiból ismerős Gyorsparancsok (F2) ablakra, de annál kevesebbet tud. Gyakorlatilag egy Google kereső (jelenleg nem átállítható) és a megnyitott lapok címében keresés között tudunk választani.

Az Opera Touch letölthető a Play Store-ból, a Flow illetve az Azonnali keresés pedig egy frissítés után megtalálható az Opera 52-es stabil verziójában. (A fejlesztői és béta kiadások a következő összeállításnál kapják meg ezt a két funkciót.)

Megjelent az Opera 52 stabil kiadása

Az utóbbi hetekben eléggé megosztott volt a figyelmem, úgyhogy sok minden kimaradt. Egy hete jelent meg például a böngésző új verziója, ami most nem tartalmaz látványos újdonságokat.

A tartalomblokkoló új mintaillesztő algoritmussal dolgozik, aminek hatására még gyorsabban végzi a dolgát. 15 népszerű hírportálon végezték el a tesztet tízszer megismételve, amivel az alábbi eredményre jutottak.

(Akinek esetleg frissítés után egyáltalán nem működne a blokkoló, mert nem tölti be a listákat, azt indítsa újra egyszer a böngészőt, és rendbe fog jönni!)

A lapfülek kezelése egy új, hasznos lehetőséggel bővült. A szokásos módon, (a Ctrl vagy Shift módosítók használatával) több fület is ki tudunk jelölni egyszerre. Ilyenkor a helyi menüben elérhető műveletek a kijelölt lapokra lesznek hatással.

A grafikus újdonságok terén két dologról kell szólni. A fülsáv és a címsáv apró átszínezéseket kapott. Ez a munka a következő verzióban is folytatódik majd. A belső hibaoldalakra pedig mókás animációkat raktak. Ezeket, az adblock teszt bővebb leírását az Desktop blogon lehet megnézni.

Változáslista ezúttal nincs, mert az oldal nem elérhető.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 51 stabil kiadása (51.0.2830.26)

Az új stabil kiadás leglátványosabb újdonsága az automatikus görgetés funkció. Az aktív lap fülére kattintva a görgetés felugrik a lap tetejére. A második kattintásra visszaugrik a korábbi görgetési pozícióba.

A további kisebb újítások között meg kell említeni, hogy a Lap menüben végre összecsukható a Megnyitott fülek listája. A rögzített füleket mostantól minden indítási beállítás mellett automatikusan visszatölti a program. A könyvjelző kezelőben egy helyre került az importálás és exportálás lehetősége. Valamint a privát ablakok dizájnja is újabb ráncfelvarrást kapott.

A Beállításokban elérhetővé vált egy lehetőség, amivel a böngésző majdnem-gyári állapotra állítható vissza. A törlés meghagyja az előzményeket, a könyvjelzőket és a mentett jelszavakat, de törli a weboldal adatokat (sütik, stb.), saját keresőket és rögzített füleket, valamit letiltja az összes bővítményt.

Fontos megemlíteni, hogy a Beállításokba visszakerült az opció, amivel a Flash tartalmak rákérdezés nélkül automatikusan futtathatók.

Ezzel párhuzamosan a motorháztető alatt is végeztek egy fejlesztést. A böngésző minden változtatás után biztonsági mentést készít a profilról, és ha a profil bármilyen okból sérül, akkor automatikusan a mentés töltődik be.

A program sebességén is sikerült némileg javítani. Egy új fordítónak köszönhetően mérhető javulást sikerült elérni a Firefoxhoz képest.

Végül, a Chromium motor két óvintézkedést is bevezet, ami a Spectre sebezhetőség elleni szoftveres védekezés része.

A 51-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 52 developer (52.0.2838.0)

52.0.2838.0

  • A szokásos Ctrl és Shift módosítókkal több lapfül is kijelölhető egyszerre. A helyi menüben végezhető műveltek az összes kijelölt lapra vonatkoznak.

52.0.2845.0

  • Hangsúlyosabbá vált a kiválasztott háttérkép jelzése az Egyszerű beállításoknál.
  • Mókás animációkat kaptak a hibaoldalak.
  • Folyamatban van a címsáv átszínezése.
  • Rengeteg régi kapcsolót töröltek a Flags lapról.
  • A Névjegy lapra bekerült egy link, ami az újdonságokat felsoroló oldalra visz.

52.0.2850.0

  • Némileg változott a címsáv színvilága.
  • OS X-en új animációt kapott az oldal betöltés jelző.

Ismert hibák: A lapfülek feketék vagy átlátszók lehetnek.

52.0.2852.0

  • Az eszköztár gombjai kisebb ráncfelvarrást kaptak.

  • A flags oldal megújult. A módosított kulcsokat a lap tetején listázza.

Letöltés: Windows, Mac, Linux